پرورش قارچ گانودرما ، قارچ گانودرما (Ganoderma lucidum)، قارچی یکساله از تیره تابانپوستان و از گونه قارچ های قرمز است. همه قارچ های قرمز سمی نیستند. این قارچ یکی از کاملترین مواد غذایی در جهان است که ارزش تغذیه ای و درمانی بسیاری دارد. این قارچ در طب سنتی چین و ژاپن از ۴۰۰۰ سال پیش مورد استفاده قرار میگرفته؛ امروزه به عنوان یک داروی معجزه آسا برای بسیاری از بیماریها در سراسر دنیا شناخته شده و مورد توجه قرار گرفته است.
از جمله
بیماریهایی که با قارچ گانودرما درمان میشوند میتوان به میگرن و سردرد، فشار خون بالا، آرتروز، برونشیت، آسم، بی اشتهایی، هموروئید گاستریت، هیپر کلسترولمی، نفریت، دیسمنوره، یبوست، لوپوس اریتماتوز (نوعی بیماری پوستی)، هپاتیت، لکوپوئین (کاهش تعداد گلبولهای سفید در گردش خون)، مشکلات قلبی عروقی و سرطان اشاره کرد
این قارچ بو و طعم دلپذیری نداشته و خام آن قابل مصرف نیست. در کشورهای مختلف به غیر از چین ژاپن و کره این قارچ به صورت ترکیب با سایر مواد غذایی یا به صورت دم کرده با سایر نوشیدنی ها به خصوص قهوه مورد استفاده قرار میگیرد. محصولات تجاری قارچ گانودرما به صورت های مختلفی مانند پودر، مکمل غذایی و چای تولید میشود. از قسمت های میسلیوم ، اسپور و میوه قارچ گانودرما برای تولید محصولات تجاری استفاده میشود.
سرمایه مورد نیاز
پرورش قارچ گانودرما
سرمایه مورد نیاز برای شروع کشت قارچ گانودرما حدود یک میلیون برای هر متر سالن می باشد.در یک سالن ۱۰۰ متری حدود ۱۰۰ میلیون سرمایه مورد نیاز است که در این سالن ۱۵ تن کمپوست کشت می شود
. و بین ۶۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم قارچ برداشت خواهید کرد.هر کیلو قارچ خشک گانودرما بین ۴۵۰ تا ۷۵۰ هزار تومان می باشدو هر ۴ ما میتوانید برداشت کنید
روش کاشت قارچ گانودرما در ایران
قارچ های گانودرما لوسیدوم با شرایط آب و هوایی ایران سازگار هستند و در صورت فراهم کردن شرایط مناسب رشد (دمای محیط، مواد غذایی، اکسیژن مناسب، غلظت یون کلسیم و غیره) قادر به رشد در محیط های کوچک بوده و بنابراین امکان درآمدزایی از پرورش این قارچ وجود دارد. از نظر شرایط آب و هوایی برای رشد این قارچ تابستان بدلیل داشتن دمای بالا فصل مناسبی برای پرورش قارچ گانودرما است. روشهای متنوعی برای کشت قارچ گانودرما بررسی شده است و در بین آن ها استفاده از میسلیوم های اولیه و بارور شده قارچ در کیفیت پرورش آن موثرتر بوده است.
مراحل کاشت قارچ گانودرما
خوشبختاته آب و هوای ایران برا کشت قارچ گانودرما بسیار مناسب است
. متخصصان کاشت گانودرما را در تابستان توصیه می کنند. می توان برای راحتی کار و بازدهی بیشتر از روش کشت میسلیوم های بارور استفاده کرد. البته روش کشت بافت نیز مناسب است. نحوه کاشت این نوع از قارچ دارای مراحل خاصی است که از جمله آن ها می توان به تهیه کیسه های پلی پروپیلن و تمیز بهداشتی و آماده سازی یک محیط تاریک و مرطوب با دمای ۲۸ تا ۳۵ درجه سانتی گراد اشاره کرد. به طور کلی کاشت قارچ ها در محیط های کوچک انجام می شود و به همین جهت برای پرورش آن ها به هزینه زیادی نیاز نیست.
مرحله اول: استریلیزه
بستر مصنوعی قارچ گانودرما را می توان با سبوس گندم، کاه و یا خاک اره فراهم کرد. در ابتدا برای کاشت قارچ گانودرما باید کیسه های پر از کاه بهداشتی و تمیز تهیه کرد. کاه تهیه شده باید کاملا تمیز باشد تا از بیمارها و نفوذ ترکیبات سمی جلوگیری به عمل آورد. در صورتی که دسترسی به کاه تمیز ممکن نباشد، می توان از خاک اره استفاده کرد و درون کیسه ها را پر کرد. برای آنکه خاک اره همچون کاه عمل کند در ابتدا باید آن را با خاک اره و سبوس گندم ترکیب کرد و به بالا بودن رطوبت آن بسیار دقت کرد. همچنین باید به خاک اره مقدار کلسیم فسفات و کلسیم کربنات نیز اضافه شود تا شرایط مناسبی برای پروش قارچ به وجود آید.
کیسه ای که برای کاشت قارچ گانودرما مورد استفاده قرار می گیرد، باید پلی پروپیلین باشد. پس از آن که کیسه با ترکیباتی که به آن ها اشاره شد، پر گردید باید دهانه آن با نخ محکم دوخته شود. برای آن که کیسه ها به طور کامل استریل و بهداشتی باشد، آن ها را در حدود ۲ ساعت در فشار ۲۲ اتمسفر در اتوکلاو قرار می دهند.
مرحله دوم: کاشت بذر
پس از آن که کیسه ها به طور کامل بهداشتی و استریل شدند، باید آن ها در مکان بهداشتی قرار داد تا خنک شوند. پس از آنکه کیسه ها خنک شد، باید بذر قارچ استاندارد گانودرما را روی کیسه ها ریخت. سپس کیسه ها را باید در محلی تاریک و مرطوب که دارای دمای ۲۸ تا ۳۵ درجه سانتی گراد است، قرار داد. محیطی که قارچ ها درون آن قرار می گیرند باید از دی اکسید کربن بالایی برخوردار باشد. پس از گذشت چند هفته می توان شاهد رویش میلیون ها میلسیوم قارچ بود که در هر کیسه رشد کرده اند. در این مرحله قارچ به تاریکی مطلق و دی اکسید کربن نیاز دارد.
مرحله سوم:بریدن سر کیسه ها
حالا باید قسمت بالای کیسه را بریده تا قارچ ها از فضای بهتری برای رشد برخوردار شوند. تشخیص زمان صحیح این کار بسیار مهم است. بهترین زمان برای اینکار زمانی است که ملیسیوم ها نیمی از کیسه را گرفته باشند.
مرحله چهارم: انتقال به سالن
در اینجا نوبت به انتقال کیسه ها به سالن اصلی رشد است. کیسه ها باید به صورت منظم در قفسه ها و یا در بستر زمینی چیده شوند. رطوبت سالن باید بیشتر از ۸۵ درصد باشد و کیسه ها روزانه دو بار باید آبیاری شوند. حداقل یک هفته لازم است تا کلاهک قارچ گانودرما نمایان شود. در این زمان باید دمای سالن و رطوبت را کم کرد.
مرحله پنجم: برداشت اولیه
پرورش قارچ گانودرما به دلیل پایین بودن سرعت رشد این قارچ، نیاز به صبر و حوصله زیادی دارد. بعد از ظاهر شدن کلاهک قارچ و هنگامی که نوار سفید رنگ اطراف کلاهک محو شد زمان اولین چینش قارچ است. زمانی که کلاه زرد رنگ قارچ تشکیل شد، باید دما و رطوبت محیط کاهش یابد تا قارچ دچار فساد و تخریب نشود. قارچ ها زمانی به ثمر می رسند و می توان آنها را مورد استفاده قرار داد که رنگ آنها به قرمز یا قهوه ای تبدیل شده باشد. پس از آن که قارچ ها به این رنگ رسیدند، می توان آن ها را برداشت کرد. به طور کلی باید اشاره کرد که زمان کاشت تا برداشت قارچ گانودرما در حدود یک ماه طول می کشد.
مرحله ششم: بازگشت به مرحله چهارم
بلافاصله بعد از برداشت قارچ ها بهتر است آنها را کامل خشک کنید. عملیات خشک کردن می تواند از دمای ۳۵ درجه و زیر ۵۰ درجه انجام شود و سپس در جای خشک و خنک نگهداری کنید. قارچ گانودرما از قارچ هایی است که پس از برداشت خشک می شود و به همین علت باید آن را به سرعت مورد استفاده قرار داد.
به منظور پرورش دوباره قارچ گانودرما و شکل گیری پین هدها، باید شرایط را به حالت اولیه باز گرداند و بهتر است خاک اره یا کاه تازه استفاده شود تا محیط مناسبی برای رویش مجدد قارچ ها فراهم شود و بتوان به محصول باکیفیتی دست یافت. میزان برداشت قارچ گانودرما در بستر مرطوب ۶ تا ۱۲ درصد و در بستر خشک تا ۳۳ درصد است.
آفات قارچ گانودرما
اگر کیسه ها استریل نباشد و یا کاشت بذر اصولی انجام نشده باشد، موجب ورود آلودگی به محیط کشت می شود و کپک هایی مانند نوروسپورا و تریکودرما تولید می کند.
قارچ گانودرما به اشکال مختلف از جمله پودر و عصاره مصرف می شود و به دلیل طعم تلخی که دارد، در رسپی غذاها قرار نمی گیرد. امروزه محصولات مختلفی از قارچ گانودرما به صورت صنعتی تولید شده است که محافظت از اصالت خواص گانودرما در این محصولات در هاله ای از ابهام است.
فواید قارچ گانودرما برای سلامتی
پرورش قارچ گانودرما
۱٫ سلامت قلب
پژوهشگران در چین و ژاپن یافتهاند که اسیدگانودریک که در گانودرما وجود دارد جریان خون را بهبود بخشیده و جذب اکسیژن را در ماهیچه قلب کاهش میدهد. همچنین کلسترول را کاهش داده و از تجمع پلاکتی جلوگیری میکند که اغلب باعث حمله قلبی میشود.
گانودرما از تولید پلاک در رگها جلوگیری میکند. پلاک با باریک کردن مسیر رگها باعث محدود شدن جریان خون شده و باعث تصلب شریان میشود. در پژوهشی که انجام شده، مصرف گانودرما به مدت ۲ هفته میتواند فشارخون را بهمقدار زیاد کاهش دهد.
۲٫ ضدآلرژی
عصاره گانودرما میتواند از واکنشهای آلرژیک مختلف مانند آسم و درماتیت جلوگیری کند. تریتپنز که یک ترکیب موجود در گانودرماست، اثرات ضدویروس و ضدآلرژی دارد. این ماده از انتشار هیستامین جلوگیری میکند و این ماده را مناسب برای آلرژی میکند.
پلیساکاریدها توانایی آنتیبادیها برای جنگ با باکتریها و ویروسها که باعث واکنشهای آلرژیک میشوند را بهبود میبخشند. گانودرما برای درمان آلرژیهای ناشی از شوک اتوپیک، درماتیت، تب یونجه و آلرژیهای غذایی و دارویی مناسب است.
۳٫ التیام کبد
این گیاه قوی میتواند کبد را از آسیبهای ناشی از عوامل فیزیکی و بیولوژیکی حفظ کند. همچنین الکل ناشی از کبد چرب و سیروز کبدی را درمان میکند. گانودرما میتواند به افراد در مراحل اولیه بیماری کبد الکلی و بهخصوص کسانی که از دست دادن عملکرد کبد را تجربه نکردهاند، کمک کند.
همچنین به بیمارانی که از هپاتیت ب و آنزیم کبد بالا رنج میبرند نیز کمک میکند. حذف هپاتیت ب از بدن بسیار سخت است و احتمال بازگشت آن بعد از درمان بالاست. ترکیبات قوی موجود در گانودرما، حذف داروها و مواد شیمیایی ذخیرهشده در کبد را سرعت میبخشد. آنتیاکسیدانهای موجود در گانودرما با رادیکالهای آزاد میجنگند و بازتولید کبد را بهبود میبخشند.
۴٫ سمزدایی بدن
گانودرما سمومی که به دلیل مصرف داروها و غذاهای ناسالم در بدن جمع شده است را حذف میکند. سنتز مناسب صفرا و اسیدهای چرب را بهبود بخشیده و سمزدایی مواد شیمیایی بدن را تسریع میکند. علاوه براین، توانایی بدن برای دریافت ۱٫۵ برابر اکسیژن بیشتر را افزایش میدهد. گانودرما بهسرعت بدن را اکسیژنه میکند و سطح pH آن را تنظیم میکند.
۵٫ داروی بیماری کلیوی
بیماریهای کلیوی شامل نفریت مزمن، سندروم کلیه دیابتی و نفریت هستند. این مشکلات بهدلیل بالا بودن سطح قندخون و یا سطح کلسترول در بدن ایجاد میشوند. کلیهای که بار اضافی دارد از رسیدن خون به عروق کلیوی جلوگیری میکند. این باعث ایجاد خستگی، احتباس ادرار میشود. گانودرما پروتئینوری و کلسیرولمیا را کاهش داده و عملکرد کلیه را درست میکند.
۶٫ خواب مناسب
عطاران چینی بهطور سنتی گانودرما را برای کمک به بهبود خواب و درمان بیخوابی توصیه میکنند. استفاده منظم از گانودرما میتواند به بهتر خوابیدن شما کمک کند.
۷٫ سلامت روان
در ژاپن، گانودرمای خشکشده برای درمان بیماریهای عصبی که به دلیل استرسهای محیطی هستند، تجویز میشود. یک پژوهش نیز نشان داد که مصرف منظم گانودرما میتواند به بیمارانی که آلزایمر دارند کمک کند. این ماده یک اثر آرامبخش دارد که مانند موادمخدر و هیپنوتیزمی نیست.
۸٫ آرامبخش عضلانی
گانودرما برای اثرات آرامبخش عضلانی و جلوگیری از درد استفاده میشده است.
باور بر این است که این گیاه همچنین بیاشتهایی و ضعف در اثر بیماریهای مزمن را درمان میکند.
۹٫ تقویت سیستم ایمنی بدن
گانودرما یک افزایشدهنده سیستم ایمنی بدن است.
این قارچها نهتنها سیستم ایمنی بدن را تحریک میکنند، بلکه آن را تنظیم هم میکنند. تعادل متابولیک را تنظیم کرده و سنتز نوکلئیک اسید را در بدن بهبود میدهند. پلیساکاریدها سطوح اینترفرون در بدن را با افزایش انتشار پروتئین از گلبولهای سفید خون، افزایش میدهند. این گلبولهای سفید به جلوگیری از گسترش بیماری کمک میکنند.
پژوهشها نشان داده است که بیمارانی که گانودرما مصرف کردند، اثرات جانبی کمتری در شیمیدرمانی و پرتودرمانی داشتند. بازیابی پس از جراحی نیز بهتر انجام شد.
۱۰٫ جلوگیری از پیری زودرس
پلیساکاریدهای موجود در گانودرما باعث بهبود سنتز DNA شده و تقسیم سلولی را افزایش میدهد که باعث به تأخیر انداختن پیر شدن میشود.
همچنین به طولانی شدن عمر کمک میکنند.
این گیاه شگفتانگیز به مدیریت برخی شرایط تهدیدکننده بدن و بیماریهای خودایمنی مانند سرطان و دیگر بیماریهای عصبی، کمک میکند.
۱۱٫ کاهش وزن
اکسیژن برای سوزاندن چربی بهعنوان سوخت بسیار ضروری است.
سطوح بالای اکسیژن در متابولیسم بدن باعث کاهش وزن میشود.
این کار باعث افزایش نرخ فراهم کردن اکسیژن برای خون میشود و انرژی بیشتری در اختیار شما قرار میدهد. افزایش سطح انرژی به شما کمک میکند تا بهمدت طولانیتری ورزش کنید و درنتیجه به کاهش وزن کمک میکند.
۱۲٫ آنتیاکسیدانها
گانودرما منبع سرشار از آنتیاکسیدانهاست.
یکی از بالاترین منابع آنتیاکسیدان در گیاهان است.
پپتید گانودرما یکی از قدرتمندترین آنتیاکسیدانهاست که در این گیاه یافت میشود.
دیگر آنتیکسیدانها شامل پلیساکارید، ترکیب پپتید پلیساکارید و ترکیبات فونولیک میشود.
۱۳٫ سرطان
گانودرما برای اثرات ضدسرطانی خود شناخته شده است. این ماده سیستم ایمنی را تقویت میکند و با سلولهای سرطانی مبارزه میکند. تولید intrleukin-2 را تحریک میکند که به مبارزه با انواع مختلف سرطان کمک میکند. اسید گانودرما که یک ترکیب موجود در گانودرماست به مبارزه با سرطان کبد کمک میکند.
این ماده با اثر فرونشانی از طریق تحریک تولید پروتئین در مغز استخوان مقابله میکند.
در یک آزمایش، با ۳۴ نفر با سطح پیشرفته سرطان به مدت ۱۲هفته، ۳ بار در روز گانودرما دادند.
نتایج افزایش زیادی در سلولهای T نشان داد.
نبود اکسیژن یکی از دلایل اصلی سرطان است.
سلولهای سرطانی در محیط خالی از اکسیژن زندگی میکنند.
بنابراین سلولهای سرطانی نمیتوانند در یک محیط سرشار از سرطان زندگی کنند.
پژوهشهای آزمایشگاهی زیادی نشان داده است که گانودرما میتواند از متاستاز سرطان جلوگیری کند.
عصاره گانودرما در داروها برای جلوگیری از تکثیر سلولهای سرطانی استفاده میشوند.
علاوهبراین، ترکیب کردن گانودرما با چای سبز، قدرت آن را افزایش میدهد تا رشد سلولهای سرطانی را متوقف کند.
۱۴٫ عفونت
گانودرما سلولهای ایمنی به نام ماکروفاژها را تحریک میکند که آنها باکتریهای عفونی را هضم میکنند.
این کار همچنین از پیشرفت عفونتهای ثانویه جلوگیری میکند.
همچنین درمقابل عفونتهای مخمری نیز فعالیت میکند.
۱۵٫ استرس
گانودرما از سالها قبل برای افرادی که استرس و اضطراب داشتند، تجویز شده است. این ماده میتواند فوران احساسات در استرس و افسردگی مزمن کاهش دهد. مانکهای چین باستان از این قارچ برای آرامش ذهن خود بهمنظور مراقبه استفاده میکردند.
۱۶٫ سلامت پوست
کاربرد موضعی گانودرما میتواند برای التیام زخمهای پوستی، اگزما، پسوریازیس، نیش حشرات، زخمها و خراشها مؤثر باشد.
۱۷٫ عفونت مجاری ادراری
گانودرما همچنین میتواند عفونت مجاری ادراری را بهبود دهد. در یک پژوهش، به ۸۸ نفر که از عفونت مجاری ادراری رنج میبردند به مدت ۲ هفته گانودرما دادند. محققان متوجه شدند که گانودرما به مقدار زیاد بهتر از پلاسبو در برطرف کردن مشکل عمل کرد.
این ماده باعث مهار ردوکتاز آلفا-۵ شد که یک آنزیم است که تستوسترون را به دیهایدروتستوسترون تبدیل میکند. این ردوکتاز آلفا-۵ میتواند باعث تورم پروستات شده و در ادامه مشکلات جسمانی ایجاد کند. همچنین گانودرما جریان ادرار را در مردانی که علائم مجاری ادراری کم تا متوسط داشتند را بهبود بخشید.
۱۸٫ التهاب
پرورش قارچ گانودرما
عصاره گانودرما برای کاهش دردهای پس از تبخال که پس از التیام تبخال ایجاد میشوند، بسیار مؤثر است. ترکیبی از گانودرما و سانمیوا (مخلوطی از چندین گیاه دارویی چینی) میتواند به کاهش آرتریت روماتوئید کمک کند. این ماده به کاهش ورم همراه با آرتریت روماتوئید کمک میکند. گانودرما همچنین برای گردن و دستان خشکشده نیز مؤثر است.
۱۹٫ قندخون
گانودرما برای کاهش قندخون بسیار مفید است. این قارچ شامل پلیساکاریدهایی است که به اسم گانودران آ، ب و ث شناخته میشود که اثرات کاهش قندخون ارائه میدهند. میزان انسولین پلاسما را افزایش میدهد تا استفاده بافت کناری و متابولیسم کبد از گلوکز را افزایش دهد.
۲۰٫ تشعشعات
گانودرما اثرات پرتودرمانی را هنگام مبارزه مستقیم با تومورها بالا میبرد. سیستم ایمنی را تقویت میکند که به بدن کمک میکند تا پرتودرمانی و شیمیدرمانی را مدیریت کند. همچنین علائم پرتودرمانی مانند تهوع، استفراغ، تب، عفونت، ریزش مو و کاهش وزن را کاهش میدهد.
مقدار مصرف قارچ گانودرما
مقدار مصرف گانودرما به عوامل مختلفی مانند سن، سلامت و دیگر شرایط بستگی دارد.
۲٫۶ گرم از عصاره گانودرما میتواند همراه با وعدههای غذایی و سه بار در روز مصرف شود.
برای بزرگسالانی که سرطان، هپاتیت مزمن و دیابت دارند، ۶۰۰ تا ۸۰۰ میلیگرم باید هر روز مصرف شود.
برای فشارخون بالا، ۵۵ میلیگرم گانودرما توصیه میشود.
برای درمان بیماری پروتئین در ادرار، ۱۰۰ گرم از گانودرما که در ۳۰۰ میلیلیتر آب جوشانده شده، توصیه میشود.
فراموش نکنید که قبل از استفاده از این روش درمانی، حتماً با پزشکتان مشورت کنید.
طریقه مصرف قارچ گانودرما
به گفته برخی از کارشناسان بهترین روش مصرف قارچ گانودرما به صورت چای و دمنوش، هر روز صبح ناشتا و با معده خالی میباشد. با وجود اینکه قارچ گانودرما خوراکی است، اما به دلیل مزهی تلخی که دارد بیشتر به صورت خشک شده، پودر، تنتور و چای استفاده میشود.
در طب سنتی چینی قارچ گانودرما را به طور کامل خشک کرده و سپس به قطعات کوچک خرد میکنند و از آن برای تهیه سوپ، قهوه و دمنوش قارچ گانودرما استفاده میکنند.
نکتهای که بهتر است فراموش کنید اینکه حتما از قارچ گانودرما ارگانیک و تا حد امکان از نوع ژاپنی آن استفاده کنید.
اثرات جانبی قارچ گانودرما
پرورش قارچ گانودرما
برخی افراد ممکن است خشکی گلو یا بینی، خوندماغ و یا مشکلات گوارشی را هنگام مصرف گانودرما تجربه کنند.
دیگر اثرات جانبی شامل مدفوع خونی و خارش در نواحی بینی میشود.
برخی افراد ممکن است یبوست و یا اسهال را تجربه کنند.
یبوست ممکن است در طی چند روز ناپدید شود.
اگر شما بیماری خودایمنی دارید، گانودرما مصرف نکنید.
زنان باردار و شیرده باید از مصرف گانودرما پرهیز کنند.
پیش و یا پس از جراحی و یا زایمان نیز گانودرما مصرف نکنید.
این امکان وجود دارد که گانودرما بتواند فشارخون پایین را بدتر کند و حتی با داروها تداخل داشته باشد.
افرادی که این بیماری را دارند باید پیش از مصرف این ماده با پزشکشان مشورت کنند.
مقدار زیاد گانودرما میتواند خونریزی در افرادی که ترومبوسیتوپنی دارند را افزایش دهد.
گانودرما حاوی آدنوزین است که مادهاست که از چسبندگی پلاکهای خونی به یکدیگر و ایجاد لخته جلوگیری میکند.
ادامه:
این ماده همچنین ممکن است باعث خونریزی معده در افرادی شود که زخممعده دارند.
از مصرف این ماده تا التیام کامل زخم خودداری کنید.
گیجی نیز یکی دیگر از اثرات جانبی ممکن برای قارچ ریشی است.
اغلب به دلیل کاهش فشارخون رخ میدهد و ممکن است باعث سبکی سر و حالت غش شود.
گانودرما برای ایجاد مشکلات تنفسی مشهور است.
مشکلات در بینی و همچنین مشکل تنفسی و درد قفسه سینه رایج هستند. این مشکلات معمولاً به دلیل واکنشهای آلرژیک ایجاد میشوند.
اگر شما با هرگونه واکنش آلرژیک مواجه شدید، بهسرعت کمک پزشکی بگیرید.
خارش نیز یکی دیگر از اثرات جانبی این گیاه است.
میتواند باعث ایجاد دانههایی در سراسر بدن شود. خارش معمولاً همراه با درد بدن همراه است.
مصرف بیشازحد گانودرما میتواند باعث شیوع آکنه شود.
خوشبختانه بیشتر این اثرات جانبی موقتی بوده و در طول زمان از بین میروند.
با نظارت پزشکی مناسب، شما میتوانید این اثرات جانبی را کاهش دهید.
قبل از مصرف گانودرما بخوانید:
گانودرما میتواند با برخی از داروهای تجویزی واکنش دهد.
افرادی که داروهای غلظت خون مصرف میکنند باید از مصرف گانودرما به دلیل خطر افزایش خونریزی پرهیز کنند.
برخی از داروهایی که میتوانند با گانودرما تداخل داشته باشند عبارتند از:
آسپرین
پلاویکس
هپارین
کومادین
دیگر داروها مانند کاپتوپریل، لوسارتان، انالاپریل، دیلتیازم، فوروسمید و هایدروکلروتیازید نیز مشکل دارند.
اگر برای فشارخون بالا دارو مصرف میکنید نیز از گانودرما استفاده نکنید.