علت ترس کودک از غریبه ها
شاید شما در مهمانی تصویر کودکی را دیده اید که مدام به پدرو مادرش می چسبد و حتی حاضر نیست لحظه ای از آن ها جدا شود و در مقابل محبت و توجه دیگر افراد حاضر در مهمانی قشقرقی به پا می کند که فرد را از کرده خودش پشیمان می کند. ترس از غریبه ها یکی از معضلاتی والدینی است که کودک یک تا سه ساله دارند زیرا این یکی از مراحل طبیعی رشد کودکان در این سن محسوب می شود. با ما همراه باشید تا به شما دلیل این ترس و راه حل مناسب برخورد با آن را شرح دهیم.
چرا کودک از غریبه ها می ترسد
پژوهشگران بر این باورند که کودک زمانی می ترسد که بین چیزهایی که می شناسد و چیزهایی که نمی شناسد و برایش آشنا نیستند تفاوت قائل شود. برخی دیگر از محققین معتقدند دلیل این ترس بیولوژیک است. آن ها می گویند کودک مکان، چهره و اشیای ناآشنا را نشانه ای از خطر می داند و در برخورد با آن از خود واکنش نشان می دهد. آن ها می گویند کودکان به طور طبیعی به گونه ای آفریده شده اند که در برابر افراد و مکان های ناآشنا بترسند و برای حفظ و بقای خود واکنش نشان دهند. صرف نظر از دلیل ترس، نگرانی از غریبه ها و واکنش نشان دادن به آن ها بخشی طبیعی از فرآیند رشد کودک است که از حدود ۷ تا ۹ ماهگی شروع می شود.
راهکارهایی برای کاهش ترس کودک از غریبه ها
ترس از غریبه ها در بین کودکان بسیار رایج و طبیعی است. روان شناسان و متخصصان کودک در این زمینه توصیه می کنند در مواردی که شدت این ترس بسیار زیاد است، پدر و مادر باید بکوشند با استفاده از روش های گوناگون، ناراحتی و بی تابی کودک را کاهش دهند. از جمله این که:
آرامش خودتان را حفظ کنید
صبور باشید، قبل از اینکه کودک آمادگی پیدا کند، او را برای ملاقات با غریبه ها تحت فشار قرار ندهید. در زمانی که کودک در حال یادگیری این مهارت است، فشار شما او را نسبت به غریبه ها حساس تر می کند از بزرگسالان ناآشنا، آشنایان و افراد فامیل بخواهید قبل از بغل کردن کودک به کودک فرصت دهند تا کمی احساس راحتی و آرامش کند به کودک در حالی که نزدیک شماست، این فرصت را دهید که با غریبه ها ارتباط برقرار کند. از این طریق به کودک اطمینان می دهید که شما نمی خواهید او را با غریبه ها تنها بگذارید.
به کودک فشار نیاورند
پدر و مادر باید سعی کنند برای رو به رو کردن کودکشان با افراد غریبه و ناآشنا هیچ فشاری بر او وارد ننمایند. آنها باید به کودک فرصت دهند تا بهتدریج با موقعیت ها و چهره های جدید پیرامونش آشنا شود و فرآیند اجتماعی شدن را به آرامی پشت سر گذارند. فشار آوردن بر کودکانی که هنوز احساس راحتی در بین افراد غریبه نمی کنند، موجب تشدید اضطراب آنها می شود.
در برابر ترس کودک بی تفاوت نباشید
احساس ناراحتی و اضطرابی که کودک از بودن در محیط های غریبه و ناآشنا میکند، برای خود او واقعی است. بنابراین بهتر است پدر و مادر او سعی نکنند با نادیده گرفتن پریشانی فرزندشان او را در اینگونه شرایط تنها رها کنند. در عوض خوب است بدون بزرگ کردن موضوع اضطراب و احساس ضعف فرزندشان، او را در حل مشکل یاری نمایند.
به کودک حس امنیت و آرامش دهید
یکی از روشهایی که موجب کاهش ترس کودک از افراد و محیط های ناآشنا می شود، این است که طفل را آهسته حرکت دهند، تطابق و سازگاری برای کودکان خردسال امری سخت و دشوار است. هنگامیکه وارد مکانی جدید (برای کودک) می شوند، بهتر است که دست کودک را در دست نگه دارند (و یا اگر کودک هنوز خردسال است، او را در آغوش بگیرند) و فضاها و گوشه کنار آن مکان را به آرامی به او نشان دهند تا کودک احساس امنیت و آرامش کند. هم چنین والدین می توانند هنگامیکه وارد محیطی جدید می شوید، به کودک این اطمینان را بدهند که به هیچ عنوان او را تنها نخواهند گذاشت.
روابط خود را گسترش دهید
بهترین روش برای جلوگیری از ترس از غریبه ها در کودک و گسترش آن به سایر جنبه های زندگی کودک آن است که از همان دوران خردسالی او را با افراد گوناگون اجتماع آشنا کنند. پدر و مادر می توانند از هر فرصتی برای معرفی افراد غریبه به کودک استفاده کنند. برای مثال، هنگامی که قصد دارند برای خرید به فروشگاه بروند، و یا دنبال فرزند بزرگترشان به مدرسه بروند، و یا به میهمانی های بزرگ بروند، کودک را نیز با خودشان ببرند تا ارتباط اجتماعی او با افراد، محدود به ۴ـ۳ چهره تکراری اعضا خانواده نشود و کمتر احساس غریبگی کند.
نکته هایی برای رفع ترس کودک از غریبه ها
ترس کودک را درک کنید. شاید شما فکر می کنید ترس کودک از افراد فامیل که قبلا هزار بار آن ها را دیده بی مورد است، اما فرزندتان چنین فکر نمی کند، پس مجبورش نکنید به زور از لاکش بیرون بیاید. او باید بداند که جایش پیش شما امن است و هوایش را دارید. مشکل کودک را با دوستان و آشنایان در میان بگذارید و آن ها را مطلع کنید. بگذارید بدانند یک اتفاق کاملا طبیعی در زندگی فرزندتان رخ داده تا اگر نه با آن ها بازی کرد و نه حتی نگاه شان کرد به آن ها بر نخورد.
زمانی که در مجاورت غریبه ها یا حتی دوستان شما قرار می گیرد به او وقت بدهید تا با شرایط جدید خودش را وفق دهد. شاید بخواهد تمام وقت به شما بچسبد. شاید بخواهد تنهایی بازی کند، شاید هم بعد از اینکه خوب دورادور آن ها را از نظر گذراند، تاییدشان کند و یخش آب شود. خودتان را با رفتار او مطابقت دهید و از بقیه هم خواهش کنید همین کار را انجام دهند. از کسانی که به دیدن تان می آیند خواهش کنید ناگهان طرف کودک نپرند و حتی با او حرف هم نزنند، از آن ها درخواست کنید برای مدتی حضور کودک را نادیده بگیرند تا خودش جلو بیاید و سر صحبت را باز کند.
چکیده
ترس از غریبه ها بخش طبیعی از رشد کودک است. اگرچه این ترس از هفت تا نه ماهگی شروع و از هجده ماهگی به تدریج کم میشود، اما ممکن است بیش از این سن هم طول بکشد. محققان برای این ترس دلایل زیادی را گفته اند که از جمله می توان به وابستگی شدید کودک به والدینش و ترس از جدایی از آن ها و در سنین پایین تر به دلیل حفظ خود از خطرات احتمالی در برخورد با افراد و مکان ها و اشیای جدید اشاره کرد. ما به عنوان والدین کودک وظیفه داریم برای غلبه بر این ترس به او کمک کرده و آن را جدی بگیریم و بی تفاوت از کنارش نگذریم که به این منظور ما در این مقاله راهکارهایی را برای شما بیان نمودیم که امیدواریم مورد استفاده تان قرار گرفته باشند. از اینکه در این مقاله نیز با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم.