فواید قهوه

فواید قهوه

فواید قهوه

قــهوه یکی از نوشیدنیهای پر طرفدار دنیا است که در مهمانی ها و مراسمات مختلف جایگاه ویژه ای دارد. ماده موثر این نوشیدنی چیزی جز کافئین نمیباشد. در این مطلب می پردازیم به فواید خوشمزه ترین نوشیدنی تازه رواج یافته در ایران. با ما همراه باشید.

انواع قهوه

در ابتدا شما را با انواع قهوه آشنا می کنیم.

۱- قهوه ترک

بیایید از قهوه ترک شروع کنیم. برخی قهوه طعم‌ دار (هل، گل رز، نعناع، هندوانه، خربزه، کارامل و…) را دوست دارند و برخی هم قهوه ترک کف‌ آلود و بی‌ بو را دوست دارند. چیزی که ذائقه شما را در قهوه ترک مشخص می‌ کند همین است. برای تهیه یک فنجان قهوه ترک نیاز به دو قاشق چایخوری پودر قهوه دارید و می‌توانید با توجه به ذائقه خود مقداری شکر هم اضافه کنید. روی حرارت کم، آهسته‌ آهسته بوی قهوه ترک شما را اغوا می‌کند.

۲- اسپرسو

اگر شما طعم اسپرسوهای بیرون را چشیده‌اید و حالا دوست دارید در خانه آنرا تهیه کنید، نیاز به یک موکاپات و یا یک دستگاه اسپرسو دارید. می‌ توانید با مقداری پودر قهوه و با استفاده از موکاپات یا اسپرسو ساز یک قهوه فوری و خوش طعم برای خود آماده کنید. مخصوصا نوشیدن قهوه‌ ای که با موکاپات آماده شود حس خوبی دارد.

۳- کافه لاته

فواید قهوه

برای دوستداران قهوه خوشایند نیست که از تهیه قهوه صحبت شود ولی اشاره‌ ای به کافه لاته نشود. لاته هم با اسپرسو و کف شیر درست می‌شود. برای تهیه لاته در خانه نیاز به کف شیر دارید. شیر گرم را درون فرنچ پرس ریخته و با حرکت سریع اهرم فرنچ پرس به بالا و پایین می‌توانید شیر را به فوم تبدیل کنید. در نهایت آنرا به قهوه‌ ای که آماده کرده‌اید اضافه کنید.

۴- کاپوچینو

کاپوچینو نوعی قهوه ایتالیایی است که با اسپرسو درست می‌شود در وعده صبحانه نوشیده می‌شود. مقداری اسپرسو آماده کنید و آن را در فنجان ریخته، سپس شیر و در نهایت فوم (کف) شیر هم به آن اضافه کنید. با ریختن مقداری شکلات رنده شده نوشیدنی شما فوق العاده می‌شود. با خرید یک دستگاه اسپرسوساز بخار، نه تنها می‌ توانید فوم کاپوچینو را به راحتی تهیه کنید بلکه برای تهیه انواع دیگر نوشیدنیهایی که نیاز به فوم شیر دارند می‌توانید از آن استفاده کنید.

۵- آمریکانو

قهوه آمریکانو نوعی اسپرسو است که ملایم‌ تر و رقیق‌ تر است. این نوشیدنی با اضافه کردن آب جوش به اسپرسو آماده می‌ شود. کافه آمریکانو شبیه قهوه‌ ای ست که با قهوه ساز فیلتری درست می‌شود ولی طعم اسپرسو را دارد. در فصل سرد سال می‌توانید اسپرسوی خود را با آب جوش رقیق کنید و در فصل گرم با اضافه کردن آب سرد یک کافه آمریکانوی خنک تهیه کنید.

۶- قهوه فیلتر شده

دوستداران قهوه اغلب ترجیح می‌دهند نوشیدنی‌ که درست کنند صاف و فیلتر شده باشد. با یک قهوه ساز یا فرنچ پرس به‌ سرعت می‌ توانید یک قهوه فیلتر شده، آماده و مصرف کنید. ذرات بزرگ و کوچک قهوه، طعم و عطر قهوه را کاهش می‌ دهند. کاربردی‌ ترین راه، استفاده از فرنچ پرس برای فیلتر کردن قهوه است. بعد از ریختن مقدار دلخواه قهوه در فرنچ پرس و اضافه کردن آب گرم، ۳ تا ۴ دقیقه منتظر شوید تا دم بکشد. سپس به‌ آرامی اهرم فرنچ پرس را فشار دهید تا تفاله‌ های قهوه جدا شود. حال می‌ توانید از ریختن قهوه فیلتر شده خود در فنجان لذت ببرید.

فواید قهوه

فواید قهوه

۱- به دلیل خاصیت نشاط‌ بخشی قهوه، ضد افسردگی است.
۲- نوشیدن یک فنجان قهوه در بسیاری از مواقع سردرد را برطرف می‌کند.
۳- تحقیقات ۹ ساله دانشمندان ژاپنی نشان می‌ دهد مصرف منظم قهوه به دلیل دارا بودن اسید کلروژونیک، خطر ابتلاء به سرطان کبد را تا ۴۹ درصد و مصرف نامنظم قهوه می‌ تواند خطر ابتلاء به سرطان کبد را تا ۲۹ درصد کاهش دهد.
۴- محققان هلندی به این نتیجه رسیدند که نوشیدن یک فنجان قهوه در طی روز خطر ابتلاء به دیابت را کاهش می‌دهد. زیرا ترکیبات موجود در قهوه از جمله منیزیم و پتاسیم به سوخت و ساز قند در بدن کمک می‌کند.
۵- بوییدن دانه‌ های قهوه می‌تواند باعث بازگشت اشتهای از دست رفته پس از آشپزی شود. مولکول‌ های قهوه با حرکات جنبشی خاص خود باعث جدا شدن مولکول‌ های غذا از گیرنده‌ های بویایی بینی و بدین ترتیب باعث بازگشت اشتها می‌شود. این دو محقق همچنین این روش را جهت افزایش سلامتی حیوانات در موسسه‌ های تحقیقاتی پیشنهاد کرده‌ اند.
۶- طبق آخرین تحقیقات دانشمندان، مصرف مکرر قهوه در طول ماه، با کاهش خطر ابتلاء به بیماری کلانژیت (بیماری کبد) همراه است.
۷- قهوه حاوی پروتئینی است که دارای اثری مشابه مورفین بوده و از خاصیت ضد درد و آرام‌ بخشی برخوردار است. برخی از این پروتئین‌ ها مشابه پروتئین‌ های انسانی است. در آزمایش‌ های صورت گرفته بر روی موش‌ های آزمایشگاهی مشخص شد که اثرات تسکین‌ دهنده پروتئین‌ های موسوم به opioid peptides از دوام بیشتری برخوردار بوده و با عوارض جانبی همراه نیست.
۸- محققان ایتالیایی با مطالعه بر روی یک هزار و ۴۰۰ بزرگسال این کشور دریافتند که عادت مصرف کم قهوه برای حفظ سلامت مغز مفید است.
۹- دارای خاصیت انرژی بخشی و اشتیاق آفرینی است.
۱۰- دارای نقش کمکی در چربی سوزی
۱۱- افزایش تحرکات فیزیکی
۱۲- ارزش غذایی بالا
۱۳- ضد آلزایمر
۱۴- ضد پارکینسون
۱۵- خواص مراقبتی بر روی کبد
۱۶- مقابله با برخی از سرطان ها
۱۷- قابلیت کاستن سکته قلبی و برخی دیگر از بیماری‌ های قلب
۱۸- افزایش طول عمر
۱۹- قهوه محرک است و هضم را آسان می‌کند
۲۰- تب بر است مخصوصا تب‌ های نوبه‌ ای را برطرف می‌کند.
۲۱- به بدن نیروی کاذب می‌دهد
۲۲- سردرد را برطرف می‌کند
۲۳- مسمومیت‌ های ناشی از مصرف الکل زیاد را درمان می‌کند.
۲۴- برای برطرف کردن یرقان مفید است.
۲۵- ادرار‌آور است.
۲۶- در درمان سرفه‌ ای که با بلغم همراه باشد مؤثر است.
۲۷- دردهای عصبی را درمان می‌کند.
۲۸- در درمان سیاه سرفه مفید است.
۲۹- ضدعفونی‌ کننده است.
۳۰- گرد قهوه برای سوختگی‌ ها مفید است.
۳۱- قهوه ضد افسردگی است.
۳۲- مقاومت ورزشکاران را زیاد می‌کند.
۳۳- برونش‌ ها را باز می‌کند برای مبتلایان به بیماری آسم مفید است.
۳۴- برای برطرف کردن تب یونجه مفید است.
۳۵- از کرم خوردگی دندان جلوگیری می‌کند.

مضرات قهوه

فواید قهوه

۱- سینوزیت و عفونت مخاطی: قهوه به دلیل داشتن کافئین زیاد ادرارآور است و مایعات بدن را دفع می‌کند، از این‌ رو غلظت مخاطی سینوس‌ ها را بالا برده و غدد ترشحی را می‌ بندد که باعث التهاب و زمینه‌ ساز رشد باکتری‌ ها می‌شود، بنابراین در تشدید بیماری سینوزیت بسیار مؤثر است.
۲- مصرف قهوه برای افرادی که نارسایی کلیه دارند، به دلیل وجود درصد بالایی از پتاسیم، توصیه نمی‌ شود و آن‌ ها می‌ بایست، تحت نظر پزشک قهوه مصرف کنند.
۳- سنگ کلیه: خوردن قهوه به صورت زیاد باعث دفع کلسیم از بدن و در نتیجه رسوب کردن آن در کلیه‌ ها و ایجاد سنگ کلیه می‌ شود، بنابراین افراط در آن می‌تواند برای کلیه‌ ها مضر و سنگ‌ ساز باشد. گرچه مبتلایان به سنگ کلیه باید خوردن قهوه را به کمتر از دو فنجان در روز کاهش دهند.
۴- افزایش فشار خون: قهوه باعث افزایش فشار خون می‌ شود و افراد مبتلا به پرفشاری خون در برابر آن آسیب پذیرترند.
۵- برهم‌ زدن سلامت خواب: قهوه سلامت خواب را برهم می‌ زند و تا حد چشم‌گیری بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر می‌ گذارد. بهتر است ۴ تا ۶ ساعت قبل از خواب قهوه مصرف نشود.
۶- نفخ و سنگینی معده: خوردن قهوه بلافاصله بعد از غذا به دلیل نفخ‌ آوری معده را سنگین می‌ کند و موجب رودل کردن می‌ شود.

نکاتی در رابطه با استفاده و نگهداری از قهوه

قهوه یا بصورت آسیاب شده عرضه می گردد و یا بصورت دانه های آسیاب نشده. شــما می توانید تـوسط آسیــاب کنـنده های ویژه قهوه، دانه های قهوه را آسـیـاب کنید. بــاید بـدانــید که بهتر است خودتان قهوه را آسیب کنید و بهتر اسـت کـه تـنـهـا در زمـانـی کـه مـی خـواهید قهوه را دم کنید اقدام به آسیاب کرده قهوه کنید زیـرا قـهـوه آسـیـاب شـده بسرعت طعم و رایحه خود را از دست می دهـد. قهوه را در یخچال قرار ندهید زیــرا قهوه بوی طعم غذاهای دیگر را به خود جذب می کـنـد. قـــهوه را باید در یک ظرف در بسته در مکانی خشک و دور از نور، حرارت و رطوبت نگاهداری کرد. عـوامـــلی که در کیفیت قهوه دم کرده موثر میباشد عبارتند از:
۱- کیفیت آب: از آب سرد، با املاح کم و تازه استفاده کنید.
۲- کیفیت و تازگی خود قهوه.
۳- آسیاب قهوه.
۴- نسبت آب به قهوه.
۵- تمیزی قهوه جوش و یا دیگر لوازم دم کردن قهوه.
معمولا قهوه های موجود در بازار مخلوط می بــاشنـــد. یعنی مخلوطی از گونه عربیکا و روبوستا که به آنها مخلوط یا BLEND میگویند.

چکیده
قهوه یکی از هدایای طبیعت است . واژه انگلیسی “کافی” (Coffee) از ریش لاتین نام گیاهی از دست Coffea گرفته شده که یک عضو از خانواده روبوستا (Rubiaceae) است. قهوه خواص زیادی دارد که در این مقاله به آن ها اشاره نمودیم، امیدواریم مورد استفاده تان قرار گرفته باشد.

پاسخ دهید