چگونه ناامید نباشیم

چگونه ناامید نباشیم

چگونه ناامید نباشیم

برای همه ما در زندگی لحظاتی پیش آمده که از همه چیز ناامید و مایوس شده ایم و بی انگیزه  و بی هدف روزگارمان را گذرانده ایم، ناامیدی به معنای یأس و بیچارگی و درماندگی است و همانطور که می دانید بزرگترین گناه ناامیدی از رحمت خداوند است، بنابراین ما باید علت این ناامیدی را بشناسیم و برای مقابله با آن اقدام کنیم، پس در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با این راهکارها آشنا کنیم.

علل ناامیدی

۱- شکست های پی در پی در زندگی: یکی از علل احساس ناامیدی در زندگی، شکست و انتظار شکست می باشد. اگر شما همیشه انتظار شکست را داشته باشید و توانمندی های خود را باور نداشته باشید، احساس خوبی در زندگی نخواهید داشت.

۲- یکنواختی در زندگی: انسان فطرتا زیبایی طلب بوده و دوست دارد با تنوع زندگی کند؛ چنانچه محیط زندگی یا فرایند زندگی یکنواخت باشد، روند تغییر و تبدل انرژی روانی با خلل مواجه می گردد. گاهی انسان به تغییرات اندکی در زندگی نیاز دارد. مثل گردش، تفریح و یا حتی تغییر چیدمان منزل.

۳- عدم برآورده شدن نیازها: رفع نیازها احساس لذت در زندگی را به دنبال دارد. در واقع نیازها به عنوان یکی از انگیزه های حیاتی هستند. اگر نیازها نبودند انسان در زندگی بسیاری از دلخوشی ها را از دست می داد و خیلی از فعالیت ها را ترک می کرد. حال این نکته نیز حائز اهمیت است که اگر نیازها به درستی و به موقع و متناسب پاسخ داده نشوند می تواند منجر به احساس سستی و بی حوصلگی در فرد شود.

۴- کم بودن فعالیت های زندگی: رکود و نداشتن مشغله کافی در زندگی و بیکاری و داشتن ساعات زیادی که نمی دانیم با چه فعالیت هایی آن را پر کنیم و یا پر کردن آن با فعالیت های غیر مفید و بی ارزش می تواند به احساس سستی و بی حوصلگی منجر گردد.

۵- نداشتن عزت نفس و اعتماد به نفس: اگر ارزش های وجودی خودتان را نشناسید و آنها را باور نکنید راجع به خودتان و زندگی تان احساس خوبی نخواهید داشت. تنها انسان هایی احساس خوبی در زندگی دارند که احساس خوبی نسبت به خودشان دارند و خودشان را به عنوان انسانی خوب و کارآمد قبول دارند.

۶- شغل نامناسب: چنانچه کاری را انجام می دهید که به آن علاقه ندارید خیلی طبیعی است که از آن احساس لذت نکنید، و هنگامی که می خواهید به کار مشغول شوید بدترین احساس را داشته باشید، و همیشه در زندگی احساس خستگی کنید. دو چیز در زندگی باعث نیک بختی و احساس لذت در زندگی است یکی همسر دلخواه و مناسب و دیگری شغل متناسب و دلخواه.

۷- مناسب نبودن رشته تحصیلی: اگر رشته تحصیلی شما مورد علاقه تان نباشد یا مطابق با استعدادهای شما نباشد، پیشرفت چندانی در آن رشته نخواهید داشت و تحصیل به مسئله بغرنج و عذاب آور تبدیل خواهد شد.

راه های غلبه بر ناامیدی

۸ راه غلبه بر ناامیدی را به شما معرفی می کنیم:

۱- از خود سوال کنید چه کاری در این شرایط جواب می دهد

حتی زمانی که احساس می کنید هیچ کاری از دستتان بر نمی آید، به دقت فکر کنید و مطمئناً یک راه پیدا می کنید که به شما کمک کند. خوب همین امر هم جای خوشحالی دارد. حال چگونه می توانید آنرا به کار بندید و ارتقا دهید؟ با مطرح کردن این سؤال خودتان را از دایره منفی گرایی هایی نظیر واقعاً ناامید کننده است، نجات داده اید و می توانید بر روی نکات مثبت تمرکز کنید. به این طریق شما راهی را پیدا کرده اید که شما را به نتیجه می رساند و راهی را به شما نشان می دهد که بتوانید از ناامیدی ها نجات پیدا کنید. در این میان فرآیند تمرکز بر روی پیشرفت ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

۲- رکورد کارهای خود را ثبت کنید هر کاری را که با موفقیت انجام می دهید یادداشت کنید

اگر این کار را به صورت ماهانه انجام دهید آنوقت می توانید دریابید که در طول یک ماه تا چه حد پیشرفت کرده اید. خودتان از هم میزان موفقیت هایتان شگفت زده خواهید شد. اگر هم دیدید که در لیست شما آیتم های زیادی نوشته نشده اند، چشم هایتان باز می شود و متوجه می شوید که بیش از آنکه کار کنید، وقت گذرانی می کنید و یا انرژی خود را صرف کارهای بی ارزش می کنید و باید حواس خود را بیش از این ها جمع کنید. باید به جایی برسید که لیستتان از آیتم ها مختلف پر شود تا بتوانید پیشرفت کنید. با تهیه لیست همچنین می توانید به راحتی تشخیص دهید که در کدام زمینه ها مؤثرتر عمل کرده اید و در کدام قسمت ها کمی ضعیف بوده و نیاز به تلاش بیشتری دارید.

۳- بر روی عملی کردن آرزوهای خود تمرکز کنید هدف اصلیتان را در ذهن خود تجسم کنید

نتیجه مورد علاقه تان چیست؟ گاهی اوقات دور و برمان آنقدر شلوغ می شود و خودمان را سرگرم حل درگیری ها و مشکلات پیش پا افتاده می کنیم که یادمان می رود هدف اصلی زندگی مان چیست.

چگونه ناامید نباشیم

سعی کنید تا آنجایی که می توانید از پرسیدن این سؤال: “چرا چنین اتفاقی افتاد؟” پرهیز کنید، چرا که پرسیدن این سوال شما را در گذشته نگه داشته و جلوی پیشرفتتان را می گیرد. این سوال هیچ گونه راه حلی برای حل مشکل، به شما معرفی نمی کند. چیزی که باید به آن توجه داشته باشید دو سوال زیر است: این بار انتظار دارید که چه اتفاق متفاوتی روی دهد؟ برای رسیدن به آن نقطه چه کاری باید انجام دهید؟

۴- هیاهو را کنار بگذارید و ساده سازی را رواج دهید

زمانیکه برای حل مشکلی در حال تلاش هستید، ممکن است آنقدر درگیر یافتن راه حل شوید که ناخواسته کارهای جانبی بسیار زیادی را به آن اضافه کنید و با خودتان هم تصور کنید که “ممکن” است این موارد به شما کمک کنند. اگر نگاهی به سایت های اینترنتی انداخته باشید پر است از تبلیغاتی نظیر “راههای ساده برای راه اندازی و اداره وب سایت” ، “راه های آسان کسب درآمد” و…. این قبیل موارد تنها به عنوان هیاهیو حساب می شوند و باید بدانید که حتی خواندن آنها هم ممکن است وقت شما را تلف کند. این طور آگهی ها فقط وقت شما را تلف کرده و پول هایتان را به تاراج می دهند. آنها هیچ اهمیتی به موفقیت و یا شکست شما نمی دهند.

البته بیشتر افراد زمانیکه از روند کند کار خود خسته می شوند، معمولاً به چنین مواردی روی می آورند و تبلیغاتی نظیر “این همان چیزی است که شما نیاز دارید” و “ما همه چیز را برای شما آسان کرده ایم” روی می آورند. اگر آینده نگر باشید، می توانید به خوبی پیش بینی کنید که اگر برای ۶ ماه بر روی کار فعلی خود تمرکز کنید، آنوقت از تمام این پیشنهاد های جور به جور منفعت بیشتری عایدتان خواهد شد.

دیگر نمی خواهیم در اینجا اشاره کنیم که در صورت رجوع نکردن به این تبلیغات، پول خود را دور نریخته و همان اندازه ای که قرار بوده بابت این تبلیغ ها پرداخت کنید را جمع می کنید. ببینید چه چیزی در زندگیتان اولویت دارد و ابتدا همان را انجام دهید. هر کاری که وقت و هزینه شما را تلف می کند و هیچچ حاصلی در بر ندارد باید از برنامه زندگیتان حذف شود.

۵- راه حل های چند جانبه شما همیشه چند حق انتخاب متفاوت دارید

فقط کافی است بر روی راه های مختلف تمرکز کرده و آنها را در ذهن تجسم کنید. به خودتان بگویید که من باید به عنوان مثال ۸ راه حل مختلف برای فائق آمدن بر مشکل فعلی خودم پیدا کنم. تنها دانستن این مطلب که شما راه حل های متفاوتی پیش رویتان قرار دارند به شما کمک می کند که احساس بهتری پیدا کنید. بر طبق لیستی که تهیه کرده اید، انتخاب های متفاوت انجام دهید و کار خود را بر روی برنامه دنبال کنید.

۶- اهل عمل باشید

شما زمانیکه به ناامیدی می رسید معمولاً شور و اشتیاق اولیه خود را از دست می دهید و دیگر حتی تمایلی ندارید که به موضوع مورد نظر فکر کنید.مسئله ای که برایتان پیش آمده دشوار است، از آن ناامید شده اید، و احساس می کنید که نمی توانید کار به جایی ببرید. بنابراین هر کاری که شما را از آن دور کند برایتان جالب تر به نظر می رسد. در یک چنین زمانی به دنبال این هستید که هر طور شده از کار اصلی طفره بروید؛ اما اگر اهداف از پیش تعیین شده را داشته باشید و مسیر مناسبی را برای خود انتخاب کرده باشید، گذر ازاین دست اندازهای کوچک نباید شما را خسته و ناراحت کند.

همانطور که توماس ادیسون گفته: “بسیاری از افراد شکست خورده کسانی هستند که متوجه نبوده اند تا چه اندازه به اهداف خود نزدیک شده اند.” مسئله دیگری که ممکن است اتفاق بیفتد این است که شما وقت زیادی را صرف نگرانی می کنید. نگرانی یکی از بدترین راههای اتلاف انرژی است و اجازه نمی دهد که شما به جلو حرکت کنید. تنها کاری که باید انجام دهید این است که اهل عمل باشید. زمانیکه مجدداً توانستید به سمت جلو حرکت کنید، آنوقت متوجه می شوید که دیگر دلیلی برای نگرانی هایتان وجود ندارد.

۷- تجسم نتیجه مثبت بهتر است

چگونه ناامید نباشیم

بیشتر آن وقتی را که می خواهید صرف نگرانی و ترس و منفی بافی کنید، صرف مثبت اندیشی کنید. بزرگترین قهرمانان ورزشی جهان خودشان را در حالی تجسم می کنند که بدون هیچ گونه عیب و نقصی مسابقات مختلف را به نفع خود به پایان می رسانند. هیچ جایگاهی برای شکست در ذهن این افراد وجود ندارد. این درست همان چیزی است که شما هم باید به آن برسید. خودتان را ببینید که به آرزوها و اهدافتان می رسید. خودتان راتصور کنید که به آرزوهایتان رسیده اید، چه احساسی دارید؟ چه می گویید؟ بر روی این کار وقت بگذارید؛ این امر به شما امید می دهد تا راهتان را ادامه دهید.

۸- مثبت باقی بمانید

معمولاً موارد مختلف به آن اندازه ای که آن ها را در ابتدای کار می بینید بد نیستند. گاهی اوقات چیزها بدتر از آنچه هستند به نظر می رسند تنها به این دلیل که ما خودمان خسته هستیم و از نظر ذهنی آمادگی نداریم. کمی استراحت و نگه داشتن حس شوخ طبعی می تواند به شما کمک کند. این گونه احساس ها به سرعت از میان می روند و شما مجدداً به حالت عادی باز می گردید.

یک ذهن باز خیلی راحت تر می تواند راه حل های متفاوت را پیدا کرده و آنها را به کار ببند تا یک ذهن کسل و خسته. یک ذهن ناامید به همه چیز اینطور نگاه می کند: “فایده اش چیست؟” یک ذهن بسته نمی تواند راه حل های ممکن را بررسی کرده و آنها را تشخیص دهد. مثبت باقی بمانید.

به هر حال باید همچنان بدانید که گزینه های مختلف چه هستند و بر طبق برنامه هر یک را امتحان کنید. هدف شما این است که راه حل مناسب را انتخاب کرده، تمام حواس خود را روی آن متمرکز کنید، و سپس عکس العمل مناسب نشان دهید. با استفاده از ۸ تکنیک ارائه شده در بالا پس از مدتی درک می کنید که در زندگیتان مشکلات کمتری رخ می دهند و احساس ناامیدی کمتری به شما دست خواهد داد. در عوض به این نتیجه می رسید که موقعیت های بیشماری پیش رویتان قرار دارند و متوجه می شوید که چگونه می توانید از آنها به نفع خود استفاده کنید.

درس هایی که ناامیدی به ما می دهد

ناامیدی به شما می آموزد که:

۱- صبور باشید 

برای دوری از ناامیدی مهم است که صبر کنید شما میدانید که نمیتوانید همه چیز را در زندگی کنترل کنید، به خصوص چیزهایی که تحت کنترل دیگران است. این نوعی نگرش است، آنچه که شما می توانید کنترل کنید، نگرش خودتان است و اجتناب کردن از همه چیز در مدت زمان طولانی به شما آسیب خواهد زد. شما باید از آنچه که برای شما خوب نیست، دور بمانید و زمانی که از بابت نامناسب بودن چیزی یا تصمیمی اطمینان حاصل کردید، یا وقتی هیچ ضمانتی نیست «نه» بگویید، و در روابط خود احترام، خلوص و صداقت بخواهید. چشم انداز خود را در مورد مشکلات خود داشته باشید، تمام ابعاد مشکلتان را تحلیل کنید به این ترتیب شما قادر به دیدن آن از دیدگاه دیگر هستید و تصمیمات آینده بهتر را اتخاذ خواهید کرد.

۲- بپذیرید

یاد بگیرید که چطو مواردی که در گذشته رخ داده را قبول کنید و بپذیرید که دیگر نمیتوان آنها را تغییر داد بهترین راه برای رهایی از نا امیدی، استفاده از شأن خودتان است.تلاش برای تغییر وضعیتی که نمی تواند تغییر کند، مگر اینکه فقط بدتر شود باعث خستگی و نا امیدی شما خواهد شد.

۳- قدر زمان را بدانید

قدر آنچه رو به جلو است را بدانید؛ برخی از افراد هرگاه که درد و احساسات منفی، غصه و نارسایی را تجربه می کنند، استعفا می دهند، یا تسلیم می شوند به طوری که انگار هیچ چیز خوبی در ماهیت آن جریان وجود نداشته باشد. به جای آن نگرش ناسالم، از هر اتفاقی تجربه ای مثبت حاصل کنید نگرشهای مثبت را تشخیص دهید، آن ارزش را که سزاوار آن است، به جا آورید، آن را تغذیه و از نو متولد کنید.

بین خوب و بد، تعادل ایجاد کنید و بدانید که اینکه زمان همه چیز را حل میکند،کاملا درست است و دیدن مشکلات شما، مهمتر از آن است که هرکاری انجام دهید پیش از آنکه، کاری انجام دهید و یا چیزی را که از گفتنش پشیمان میشوید بگوئید، اجازه بدهید گاهی نگاهی بیندازید و هرچیزی را از دورنمای خود ببینید.  دریافت کمک، خوب و لازم است چرا که ممکن است در سکوت رنج ببرید و هر چیز را سخت تر از آنچه که باید باشد، تجربه کنید با این حال، نیازی به نگرانی نیست، وقتی که از دوستان یا متخصصان کمک بگیرید، توجه داشته باشید که سلامت روان شما در معرض خطر است.

۴- در مورد خودتان فکر کنید

چگونه ناامید نباشیم

بله، موانعی وجود دارد، اما اهداف زندگی خود را از دست ندهید ، ناامیدی های زیادی وجود دارد که هیچ ارتباطی با ماموریت شما در زندگی ندارد. ماموریت؟ حال خوب شما!این یک مرحله ضروری است، قبل از اینکه بتوانید به دیگران کمک کنید چیزهای بسیار زیادی وجوددارد، که می توانید از ناامیدی در زندگی یاد بگیرید. شما واقعا می توانید امید خود را بازگردانید ،و یک آینده جدید را پیش رو ،از خودتان ببینید .فراموش نکنید،که صبر، امید و استقامت، نگرش های ضروری در زندگی، خواهندبود.

روایتی در مورد ناامیدی

در روایتی نقل شده است که پیامبر فرمودند: قسم به آن که معبودی جز او نیست به هیچ مومنی خیر دنیا و آخرت داده نشد مگر به سبب حسن ظن و امید او به خداوند و خوش خلق بودنش و خودداری از غیبت مومنان. قسم به آن که جز او معبودی نیست هیچ مومنی پس از توبه و استغفار عذاب نشد، مگر به سبب سوءظن او به خداوند و کوتاهی در امید بستن به خدا و بدخلقی و غیبت مومنان.

قسم به آن که جز او معبودی نیست، گمان هیچ بنده مومنی به خداوند نیکو نشود مگر آن که خداوند همراه گمان بنده مۆمن خود باشد همان طور با او رفتار کند که گمان او بوده است زیرا خداوند کریم است و نیکی ها به دست اوست و حیا می کند از این که بنده مومنش به او گمان نیک برد و او خلاف گمان او و امید بنده با او رفتار کند. سپس فرمود: فاحسنوا بالله الظن و ارغبوا الیه؛ پس به خدا خوش گمان باشید و به سوی او راغب شوید.

چکیده
ناامیدی به معنای درماندگی و استیصال است و انگیزه انسان را برای رشد و تعالی و حرکت به جلو از بین می برد، همین که بدانیم ناامیدی نشانه کفر و گمراهی است از ناامیدی پرهیز خواهیم کرد، همچنین راه هایی برای غلبه بر ناامیدی وجود دارد که می توان با توجه به آن ها این حس مخرب را از بین برد ولی اولین قدم پیدا کردن علت و ریشه ناامیدی است، ما در این مقاله به بیان این مطالب پرداختیم که امیدواریم مورد استفاده تان قرارگرفته باشد و شما را در این امر یاری کند.

پاسخ دهید