چگونه دیگران را ببخشیم
یکی از سخت ترین چیزهایی که از ما انسان ها خواسته می شود که انجام دهیم، پاسخ پلیدی ها با مهربانی و بخشش نابخشودنی ها است. این کار شاید در ظاهر سخت باشد ولی وقتی به فواید آن برای خودمان فکر کنیم آسان میشود، با ما همراه باشید تا به شما یاد دهیم چگونه دیگران را ببخشید.
بخشش چیست
بخشش رها کردن قضاوت و نارضایتی از فردی است که در حق شما مرتکب کار اشتباهی شده است. وقتی میبخشید همچنین قرار است از احساس تلخی، کینه جویی و خشم رها شوید. برخی تصور میکنند برای بخشش حتما لازم است به فرد بگویند که او را بخشیدهاند، در آغوشش بگیرند، دستی به شانهاش بگذارند و برایش دعای خیر کنند. این کارها اگرچه ممکن است با بخشش همراه باشد اما لزومی به انجام آنها وجود ندارد.
فرایند بخشش روندی تدریجی است؛ با انتخاب بخشش سعی میکنید حقیقت را درباره اتفاقی که رخ داده بپذیرید و بتوانید راهی برای زندگی کردن در وضعیت ذهنی که «مسئله برای شما حل شده است» بیابید. همانطور که گفتم بخشش کاری نیست که برای فرد مقابل انجام میدهید؛ بخشش کاری است که شما برای خودتان انجام میدهید، میبخشید چون این کار برای شما مفید است.
انواع ببخشش
از نظر پروفسور وورسینگتون، استاد دانشگاه ویرجینیا، دو نوع بخشش (انواع بخشش) وجود دارد: بخشش نوع اول، با فراموش کردن افکار خشم آلود نسبت به فرد مورد نظر است. مثلا شما به خود میگویید که من نمیخواهم انتقام بگیرم، اصلا میخواهم به طور کامل آن فرد را فراموش کنم. که البته این نوع بخشش خیلی مطلوب نیست، چون شما در وجودتان هنوز اندکی خشم دارید. بخشش نوع دوم، عوض کردن احساس است، شما تنفر را فراموش نمیکنید، بلکه آن را با محبت عوض میکنید. از نظر پروفسور این نوع بخشش به سلامت شما کمک زیادی میکند، فکر شما را کاملا باز میکند و به شما قدرت میدهد.
چرا باید دیگران را ببخشیم
۱- نبخشیدن افراد مثل حمل کردن توده ای از بار منفی است که موجب اختلالاتی در ذهن و متعاقب آن در جسم انسان می شود. چراکه هر تصوری در درون، انعکاسی به بیرون دارد. در نتیجه چون افکار منفی داریم رفتارهای منفی را جذب می کنیم، افراد منفی را جذب می کنیم و….
۲- گذشته ای خوب و عاری از تقصیر و گناه دیگران باعث شادابی و سرحالی می شود و باعث می شود که با هر نگاه به گذشته، فقط خاطرات خوش و خوب جلوه کند و با بخشیدن خاطرات بد و منفی خودبخود پاک می شوند و احساس رهایی می کنیم.
۳- بینش افراد نسبت به ما و شخصیت ما بهتر شده و ما را به عنوان فردی با گذشت و مورد اعتماد قبول می کنند همچنین با بخشیدن، اگر آن فرد عمدا خطا کرده باشد، فرد مورد نظر را برای همیشه مدیون خود کرده ایم و اگر هم عمدی نباشد که صد در صد باید او را می بخشیدیم تا به آرامش برسیم.
۴- شاید این شرایط برای خود ما هم پیش آید و ما نیز روزی نیازمند بخشیده شدن از جانب دیگران شویم. پس قانون کارما را به یاد آوریم و افراد دیگر را ببخشیم تا اگر ما هم خطایی کردیم دیگران هم ما را ببخشند.
فواید بخشیدن دیگران
این که این عمل چه تاثیرات مثبتی بر فرد بخشنده دارد نیز می تواند بهترین انگیزه برای تمرین بخشش باشد. مثلا این که بدانیم وقتی کینه کسی را به دل می گیریم، فکر صدمه زدن به کسی را در سر می پرورانیم یا کلاممان را تند و تیز می کنیم و طعنه آمیز حرف می زنیم، پیش از آن که به فرد مقابل آسیب بزنیم، خودمان را هدف قرار داده ایم و سبب ترشح هورمون های آسیب زننده به بدن خویش شده ایم.
مراحل بخشیدن دیگران
برای بخشیدن دیگران مراحلی وجود دارد که در ادامه آن ها را بیان می کنیم.
۱- آگاهی و درک درست از موقعیت
برای اینکه بتوانیم دیگران را ببخشیم باید درک درستی از موقعیتی که در آن هستیم داشته باشیم. ما از چه رفتارهایی رنجیدهایم؟ چه چیزی منبع اصلی ناراحتی ما بوده است؟ آیا میزان ناراحتی ما با رفتار اشتباهی که از سوی طرف مقابل انجام شده است تناسب دارد یا نه؟ در این مرحله باید منطقی باشیم و به دور از کینه و نفرت به درک و آگاهی درستی از شرایط دست پیدا کنیم. ممکن است در این مرحله از اشتباهاتی که خودمان نیز انجام دادهایم آگاه شویم. این مرحله مهمترین گام در راستای بخشیدن دیگران است.
۲- پذیرش
هر آدمی ممکن است رفتارهای نادرستی را به انجام برساند که برای دیگران آزاردهنده باشد. هر کدام از ما ممکن است بارها دیگران را رنجانده باشیم. اشتباهاتی که خودمان در برابر فرد مقابل انجام دادهایم را به یاد بیاوریم. آیا او نیز در گذشته اشتباهات ما را نبخشیده است؟ در این مرحله پیشنهاد میشود که بر روی ویژگیهای مثبت و خاطرات خوبی که با فرد داشتهایم تمرکز کنیم. خودمان را جای او بگذاریم و بپذیریم که هر آدمی ممکن است در چنین شرایطی دچار رفتار اشتباه شود.
۳- خودداری از لجبازی
در هنگام بخشیدن نباید لجبازی کرد. برخی از مردم بخشیدن را اهرمی برای فشار بر طرف مقابل یا راهکاری برای سو استفاده از موقعیت میدانند. انجام چنین کارهایی نه تنها به بهبود رابطه میانجامد بلکه شرایط را بحرانی و پیچیدهتر میکند. بخششی که در چنین شرایطی انجام شود یک بخشش واقعی نیست و تنها یک بخشش زبانی است.
۴- گذشت
برای بخشیدن دیگران نیاز است که گذشت داشته باشیم. گذشت یعنی رابطهی ما با کسی که با او قهر هستیم از رفتار اشتباهی که از او سر زده است مهمتر باشد. برای بخشش باید از اشتباهات دیگران چشم پوشی کنیم. کسانی که پس از آشتی باز هم رفتارهای نادرست طرف مقابل را به رخ او میکشند و اشتباهات را به او یادآوری میکنند افراد بخشندهای نیستند. این افراد تنها به یک بخشیدن زبانی پرداختهاند و رابطه پس از این نوع آشتی کردن باز هم بحرانی و در خطر خواهد بود. به یاد بسپاریم پوزش خواستن، شجاعت و بخشیدن، قلبی بزرگ میخواهد.
نکته هایی در مورد بخشش
۱- تمام انرژی ذهنی خود را برای تصور زندگی جدیدی که آرزویش را دارید بگذارید. خودتان را آزاد و به دور از درد ها و رنج هایتان تصور کنید.
۲- از دوستان و خانواده کمک بگیرید از آنها بخواهید که تجربیات مشابه خود را در بخشش دیگران برایتان بازگو کنند. احمق نباشید! گاهی فردی سعی می کند که به دلایلی میانه شما را با فردی دیگر به هم بزند و در این میان آتش بیار معرکه می شود. خود را بازیچه چنین افرادی قرار ندهید و از قدرت تعقل خود برای تجزیه و تحلیل واقعی مسائل بهره ببرید.
۳- بخشش یک انتخاب است. وقتی که شما می گویید ” نمی توانم آن فرد را ببخشم” در واقع دارید میگویید که ” من انتخاب می کنم که آن فرد را نبخشم.” اگر جمله دوم را به کار ببرید احتمال اینکه زودتر گزینه بخشش را انتخاب کنید بیشتر است.
۴- بخشش واقعی بی قید و شرط است و هیچ توقع وانتظاری از طرف مقابل نخواهد داشت. نوع بخششی که در اینجا در موردش حرف می زنیم درواقع رها کردن خود از بند کینه ها و برگشتن به زندگی عادی است.
۵- بخشش سخت است اما زندگی کردن با نفرت و کینه، سخت تر است. این احساس، با ایجاد استرس، افزایش اسید معده، افزایش ضربان قلب و تحریک مداوم اعصاب می تواند سلامت شما را به طور جدی تهدید کند.
۶- در صورتی که به تنهایی نتوانستید خود را از بند این احساسات منفی رها کنید حتما با یک روانپزشک صحبت کنید. گاهی همین که بتوانید درد هایتان را بدون قید و شرط برای شخصی ناشناس بیان کنید، به آرام شدن شما کمک می کند.
چکیده
وقتی از کسی میرنجید، اگر بخواهید به او صدمهای بزنید، در واقع ابتدا به خود آسیب میزنید. هنگام رنجش، وقتی خشمگین می شوید و کلامتان تند و طعنهآمیز میشود، مغز بیکار نمینشیند و هورمونهای کورتیزول و آدرنالین ترشح میکند و به سلامت جسمانی و روانی شما آسیب برساند. وقتی از دست کسی دلخور میشوید، به این فکرکنید که رهاکردن بحث و فراموشکردن رنجش فقط برای طرف مقابل سود ندارد، سود فراموشکردن رنجش، در وهله نخست از آن خود شماست. امیدواریم نکات گفته شده نیز برایتان مفید بوده باشد.