پول الکترونیکی یا پول دیجیتالی
پول الکترونیکی یا پول دیجیتالی، ارزش پول واحدهای پول منتشره از سوی دولت یا بخش خصوصی است که به شکل الکترونیکی بر روی یک وسیله الکترونیکی ذخیره شده است.
نشر گسترده پول الکترونیکی آثار تجاری، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی قابل توجهی دارد. مهمترین اثر گسترش استفاده از پول الکترونیکی بر عرضه پول، سیاستهای پولی و بانک مرکزی اختصاص دارد و در ادامه با توسعه بازارهای پول، سرمایه، کار و کالا ایجاد نسلهای جدید اقتصادی را هدفگذاری کرده است.
با توجه به قابلیت پول الکترونیکی برای جایگزینی به جای اسکناس و مسکوک، این امکان وجود دارد که پول الکترونیکی به تدریج جایگزین پول بانک مرکزی شود
پول الکترونیک
خلاصه:تداوم توسعه و پیشرفت پول به ميزان زیادی به رشد تجارت جهانی ارتباط دارد. با شروع انقلاب صنعتی، تجارت داخلی و بین المللی به نحو وسیعی افزایش یافته و مبادله و سیستم پول به سرعت توسعه پیدا کرده است. زمان شروع پرداخت الکترونیکی را می توان سال 1918 دانست، يعني هنگامی که بانکهای فدرال رزرو آمریکا به انتقال وجوه از طریق تلگراف ميپرداختند.
پرداخت الکترونیکی اشکال گوناگونی دارد که می توان آن را به دو دستهي اصلی تقسیم كرد:
الف- سیستم های پرداخت برای معاملات عمده فروشی
ب- سیستم های پرداخت برای معاملات خرده فروشی
استفاده از پول الکترونیکی در معاملات با ارزش کم، حجم وسیعی را در بر میگیرد. پول الکترونیکی طیف وسیعی از خدمات جدید را ارايه می دهد و راههایی را که افراد قبلاً می توانستند از آن طریق بهای کالاها را پرداخت کنند تغییر داده است، اما به نظر می رسد که محصولات پول الکترونیکی هنوز نتوانستهاند اقبال عمومی را کسب کنند و پول الکترونیکی دست كم در زمان حاضر جلوتر از تقاضای مشتری حرکت کرده و این به دليل برخی از مسايل و مشکلات خاص پول الکترونیکی
همانند: امنیت، حریم خصوصی و غیره است. در عین حال توسعه و پیشرفت ابداعات پول الکترونیکی و همچنین استفاده از آن باعث ایجاد مسايل بی شماري در خصوص قواعد تنظیم کنندهي پول الکترونیکی شده که شامل یافتن روشهای قابل قبول برای شناسایی (احراز هویت) حمایت از اطلاعات – هماهنگی و آماده کردن نیازها با قواعد حقوقی و تأمین پیش نیازهای لازم برای حل و فصل اختلافات می شود
پول الکترونیکی چیست ؟

از آنجايیکه پول الکترونیکی همچنان در مراحل اولیهي پیشرفت است، هنوز تعریف واحدی از پول الکترونیکی وجود ندارد و اشخاص مختلفی پول الکترونیکی را به روشهای متفاوتی تعریف کرده و توضیح داده اند. جامعهي اروپا در پیش نویس دستورالعمل خود، پول الکترونیکی را بدینگونه توصیف نموده است:
الف- ارزش پولی که بر روی قطعهاي الکترونیکی همانند تراشهي کارت و یا حافظهي کامپیوتر به صورت الکترونیکی ذخیره شده است.
ب- به عنوان یک وسیلهي پرداخت برای تعهدات اشخاصی غیر از مؤسسهي صادر کننده، پذیرفته شده است.
ج- بدین منظور ایجاد شده است که به عنوان جانشین الکترونیکی برای سکه و اسکناس در دسترس و اختیار استفاده کنندگان قرار گيرد.
د- به منظور انتقال الکترونیکی وجوه و پرداختهای با مقدار محدود ایجاد شده است.
پول الکترونیکی چیست ؟
از تعریف و توصیف بالا می توان نتيجه گرفت که پول الکترونیکی یک مکانیسم پرداخت ارزش ذخیره شده یا پیش پرداخت شده است که در آن مقداري از وجوه یا ارزش که برای مصرف کننده قابل استفاده است در یک وسیله و قطعهي الکترونیکی ذخیره شده و در تصرف مشتری است. ارزش الکترونیکی توسط مصرف کننده و مشتری خریداری می شود و هر بار که مستقیماً به دستگاههای دیگر متصل شود و یا مصرف کننده از دستگاه استفاده کند تا از طریق پایانهي فروش و یا حتی از شبکه های کامپیوتری همانند اینترنت خریدی را انجام دهد، از موجودي آن کاسته ميشود.
برخلاف بسیاری از کارتهای تک منظورهي پیش پرداخت شده (همانند کارتهای تلفن)، محصولات پول الکترونیکی به این منظور طراحی و تولید می شوند که مورد استفادهي عموم واقع شوند و وسایل چند منظوره ای برای پرداخت محسوب ميشوند. پول الکترونیکی هم کارتهای پیش پرداخت شده (گاهی اوقات کارت هوشمند یا کیف پول الکترونیکی نامیده می شود
و هم محصولات نرمافزاری پیش پرداخت شده را که از شبکه های کامپیوتری نظیر اینترنت استفاده می کنند (بعضاً به عنوان پول نقد الکترونیکی هم نامیده می شوند شامل می شود. رايجترین محصولات، محصولات مبتنی بر کارت هستند. صنایع پیشرو در این زمینه Visa , Mondex هستند، اما امروزه طیف وسیعی از این محصولات به عموم عرضه شده اند همانند Paypal,Visa,Master و غیره .
پرداخت هاي الكترونيكي امروزه سهم بسيار بزرگي را در معاملات تجاري و بازرگاني در بين كشورهاي مختلف جهان دارا بوده كه از درگاههاي فروش همچون Viasa,Master, Paypal, Moneybookers, .. انجام مي پذيرد
پول الكترونيكي و ويژگيهاي آن
پول الكترونيكي يا پول ديجيتالي، ارزش پولي واحدهاي پول منتشره از سوي دولت يا بخش خصوصي است كه به شكل الكترونيكي بر روي يك وسيله الكترونيكي ذخيره شده است.
پول الكترونيكي نوعي ابزار مالي الكترونيكي است كه حداقل از عهده انجام همه وظايف پول برميآيد بنابراين پول الكترونيكي ميتواند جانشين بسيار نزديكي براي پول بانك مركزي باشد.
ارزش پولي ذخيره شده بر روي وسيله الكترونيكي با اجازه مصرف كننده درگير معاملات پرداختي، ميتواند به وسيله الكترونيكي ديگري انتقال يابد.
اين روش با سيستمهاي پرداخت الكترونيكي مرسوم، نظير كارتهاي پرداخت و اعتباري و نقل و انتقالات كابلي كه هر كدام معمولا نيازمند اخذ مجوز مستمر بوده و ممكن است در هر معامله متضمن بدهكار كردن و بستانكار كردن حسابهاي بانكي باشند، متفاوت است.
اين گزارش به نقل از بانك توسعه صادرات ايران حاكي است، بر خلاف پول بانك مركزي كه پول بيروني است، پول الكترونيكي همانند يك سپرده ديداري يا چك مسافرتي پول دروني ميباشد.
پول دروني طلب قانوني دارنده آن از ناشر آن ميباشد در حالي كه پول بيروني متضمن چنين طلبي نيست، به عبارت ديگر موجودي پول الكترونيكي، يك طلب جاري بر عهده ناشر آن است كه با هيچ حساب خاصي ارتباط ندارد.
ويژگيهاي پول الكترونيكي

اگر چه درفرايند توسعه پول الكترونيكي، انواع بسيار متفاوتي از فرآوردههاي پول الكترونيكي با ويژگيهاي مختلف عرضه شده است اما در طراحي همه آنها سعي شده حداقل همه ويژگيهاي پول بانك مركزي لحاظ شود.
به طور كلي فرآوردههاي پول الكترونيكي را از نظر فني ميتوان به دو دسته تقسيم كرد.
1- پول الكترونيكي مبتني بر كارتهاي هوشمند
2- پول الكترونيكي مبتني بر نرمافزار رايانهاي
فرآوردههاي پول الكترونيكي مبتني بر كارتهاي هوشمند، براي تسهيل پرداختهاي با ارزش كوچك در معاملات خرد رو در رو طراحي شدهاند، بنابراين انتظار ميرود كه فرآوردههاي پول الكترونيكي مبتني بر كارتهاي هوشمند، استفاده از پول بانك مركزي و نيز در حد كمتر استفاده از كارتهاي اعتباري و پرداخت را براي پرداختهاي مستقيم، كاهش دهد. همچنين به احتمال زياد استفاده از چك، كارتهاي پرداخت و كارتهاي اعتباري در پرداختهاي غيرمستقيم، يعني پرداختهاي به هنگام را نيز كاهش خواهد داد.
فرآوردههاي پول الكترونيكي مبتني بر نرمافزار رايانهاي نيز از طريق كاهش هزينههاي مبادلاتي با تسهيل نقل و انتقال پول ميان انواع مختلف حسابها، بانكها و كشورها و نيز سرريزهاي يادگيري، تقاضاي سپردههاي ديداري را تحت تاثير قرار ميدهد و آن را كاهش خواهد داد.
سرريزهاي يادگيري به مهارتي كه افراد در طي زمان ضمن استفاده از نرمافزارهاي مالي شخصي و فناوريهاي ارتباطي براي مديريت بهينه برنامههاي مالي شخصي و فناوريهاي ارتباطي براي مديريت بهينه برنامههاي مالي خود كسب ميكنند، مربوط ميشود.
مهمترين ويژگي پول الكترونيكي
مهمترين ويژگي پول الكترونيكي يعني فرامليتي يا بيمرز بودن آن نقش مهمي در اثرگذاري بر ساير متغيرهاي اقتصادي ايفا ميكند.
اگر چه اين ويژگي ازنظر دولتها منشا برخي تبعات منفي نشر گسترده پول الكترونيك تلقي ميشود اما به ارتقاي سطح كارايي مبادلات بينالمللي نيز كمك قابل ملاحظهاي ميكند.
طبيعتا با استفاده از پول الكترونيكي، هزينه نقل و انتقال بينالمللي وجوه، به طور قابل توجهي كاهش خواهد يافت.
البته با افزايش بيسابقه كارايي پرداختهاي بينالمللي، ممكن است بيثباتي نظام پولي جهاني افزايش يابد و به بروز كشمكش بين ناشران و استفاده كنندگان پول الكترونيكي از يك سو و بانكهاي مركزي كشورها از سوي ديگر منجر شود.
ويژگي ديگر پول الكترونيكي، پول قانوني يا پول رايج نبودن آن است كه اين امر درمراحل اوليه نشر، مقبوليت عمومي آن را كاهش ميدهد.
علاوه براين پول الكترونيكي برخلاف اسكناس و مسكوك و ديگر وسايل مبادله امروزي ، مستلزم حضور فيزيكي پرداختكننده و دريافت كننده وجه براي قطعيت پرداخت نيست، زيرا موجودي پول الكترونيكي ميتواند از طريق شبكههاي رايانهاي به صورت به هنگام انتقال يابد. در این مورد مقالاتی درتالار گفتگوی سایت میکرو رایانه وجود دارد.