نحوه مدیریت کردن خود
خود را مدیریت کردن نیروی بسیار قوی است که در هنگام تصمیم گیری های درست و ابتکارانه به فرد کمک میکند. اکثر رفتارهای یک فرد که قابلیت خود مدیریتی را دارند پنهان هستند. این رفتارها عبارتند از: اگاهی داشتن در مورد خود، تنظیم کردن اهداف خود، مثبت فکر کردن، ارتباط قوی داشتن است. مهارت خود مدیریتی برای محکم کردن پایه های موفقیت در زندگی موثر است. با ما همراه باشید تا درباره ی نحوه مدیریت کردن خود برای شما صحبت کنیم.
روش های خود مدیریتی
۱- داشتن افکار ذهنی مثبت
امروز در این شرایط روزانه منتظر خبرهای نگران کننده هستیم. ولی کار درست آن است که یک کاردان مفید از توانایی های افکار مثبتش استفاده کند و این خبرها هیچ تاثیری بر روی او نداشته باشد. برای اینکه همیشه این توانایی را داشته باشید که افکار مثبت را قوی نگه دارید، کارهای زیر را انجام دهید:
در زمان صحبت کردن از زبان مثبت استفاده کنید. گاهی برخی افراد بهطور مستمر از آب و هوا، وضعیت شغلی، همسر، همسایگان و هرچیز دیگری گلایه و شکایت میکنند. مطالعات در این باره نشان از آن دارد که دقیقا چنین افرادی از کیفیت زندگی پایین تری نسبت به دیگران برخوردارند. باید به یاد داشت با جایگزین واژگان مثبت به جای کلمات منفی، مسیری مناسب برای کسب بهترین نتایج بوجود آورید.
بیشتر وقت خود را با افراد مثبت بگذرانید. این یک واقعیت است که طبیعت ما انسانها به گونهای است که به تدریج خلق و خو و رفتارهای مشابه با کسانی که به ما نزدیک هستند، می گیریم. بنابراین بهتر است بیشترین بپذیرید که همه چیز ایده آل و کامل نیست. پذیرش این موضوع میتواند کمک فراوانی به ایجاد نگرش ذهنی مثبت در شما کند. وقتی این موضوع را قبول می کنیم که برخی چیزها خارج از کنترل ما هستند، به جای اتلاف انرژی روی احساسات منفی، می توانیم به جنبه های مناسب و مثبت آن متمرکز باشیم.
مثبت اندیش باشید. البته مثبت اندیشی یک عادت مهم است. همه چیز از ذهن شما آغاز می شود. این عادت پراهمیت میتواند موفقیت های بزرگی را برای شما به همراه آورد. یکی از بهترین تکنیک ها برای دورانداختن یک فکر منفی، جایگزینی آن با یک موضوع مثبت است.
۲- مشخص کردن ارزش های فردی
برای اینکه مدیریت موفق و کاربردی داشته باشید ارزش های خود را مشخص کنید. برای مدیریتی که ارزش های فردی شفافی داشته باشد، تصمیمگیری بسیار آسان تر خواهد شد. مشخص کردن ارزش های فردی موجب پایه گذاری اعتماد، افزایش اعتبار و پذیرش یک رهبر در سطح سازمان و کارکنان خواهد شد.
۳- تمرکز داشتن بر زمان حال
اگر تمرکز کردن برای شما کار سختی است، و در زمان معین شده توانایی انجام کارها را ندارید، برای شما به یاد آوردن جزئیات سخت است، فکر میکنید دیگران شما را درک نمیکنند؛ همه این موارد نشانه هایی از آن است که شما بر وضعیت «حال» تمرکز ندارید. یکی از مهم ترین مولفه ها برای داشتن یک زندگی سالم و البته توانمندی در «مدیریت کردن خود»، آن است که در زمان حال (و نه گذشته و آینده) تمرکز داشته باشید.
۴- مدیریت استرس
ماهیت مدیریت سازمانی مواجهه و رویارویی با چالشهای پیچیده روزانه را میطلبد. یک مدیر موثر سازمانی باید توانایی اتخاذ تصمیمات دشوار را در کوتاه ترین زمان ممکن داشته باشد و این ویژگی میتواند موجب ایجاد استرس شدید و در نتیجه کاهش تدریجی توانایی شود. بنابراین تسلط و آگاهی از روش هایی برای کاهش استرس روزانه برای یک رهبر موثر یک ضرورت به حساب می آید. اما برخی اقدامات کوچک زیر امکان دارد به کاهش استرس روزانه کمک کند:
یک فیلم کمدی تماشا کنید.
زمانی از هفته را در طبیعت بگذرانید.
با یک دوست نزدیک تماس بگیرید.
پیاده روی روزانه داشته باشید.
دفتر خاطرات روزانه داشته باشید.
به موسیقی گوش دهید.
۵- برنامه ریزی کردن زندگی شخصی خود
یکی از مهم ترین نشانه های فردی که ویژگی «مدیریت کردن خود» را دارد، داشتن برنامه زندگی(Life Plan) است. یک مدیر موثر برای زندگی فردی خود در تمامی ابعاد، برنامه ای تنظیم شده دارد و روزانه وضعیت پیشرفت آن را رصد میکند. استفاده از ابزار «چرخ زندگی» یکی از بهترین روش ها برای برنامه ریزی در زندگی شخصی است که در ابعاد مختلف زندگی به شما امکان برنامه ریزی میدهد.
۶- داشتن برنامه ویژه برای سلامت خود
سلامت جسمانی و روانی برای فردی که قصد مدیریت موثر در سازمان دارد یک کار واجب است. بنابراین اگر تاکنون در این زمینه از خود کاستی نشان دادهاید، همین امروز برای سلامت خود برنامه ریزی ویژه کنید. موضوعات مهمی چون وضعیت رژیم روزانه غذایی، تحرک و ورزش روزانه، خواب کافی، سلامت ذهن و روان از جمله مواردی است که برای آن باید برنامه ریزی جدی صورت گیرد.
فرآیند مدیریت بر خود
۱- تعیین هدف: اهداف خود را بطور واضح تعیین کنید. یعنی اهداف خاص داشته باشید. مثلا من هر روز یک ساعت مطالعه خواهم کرد.
۲- تعیین اولویت: زمینههای کلی اولویتها را بشناسید تا بتوانید از بین آنها دست به انتخاب بزنید.
۳- منظم بودن: منظم باشید تا بتوانید هر چیز را به سرعت و به موقع درک کنید.
۴- سازماندهی: برای پیشرفت موفقیتآمیز باید بتوانید کارتان را به طور موثر و عالی سازماندهی کنید.
۵- بهترین دیدگاه: بهترین دیدگاه این است که خود و دیگران را در موقعیتی خوب ارزیابی کنیم که سبب میشود در روابط مثبت و سازنده بین افراد، احترام متقابل و نزدیکی بوجود بیاید.
۶- احساس رضایت: هدف نهایی از تلاش و زحمت برای اداره امور خود، دستیابی به احساس رضایت وخواستههای خویشتن است.
۷- مسئولیتپذیری: افراد بسیار کمی همچون هنرمندان و دانشمندان،خودشان کار میکنند و خودشان به نتیجه میرسند. برای اینکه بر خود مدیریت کنید نیاز دارید مسئولیت ارتباطات خود را برعهده بگیرید.
۸- توانایی تمرکز: تمرکز یک پدیده اعجابانگیز است. هر اندازه کوشش خود را متمرکز کنیم، نتیجه بیشتری به دست خواهیم آورد.
۹- زمان: زمان، یک منبع دارای ویژگیهای منحصر به فرد است. برای اینکه بیشترین بهره را از وقت خود ببرید قدری از وقت خودرا صرف برنامهریزی کنید و مشخص کنید که چه زمانی میخواهید فعالیت خود را انجام دهید.
۱۰- ثبت وقایع: میزان موفقیت و شکست خود را در ارتباط با فعالیتها ثبت کنید.
۱۱- ایجاد تعهد: یک تعهد عمومی به وجود آورید یعنی افراد دیگر را راجع به اهداف وموفقیتهای خود مطلع سازید.
۱۲-بیان موفقیتها: موفقیتهای خود را به صورت یک نمودار به دوستان خود نشان دهید.
فواید مدیریت کردن خود
باید به اندازه کافی، برای شناخت خود زمان تعیین کنید. اگر نسبت به امور خود مسلط نباشید، خیلی زود میفهمید که آنچه مورد علاقه شما بود و انتظار داشتید به موفقیت نمیرسید. مدیریت کرن خود، بدین معنی نیست که اجازه دهید کارها بر شما تسلط داشته باشند بلکه شما باید بر کارها حکومت کنید. شما تنها کسی هستید که میتوانید مشخص کنید که باید چگونه بیندیشید و چگونه رفتار کنید.
مدیریت کردن خود، روش سودمندی است که میتوانید به بهترین نحو در تمام جنبههای زندگیتان از آن استفاده کنید. مدیرانی که میتوانند بر خود مسلط باشند و رفتار خود را کنترل کنند، در مدیریت خود نسبت به مدیرانی که زود به هیجان میآیند و در یک شرایط خاص نمیتوانند عواطف و احساسات خود را کنترل کنند موفقتر هستند.
چکیده
به یاد داشته باشد که مدیریت کردن خود یکی از مهم ترین توانایی ها برای تبدیل شدن به یک مدیر مفید و ارزشمند است، و بهترین نقطه شروی برای محکم کردن این توانایی اطلاع داشتن از وضعیتی است که در آن قرار دارید. مدیریت کردن خود در بیشتر افراد به صورت پنهان نهفته است. باید بدانید موفقیت هر کسی در مدیریت کردن خودش است. چون اگر فردی بدون برنامه ریزی و اطلاع داشتن از موضوعی که میخواد آن را هدف خود قرار دهد، کاری را شروع کند نمیتواند موفق شود. ما در این مقاله برای شما نحوه مدیریت کردن خود را توضیح دادیم. امیدواریم مورد پسند شما باشد. از اینکه ما را همراهی میکنید سپاسگذاریم.