نحوه برخورد با افراد عصبی

نحوه برخورد با افراد عصبی

نحوه برخورد با افراد عصبی

شما هم جزو افرادی هستید که خیلی بی حوصله و یا خیلی زود عصبی میشوید؟دلیل این حالتان را میدانید؟ میدانید برا رهایی از این وضع باید چکار کنید و به چه نکاتی توجه داشته باشید؟ اگر پاسختان منفی است با ما در این مقاله همراه باشید تا شما را با این موارد آشنا کنیم.

عصبانیت چیست

عصبانیت یک حالت احساسی است که شدت آن از ناراحتی جزیی تا خشم بسیار شدید و جنون متغیر است. مثل سایر احساسات، با تغییرات روانی و بیولوژیکی همراه است. وقتی عصبانی می شوید، ضربان قلب و فشارخون و همین طور سطح هورمون های انرژی، آدرنالین و نورآدرنالین، بالا می رود. عصبانیت می تواند سبب بروز مشکلات خارجی و داخلی در بدن شود. ممکن است شما از فرد خاصی (مثلاً یک همکار یا سرپرست) یا یک اتفاق (ترافیک سنگین، پرواز لغوشده) عصبانی شوید. ممکن است عصبانیت شما به علت نگرانی یا فکر و خیال در باره مشکلات شخصی تان ایجاد گردد و خاطره حوادث و اتفاقات تکان دهنده یا ناراحت کننده می تواند احساس عصبانیت را در شما به وجود آورد.

ریشه عصبانیت

اولین الگوهای بچه‌ها، والدین آنها هستند. وقتی ما عصبی می‌شویم، در واقع به فرزندمان یاد می‌دهیم چه رفتاری باید در هنگام عصبانیت انجام دهد و چگونه خشم خود را مدیریت کند. این ما هستیم که الگوی زندگی سالم یا ناسالم را به فرزندمان می‌آموزیم. پس باید به کودکان‌مان بیاموزیم که اگر کسی شما را عصبانی کرد، برای کمتر آسیب دیدن خودتان و آن فرد، به جای آنکه تحت تاثیر جو دعوا قرار بگیرید، باید از آن محیط دور شوید و پس از برقراری آرامش و تفکر در مورد حل مساله، با فرد پرخاشگر صحبت کنید.

این خیلی مهم است که آموزش یاد شده را به صورت عملی به بچه‌های خود بیاموزید. اگر او ببیند که پدرش در برابر فردی که فریاد می‌کشد با صدای بلندتر فریاد می‌زند، معنای کم نیاوردن و قدرت را این‌طور درک می‌کند اما اگر پدر با آرامش و پس از گذشت زمان به فرد موردنظر بگوید: «تو کنترل خودت را از دست داده‌ای و بهتر است به‌وقتش با هم صحبت کنیم» کودک هم یاد می‌گیرد آن کسی که فریاد نمی‌زند و خشم‌اش را کنترل می‌کند و یا به طریق مناسبی آن را بیرون می‌ریزد، قدرتمند‌تر است. فریاد زدن، کار آسانی است که از هر کسی برمی‌آید اما اگر انسان قوی باشد، می‌تواند این فشار را کنترل کند و به جای فریاد کشیدن، تصمیم درستی بگیرد.

دلایل عصبانیت

به طور کلی عصبانیت مى ‏تواند عوامل گوناگونى داشته باشد از جمله: ۱- حسادت، ۲- کم‏ حوصلگى و کم‏ ظرفیتى، ۳- ضعف و ناتوانى مزاج، ۴- عدم اعتماد به نفس و خودکم ‏بینى، ۵- حساسیت ‏هاى افراطى، ۶- منفى‏ بافى و سوء ظن به دیگران، ۷- همانندسازى و تقلید از والدین، همسالان و همکلاسان و… .

مراحل کنترل عصبانیت

نحوه برخورد با افراد عصبی

۱ـ خودآگاهی هیجانی: فرد در این مرحله به هیجانات و احساسات خود در موقعیت های مختلف آگاهی می یابد و می تواند به خودش بگوید که من عصبی هستم.

۲ ـ مرحله خنثی کردن خشم:
الف- روشهای کوتاه مدت: مثل تنفس عمیق – استفاده از روشهای حواس پرتی مثل شمردن اعداد، به یاد آوردن شعر، به یاد آوردن لطیفه و اصلا به چیزی فکر نکردن همراه است.
ب- روشهای بلندمدت: مثل آرام سازی، تخلیه روانی احساس های منفی گذشته، ورزشهای هوازی مثل دویدن کوه پیمایی و پیش بینی کردن احتمال بروز حوادث.

آموزش مهارت های اجتماعی به فرد پرخاشگر در جهت یادگیری روشهای مکالمه و مذاکره و گفتگو و این که مکالمه نشانه حقارت کسی نمی باشد کار مفیدی است. در این گونه موارد در مورد فرد خشمگین از تنبیه که یک عامل بازدارنده ولی در اکثر موارد غیرموثر است کمتر استفاده کنید. باید دانست که اثرات تنبیه بسیار موقت است و پس از رفع و قطع تنبیه رفتار ناهنجار عود خواهد کرد. تنبیه شدید میل به انتقام ایجاد می کند و گاهی فرد تنبیه گر به عنوان مدل برای پرخاشگری برگزیده می شود.

آموزش مهارت های اجتماعی به فرد پرخاشگر در جهت یادگیری روشهای مکالمه و مذاکره و گفتگو و این که مکالمه نشانه حقارت کسی نمی باشد کار مفیدی است . ایجاد احساس گناه در مورد اعمال خشونت آمیز نیز برای کاهش پرخاشگری و خشونت مفید است . پس جبهه گیری در مقابل افراد عصبی و پرخاشگر و سرزنش کردن آنها کار درستی برای کنترل خشونت نیست.

نحوه برخورد درست با افراد عصبی

در برخورد با افراد عصبی باید به نکات خاصی توجه داشته باشیم که عبارتند از:

۱-  داشتن اعتماد به نفس بالا

در پاره‌ ای از اوقات غرایز درونی شما بهتر از عقل منطقی‌تان عمل می‌کنند. اگر وضعیت موجود برای شما غیر قابل تحمل بود و یا احساس خوبی در برابر شخصی که کنارتان است ندارید، خودتان را مشغول کنید و موضع ضعف خود را با اعتماد به‌نفس خود بپوشانید خودتان را بیش از حد محتاط نشان ندهید. این کار ممکن است به ضررتان تمام شود. اگر شما نمی‌توانید از چنین مهلکه‌ای خود را نجات دهید. بهانه‌ای برای خودتان درست کنید مثلا بگویید بروم دنبال فلان‌کس و یا بهانه دوستتان را بگیرید که ماشینش خراب شده و نیاز به کمک دارد. شما با این روش ها بدون آنکه شخص مورد نظر ناراحت شود از او فاصله بگیرید.

۲- همیشه به خروجی دسترسی داشته باشید

اگر ناخوداگاه دریک محیط بسته مقابل یک شخص بسیار پرخاشگر و عصبی قرار گرفتید. به فکر درب خروج باشید که چگونه خود را به آن برسانید. به هیچ وجه درب خروجی را مسدود نکنید، اگر شخص پرخاشگر احساس کند که گیر افتاده است، ممکن است خیلی خطرناک‌تر رفتار کند. یاد بگیرید در هر محیطی که قرار گرفتید، خروجی آن را خوب بیاد داشته باشد.

۳- از برخورد با یک شخص عصبی به تنهایی اجتناب کنید

نحوه برخورد با افراد عصبی

در مواقعی که امکان دارد با شخص پرخاشگر روبه‌رو شوید، سعی کنید یک همراه با خود داشته باشید. حضور شخص دیگری امکان دارد خشونت شخص عصبی را کاهش دهد. اگر مجبور شدید با شخص عصبی درگیر شوید، بهتر است نسخه پشتیبانی داشته باشید. به عنوان مثال، اگر شما پرستار یک شخص عصبی و پرخاشگر هستید، بهتر است از همکارنتان کمک بگیرد و تنها با چنین شخصی در اتاق نمانید.

۴- یادگیری دفاع شخصی

دانستن برخی فنون رزمی در پاره‌ای از اوقات به‌کارتان می‌آید و می‌تواند شما را از برخورد با افراد مشکل دار و عصبی حفظ کند. شما می‌توانید برخی از حرکات تدافعی باز دارنده را در اینترنت سرچ کنید و با تمرین کردن به چنین مهارتهایی دست یابید و یا در کلاس مبتدیان رشته دفاع شخصی ثبت نام کنید. شما می‌توانید چنین تمرین‌هایی را به‌همراه دوستانتان انجام دهید، شاید روزی به کارتان آید.

۵- بچه‌ها را از افراد عصبی دور نگه دارید

اگر اطمینان دارید که شخصی گرایش‌های خشونت آمیز دارد، سعی کنید بچه‌ها را از کنارشان دور کنید و این کار را در اولویت قرار دهید و آنها را در یک محل امن در کنار اعضای خانواده قرار دهید و نگذارید از آن مکان به سمت فرد عصبی بروند. اگر احساس کردید که کودکی در وضعیت بدی قرار دارد و احتمال آسیب دیدن توسط شخص عصبی وجود دارد، فورا به مقامات مسئول خبر دهید. توجه داشته باشید که بچه‌ها نمی‌توانند از خودشان مراقبت کنند. بنابراین بزرگ سالان وظیفه مراقبت از آنها را بر عهده دارند. منتظر نباشید که شخص دیگری وضعیت نامطلوب را به پلیس گزارش کند، خودتان دست به کار شوید.

۶- یک طرح اضطراری داشته باشید

اگر کسی که در اطراف شما رفتار خشونت آمیز دارد، باید از قبل به فکر آن باشید که چکار کنید. بهترین کار ممکن این است که ساختمان را ترک کنید و با پلیس تماس بگیرید. اگر درون خانه با چنین شخصی برخورد کردید و راه فرار نداشتید بهتر است، در یک اتاق امن پناه بگیرید و قبل از تماس با موقعیت‌های اضطراری درب را قفل کنید. اگر در منزل شما همسر و فرزندانتان بودند، یک برنامه اضطراری با آنها داشته باشید تا در مواقع لزوم هماهنگی کافی را داشته باشید.

نکته هایی در برخورد با افراد عصبی

نحوه برخورد با افراد عصبی

۱- اعتماد به نفس خود را از دست ندهید.
۲- به خاطر داشته باشید که واکنش شدید تنها کارها را بغرنج تر و وخیم تر میکند.
۳- انتظارات واقع بینانه داشته باشید. کاری از فرد نخواهید که قادر به انجامش نباشد.
۴- از تـغییر دادن فرد خودداری ورزید. بپذیرید که قادر به تغییر دادن وی نمی بـاشـیـد امـا می توانید واکنش خود را نسبت به رفتار وی تغییر دهید.
۵- اجـازه نـدهیـد شـما را بـازی دهـد. مـمـکن است با بـرانـگیـخـتـن احـساس گـنـاه و یا مسئولیت از شما سوء استفاده کند. از بازیهای احساسی وی بر حذر باشید.
۶- خود را برده او نکنید. با خود صادق باشید و بیاموزید که چگونه ” نه” بگویید.
۷- روحـیـه و رویـه منـاسب خـود را حـفظ کنید. حفظ آبرو و اعـتـبار از دشـوارتـریـن کـارهـا می باشد. اجازه ندهید خشم، نفرت و تلخ کامی ریشه بدوانند.
۸- بی درنگ با فرد مقابله کنید. با به تعویق انداختن مقابله با فرد، تنها مسئله را وخیم تر میگردانید.
۹- رحم و شفقت جوانمردانه ای را از خود نشان دهید.

چند راهکار برای رفتار با همسر عصبی

۱- به رفتارهای درست همسرتان هر چند ناچیز و اندک باشد توجه و احساس خوب خود را در مورد رفتارهایش بیان کنید.
۲- هرگز مقابله به مثل نکنید و به بددهنی های وی پاسخ ندهید زیرا این رفتار موجب تشدید رفتار همسرتان می شود.
۳- زمانی که همسرتان در وضعیت روحی مناسبی قرار دارد، درباره تاثیرات منفی بددهنی بر احساس و رفتار شما و زندگی مشترک تان صحبت کنید.
۴- در صورتی که همسرتان دوستان ناباب و بد دهنی دارد، سعی کنید ارتباط او را با آن ها به روش های مختلف و با تدبیر، کمتر و در نهایت قطع کنید و همزمان ارتباط خود را با بستگان و دوستانی که رفتارهای مناسب وبهتری دارند، افزایش دهید.
۵- به خودتان مسلط باشید. بسیاری از جر و بحث ها و مشکلات بین زوجین، به دلیل تسلط نداشتن آن ها بر هیجانات به وجود می آید. گاهی اوقات زوجین با واکنش نامناسب از جمله (بی اعتنایی و بی توجهی، پرخاشگری و خشونت) ناخواسته به رفتارهای اشتباه یکدیگر دامن می زنند و متاسفانه چرخه معیوبی را ایجاد می کنند به این معنا که رفتارهای منفی همسر باعث خشم و عصبانیت زوج یا زوجه می شود و رفتار خشمگین زوج یا زوجه باعث افزایش رفتارهای منفی همسرش خواهد شد. دقت کنید در این چرخه معیوب گرفتار نشوید.

چکیده
عصبانیت احساس قوی نارضایتی است‌. وقتی از چیزی خوشمان نمی‌آید، عصبانی می‌شویم‌. خشم نشان دادن نارضایتی است‌. این احساس تولید انرژی می‌کند، و این انرژی ما را وامی‌دارد تا کاری انجام دهیم‌. نتیجه این کار ممکن است مثبت یا منفی باشد. خشم و عصبانیت از آن دسته احساسات انسانی است که در صورت کنترل‌ نکردن می‌تواند بسیار مخرب باشد. برخی از افراد، مدام به دلایل مختلف عصبانی می‌شوند و ناراحتی‌شان را به اطرافیان نیز منتقل می‌کنند و سبب آزار خود و اطرافیانشان میشوند، بنابراین ما باید ریشه عصبانیت و راه های کنترل آن را یاد بگیریم که ما در این مقاله به آن ها اشاره کردیم امیدواریم برایتان مفید بوده باشد و از آن استفاده کافی را برده باشید.

پاسخ دهید