چگونه ریاضی خود را قوی کنیم

ریاضی خود را قوی کنیم

چگونه ریاضی خود را قوی کنیم

اگر می خواهید در درس ریاضی قوی شوید و به صورت مفهومی و پایه ای درس ریاضی که یکی از مهمترین دروس است را یاد بگیرید، با ما در این مقاله همراه باشید.

دلایل ضعیف بودن در درس ریاضی

عوامل بسیاری باعث شده‌ است دانش‌ آموزان در درس ریاضی ضعیف باشند مانند:
الف- ضعیف بودن فرد در حل کردن محاسبات
ب- بی‌ علاقه فرد به درس ریاضی
ج- نیاموختن مهارت‌ های حل مسائل و…

اگر شما در هنگام حل مسائل ریاضی دچار توقف می‌ شوید و به‌ دلیل نا آشنایی با شیوه حل برخی محاسبات نمی‌ توانید ادامه دهید، احتمالا پایه ریاضی قوی ندارید. اگر پایه ریاضی شما قوی نیست، نباید از یادگیری ریاضی ناامید شوید. شما از هم‌اکنون می‌توانید برای یادگیری ریاضی اقدام کنید، تنها کافی است به نکات زیر توجه کنید و اراده خود را برای یادگیری درس شیرین ریاضی محکم کنید.

نشانه پایه ریاضی ضعیف چیست

گاهی دانش‌ آموزان همه تلاش خود را برای حل مسائل ریاضی به‌ کار می‌ گیرند، اما با یک یا چند بی‌ دقتی مسئله‌ ای را به اشتباه حل می‌ کنند. بی‌ دقتی در تشخیص علائم، جااندختن و ننوشتن اعداد و اشتباه در حل اعمال ریاضی از نشانه‌ هایی است که نیاز به تقویت پایه ریاضیات دانش‌آموزان دارد.

اصول مطالعه درس ریاضی

مطالعه درس ریاضی را باید بر مبنای سه اصل یادگیری، تمرین و مرور قرار دهیم که در ادامه به هر یک از این موارد می‌ پردازیم:

یادگیری

اولین مرحله از مطالعه، یادگیری است که می‏توان گفت بهترین اصل است؛ زیرا تا درست و مفهومی یاد نگیریم، نمی‏توانیم سؤالات ریاضی را به درستی پاسخ دهیم؛ پس باید از تمام ابزارهای موجود برای یادگیری استفاده کنیم. ابزارهای یادگیری این درس عبارت‌اند از: کلاس، جزوه و کتاب درسی. شما داوطلب عزیز باید به دقت در کلاس، درس را از دبیر بیاموزید، سپس در همان روز، مبحث تدریس‌شده را از جزوه، مطالعه کرده و مثال‏ها را مجددا حل کنید.

بعد از خواندن جزوه، نوبت به مطالعه ‏ی کتاب درسی می‏رسد که باید خط به خط آن را بخوانید و تمام مثال‏ها و تمرین‏های حل‌شده و حل‌نشده را حل کنید. تعدادی از تست‏های کنکور سراسری، عینا از مثال‏ها و تمرین‏ها و نکات متن درس مطرح می‏شود. توجه داشته باشید برای حل سؤالات ریاضی، تنها یاد گرفتن نکات، قضیه‏ ها و فرمول‏ها کافی نیست بلکه باید علاوه بر یادگیری و فهمیدن، آن‏ها را به خاطر بسپارید؛ زیرا در جلسه‏ ی آزمون، نه کتاب داریم و نه جزوه.

پس اول به دقت و مفهومی یاد بگیرید و سپس فرمول‏ها و نکات و رابطه‏ ها و… را حفظ کنید. در ادامه ‏ی مرحله‌ی یادگیری لازم است تعدادی تست به طور آموزشی از مبحثی که مطالعه کردید، حل کنید. در حل تست به طور آموزشی، زمان تست زدن مهم نیست، بلکه یادگیری تمام نکات تست و به‌ کارگیری مطالب مطالعه‌ شده در حل تست، مهم است. هنگام حل تست آموزشی می‏توانید از جزوه یا کتاب درسی یا حتی پاسخ تشریحی تست کمک بگیرید. تعداد تست‏های آموزشی باید به اندازه ‏ای باشد که تمام مطالب درسی در آن مبحث را پوشش دهد.

پس از حل تست ‏های آموزشی، نوبت خلاصه‏ نویسی است. مباحثی را که مطالعه و چند تست آموزشی از آن حل کردید خلاصه‏ نویسی کنید. سعی کنید در خلاصه ‏نویسی، تمام مطالب و نکات مهم را یادداشت کنید. با پایان خلاصه ‏نویسی، مبحث مطالعه‌ شده‏ ی مرحله‏ ی اول مطالعه که یادگیری است، به پایان می‏رسد.

تمرین

ریاضی خود را قوی کنیم

اکنون که درس را خوب یاد گرفته و خلاصه‏ نویسی کردید، باید برای تثبیت و تسلط مطالب و نکات درسی و نیز بالا رفتن سرعت تست ‏زنی، تعدادی تست را تمرین کنید. تست‏هایی را که حل نکردید یا غلط حل کردید، حتما علامت‏گذاری کنید؛ زیرا در این تست‏ها ضعف دارید و باید آن‏ها را برطرف کنید. چون حجم مطالب درسی و تنوع آن‏ها زیاد است، نباید تعداد تست‏های تمرینی به قدری زیاد باشد که از مباحث دیگر عقب بیفتید؛ باید تست را به دقت و متناسب با حجم مبحث مطالعه‌ شده انتخاب کنید.

اگر مبحثی را به طور کامل نخواندید، به حل تست‏های تمرینی نپردازید، مثلا تا تمام نکات دنباله را یاد نگرفتید، از مبحث دنباله، تست تمرینی حل نکنید. توصیه می‏کنم، متناسب با هر تستی که از یک مبحث در کنکور سراسری مطرح می‏شود، حداقل ۵۰ تست به طور تمرینی حل کنید؛ مثلا اگر از مبحث مجانب‏ها در کنکور سراسری، یک سوال مطرح می‏شود، حداقل باید ۵۰ تست مجانب، به طور تمرینی حل کنید. در انتخاب تست‏های تمرینی، اولویت با تست‏های کنکورهای سال‏های گذشته است؛ چون هم استاندارد هستند و هم تمام مطالب درسی را پوشش می‏دهند.

مرور

چون حجم مطالب در درس ریاضی زیاد است؛ ممکن است بعضی از مطالبی را که قبلا مطالعه کردید، فراموش کنید. در این صورت باید در فواصل معین، مطالب را مرور و دوره کنید. در این مرحله از مطالعه می‏توانید هم از جزوه و هم از خلاصه‏ نویسی‏ ها استفاده کنید. پس از خواندن آن‏ها و یادآوری نکات، بهتر است به سراغ تست‏های علامت‏گذاری‌شده بروید و آن‏هایی را که قبلا اشکال داشتید، مجددا حل کنید و اگر زمان داشتید، تعدادی تست جدید از آن مبحث حل کنید. هر اندازه بتوانید تعداد دفعات مرور را بیش‏تر کنید، آماده‏ تر شده و حضور ذهن بالاتری برای حل سؤالات تستی پیدا می‏کنید.

راهکارهایی برای مطالعه درس ریاضی

برای هرچه بهتر مطالعه کردن درس ریاضی به راهکارهای زیر نیز توجه کنید.

۱- درس ریاضی حفظ کردنی نیست

اغلب دانش آموزان میگویند در حل تمرین‌ های قبل از امتحان مشکلی نداریم ولی در سر جلسه امتحان با اندک تغییری نمیتوانیم مسائل ریاضی را به درستی حل کنیم. قبل از هرچیز باید بدانید که ریاضی، یک درس حفظ کردنی نیست و به جای حفظ کردن راه حل مسائل باید روابط آن‌ها را درک کرد و فهمید. برای مثال میتوان به مبحث مثلثات اشاره کرد که بسیاری از دانش آموزان بدون توجه به ارتباط منطقی که میان آن‌ ها وجود دارد فقط آن را حفظ میکنند و در امتحان دچار مشکل می‌ شوند.

۲- از هر فرصتی استفاده کنید و ریاضی را یاد بگیرید

برای قوی شدن در درس ریاضی از هر فرصت آزادی که دارید استفاده کنید و آن را آموزش ببینید. کلاس‌ های تقویتی شرکت کنید، فیلم‌ های آموزشی ریاضی را ببینید. تابستان و تعطیلات نوروز بهترین زمان برای آموزش بهتر درس ریاضی و برطرف کردن اشکالات پایه ای این درس می‌ باشد.

۳- در کلاس ریاضی حضور فعال داشته باشید

ریاضی خود را قوی کنیم

حضور همیشگی شما در کلاس ریاضی بسیار مهم است. یک جلسه غیبت کردن باعث می‌شود از درس عقب بمانید. در طول دوره تحصیلی به یادگیری علاقه نشان دهید، حتما در کلاس ریاضی تمرکز بالایی داشته باشید و حواس خود را جمع کنید تا ببینید معلم چگونه مسائل ریاضی را حل میکند. هرجا که لازم بود نکته برداری کنید، سوال بپرسید و برای یادگیری مشتاق باشید. اگر سر کلاس به تدریس معلم گوش نکنید و درس را یاد نگیرید بعدا مجبور خواهید شد چندین برابر زمان صرف یادگیری آن مبحث کنید. حتی اگر در سر کلاس ۵۰ درصد مطالب را آموزش ببینید دیگر مجبور نیستید در خانه مطالب اولیه را بخوانید و میتوانید تمرینات بیشتری را حل کنید تا پایه ریاضی خود را قوی کنید.

۴- مرحله به مرحله ریاضی خود را قوی کنید

برای قوی شدن در درس ریاضی زیاد عجله نکنید و مرحله به مرحله پیشرفت کنید. مثلا اگر نمره ریاضی شما ۱۳ است یک مرتبه به نمره ۲۰ فکر نکنید زیرا این مقدار تغییر در ضمیر ناخود آگاه شما باور نکردنی به نظر می‌ رسد و در نتیجه خسته می‌ شوید و برای پیشرفت در این درس کاری انجام نمیدهید اما رسیدن از نمره ۱۳ به ۱۶ خیلی سخت به نظر نمی‌ رسد و میتوانید روی آن حساب کنید. بنابراین هدف خود را مشخص کنید و برای رسیدن به آن برنامه ریزی کنید و بیشتر درس بخوانید و تلاش کنید تا در درس ریاضی قوی شوید.

۵- حل مسائل و تمرین‌ های زیاد درس ریاضی

موثرترین روش برای یادگیری ریاضی حل تمرین است. هرچقدر تمرین‌ های بیشتری حل کنید در درس ریاضی قوی تر می‌ شوید. مفاهیم ریاضی را آنقدر تمرین کنید تا به خوبی بتوانید راه حل مسائل مختلف آن را بیابید. بهترین کاری که در طول دوره تحصیلی میتوانید انجام دهید این است که درس ریاضی را سر کلاس آموزش ببینید و تمرین‌ های آن بخش را مرحله به مرحله انجام دهید. زمانی که مسئله ای را حل میکنید پاسخ تشریحی آن را برای خود مرور کنید تا بتوانید درک درستی از حل مسائل ریاضی داشته باشید و در مرحله ی بعد راحت تر تمرین‌ های ریاضی را حل کنید.

۶- از کتاب‌ های کمک درسی ریاضی کمک بگیرید

اگر در درس ریاضی مشکل دارید و سر کلاس مشکلات شما حل نشده است از کتاب‌ های کمک درسی کمک بگیرید و درسنامه‌ های آن‌ها را بخوانید و تمرین‌ های بیشتری حل کنید. تمرین‌ های این کتاب‌ ها بسیار مفید هستند و شما را با سوال‌ های جدیدتری آشنا میکنند، در صورتی که در حل سوالات به مشکل خوردید کنار آن یک علامت بزنید و از معلم خود بپرسید تا مشکل شما حل شود.

۷- در کلاس ریاضی در صندلی جلو بنشینید و داوطلب شوید

ریاضی خود را قوی کنیم

یکی از عواملی که در یادگیری ریاضی و قوی شدن در درس ریاضی بسیار موثر است نشستن در صندلی جلو می‌ باشد. شاگردانی که در صندلی جلو مینشینند تمام حواس خود را بر روی تدریس معلم متمرکز میکنند و سوالات خود را به راحتی میپرسند و حتی داوطلب می‌شوند تا مسائل را حل کنند. برای حل سوالات در حضور معلم داوطلب شوید و سوالات را در حضور معلم حل کنید. حتی اگر روش حل شما درست نباشد اما در یادگیری شما بسیار موثر خواهد بود و اشتباه خود را بهتر متوجه می‌ شوید. هیچ سوالی را در ذهن خود بی پاسخ نگذارید و تمام سوالات خود را سر کلاس مطرح کنید.

برای مطالعه درس ریاضی به این نکات نیز توجه کنید

نکته اول: در اولین قدم، بهتر است به‌ جای حفظ کردن درس ریاضی به درک کردن و فهمیدن این درس بپردازید. بسیاری از دانش‌ آموز یا دانش جویانی که می‌ گویند که در تمرین قبل از امتحان خوب جواب می‌ دهند ولی سر امتحان با اندک تغیری در مسئله، برای پاسخ‌ دهی به سؤال درمانده می‌ شوند. شاید مهم‌ ترین دلیل، حفظ کردن راه‌ حل‌ ها می‌ باشد یعنی به‌ جای درک کردن و فهمیدن روابط، آن‌ ها را حفظ کرده است. مثال بارز این مورد درس مثلثات است که بسیاری بدون توجه به ارتباط منطقی که بین روابط این درس وجود دارد، تنها آن‌ ها را حفظ میکنند و به همین دلیل در حل مسائل به مشکل عمده برمی‌ خورند.

نکته دوم: برخلاف برخی مباحث آموزشی، ریاضی را نمی‌ توان بدون تمرین یاد گرفت. سعی کنید با آن ارتباط برقرار کنید. بسیاری از مفاهیم ریاضی به هم مرتبط هستند،‌ هرچقدر بیشتر این روابط را کشف کنید، ریاضی را بهتر می‌ توانید بفهمید. مفاهیم ریاضی درجات سختی متفاوتی دارند، از سطحی که شما در آن هستید شروع می‌ شود و به سطوح سخت‌ تر می‌ رسد.

نکته سوم: اگر می‌ خواهید بدانید چطور ریاضی خود را قوی کنید جواب این سؤال فقط یک کلمه است: تمرین، تمرین و تمرین.

اصل اولیه در درک مفاهیم ریاضی، یادگیری آن است و این امر جز با تمرین بسیار امکان‌ پذیر نیست. یک مفهوم را آنقدر تمرین کنید تا به‌ خوبی درکش کنید و بتوانید به‌ راحتی و به‌ سرعت، راه‌ حل مسائل مختلف آن را بیابید. نیاز افراد به تمرین برای درک مطلب متفاوت است، پس ناامید نباشید و همواره تمرین کنید. زمانی می‌ توانید مدعی درک و فهمیدن یک مطلب در ریاضی باشید که بتوانید حداقل ۷ تمرین متفاوت در یک مبحث را حل کنید و یا اینکه پس از گذشت چند ماه اگر آن مطلب را دیدید به‌ راحتی از پس حل آن بربیایید. «حل کردن مسائل و تمرین‌ های زیاد،‌ کلید درک یک مفهوم ریاضی است.»

چکیده
ریاضیات شامل علائم، فرمول‌ ها، روش‌ های ویژه و کتاب‌ های درسی‌ است که سخت به نظر می‌ آیند و خیلی کلمات و اصطلاحات منحصر به‌ فرد هستند، در نتیجه مهم است که از مهارت‌ های مطالعه‌ ای استفاده کنید که مختص ریاضیات باشد. ریاضی بسیارشیرین و کاربردی است و اهمیت آن در زندگی روزمره انکار نشدنی است به همین دلیل آشنایی با روش‌ های تقویت این دانش مهم است. ما در این مقاله این روش ها را برای شما بیان نمودیم که امیدواریم مورد استفاده تان قرار گرفته باشند، از اینکه در این مقاله نیز با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم.

پاسخ دهید