چگونه فردی رک باشیم
عدم توانایی در ارائه رفتار قاطعانه و رک بودن باعث میشود تا افراد شرایط ناخوشایندی را که تغییر آن نیازمند ارائه یک رفتار رک و قاطعانه در ارتباط با دیگران است تحمل کنند و برای تغییر آن اقدامی نکنند. اتفاقاتی از این دست به وفور برای افرادی که توانایی ارائه رفتار قاطعانه را ندارند رخ میدهد. رفتار قاطعانه رفتاری است که ما را به هدف خود از یک ارتباط و گفتگوی کاری و یا هر نوع ارتباط دیگر میرساند بدون اینکه در ما یا فرد مقابل تنش و یا ناراحتی عمیق و آزاردهندهای ایجاد شود. با ما همراه باشید تا اطلاعات مفیدی در این مورد در اختیار شما قرار دهیم.
چگونه فردی رک باشیم ۱) تعریف دقیق رک گویی
رک گویی یعنی صراحت لهجه و جسارت در بیان حقیقت، نه جسارت در بی احترامی به دیگران. یعنی صراحت بیانی که نفعی برای دیگران داشته باشد و مایه رنجش دیگران نشود. افرادی که به بهانه رک گویی هر آنچه را که به ذهن شان میرسد می گویند بی ادبی را با رک گویی اشتباه گرفته اند و نشانه بارزی از عدم اعتماد به نفس و دست کم گرفتن خود را به نمایش می گذارند. ادب و احترام در گفتار از هر چیزی مهم تر است و صراحت و صداقت یعنی روشن گویی و روشنی در گفتار که دور از هر گونه طعنه و منظور خاصی باشد که موجب رنجش نشود.
تعریف دقیق رک گویی – فواید رک گویی
رک گویی می تواند فواید زیادی برای شما داشته باشد. از جمله فواید رک گویی موارد زیر را می توان نام برد: فرد رک گو مواضع روشنی در مقابل دیگران دارد. روشن کردن مواضع باعث می شود دیگران به سلیقه، نظر و حریم شما احترام بگذارند و در پی در هم شکستن حریم های خصوصی شما چه به صورت آگاهانه یا ناآگاهانه نباشند. از تحمیل شدن بسیاری از مسائل بر شما جلوگیری می شود. مثلا اگر دوست ندارید بیرون بروید و دوستی به شما پیشنهاد بیرون رفتن بدهد، شما با گفتن نه می توانید از اینکه بی میل بیرون بروید، پیشگیری کنید. فرد رک گو تصویر روشنی از خودش برای دیگران می سازد. دیگران به راحتی می دانند با شما چگونه رفتار کنند و اینکه چه چیزهایی را واقعا دوست دارید.
رک گویی باعث باز نگه داشتن مسیر مکالمه و گفتگو می شود و این پیام را به دیگران مخابره می کند که من چه توقعاتی دارم و همانقدر که در بیان آن ها راحت هستم، شما هم می توانید در بیان خواسته هایتان راحت باشید. رک گویی باعث می شود اعتماد بین فردی در روابط بالا برود. در واقع دیگران می دانند که شما صادق هستید و قرار است چگونه برخورد بکنید. همین امر میزان پیش بینی نسبت به رفتار شما را افزایش می دهد.
تعریف دقیق رک گویی – مرز رک گویی و بی ادبی
عدم شناخت مرز میان رک گویی و بی ادبی در بسیاری از اوقات مشکل ساز خواهد شد. بی پرده صحبت کردن در مورد مسائل مختلف به طوری که سبب رنجش و ناراحتی دیگران گردد؛ دیگر رک گویی نیست. برای درک بهتر مرز میان رک گویی و بی ادبی به موراد زیر توجه کنید:
۱- فرد رک گو ادب را رعایت می کند و در مورد مسائلی که مرتبط با دیگران است؛ اظهار نظر نمی کند.
۲- بی پرده صحبت کردن در مورد مسائل دیگران نشانه رک گویی نیست.
۳- فرد رک گو در مواقعی که از او اظهار نظر می شود نظرش را بیان می کند.
۴- اظهار نظر کردن به شکل نامناسب و با لغات وقیحانه نشانه رک گویی نیست.
۵- افراد رک گو به پیامدها و تاثیرات حرفشان بر روی دیگران دقت می کنند.
به عنوان مثال بیان مسئله چاقی یک فرد به شکلی که برای او آزار دهنده باشد؛ نشانه رک گویی فرد نمی باشد.
تعریف دقیق رک گویی – پیامدهای عدم رک گویی
فردی که توانایی رک بودن نداشته باشد ممکن است از مسائل زیر رنج ببرد:
۱- احساس برآورده نشدن نیازها: بیان خواسته ها، نیازها و رسیدن به آنها از جمله حقوق اولیه هر انسانی می باشد. معمولا افرادی که رک نیستند، اعتماد به نفس پایینی دارند یا خود را به قدر کافی ارزشمند نمی دانند که نیازهایشان را بیان کرده تا دیگران به آن ها احترام بگذارند. در نتیجه احساس ناکامی می کند. در طولانی مدت علائم افسردگی در او ظاهر می کند.
۲- عدم رضایت از خود: فردی که رک نیست، نمی تواند نظر صریحش را بیان کند و در بسیاری از مسائل مطابق میل دیگران رفتار می کند. چنین فردی از آن چه که هست فاصله می گیرد.
۳- متوقع شدن از دیگران: فردی که دائما مطابق میل دیگران رفتار کند، انتظارش برای اینکه دیگران هم مطابق میل او رفتار کنند، افزایش می یابد. ولی اگر نتواند خواسته اش را صراحتا بیان کند، دیگران از انتظاراتش بی خبر خواهند بود و در نتیجه او به خواسته هایش نمی رسد.
۴- انفجار خشم: فرد وقتی با ناکامی ها روبرو شود، ممکن است دچار انفجار های خشم شود.
۵- نارضایتی: عدم برآورده شدن خواسته ها منجر به بالا رفتن سطح نارضایتی از زندگی، ازدواج، روابط دوستانه و خانوادگی می شود.
چگونه فردی رک باشیم ۲) رک باشیم ولی گستاخ نه
در ادامه تعدادی روش به شما معرفی میکنیم که بهوسیله آن میتوانید صریح و رک باشید ولی گستاخ به نظر نرسید.
رک باشیم ولی گستاخ نه – گوش کنید
میتوان گفت افراد صریح راحتتر گفتوگو میکنند. با اینوجود، این موضوع در همه موارد صدق نمیکند. اگر شما بهطورمعمول فردی صریح هستید، میبایست مراقب نیت واقعی خود از صریح بودن باشید – خیلی ساده شما تلاش میکنید تا نظر خود را بهطور واضح و مؤثر بیان کرده و برای اینکه خوشایند و متین به نظر برسید و یا به ندای وجدان توجه کنید زمان را به هدر نمیدهید.
بنابراین، اگر هدف شما این است که گفتوگو دقیق و بدون ابهام باشد پس فراموش نکنید میبایست گوش کنید و از صمیم قلب به عقاید افراد احترام بگذارید. روی هم رفته، اگر تلاش نکردهاید تا منظور مطلبی را درک کنید بنابراین دادن پاسخی صریح و مناسب دشوار خواهد بود. علاوه بر این، نمیتوانید مؤدب باشید چراکه تنها منتظر بودید تا برای صحبت کردن نوبت به شما برسد که البته این برای مقتدر بودن روشی نتیجهبخش است.
رک باشیم ولی گستاخ نه – سازنده باشید
این مشخصه مهم منجر میشود فردی که صریح است از فردی که خشن است متمایز شود. تنها به این دلیل که میخواهید عقاید خود را بیپرده بگویید نمیتوانید هر مسئلهای را بدون ارائه راهحل بیان کنید. اگر شما و گروهتان با هم کار میکنید و میخواهید جملهای مانند این را بگویید: «این جدول مطالب بههمریخته و کاملاً بیمعناست.» این جمله صریح است اما کمترین کمکی نمیکند. بااینوجود، جملهای مانند: «این جدول مطالب برای من گویا نیست. تصور میکنم باید قسمت ب را به بالای قسمت الف ببریم تا خوانا و سلیس شود.» منظور شما را بهتر میرساند و برای هر مسئلهای که عنوان کردهاید راهحلی ارائه میدهد. این عامل نهتنها مانع از این میشود که بیادب و گستاخ به نظر برسیم، بلکه منجر میشود به عضوی ارزشمند و فعال در گروه تبدیل شویم.
رک باشیم ولی گستاخ نه – مراقب بلندی صدای خود باشید
بارها و بارها شنیدهاید که بلندی صدا و اشارات غیرلفظی بیشتر از کلماتی که از زبانتان بیرون میآید منظور شما را میرسانند؛ بنابراین لازم است از این دو مورد آگاهی کامل داشته باشید. گفتن «هه، اونکه هرگز عملی نیست!» با چشمانی گشاده و باز و صدایی بسیار بلند بسیار متفاوت است با زمانی که با صدایی آرام و متین بگویید، «نه، اون عملی نیست.» بله این دو عبارت کاملاً شبیه به هم هستند؛ اما شیوهای که آنها را بیان میکنید تفاوت اساسی دارد. بدون شک اولی توهینآمیز است– گویا شما از این عقیده متنفر هستید؛ اما دومی نشان میدهد که شما پیش از آنکه تأیید کنید راهحل مناسبی نبوده است، با حفظ احترام توصیه لازم را ارائه کردهاید.
رک باشیم ولی گستاخ نه – در مورد کار نظر دهید نه اشخاص
همه ما با افرادی برخورد کردهایم که چیزی از ارتباط صریح و مستقیم نمیدانند. آنها ترجیح میدهند به بهترین شیوه دستورالعمل را دریافت کنند و به بهترین شیوه هم پاسخگو باشند– در حقیقت آنها منتظر چنین چیزی هستند. بهعبارتدیگر اگر شما رفتاری نسبتاً خشن داشته باشید آنها به شما پاسخ دلچسبی نخواهند داد. اگرچه شما تمایل ندارید از عبارات بیمعنی برای رساندن منظور خود استفاده کنید (چراکه دیگر صریح نخواهید بود) اما اینکه از شیوهای مناسب برای نظردهی استفاده میکنید از اهمیت خاصی برخوردار است.
برای اینکه بهعنوان یک مهاجم دیده نشوید لازم است شخص را مطمئن سازید که خطاب شما به کار، فرآیند و نتایج است نه آن شخص خاص. بهجای اینکه بگویید، «نظر شما احمقانه است. به هیچ دردی نمیخورد»، بهتر است بگویید: «این روش بهترین عملکرد شما نیست.» با این روش شما باز هم سعی دارید منظورتان را برسانید اما نه با شیوهای که هوش فرد زیر سؤال برود.
رک باشیم ولی گستاخ نه – به دنبال نقطهای مشترک باشید
تمایل شما به روراست بودن برای بسیاری قابل درک است و آنها هم مثل شما هستند؛ اما همه نمیتوانند از شیوهای که شما با آن ارتباط برقرار میکنید استفاده کنند. بله شما فکر میکنید صریح بودن بهترین روش ممکن برای انجام کاری است؛ اما به یاد داشته باشید که هدف نهایی شما میبایست همکاری صحیح با همتیمیها و همکاران باشد. علاوه بر این، عدهای از آنها ممکن است هرگز به طبیعت صریح شما عادت نکنند.
در چنین شرایطی بهتر است به دنبال نقطهای مشترک در برقراری ارتباط باشید تا با ایجاد تعادل با شرایط همه مطابقت کند. برای نزدیک شدن به هدفتان ممکن است مجبور شوید بعضی چیزها را پنهان کنید؛ اما درنهایت، کمی انعطافپذیر بودن به پویایی گروهتان کمک میکند و گفتوگوی شما را بیش از بیش کارآمد میسازد. گاهی اوقات، این ایده صریح بودن باعث میشود که در محیط کار فرد خشن و بیشازحد مقتدر به نظر برسد؛ اما لازم نیست اینگونه باشیم! میتوان صریح بود، بیآنکه گستاخی کنیم. اگر شما فردی هستید که تمایل دارد کمی رک باشد این توصیهها را در گفتوگوهای کاری به کار بگیرید.
چکیده
رک گویی یعنی صراحت لهجه و جسارت در بیان حقیقت، نه جسارت در بی احترامی به دیگران. رک گویی در میان عموم به عنوان صفتی پسندیده شناخته می شود؛ به طور کلی بسیاری از افراد به داشتن چنین صفتی افتخار می کنند. اما گاهی به اشتباه افراد رفتارهای بی ادبانه خود را دال بر رک بودن می دانند. رک گویی با بی ادبی متفاوت است. نداشتن صراحت در کلام می تواند باعث سوء تفاهم ها و عدم شکل گیری روابط صمیمی شود. در هر نوع رابطه ای رک گویی به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید به طور موثرتری عمل کنید. اما برای آن که از فواید رک گویی بهره مند شوید باید تفاوت رک گویی با بی ادبی را بدانید. برای آن که رک گویی را جز صفات خود قرار دهید، خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد می کنیم.