چگونه روحیه قوی داشته باشیم
کسی که روحیه قوی دارد، مصمم، با اراده و پیگیر است. داشتن روحیه قوی یکی از ویژگیهای افراد موفق، ورزشکاران ممتاز و رهبران برجسته است. اگر شما هم دوست دارید روحیه قوی داشته باشید تا بتوانید با چالشهای زندگیتان روبهرو شوید و به سمت هدفهایتان پیش بروید، با ما همراه باشید تا به شما بگوییم چگونه فردی با روحیه قوی باشید.
تعریف روحیه
ادوین فلیپو، نویسندهی کتابهای مدیریتی، روحیه را این چنین تشریح میکند: نگرش یا شرایط روانی افراد یا گروهها که اراده شان را برای همکاری تعیین میکند. روحیهی خوب در افراد از طریق اشتیاق، تایید داوطلبانهی مقررات و دستورها، و اراده برای همکاری با سایرین جهت تکمیل اهداف سازمان مشاهده میشود. از سویی دیگر، روحیهی ضعیف از طریق کج خلقی، نافرمانی، احساس دلسردی و بی علاقگی به کار، شرکت، و موسسه قابل مشاهده است.”
به گفتهی دیل یودر، نویسندهی کتاب مدیریت کارکنان و روابط صنعتی، روحیه عبارت است از احساسی که تا حدودی با حس یگانگی جمعی، اشتیاق یا شور و حرارت در ارتباط است. روحیه، طبق کاربرد رایج این کلمه برای گروهی از کارگران، به آهنگ جمعی، جو یا فضای کاری اشاره دارد که احتمالا به طور ناخودآگاه توسط اعضای گروه احساس میشود.
انواع روحیه
در ادامه به دو نوع از روحیه اشاره میکنیم:
۱- روحیهی فردی و گروهی
روحیهی فردی عبارت است از نگرش یک فرد واحد به کار، محیط و غیره. در حالیکه روحیهی گروهی بازتاب کنندهی نگرش کلی گروهی از افراد است. روحیهی گروهی شامل نگرانیها و دلمشغولیهای هر یک از افراد است و ممکن است به مرور زمان دستخوش تغییر شود. روحیهی فردی و گروهی به یکدیگر متصل هستند، ولی لزوما یکسان نیستند. آنها بر یکدیگر تاثیرگذار هستند. ممکن است درک شخصی افراد از شرایط حاضر، بالا باشد ولی درک گروهی، ضعیف و اندک؛ و بالعکس.
۲- روحیهی بالا یا پایین
روحیه ممکن است به دو حالت باشد، روحیهی بالا یا روحیهی پایین. به گفتهی نویسندهای به نام مکفارلند “روحیهی بالا هنگامی وجود خواهد داشت که نگرشهای کارمندان با موقعیت کلی یک گروه و با مسیر دستیابی به اهداف گروه همسو باشند. از سویی دیگر، وقتی نگرشهای کارمندان باعث مهار اراده و توانایی سازمان برای دستیابی به اهدافاش شوند، روحیه پایین خواهد بود. کلمههایی نظیر شور و شوق، اشتیاق، وفاداری، و قابلیت اطمینان حاکی از روحیهی بالا هستند. از سویی دیگر، روحیهی پایین را میتوان با کلمههایی مانند عدم علاقه، تنبلی، بی تفاوتی، ستیزهجویی، حسادت، نزاع، بدبینی، و غیره تشریح کرد.
چگونه روحیه قوی داشته باشیم
برای اینکه روحیه شادی داشته باشید تا بتوانید اهداف خود را در زندگی دنبال کنید و به موفقیت برسید به نکات زیر توجه کنید.
۱- خود را بشناسید
امروزه پیشنهاد سقراط که در قرن پنجم قبل از میلاد در آن متنی بر خودشناسی ارائه شد به قوت خود پا برجاست. اهداف، احساسات و محدودیت های خویش را بشناسید و با آرامش با آنها برخورد نمایید. خواه از طریق مطالعه، خواه از طریق اندیشیدن و تفکر. سعی نمایید بعضی از راههایی که باعث شناخت شما از خودتان و اینکه چه چیزهایی شما را خوشحال میکند، پیدا کنید. چنانچه به این توصیه عمل کنید، بهتر قادر به کنترل زندگی و مشکلات پیش روی خود خواهید بود.
۲- به خودتان ارزش بدهید و به خود اعتماد داشته باشید
ممکن است سخت به نظر برسد اما سعی کنید رفتارتان گویای این باشد که از خودتان مواظبت میکنید. حتی اگر همیشه احساس عدم اطمینان میکنید، برخورد و رفتار مثبت را به دنیای اطراف هدیه دهید. برخورد مردم با شما، متاثر از رفتار و پوشش شماست. بنابراین خود ارزشی و خود اعتمادی را به نمایش بگذارید تا احترام را برای شما به ارمغان آورد.
۳- بیش از حد توانتان کار نکنید
همه ما با سخت کوشی، خواهان تامین امنیت و رفاه خانواده مان هستیم. اما مهم این است که تعادل را در زندگی حفظ کنیم. معمولا آن چه از نظر مالی دنبال میکنیم با آن چه که تحقق مییابد یکسان نیست. اگر برای شما تامین معاش مهمتر از صرف وقت با عزیزان یا لذت بردن از زندگی است، بهتر است در تعیین اولویت ها بازنگری کنید. سعی کنید برقراری تعادل را از کسی که بین زندگی شغلی و خانوادگی اش این توازن را ایجاد کرده، بیاموزید یا اینکه با خانواده یا دوستانتان راجع به تاثیرات شغلی تان بر روی آن ها صحبت کنید.
۴- از افراد منفی دوری کنید
از ارتباط مسموم که در شما احساس ناراحتی، عصبانیت یا ناامنی ایجاد میکند، اجتناب کنید. ممکن است سخت به نظر آید اما ارتباط خویش را باکسانی که برای شما افسردگی به ارمغان میآورند به حداقل برسانید؛ کسانی که اکثرا محبتهای دریافتی را بدون پاسخ میگذارند و یا کسانی که دائما از شما انتقاد میکنند. صداقت سخنان چنین افرادی را مورد ارزیابی قرار دهید تا ببینید که میزان حقایق موجود در سخنانشان تا چه حد بر اساس ارتباط مثبت و خوشبینانه است. اگر کسانی شما را تحت فشار روانی قرار میدهند صریحا از آنها بخواهید شما را رها نمایند.
۵- مثبت فکر کنید
سعی کنید از حداکثر توانایی هایتان استفاده کنید و به قدرت خویش اتکا نمایید. علایق شخصی تان را با مطالعه و گذراندن کلاسها توسعه دهید.علایق جدید را امتحان کنید و شکست هایتان را به کار گیرید. همه ما بخشی از اوقاتمان را از دست داده ایم اما افراد موفق از شکست هایشان درس آموخته اند و مغلوب شکست شان نشده اند.اگر شما توانایی هایتان را به خوبی توسعه دهید و نقش مثبتی داشته باشید واقعا قادر به تغییر موقعیت های منفی به موقعیت های مثبت خواهید بود.
۶- ورزش
یک رژیم غذایی مناسب و قدری فعالیت بدنی روزانه اعم از اینکه پیاده روی آرام باشد یا کار بیرون، فشار و اضطراب را تخفیف میدهد و روحیه را شاداب نگه میدارد. ورزش و تمرینات بدنی، افراد را از احساس برتری طلبی رهایی و توانایی های سرکوب شده ذهن را ترقی میدهد. همین امر منجر به جلوگیری از افسردگی میشود. برای اشخاص متفاوت، ورزشهای مناسب آنها وجود دارد. تمرینات کششی و یوگا برای تخفیف فشار بسیار مناسبند. البته ورزش بیرون از منزل فواید مضاعفی دارد؛ برای مثال نور آفتاب در بهبود روحیه و تخفیف افسردگی مفید میباشد.
۷- بخشی از اوقاتتان را تنها بگذرانید
لذت از جمع دوستان و تنهایی، دو بخش از زندگی هستند که برای تقویت روحیه بسیار مهم میباشند. به عنوان مثال، علاوه بر گذراندن دقایقی در حمام، گوش دادن به موسیقی یا بیرون رفتن از منزل به قصد لذت بردن از طبیعت، زمانی را هم برای لذت بردن از تنهایی خویش صرف کنید. چنانچه این امر را سخت یافتید، ممکن است با توسل به اجتماع از مشارکت در موضوعات مهم دوری کنید.
۸- به دیگران کمک کنید و اجازه دهید دیگران هم به شما کمک کنند
وقتی مشکلاتتان طاقت فرسا به نظر میرسند، نشان دهید که کمک دیگران میتواند اضطراب و دلواپسی شما را برطرف کند، بنابراین مشکلاتتان را کاملا در منظر دیگران قرار دهید. کمک بلاعوض در مسائل اجتماعی یا کمک به دوستان نیز میتواند به سود شما تمام شود. اگر در مقابل کمکی که دریافت کردهاید به همان میزان به دیگران مساعدت نمایید دامنه مناسبی از دوستان و اقوامی را بسط دادهاید که شریک اوقات خوش شما و مددکاران زمان تنگی و سختی تان میباشند.
۹- ارتباط و مراودات
با روشی روشن و در عین حال همراه با آرامش و متانت، احساساتتان را به خانواده و دوستان بیان کنید و با دقت کامل به جواب آن ها گوش فرا دهید. هرگز خود را تحت فشاری که ناشی از عدم بیان احساساتتان است قرار ندهید. چرا که این فشار، انفجار ناگهانی در پی خواهد داشت و دیگران بدون کوشش و تلاشی شمارا خواهند ناخت. عصبانیتی را که باعث پریشانی و دانستن نقاط ضعف شما میشود، کنترل کنید. هرگز اجازه ندهید دیگران ذهن شما را بخوانند.
۱۰- حتما در موقع احتیاج کمک بطلبید
افرادی را پیدا کنید که هنگام بروز مشکلات بتوانید با آنها مشورت کنید. چنانچه پس از مشورت با دوستانتان و خانواده، مشکلاتتان همچنان طاقت فرسا جلوه مینماید و احساس عدم آرامش میکنید، با مشاورینی صحبت کنید که خواهان کمک و یاری به شما هستند. اگر احساس عدم امنیت، نگرانی یا ناراحتی و پریشانی میکنید فورا از یک مشاور متخصص کمک بطلبید.
ویژگی افرادی که روحیه قوی دارند
افراد قدرتمند و یا دارای شخصیت قوی و محکم، ویژگی هایی دارند که سایر افراد از آنها بی بهره هستند. این افراد قدرتمند خواه یک رهبر سیاسی باشند و یا فرمانده ی ارتش یا بنیانگذار یک استارتاپ موفق، فرقی ندارد. همه ی آنها در یک سری ویژگی ها با هم شریک هستند. گرچه مدیریت زمان، سخت کوشی و عشق و علاقه به کار مورد نظر در همه ی ما وجود دارد اما باید دانست که افراد موفق و قدرتمند از یازده ویژگی زیر بهره مند هستند.
۱- اعتماد به نفس
افراد قدرتمند اعتماد به نفس دارند. اعتماد به نفس مهارتی است که می توانید آن را به دست بیاورید. مردم هم به طور طبیعی جذب افراد با اعتماد به نفس بالا می شوند. از آنجا که افراد قدرتمند اعتماد به نفس دارند از ریسک کردن و مواجهه با چالش ها نمی ترسند. علاوه بر این افراد قدرتمند می توانند دستاوردهای کوچک را قدردان باشند، بر مهارت های ارتباطی خود کار کنند و گذشته را فراموش کنند و ببینند که الان چه چیزی اهمیت دارد.
۲- دنبال ثروت و شهرت نیستند
فکر می کنید پاپ فرانسیس دنبال ثروت و شهرت است؟ البته که نه. افراد قدرتمند هم مثل پاپ فرانسیس و رهبران معنوی بزرگ دنیا، دنبال این جاه طلبی ها نیستند. در عوض بر آنچه که بیشتر به درد مخاطبانشان، شرکتشان و جامعه شان می خورد تمرکز دارند. کیم وو جونگ برزگ مرد و موسس دو همواره بر این موضوع اشاره دارد که بزرگ ترین راز ثروتمند شدن من این موضوع است که هدف کسب درامد نبود هرچند برای رسیدن به هدف خود به پول احتیاج داشتم. هدف شما برای داشتن شخصیت قدرتمند چیست؟
۳- مدت زمان بیشتری در یک فضا می مانند
آزمایشی که در سال ۲۰۱۰ توسط روانشناسان انجام شد مشخص کرد که افرادی که در یک فضا بیشتر از یک دقیقه ماندند حس قدرت بیشتری کردند. علت این امر واکنش بیوشیمیایی است که باعث افزایش تستوسترون و کاهش کورتیسول می شود.
۴- می دانند که چه وقت سخن بگویند
افراد موفق و قدرتمند زیاد حرف نمی زنند اما وقتی هم که حرف می زنند حرف های مفید، قدرتمند و خردمندانه می زنند. افراد موفق می دانند که چه زمان باید لب باز کنند و در زمان مناسب دقیقا چه بگویند. همچنین با کم گویی احتمال بیان سخنان احمقانه را کاهش می دهند.
۵- ارتباط چشمی ندارند
شاید شنیده باشید که بهترین سخنرانان و رهبران ارتباط چشمی قوی با مخاطب دارند. اما حالا باید به شما کاربران هاو کن یو بگوییم در سال ۲۰۱۸ باید بگوییم که ظاهرا این قضیه چندان در برخی مواقع درست نیست. بر اساس تحقیقات روانشناسان مشخص شده است که برقراری ارتباط چشمی مستقیم نتیجه ی عکس دارد چون ترغیب کنندگی را کمتر می کند. رهبران، هنگام سخن گفتن به جای اینکه به چشم های مخاطب نگاه کنند به لب هایش نگاه می کنند. البته این موضوع هیچ رابطه ای با تاثیر و نقش ارتباط چشمی در رابطه های اجتماعی ندارد.
۶- انتقاد پذیر هستند
وقتی در موقعیتی قرار گرفته اید که قدرت دارید برخی از تصمیماتتان باب دل برخی نخواهد بود و از شما انتقاد خواهند کرد. بنابراین باید انتقاد پذیر باشید. افراد قدرتمند انتقاد پذیر هستند. سعی کنید به شما بر نخورد و بهترین کار را برای مخاطبین، شرکت و جامعه تان انجام دهید.
۷- لباس رسمی می پوشند
به اکثر افرد قدرتمند نگاه کنید خواهید دید که لباس های شیک و رسمی می پوشند. مارک زاکربرگ موسس فیسبوک در این میان یکی از معدود استثناهاست. رهبران قدرتمند با پوشش رسمی، و فن بیان حرفه ای خود را پیوسته از سایرین متمایز می کنند.
۸- روحیه ی تیمی دارند
افراد قدرتمند می دانند که بخشی از تیم هستند و نقش معینی دارند. در حالیکه نقش آنها تاثیرگذار است و مسئولیت آن بر عهده ی آناست اما هرگز سخت کوشی دیگران را کم اهمیت نمی شمارند.
۹- افراد دارای شخصیت قوی انعطاف پذیر هستند
زندگی غیر قابل پیش بینی است. افراد قدرتمند می توانند برای حل مساله ی مورد نظر خود را تطبیق و وفق دهند. انعطاف پذیر بودن به این معنا نیست که کوتاه می آیند. بلکه در پی این هستند تا وضعیت ها را سامان دهند.
۱۰- پرسش های بهتری طرح می کنند
آنتونی رابینز یک بار گفت که افراد موفق پرسش های بهتری مطرح می کنند و در نتیجه پاسخ های بهتری هم دریافت می کنند. در واقع در این مورد اصلا یک کتاب کامل نوشته اند. افراد قدرتمند پرسش های بهتری می پرسند تا دریابند که برای مشتریانشان، شرکتشان و جامعه شان چه چیزی بهتر است.
چکیده
روحیه به معنای نگرش یا شرایط روانی افراد یا گروهها که اراده شان را برای همکاری تعیین میکند. کسانی که روحیه قوی دارند تمام وقتشان را به سرزنش خود و تاسف برای کارهای اشتباهی که انجام داده اند نمی گذرانند بلکه با قبول آن اشتباهات و درس گرفتن از آنها با روحیه ای قوی و جنگنده برای ساختن آینده ای درخشان تلاش می کنند. با توجه به اهمیتی که داشتن روحیه قوی در زندگی و آینده انسان دارد در این مقاله به بیان راههایی برای داشتن روحیه قوی پرداختیم که امیدواریم مورد استفاد تان قرار گرفته باشد.