چگونه ترس از ارتفاع را از بین ببریم

ترس از ارتفاع

چگونه ترس از ارتفاع را از بین ببریم

یکی از رایج ترین هراس هایی که در بین مردم از قدیم رایج بوده است، ترس از ارتفاع می باشد. این هراس جزو فوبیا های دسته یک طبقه بندی می شود. طبق مطالعاتی که جنیس استیونسن در دانشگاه سن دیگو ، کالیفرنیا انجام داده است، از هر ۱۰ نفر، ۳ نفر به ترس از ارتفاع دچار است. یکی از دلایلی که باعث می شود این فوبیا را جدی بگیریم، خطراتی است که می تواند به وجود بیاورد. معمولا از هر ۴ نفری که به این فوبیا مبتلا هستند، اقرار می کنند که وقتی در شرایط بلندی قرار می گیرند، سرشان گیج می رود. این سرگیجه باعث می شود آنها تعادل خود را از دست بدهند و سقوط کنند. با ما همراه باشید تا به شما آموزش دهیم چگونه بر این ترس غلبه کنید.

ترس از ارتفاع چیست

فوبیا یا ترس مرضی واژه‌ ای است که به مجموعه‌ ای از علایم که هنگام ترس از شی یا موقعیتی خاص مانند حیوانات یا ارتفاع ظاهر می‌شوند، اشاره می‌کند. بیمار مبتلا به این اختلال به غیرمنطقی بودن ترس خود، آگاه است ولی در عین حال قادر به مقابله با آن نیز نیست. این ترس به حدی نافذ است که باعث اجتناب فرد از موقعیت‌ های هراس آور می‌شود یا حداقل به سختی می‌تواند موقعیت مذکور را تحمل کند و اضطراب فراوانی در او ایجاد می‌کند.

بلندی هراسی یا ترس از ارتفاع (Acrophobia)، یکی از انواع فوبیاست که شامل ترس از بلندی می‌شود. این نوع ترس در صورتی که فرد را دچار اختلال هراس کند می‌تواند خطرناک باشد. فرد مبتلا به ممکن است حتی از تصور قرار گرفتن در ارتفاع یا تصور سرگیجه ناشی از قرارگرفتن در ارتفاع نیز دچار اضطراب شود و در صورتی که در شرایط استرس‌ زا (بلندی) قرار بگیرد دچار اضطراب و ترس شدید می‌شود.

علل ترس از ارتفاع

تحقیقات نشان می‌دهند، درجاتی از ترس از ارتفاع، نه‌تنها در مورد انسان‌ ها بلکه در تمام حیوانات نیز امری طبیعی است. در سال ۱۹۶، گیبسون و واک، یک آزمایش «صخره‌ ی ذهنی» ترتیب دادند که نشان می‌داد نوزادان خزندگان و گونه‌ های متعدد، از پنل شیشه‌ ای ضخیم که بالای شیب تندی قرار داشت، عبور نمی‌کردند. حضور مادر نوزاد و تشویق او نیز، نوزاد را به امنیت آن مکان راضی نمی‌کرد. بنابراین به نظر می‌رسد که اکروفوبیا، احتمالا به‌ عنوان یک مکانیسم تکوینی برای بقا تا حدودی طبیعی است. با وجود این، بسیاری از کودکان و بزرگسالان احتیاط می‌کنند، اما درعین‌ حال از ارتفاع ترس زیادی ندارند.

نشانه‌ های ترس از ارتفاع

ترس از ارتفاع

۱- علایم جسمی: تنگی نفس، سرگیجه، سیاهی رفتن چشم، دوران سر، عرق کردن بیش از حد، تنش عضلانی، لرزش، تپش قلب، درد شکم، حالت تهوع و سردرد.
۲- علایم روحی و روانی: وحشت، اضطراب، ترس و حتی فکر کردن به مرگ.

درمان ترس از ارتفاع

ترس از ارتفاع می‌تواند علائم خاصی همراه با سرگیجه، یک اختلال پزشکی با انواع مختلفی از علل احتمالی و همچنین سایر ترس‌های خاص را به‌دنبال داشته باشد. به همین علت، اگر علائم و نشانه‌ های ترس از ارتفاع را تجربه می‌کنید، این امر بسیار مهم است که در اسرع وقت به دنبال درمان ترس از ارتفاع باشید. درمان ترس از ارتفاع عبارت است از:

۱- روان درمانی

درمان شناختی رفتاری یا CBT، درمان اصلی انتخابی برای ترس‌ های خاص است. اینها تکنیک‌ های رفتاری هستند که شیوه‌ی استفاده از آنها بدین صورت است که شما را یا به تدریج (حساسیت‌ زدایی سیستماتیک) و یا به‌ سرعت (طغیانی و دفعی) با وضعیتی که باعث ایجاد ترس می‌شود، مواجه می‌ سازد. علاوه بر این، شما روش‌ هایی را برای متوقف ساختن واکنش ترس و بازیافتن کنترل احساس را آموزش می‌بینید.

۲- مواجهه سازی

ترس از ارتفاع

به طور سنتی، قرار گرفتن در معرض ارتفاعات، رایج‌ ترین راه‌حل درمان ترس از ارتفاع است. با این حال، مطالعات متعددی انجام شده و نشان داده است که واقعیت مجازی نیز به همان اندازه موثر است. یک مزیت عمده‌ی درمان توسط واقعیت مجازی، صرفه‌ جویی در هزینه و زمان است، زیرا نیازی به همراهی درمانگر «در محل» نخواهد بود. البته این روش در همه جا در دسترس نیست، اما با پایین آمدن هزینه‌ های تجهیزات واقعیت مجازی، به نظر می‌رسد که با گذشت زمان دسترسی به آن آسان‌ تر می‌شود.

۳- دارو درمانی

گاهی اوقات آرام‌ بخش و یا بتابلاکر‌ها ممکن است برای تسکین کوتاه‌ مدت در موقعیت‌ هایی خاص، به‌ منظور کمک به تسکین وحشت و اضطرابی که احساس می‌کنید، مورد استفاده قرار گیرد. داروی دی سیکلوسرین از سال‌های ۲۰۰۸ تاکنون به‌ منظور درمان اختلالات اضطرابی در مرحله‌ ی آزمایشات بالینی قرار داشته است. برخی مطالعات نشان داده‌ اند که استفاده از دارو در کنار درمان شناختی-رفتاری می‌تواند در درمان ترس از ارتفاع باعث بهبود نتایج درمان شود. با این حال، یک متاآنالیز که ترکیبی از نتایج چندین مطالعه است، سودمندی استفاده از دی سیکلوسرین و این که آیا این دارو به همان نسبتی که واقعا اعتقاد و اطمینان در خصوص آن وجود دارد، مفید و سودمند است را مورد سوال قرار داده‌اند و اشاره داشته‌ اند که باید مطالعات بیشتری صورت پذیرد.

۴- تمدد اعصاب

انجام یوگا، تنفس عمیق، مدیتیشن یا آرامش عضلانی پیشرفته می‌تواند به شما در مقابله با استرس و اضطراب کمک کند. ورزش منظم نیز می‌تواند در درمان ترس از ارتفاع کمک کننده باشد.

نکاتی برای غلبه بر ترس از ارتفاع

ترس از ارتفاع

۱- از پیش آماده شوید: قبل از رفتن به موقعیت هراس آور خودتان را آماده کنید، چشم‌ ها را بسته و خود را در آن موقعیت تصور کنید، و بدانید که هیچ چیزی امنیت شما را تهدید نمی‌کند.
۲- آرام پیش بروید: به آرامی با ترستان روبرو شوید و قدم به قدم به‌ آن نزدیک شوید. مثلا هر روز به بالکن بروید و با رعایت کامل احتیاط و دقت کمی بیشتر به لبه حفاظ دار آن نزدیک شوید. با چشمانی بسته چندین نفس عمیق بکشید و تمرین کنید که بر هیجانات خود غلبه کنید.

چکیده
ترس از ارتفاع یا آکروفوبیا یعنی ترس شدید، افراطی و مداوم از ارتفاع. برای افراد مبتلا به فوبیای ارتفاع، حتی تصور بودن در ارتفاعات نیز احساس اضطراب ایجاد می کند. میزان شیوع این اختلال اضطرابی در کل جمعیت بر اساس آمار ۵ % می باشد، همچنین در زنان دو برابر مردان بروز می کند. برای درک بهتر این اختلال در این مقاله به نشانه ها، علل و راهکار های درمانی ترس از ارتفاع پرداختیم که امیدواریم مورد استفاده تان قرار گرفته باشد.

پاسخ دهید