چشمان سالم و گیرا داشته باشیم ، چشم عضوی حساس و مهم است. اگر چشمها دچار ضعف و اختلال شوند، نمیتوان بهراحتی اشیای پیرامون را دید، رانندگی کرد، مطالعه کرد و کارهای عادی را انجام داد.در سایت راز ثروت به این موضوع میپردازیم .
خوراکی های مفید برای حفظ سلامت چشم
چشمان سالم و گیرا داشته باشیم
۱. ماهی
با خواص ماهی چقدر آشنایید؟ بسیاری از ماهیها غنی از اسیدهای چرب امگا۳ هستند.
ماهیهای روغنی ماهیهایی هستند که در شکم و بافتهای بدنشان روغن دارند، به همین دلیل، خوردن این ماهیها باعث افزایش سطح روغن ماهی غنی از امگا۳ میشود.
ماهیهایی که دارای سطح بالای امگا ۳ هستند عبارتند از:
ماهی تن؛
سالمون؛
قزلآلا؛
ساردین؛
شاهماهی.
برخی مطالعات نشان دادهاند که روغن ماهی میتواند خشکی چشم، ازجمله خشکی چشم ناشی از کار زیاد با رایانه را از بین ببرد.
۲. آجیل و حبوبات
آجیل هم غنی از اسیدهای چرب امگا۳ است. آجیل حاوی مقادیر بالایی از ویتامین E نیز هست که میتواند چشم را از آسیبهای ناشی از بالارفتن سن محافظت کند.
آجیلها و حبوباتی که برای سلامت چشم مفید هستند عبارتند از:
گردو؛
آجیل برزیلی؛
بادام هندی؛
بادام زمینی.
عدس
۳. دانهها
خوراکیهایی برای داشتن چشمهای سالم
دانهها هم مانند آجیل و حبوبات، سرشار از امگا۳ و منبع غنیای برای ویتامین E هستند.
دانههای سرشار از امگا۳ عبارتند از:
دانهی چیا؛
تخم کتان؛
شاهدانه.
۴. مرکبات
مرکبات غنی از ویتامین C هستند. این ویتامین هم مانند ویتامین E، یک آنتی اکسیدان است که انجمن بینایی آمریکا (AOA)،
برای محافظت از چشم درمقابل آسیبهای ناشی از بالارفتن سن توصیه کرده است.
مرکبات غنی از ویتامین C عبارتند از:
لیمو ترش؛
پرتقال؛
گریپ فروت.
۵. سبزیجات برگسبز
سبزیجات برگ سبز غنی از لوتئین و زآگزانتین هستند و همچنین منبع خوبی از ویتامین C محسوب میشوند.
سبزیجات برگسبز مشهور عبارتنداز:
اسفناج؛
کلم کیل؛
کولارد.
چشمان سالم و گیرا داشته باشیم
۶. هویج
هویج سرشار از ویتامین A و بتاکاروتن است. بتاکاروتن باعث رنگ نارنجی هویج میشود.
ویتامین A نقش مهمی در بینایی دارد. این ویتامین بخش از یک پروتئین به نام رودوپسین است که به شبکیه کمک میکند، نور را جذب کند.
تحقیقات روی نقش بتاکاروتن در بینایی نتایج متفاوتی را بهدنبال داشتهاند، اما در هرصورت، بدن ما برای ساخت ویتامین A، به این ماده نیاز دارد.
۷. سیبزمینی شیرین
سیبزمینی شیرین هم مانند هویج سرشار از بتاکاروتن است. این مادهی غذایی منبع خوبی از آنتیاکسیدان ویتامین E است.
چشمان سالم و گیرا داشته باشیم
۸. گوشت گاو
گوشت گاو غنی از روی است که با سلامت چشم در بلندمدت ارتباط دارد.
روی میتواند به تأخیر در کاهش بینایی با بالارفتن سن و تباهی لکهی زرد کمک کند. بافت چشم، بهویژه در شبکیه و بافت عروقیِ اطراف شبکیه، حاوی سطح بالایی از روی است.
گوشتهایی مانند سینهی مرغ هم حاوی روی هستند، اما مقدار روی آن در مقایسه با گوشت گاو کمتر است.
۹. تخممرغ
تخممرغ منبع عالی لوتئین و زآگزانتین است که میتواند خطر ابتلا به کاهش دید ناشی از بالارفتن سن را کاهش دهد. همچنین منبع خوبی از ویتامین E ،C و روی نیز است.
۱۰. آب
چندان جای تعجب نیست که این مایع حیات، برای سلامتی چشم هم حیاتی باشد.
نوشیدن مقدار فراوان آب میتواند نشانههای خشکی چشم را کاهش دهد. (فواید نوشیدن آب)
چشمان سالم و گیرا داشته باشیم
۱۱– فلفل دلمهایهای رنگی
فلفل دلمهایهای رنگی بیشترین ویتامین C را دارند. این فایده برای رگهای خونی چشمان شما مفید است و خطر ابتلا به آبمروارید را کاهش میدهد.
ویتامین C در بسیاری از میوهها و سبزیها از جمله توتفرنگی، پاپایا، بادام و گلکلم نیز وجود دارد.
علاوه بر ویتامین C فلفل دلمهایهای رنگی سرشار از ویتامین A و E نیز هستند که مقوی فعالیت چشمان شما است.
در میان رنگهای زیبا و متنوعی که فلفل دلمهایها دارند، فلفل دلمهای قرمز خواص بیشتری برای حفظ سلامتی چشمان شما دارد.
چشمان سالم و گیرا داشته باشیم
۱۲-سبزیهایی که برگ تیره دارند
کلم پیچ، اسفناج و خربزه منابع غنی ویتامین C و E هستند و برای سلامتی چشم بسیار مفیدند.
با خوردن این گیاهان نگران کمبود ویتامین A در بدن خود نباشید.
ویتامین A چشم را از بیماریهای شایع مانند آبمروارید، تباهی لکه زرد یا دژنراسیون ماکولا در امان نگه میدارد.
افرادی که سبزیهای دارای برگهای تیره مصرف میکنند، میزان مناسبی از این ویتامین را دریافت میکنند.
چشمان سالم و گیرا داشته باشیم
۱۳- انواع کدوها
بدن شما نمیتواند لوتئین و زیزانتین تولید کند. اگر با این دو اسم آشنایی ندارید باید گفت که لوتین و زیزانتین ۲ نوع آنتیاکسیدان قوی هستند که از چشم در برابر آسیبهای شبکیه، آبمروارید و تباهی لکه زرد محافظت میکنند.
با اینکه بدن انسان قادر به ساخت این آنتیاکسیدانهای مفید نیست؛ اما شما میتوانید با خوردن انواع کدوها، لوتئین و زیزانتین موردنیاز بدن خود را به دست میآورید.
فرقی ندارد کدام کدو را دوست دارید، کدوحلوایی، کدو رشتی، کدومسمایی و انواع کدوها پر از خاصیت هستند.
کدوهای تابستانی ویتامین C و زینک دارند و کدوهای زمستانی، حاوی ویتامین A و C و امگا۳ هستند.
منابع ویتامینهای ضروری برای چشم کدام است؟
تغذیه برای مراقبت از چشم در بهرهمندی از این ویتامینها و حفظ سلامت بسیار مهم است.
و ویتامینهای ضروری برای چشم در مواد غذایی مختلفی یافت میشوند. رژیم غذایی سالم و متعادل حاوی مجموعهای از مواد مغذی و ویتامینها است.
تحقیقات نشان میدهد که این مواد مغذی برای حفظ سلامت چشم تلاش میکنند. در نتیجه، بهتر است منابع غذایی این مواد مغذی را بشناسید و آنها را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
۱-ویتامین A و بتاکاروتن
سیبزمینی شیرین
هویج
فلفل قرمز
کدوتنبل
۲-ویتامین E
بادام
دانه آفتابگردان
روغن سویا
مارچوبه
روغن ذرت
روغن جوانه گندم
چشمان سالم و گیرا داشته باشیم
۳-ویتامین C
پرتقال و آبپرتقال
کلم بروکلی
تمشک
گریپفروت
۴-ویتامین B-1 یا تیامین
لوبیا
عدس
ماهی
نخود سبز
ماست
۵-ویتامین B-2 یا ریبوفلاوین
گوشت گاو
جو دوسر
ماست
شیر
قارچ
بادام
۶-ویتامین B-3 یا نیاسین
جگر گاو
مرغ
ماهی قزلآلا
برنج قهوه ای
ماهی تن
بادامزمینی
برنج سفید
۷-ویتامین B-6 یا پیریدوکسین
نخود
سبزیجات
مرغ
جگر گاو
ماهی قزل آلا و ماهی تن
ویتامین B-9 یا اسیدفولیک
سبزیجات
بادامزمینی
لوبیا
غذای دریایی
دان آفتابگردان
تخممرغ
۸-ویتامین B-12 یا کوبالامین
ماهی
جگر
گوشت قرمز
مرغ
تخممرغ
شیر غلات
چشمان سالم و گیرا داشته باشیم
۹-لوتئین و زاکزانتین
این دو ماده کاروتنوئیدهایی هستند که به میزان زیادی در سبزیجات یافت میشوند.
این مواد در کاهش آسیب اکسیداتیو در شبکیه کمک میکنند.
برخی تحقیقات حاکی از آن است که مصرف لوتئین و زاکزانتین ۶ میلی گرم در روز خطر ابتلا به AMD را کاهش میدهد.
۱۰-روی
روی ماده معدنی است که به حفظ سلامت شبکیه، غشای سلولی و ساختار پروتئین چشم کمک میکند.
روی به ویتامین A اجازه میدهد جهت تولید ملانین، از کبد به شبکیه برود.
ملانین مادهای است که چشم را جهت محافظت در برابر نور ماوراء بنفش یاری میکند.
در نتیجه، استفاده از این ماده معدنی در حفظ سلامتی چشم کمک میکند.
۱۱-اسیدهای چرب امگا ۳
شبکیه چشم حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است. این اسیدهای چرب چشم را از آسیبهای مختلف محافظت میکند.
به طور کلی، امگا ۳ موجب افزایش ذخایر چربی در رگهای خونی، از جمله رگهای شبکیه میشود.
این اسیدها در دانه کتان، گردو، ماهی چرب و دانههای چیا یافت میشود.
چشمان سالم و گیرا داشته باشیم
مصرف روزانهی توصیهشده
مصرف روزانهی مواد مغذی برای سلامت چشم، براساس توصیهی AAO و بهمنظور کُندشدن سرعت پیشرفت بیماری چشم عبارتند از:
۵۰۰ میلیگرم ویتامین C؛
۴۰۰ واحد بینالمللی ویتامین E؛
۱۰ میلیگرم لوتئین؛
۲ میلیگرم زآگزانتین؛
۸۰ میلیگرم اکسید روی؛
۲ میلیگرم اکسید مس.
نکتههای دیگری برای حفظ سلامت چشم
بنابر دستورالعملهای AAO، تدابیر زیر میتوانند به اطمینان از سلامت چشم کمک کنند:
۱-خارج از منزل، عینک آفتابی استفاده کنید؛ زیرا آفتابِ بیشازحد میتواند منجر به آب مروارید شود؛
۲-ترک سیگار را در دستور کارتان قرار بدهید؛
۳-معاینهی منظم چشم، بهویژه اگر سابقهی خانوادگی بیماریهای چشمی دارید؛
۴-استفاده از محافظ چشم هنگام کار با تحریککنندههای احتمالی چشم یا مواد شیمیایی خطرناک؛
۵-شستن دستها قبل از استفاده از انواع لنز چشم؛
۶-استفاده از لنز چشم تنها برای دورهای کوتاه، البته به توصیهی پزشک؛
۷-محافظت از چشم درحین کار با رایانه
۸-چشمان خود را مدام مالش میدهید و آن را لمس میکنید
۹- با ارایش چشم نخوابید
چشمان سالم و گیرا داشته باشیم
نشانههای احتمالی که ممکن است فرد دچار مشکل بینایی شود عبارتند از:
تغییرات مکرر در وضوح بینایی؛
دیدن تصاویر درهم؛
دیدن تصاویر شناور یا برق ناگهانی در زمینهی دید؛
کاهش دید پیرامونی.