راههای ایجاد انگیزه
بدون شک هر کدام از ما در زندگی روزهای سختی را تجربه کرده ایم. روزهایی که درگیر یک بیماری سخت شده ایم، روزهایی که شغلمان را از دست داده ایم یا روزهایی که در امتحانی خاص نمره قبولی را نگرفته ایم. بعضی از افراد در این شرایط خود را میبازند و از ادامه دادن منصرف می شوند. اما عده ای هم با این روزها می جنگند و در آخر پیروز می شوند. اگر می خواهید بدانید که چطور در نبرد با این روزهای سخت پیروز شده و انگیزه فراموش شده خود را دوباره بیابید، با ما همراه باشید.
انگیزه چیست
در علم روانشناسی تعاریف زیادی برای انگیزه ارائه شده که شاید کامل ترین آنها این جمله باشد: انگیزه قدرتی است که تولید اقدام و عمل می کند. این قدرت در درون ماست و باعث می شود اهداف خود را پیگیری کرده و به ثمر برسانیم. در اصل انگیزه مثل سوخت خودروست . فرقی ندارد خودرو چه مدلی باشد و یا چه کارایی داشته باشد برای به حرکت درآوردن هر خودرویی نیاز به سوخت است. برای رسیدن به هر هدفی نیز به انگیزه نیاز است. با تعریفی که از انگیزه بیان شد می توان گفت کسی که انگیزه ندارد هیچ چیز ندارد. به قول زیگ زیگلار کسی که انگیزه ندارد وجود خارجی ندارد.
نقش انگیزه در زندگی
مهمترین عامل محرک و یکی از ویژگی های افراد موفق انگیزه است. انگیزه یعنی چیزی که برای انجام کار بهتر، به انسان انرژی بدهد. برای دستیابی به موفقیت و رسیدن به هدف نیاز به انگیزه است. البته اشتیاق و انگیزه برای انجام یک کار نباید فقط برای چند ساعت یا چند روز باشد، بلکه انگیزه باید آنقدر قوی باشد که هر روز با انرژی بیشتر به سوی انجام کار و دستیابی به هدف گام برداشت. افراد موفق مدام در پی یافتن چیزهایی هستند که به آنها برای رسیدن به موفقیت های جدید انگیزه دهد.
انگیزه را در واقع می توان نوعی نیروی درونی در نظر گرفت که به صورت یک محرک عمل می کند و افراد را به جلو هدایت می کند. برخی افراد شیوه استفاده از انگیزه را می دانند اما برخی نیز باید از سایر افراد یاد بگیرند که چطور آن را پیدا و از آن استفاده کنند. انگیزه باعث می شود که انسان میل بیشتری برای انجام کارهای خود داشته باشد و به موفقیت و شادی بیشتری در زندگی اش برسد. انگیزه فعالیت شما را افزایش می دهد و منجر به افزایش تلاش و بهره وری می شود و رفتار شما را در دستیابی به اهدافتان هماهنگ می کند و مسیر دست یابی به اهدافتان را برای شما سرگرم کننده و مهیج می کند.
راههایی برای ایجاد انگیزه
در ادامه راهکارهایی که می تواند در شما ایجاد انگیزه کند را برای شما بیان می کنیم:
مانند یک انسان با انگیزه رفتار کنید
اگر بی حوصله اید و انگیزه کاری را ندارید، تصور کنید که سرشار از انگیزه اید. حسن این کار در این است که به محض شروع، آرام آرام احساس می کنید که شور و علاقه، حقیقتا در وجود شما زنده شده است.
یک کار کوچک انجام دهید و برای انجام آن برنامه ریزی کنید
یک کار کوچک را آغاز و به پایان برسانید؛ مثلا میز کارتان را تمیز کنید، یک قبض یا رسید را بپردازید و یا ظرف ها را بشویید. فقط نیاز به این دارید که کاری را آغاز کنید. وقتی این کار را تمام کردید احساس می کنید که آمادگی انجام کارهای بعدی را هم پیدا کرده اید. بنابراین وقتی حال و حوصله انجام هیچ کاری را ندارید یک کار کوچک را شروع کنید تا خاتمه یافتن آن شما را بر سر شوق آورد.
به پیشرفتتان توجه کنید
برای به دست آوردن انگیزه و پیگیری مجدد اهداف بهتر است قدری به عقب برگردید و نقطه شروع فعالیتتان را بنگرید. شما در چه مرحله ای قرار داشتید و حال به چه مرحله ای رسیده اید؟ به یاد بیاورید که چگونه ترس ها و موانع اولیه شروع هدفتان را با موفقیت پشت سر گذاشته اید و حال در میانه راه هستید. وقتی پیشرفت تدریجی خود را مرور کنید از موفقیتی که تاکنون به دست آورده اید احساس لذت خواهید کرد و انگیزه و اشتیاق برای از سر گرفتن اهداف در شما به وجود خواهد آمد.
اول از کار سخت شروع کنید
اغلب هنگامی که به کارهای روزمره خود فکر می کنیم به نوعی دچار نگرانی می شویم که کی و چگونه این همه کار را انجام بدهیم. از سخت ترین کار شروع کنید. هنگامی که سخت ترین کار موجود در فهرست را شروع کرده و به پایان برسانید، احساس می کنید که بار سنگینی را از دوشتان برداشته اید. در این هنگام است که احساس آرامش بیشتری در وجودتان پدیدار میشود و بقیه روز اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت و نگرانی های روزمره تان کاهش پیدا می کند.
به موفقیت خود فکر کنید
همیشه و در همه حال به جای فکر کردن به شکست ها و ناکامی ها، موفقیت ها و کامیابی هایتان را به خاطر بسپارید. بهتر آن است که آنها را یادداشت کنید؛ حتی با ذکر جزئیات، زیرا فراموش کردن موفقیت بسیار آسان است و گاهگاهی مراجعه به نوشته هایتان می تواند خاطرات خوبی را در شما زنده کند و البته انگیزه کار و تلاش را در وجود شما زنده و تازه نگه دارند.
فقط روی نتیجه تمرکز نکنید
متاسفانه اغلب افراد اهداف را تنها به دلیل نتیجه ای که در انتهای مسیر به دنبال دارند، دنبال می کنند. موفقیت تنها در یک زمینه خاص یا وقوع یک اتفاق خاص تعریف نمی شود. برای مثال عده ای تصور می کنند اگر بتوانند ۵ کیلوگرم از وزن خود را کم کنند فرد سالم و خوش اندامی هستند در حالی که موفقیت در سلامت تنها به این اتفاق ختم نمی شود. آنچه که هدف را لذتبخش می کند همراه شدن در جریان و روند رسیدن به هدف است درست مانند سفر که تنها رسیدن به مقصد هدف شما نبوده بلکه مسیر نیز بخشی از سفر تلقی می شود.
از شکست هایتان تجربه کسب کنید
بهجای هراس از شکست، آن را به عنوان نوعی اطلاعات مفید و ضروری و یک بخش طبیعی از موفقیت بپذیرید. یکی از بسکتبالیست های مشهور (مایکل جردن) می گوید: بیش از ۹هزار خطا داشتم و تقریبا ۳۰۰بازی را باختم. ۲۶مرتبه به من اعتماد کردند تا ضربه پیروزی را بزنم و من موفق نشدم. بارها و بارها در زندگی شکست خوردم و به همین دلیل است که در زندگی موفق شده ام. بنابراین از شکست هایتان تجربه کسب کنید و از خود بپرسید این بار، این شکست چه درسی به من میدهد؟
مثبت اندیش باشید
بیاموزید که بیشتر اوقات مثبت اندیش باشید و یاد بگیرید که افکار منفی را قبل از آنکه سد راه شما باشند، از سر بیرون کنید. ممکن است که همه نتوانیم همیشه مثبت اندیش باشیم، اما باور کنید که بیشتر ما می توانیم این حس را در خود تقویت کنیم و نتیجه حاصل نیز می تواند به تلاش بیشتر ما کمک کند.
زمان و مکان هدف های خود را تغییر دهید
هدف های بزرگ و ویژه برای خود در نظر بگیرید. اهداف بزرگ تر نسبت به هدف های کوچک تر، انگیزه بیشتری در فرد به وجود می آورند. هدف بزرگ اثر بیشتر و عمیق تری دارد و می تواند منشا تولید انگیزه های قوی شود.
کارتان را آهسته آغاز کنید
به جای آنکه کارتان را سریع آغاز کنید، نخستین گام ها را آهسته بردارید. هنگامی که کاری را با آرامش و طمانینه شروع می کنید، مغز شما این فرمان را دریافت نمی کند که این کار باید باسرعت هرچه تمام تر خاتمه یابد. اما اگر مغز انسان احساس کند که باید برنامه کاری اش را با سرعت به پایان برساند چه اتفاقی می افتد؟ اغلب اوقات ممکن است فرد اصلا کار مورد نظر را آغاز نکند. پس شروع یک کار بدون شتاب بهتر از اصلا شروع نکردن است.
همیشه خودتان را با خودتان مقایسه کنید نه با دیگران
مقایسه خود با دیگران و اینکه نتیجه تلاشتان چه بوده و در چه جایگاهی قرار گرفته اید، کشنده انگیزه و قوه خلاقیت انسان است. همیشه افراد بی شماری هستند که از شما تواناترند و معدود افرادی هم هستند که از همه پیشی گرفته اند؛ هم از بعد مادی و هم معنوی، بنابراین فقط قوای خود را روی خود، برنامه ای که در پیش دارید و البته نتیجه ای که عایدتان می شود، متمرکز کنید و دریابید که چگونه می توانید برنامه ریزی ذهنی تان را بهبود ببخشید و به مرحله اجرا در آورید.
بررسی مجدد نتایج حاصله نیز اهمیت زیادی دارد. با این کار شما می توانید اشتباه های گذشته را پیدا کرده و از تکرار مجدد آن یا انجام خطاهای مشابه جلوگیری کنید. یکی دیگر از مزایای بررسی مجدد نتایج بهدست آمده، ایجاد انگیزه مضاعف است. درک این موضوع که حاصل تلاش های شما چه بوده و در چه جایگاهی قرار گرفته اید، توان و اشتیاق شما را چند برابر می کند و اغلب از موفقیت و پیروزی خود شگفت زده خواهید شد.
مانند یک قهرمان رفتار کنید
داستان زندگی قهرمانان را بخوانید و رفتار و کردار آنان را سرمشق خود قرار دهید و به سخنان آنان گوش فرادهید. کشف کنید که در کار و تلاش آنان چه ویژگی خاصی وجود داشته که سبب موفقیتشان شده. اما همیشه به خاطر داشته باشید این افراد همانند ما و سایر افرادند و بنابراین، به جای اینکه آنان را در مقام رفیعی بنشانید و تحسینشان کنید، اجازه دهید که الهام بخش شما باشند.
فقط به دنبال راحتی نباشید
با بی حالی که نوعی تنبلی است، خداحافظی کنید و برای ایجاد انگیزه در خود، با مشکلات مبارزه کنید.
در مورد کاری که میخواهید انجام دهید مطالعه کنید
هنگامی که کاری را آغاز میکنید، درباره فرایند کار پژوهشی به عمل بیاورید. با این کار شما از میزان کاری که در پیش رو دارید و مشکلاتی که ممکن است با آن برخورد کنید، آگاه می شوید. گاهی اوقات توقع یا انتظار بی جا سبب کاهش انگیزه و هدر رفتن اشتیاق و جدیت اولیه فرد می شود. با مدیریت خواسته هایتان می توانید از هدر رفتن نیروی حاصله از اشتیاق جلوگیری کنید و انگیزه و توانایی هایتان را تا پایان کار حفظ کنید.
دانستن این موضوع که بر سر کسانی که در موقعیت مشابه شما قرار داشته اند، چه آمده، چه مسیری را طی کرده و چه گام هایی برداشته اند، بسیار مفید و آموزنده است. می توانید با تلفیق روش انتخابی آنها و آنچه خود در ذهن دارید، روش کاری مناسبی را انتخاب و فعالیت خود را شروع کنید. این وضعیت میزان نگرانیهای شما را کاهش میدهد و بهتر می توانید اوضاع کاری را تحت کنترل خود داشته باشید؛ چه از بعد احساسی و چه از بعد عملی، چون حداقل تا حدودی می دانید که دیگرانی که چنین راهی را رفته اند با چه وقایعی مواجه شده اند و این آگاهی از بعد احساسی و عملی سبب تشویق و دلگرمی شما می شود.
هدف های خود را یادداشت کنید
هدف و منظور خود را از انجام آن فعالیت بنویسید، سپس آن را روی دیوار، رایانه، یا آینه بچسبانید. با این کار در طول روز، مراحل انجام کار را مرور می کنید و این آگاهی تداوم کار را برای شما آسان تر می کند.
کارهایتان را به کارهای کوچک تر تبدیل کنید
هنگامی که پروژه بزرگی در دست دارید، آن را به چند بخش کوچک تر تقسیم کنید، سپس با تمرکز روی نخستین بخش کار، فعالیت خود را آغاز کنید و وقتی این بخش تمام شد، بخش بعدی را آغاز کنید. موفقیت های کوچکی که در انجام بخش های اولیه به دست می آورید، انگیزه شما را افزایش می دهد و از تمرکز روی کل کار که ممکن است سبب دلسردی شما شود، جلوگیری می کند. اگر این روش را دنبال کنید خود شما هم از نتیجه ای که می گیرید، شگفت زده خواهید شد.
قوه خلاقیت خود را به کار بگیرید
کاغذی را بردارید و در بالای کاغذ بنویسید که دوست دارید در چه زمینه ای فعالیت کنید. شاید هدف شما کسب درآمد بیشتر یا مبارزه با بیماری و بهدست آوردن نهایت سلامتی باشد. اکنون ۲۰ روش، ایده یا عقیده در مورد موضوع مورد نظر بنویسید. سعی کنید ۱۰ ایده دیگر به لیست خود اضافه کنید؛ البته همه این ایده ها مفید یا خوب نیستند. اکنون از قوه خلاقیت خود استفاده کرده و ایده هایی را که در رسیدن به هدف برای شما مفیدند، پیدا کنید. حسن این کار این است که نه تنها قوه خلاقیت خود را به کار گرفته اید، بلکه دریافته اید که تا چه حد خلاق هستید؛ هم انگیزه انجام کار را در خود زنده کرده و هم از نظر روحی شرایط مناسبی برای خود فراهم کرده اید.
برای اطلاع بیشتر از اینکه انگیزه چیست و انواع آن کدامند و چگونه می توانی در خود ایجاد انگیزه کنیم کلیک کنید. |
چکیده
در تعریفی کلی انگیزه نیرویی است که ما را به عمل کردن وا می دارد و باعث می شود تلاش کنیم و به سوی موفقیت پیش برویم. در واقع انگیزه بر رفتار و توانایی هایمان در جهت رسیدن به هدف تاثیرگذار است. انگیزه انواع گوناگونی دارد و هریک از انواع آن به شکلی منحصربه فرد بر رفتار انسان تاثیر می گذارد. دلیل بی انگیزه بودن خودتان را پیدا و آن را به شکل ریشه ای رفع کنید. کارها را به تاخیر نیندازید، نخستین گام را برای ایجاد تغییری کوچک بردارید. این تغییر کوچک را به عادت تبدیل کنید تا همیشه باانگیزه بمانید. امیدواریم از این مقاله نیز نهایت استفاده را برده باشید، از اینکه با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم.