چگونه به خودباوری برسیم
بیاییم کمی ذهن خودمان را درگیر کنیم آیا تا به امروز برای ما اتفاق افتاده که برای انجام یک کاری تردید داشته باشیم و این مردد بودن به علت کم گرفتن تواناییهای خودمان باشد؟ خودباوری یعنی اینکه ما نسبت به توانایی های خودمان آگاهی و شناخت داشته باشیم و بتوانیم به توانایی هایمان اعتماد کنیم. بنابراین؛ ما ابتدا به سراغ خودشناسی می رویم، بحث سختی نیست فقط باید کمی بیشتر از قبل به شخص خودمان، علایقمان، احساساتمان، تواناییمان و خواستههایمان بیشتر تمرکز و توجه کنیم.
وقتی دیگران ما راجدی می گیرند که در ابتدا خودمان، شخصیت وجودیمان را باور داشته باشیم .ما اگراز نظردرونی به این موضوع نگاه می کنیم باید مسیر افکار و احساساتمان را اصلاح کنیم. من وقتی موفق هستم که که واقعبین باشم و مسئولیت رفتارهای خودم را بپذیرم. برای مثال اگر در جایی مرتکب اشتباه شد آن را قبول کند و در جهت اصلاح آن برآید. چنین شخصی خود را باور دارد و این دلیل موفقیت او است. خودباوری، آن چیزی است که شخص درباره خودش فکر می کند، نه آنچه دیگری درباره او تصور می کند.
چگونه به خودباوری برسیم ۱) شکل گیری خود باوری
خودباوری افراد نیز مثل بسیاری از ویژگیهای دیگر جسمی و روانی فرد از دوران کودکی شروع به رشد و شکل گیری میکند. خانواده اولین محیطی است که نقش مهم خود را در خودباوری کودک ایفا میکند. والدین خود باور، فرزندان خود باور تربیت میکنند. والدینی که کودک خود را با تمام ویژگیهایی که دارد و به همان صورتی که هست میپذیرند فرد خودباوری را برای آینده تربیت میکنند. گذشته از خانواده و تاثیرات پیچیده ای که روی خودباوری کودک دارند، محیطهای دیگر مثل محیط دوستان و همسالان، مدرسه، محیط شغلی و … نیز خودباوری فرد را تحت تأثیر قرار میدهند.
با وجود تأثیری که این ویژگی فرد از محیط خود میپذیرد، اما این به معنی عدم تأثیر فرد روی خودباوری خود نیست. به عبارتی فرد بزرگسال براحتی میتواند درجه خودباوری خود را از خویش تغییر دهد. اجازه دهد تأثیرات محیطی به کاهش آن اقدام کنند یا با مقاومتی که از خود نشان میدهد دائما در تلاش برای افزایش خودباوری خود باشد.
چگونه به خودباوری برسیم ۲) راه های افزایش خودباوری
برای اینکه دیگران شما را جدی بگیرند ابتدا باید خودتان شخصیت وجودیتان را جدی بگیرید و خودتان را باور داشته باشید. برای رسیدن به این هدف از ۲ وجه بیرونی و درونی میتوان این موضوع را تحت بررسی قرارداد که در این مورد وجه درونی آن از اهمیت بیشتری برخوردار است. اگر بخواهیم از بعد درونی به این موضوع نگاه کنیم باید روند افکار و احساساتمان را تغییر دهیم. فردی موفق است که واقعبین باشد و مسئولیت رفتارهای خود را بپذیرد. برای مثال اگر در جایی مرتکب اشتباه شد آن را قبول کند و در جهت اصلاح آن برآید. چنین شخصی خود را باور دارد و این دلیل موفقیت او است.
راه های افزایش خودباوری – افکار منفی را دور بریزید
وقتی دچار تردید میشوید یک لحظه بایستید و گوش کنید. به آن صدای کوچک منفی در درونتان توجه کنید و ببینید این صدا واقعا صدای کیست؟ صدای والدینتان؟ صدای بچههای زورگوی مدرسه؟ مجموعهای از صداهای متنوع زیاد، مربوط به زمانها و اشخاص مختلف؟ یک چیز مسلم است: این صدای خودانتقادگر درونی در اصل صدای شما نیست. ممکن است خودش را طوری جا زده باشد که فکر کنید هست، ولی این صدا واقعا مربوط به شما نیست. به خودتان بگویید: این صدای من نیست! بعد آن را به چالش بکشید و به تدریج سعی کنید کاملا آن را نادیده بگیرید.
راه های افزایش خودباوری – اشتباهاتت را بپذیر
فردی که تواناییهای خود را باور نداشته باشد به دستاوردهایی که آرزویش را دارد نمیرسد. چنین شخصی واقعبین نیست و به همین دلیل مسئولیت خطاهای خود را نمیپذیرد چون فکر می کند اگر اشتباهات را گردن بگیرد باعث بروز نوعی درد و رنج ذهنی و روانی در خود میشود. به همین دلیل این گروه از افراد ترجیح میدهند برای فرار از واقعیت، دیگران و شرایط بیرونی را تنها دلیل اشتباهاتشان معرفی و با این کار خود را از فشار روانی خلاص کنند.
راه های افزایش خودباوری – قدرت های برتر خود را تقویت کنید
قدرتهای فراطبیعی قهرمانهای مشهور را در نظر بگیرید و قبل از این که روزتان را شروع کنید آنها را برای خودتان بنویسید. این قدرتها ممکن است هر چیزی باشند، مثلا سرعت فوقالعاده، توانایی بالا رفتن از دیوار، پرواز کردن، دیدِ اشعهی ایکسی…یا هر چیزی که به ذهنتان رسید. دارید از خودتان میپرسید چرا این کار را به شما پیشنهاد میکنم؟ دلیلش این است که «مجهز کردن» ذهنتان با فکر کردن به این ویژگیهای مثبت واقعا میتواند در رفتارتان مؤثر باشد. علاوه بر این قدرتهای فوقالعاده، همهی ویژگیهای مثبتی را که به ذهنتان میرسد بنویسد. نه فقط آنهایی که در خودتان میبینید، بلکه هر ویژگی که به نظرتان مثبت است.
راه های افزایش خودباوری – اهداف بلند پروازانه داشته باشید
ممکن است به نظر خیلی کلیشه ای برسد اما به دنبال شغلی که همیشه آرزویش را داشته اید باشید، مهارت سخت و دشواری را بیاموزید که همیشه به دلیل سخت بودن از یادگیری آن صرف نظر کرده اید. حتی اگر در دستیابی به دوردست ترین هدف خود ناکام شوید، از این تلاش خود قطعا نتایج مثبت بسیاری خواهید گرفت.
راه های افزایش خودباوری – یک تصویر قوی ازخودتان بسازید
صرفِ متقاعد کردنِ خودتان به اینکه میتوانید کاری را انجام بدهید برای رسیدن به خودباوری کافی نیست. خودباوریِ حقیقی زمانی به دست میآید که به تدریج بتوانید به درجهای برسید که خودتان را در حال آرامش اجتماعی ببینید؛ در حالی که کاری را که میخواهید شروع کردهاید، کتابی که را میخواستید نوشتهاید و یا هر چیز دیگری را که لازم بوده باور داشته باشید انجام دادهاید و همان آدمی شدهاید که میخواستید.
این عادت را برای خودتان به وجود بیاورید که هر روز چند دقیقه بنشینید و چشمهایتان را ببندید و خودتان را ببینید که با قاطعیت، آرامش و قدرت رفتار میکنید. این تمرین تصویرسازی قوی به این معنی است که شما میتوانید از خودتان یاد بگیرید که چطور اعتماد بهنفس و خودباوری داشته باشید، و طوری عمل کنید که شانس موفقیتتان به حداکثر برسد. تصور کنید دارید خودتان را در تلویزیون میبینید. بعد آن «شما»یی که در تلویزیون است یادتان میدهد که چطور با خودباوری عمل کنید. خواهید دید که هر چه بیشتر این تمرین را تکرار کنید، بیشتر شبیه آن آدمی میشوید که در صفحهی تلویزیون میبینید.
چگونه به خودباوری برسیم ۳) انعکاس خود باوری در رفتار افراد
اینکه انسان چه اندازه خود را میشناسد و خود را میپذیرد، در رفتار و عمل او منعکس میشود. رفتارهایی که فرد از خود در زمینههای مختلف نشان میدهد نشانگر درجات خودباوری او است. البته گاهی افراد به خودباوریهای کاذبی نیز دچار میشوند که از لحاظ شدت و حدت پافشاری آنها در برخی ویژگیها قابل تشخیص است. مثل کسی که توان انجام کاری را به تنهایی ندارد و عملا نیز چنین چیزی ممکن نیست، ولی مصرانه خود را توانمند به انجام آن میداند. در هر حال داشتن درجات متعادلی از ویژگیهای زیر نشان از خودباوری خوب و مؤثر در فرد دارد.
انعکاس خود باوری در رفتار افراد – استقلال عمل
در مورد مسائلی که مربوط به زندگی خود است با استقلال بیشتری عمل میکند. به دیگران وابسته نیست مگر در زمانی که چنین ارتباطی با دیگران با انجام عملی لازم و ضروری باشد. چنین فردی میداند که در امور زندگی خود بایستی خود عمل کند و شخصا فعالیتهایش را انجام دهد و همچنین میداند که برخی فعالیتها نیاز به همکاری دیگران دارند. اما فردی که دارای خودباوری بسیار پایین است مستقل عمل نمیکند، وابسته به دیگران است و حتی شاید در مسائل کاملا شخصی احتیاج به دخالت دیگران داشته باشد. فردی با خودباوری کاذب حتی در اموری که نیاز به همکاری دیگران دارند نیز تمایل به استقلال عمل دارد.
انعکاس خود باوری در رفتار افراد – مسئولیت پذیری
خودباوری خوب موجب میشود فرد مسئولیت پذیر باشد. مسئولیتهای مختلف را در زندگی دور و بر خود میپذیرد، حال این مسئولیت میتواند شامل اموری جزئی مثل شستن ظروف یا نظافت منزل باشد، یا مسئولیتهای بزرگتر در گروههای کلاسی، مدرسه یا گروههای ورزشی و … . چنین فردی بی تفاوت نیست و قبلا از توصیه دیگران اغلب اقدام به عمل میکند. نقش و حضور این افراد و مسائل مختلف زندگی و جامعه کاملا پر رنگ است.
انعکاس خود باوری در رفتار افراد – استقلال فکری
افراد خودباور خودشان تصمیم میگیرند، فکر میکنند و مسیر فکری خود را در زمینههای مختلف تعیین میکنند. بر اساس خط مشی فکری خود به امور زندگی پاسخ میدهند و براحتی از افکار و عقاید دیگران تبعیت نمیکنند، مگر اینکه با تحلیل و بررسی آن افکار را در جریان فکری خود بپذیرند و ادغام کنند.
انعکاس خود باوری در رفتار افراد – آگاهی از ویژگیهای مثبت و منفی خود
افراد خودباور پیچ و خم شخصیت و درون خود را بررسی میکنند و به همان اندازه که میدانند کاستیهایی دارند و باید به فکر جبران آنها باشند. ویژگی خوب و کامل خود را همواره مد نظر دارند، به آنها افتخار میکنند و همواره مقابل چشم خود دارند. افرادی با خودباوری ضعیف شناخت خوبی از خود ندارند و آگاهی کاملی از ویژگیهای خود ندارد و این ابهام موجب میشود ضعفها و ویژگیهای منفی را گسترش داده و باور خود را در مورد خود خدشه دار سازد.
انعکاس خود باوری در رفتار افراد – دوری از تقلید
افراد خودباور خود را به همان شکل که هستند میپذیرند، بنابراین کمتر از افراد خودباور پایین اقدام به تقلید از دیگران در زمینههای مختلف میکنند. دوست دارند به همان شکل و قیافه خودشان باشند و افکار خود را داشته باشند، تمام مسائلی که به آنها مربوط میشود را نیز به همان شکل باور دارند میپذیرند. مثلا خانواده، شغل و … بنابراین به دنبال این نیستند که از کارهای دیگران تقلید کنند و یا مثل آنها باشند.
انعکاس خود باوری در رفتار افراد – موفقیت در زمینههای مختلف زندگی
افراد خودباور شناخت صحیحی که از خود دارند بهتر از بقیه به پرورش تواناییها و استعدادهای خود میپردازند و آنها را در جهت درست هدایت میکنند. بنابراین از صرف انرژی برای استعدادهایی که ندارند خودداری میکنند و در عوض با توجه و گسترش دادن استعدادهایی که دارند موفقیتهای بیشتری را شامل خود میکنند. فرد خودباوری که میداند استعداد هنری ندارد، وقت و انرژی خود را صرف کسب هنر نمیکند و مثلا اگر میداند در زمینه تجارت یا تحصیل و … استعدادهایی دارند به پرورش آنها اقدام میکند و در آن زمینه موفق و موفقتر میشود.
چگونه به خودباوری برسیم ۴) نکاتی در مورد خودباوری
· اجازه ندهید دیگران اعتماد به نفستان را پایین بیاورند.
· اگر کسی به شما گفت که فلان کار را نمی توانید بکنید، حرفش را باور نکنید.
· نقاط منفیتان را مثل هدف تیراندازی بدانید و تا می توانید به سمت آنها تیر شلیک کنید. این باعث می شود اعتماد به نفستان بالا رود.
چکیده
یکی از رموز موفقیت هر فردی در زندگی، داشتن روحیه خودباوری و اعتماد به نفس است. اعتماد به نفس به معنای خوداتکایی و نقطه مقابل آن، اعتماد به دیگران است. کسی که خودش را باور نداشته باشد، زبون، بیچاره و ناتوان است و نمی تواند از امکانات و استعدادهای درونی خود بهره برداری کند. از دست دادن خودباوری موجب فلج شدن فکر و روح انسان می شود. فرد خودباخته و فاقد اعتماد به نفس، همیشه از خود مأیوس و به دیگران متکی است. او در زندگی، پیشرفت چندانی نخواهد کرد و همواره سایه ناتوانی و شکست بر زندگی اش حکم فرما خواهد بود.
خودباوری به شما این توانایی را میدهد که از اشتباه کردن وحشت نکنید و با شکست کنار بیایید و آن را طوری ببینید که واقعا هست، یک عقبنشینی موقت و نه ابدی. و همانطور که خودباوری تان بالا میرود، متوجه میشوید که مردم هم بیشتر شما را باور میکنند. چون نه پرِ جادویی، بلکه قدرت درونی خودتان است که به شما کمک میکند تا پرواز کنید امیدواریم مطالب گفته شده نیز در جهت افزایش این توانایی برایتان مفید بوده باشد.