شما هوش اجتماعی دارید ،به عبارت ساده توانایی شما برای کنترل احساسات و تشخیص احساس دیگران است. اما این توانمندی چرا مهم است و در صورت برخورداری از این توانایی چگونه میتوانید در ارتباط با آن صحبت کنید؟
خصوصیات افراد دارای هوش اجتماعی
هاچ و گاردنر معتقدند هرکس چهار خصوصیت زیر را داشته باشد، صاحب هوش بین فردی است:
سازماندهی گروه
داشتن ابتکار عمل برای هماهنگ کردن فعالیتهای عدهای از افراد.
این استعدادها را میتوان در کارگردانان تئاتر ، افسران ارتش و مدیران شرکتها و سازمانهای مختلف مشاهده کرد. در کودکی ، این گونه افراد در زمین بازی ، کاپیتان تیم هستند و درباره نحوه بازی تصمیمگیری میکنند.
مذاکره برای حل مسائل
استعداد میانجیگری ، جلوگیری از بروز اختلاف ، حل و فصل دادن به مشکلات.
افرادی که از این خصوصیت برخوردارند برای داوری کردن در مشاجرات مناسب هستند
و نقش میانجی را خیلی خوب بازی میکنند.
برای مشاغل سیاسی و حقوقی عالی هستند.
در کودکی همان کسانی هستند که بحث و جدل در زمین بازی را فرو مینشانند.
روابط شخصی
استعداد همدردی و دلجویی از دیگران. کسی که دارای این ویژگی باشد، خیلی راحت با دیگران روبرو میشود و در قبال احساسات دیگران احساس مسئولیت میکند. هنر ایجاد رابطه. این گونه افراد میتوانند همسران قابل اعتماد ، رفقای صمیمی ، شرکای تجاری مناسب و بازیکنان تیمی خوبی باشند. در دنیای تجارت میتوانند مامور فروش یا مدیران شایستهای باشند. برای شغل معلمی عالی هستند. بچههایی مثل شهلا با همه افراد دورو بر خود خیلی خوب کنار میآیند و به راحتی داخل بازی میشوند و همواره شادند. این گونه بچهها احساسات دیگران را از روی چهره شان به خوبی میخوانند و در بین همشاگردیهای خود خیلی محبوب هستند.
تجزیه و تحلیل اجتماعی
شناخت و بصیرت درونی راجع به عواطف. انگیزهها و علایق دیگران.
این گونه افراد به راحتی میتوانند با دیگران رابطه صمیمی برقرار کنند.
آنها با این توانایی خود میتوانند مشاور یا رواندرمانگر خوبی باشند و اگر کمی بر طبع ادبی خود نیز بیفزایند، رمان نویسان خوبی از آب درمیآیند.
چرا هوش هیجانی برای کارآفرینان ضروری است؟
شما هوش اجتماعی دارید
افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند میتوانند احساسات طرف مقابل خود را کنترل کرده و در تعامل با آنها موفق عمل کنند.
هوش هیجانی بالا روی چهار حوزه اثر فراوانی دارد:
ثبات: اگر میخواهید تیمی را مدیریت کنید حتی در زمان بحران هم باید ثبات عاطفی داشته باشید. هوش هیجانی به شما در کنترل خشم و اضطراب و ناراحتیتان و حفظ آرامش کمک میکند.
فروش و خدمات: فهم آنچه مردم حس میکنند چرا چنین حسی دارند و چه چیزی نیاز دارند یا میخواهند ضروری است و به شما در اجرای معاملات و رشد کسب و کارتان کمک میکند.
انگیزه: میبایست با کارمندانتان ارتباط برقرار و احساساتشان را درک کنید و به آنها برای موفقیت بیشتر در محیط کار انگیزه دهید.
وساطت و مذاکره: هوش هیجانی در حل و فصل درگیریها و مشکلات با کارمندان و شریکان کمککننده است و هنگام تلاش برای مذاکره به شما برتری میدهد.
علایم هوش هیجانی
توانایی بیان تجربههای احساسی
شما هوش اجتماعی دارید
الفبای احساسی را در کودکی با کلماتی چون شادی، ناراحتی، عصبانیت و… میآموزید.
اما چگونه تجارب احساسی پیچیدهتان را توضیح میدهید.
داشتن یک دامنه واژگان دقیق و پرمعنا حاکی از آن است که شما به اندازه کافی درونگرا بوده و چگونگی کارکرد احساساتتان و دیگران را درک میکنید. برای مثال ممکن است در بیان احساستان دلتنگی را بجای کمی غمگین و یا تحریک پذیری مربوط به استرس را بجای خشم استفاده کنید.
با دقت به نقاط ضعف و قدرت تیم خود اشاره کنید
مدیران با هوش اجتماعی بالا سریعا نقاط قوت و ضعف کارمندانشان را میفهمند
و از اقرار آن در ارتباط با خودشان ترسی ندارند. هر انسانی نقاط قوتی و در مواردی نیز کاستی دارد.
فهم این موارد نشانی از دقت شما به واکنش افراد و توجه به خوبیها و بدیها در افراد است.
پیشینه قضاوت خوب از شخصیت ها را دارید
شما هوش اجتماعی دارید
در ارتباط با افرادی که در گذشته با آنها ارتباط داشتید خواه اعضای تیم شما باشند و یا دوستانتان، خوب فکر کنید. هنگامی که احساس خوبی در ارتباط با آنها دارید پس چرا ارتباطتان تمام شده است؟ برداشت اول میتواند فریبنده باشد اما اگر سابقه قوی از انتخاب افراد مثبت و قابل اعتماد دارید بنابراین توانایی قضاوت شخصیتها را دارید.
افراد برای مشاوره و یا پشتیبانی به سراغ شما میآیند
چندوقت یکبار افرادی که در زندگی شما حضور دارند هنگام مواجه با مشکلات سخت سراغ شما میآیند. اگر افراد زیادی به سراغتان میآیند پس افراد به شما اعتماد میکنند نه به خاطر قضاوتتان بلکه بخاطر آنکه از نظر احساسی به آنها کمک میکنید. بعبارت دیگر پناه آوردن دوستان به شما در زمان سختی نشان این است که شما فردی با هوش هیجانی بالا هستید و دیگران این مهم را دریافتهاند.
گذشت داشتن
همهی مدیران تجربه احساس خشم، ناراحتی و ناامیدی را دارند اما با چه سرعتی از این احساسات میتوانید گذر کنید؟ آیا از دیگران کینه به دل میگیرید؟ یا نه میگذرید؟ آیا اشتباهاتتان مدام یادتان میآید و یا اینکه به سرعت هرچه بیشتر فراموششان میکنید. افراد باهوش هیجانی بالا واکنشهایشان را کنترل میکنند و با سهولت بیشتری از اشتباهات خود درس گرفته و از آنها میگذرند.
شما هوش اجتماعی دارید
معمولا احساسات افراد را بخوبی میدانید
آیا قادر به تشخیص لحظاتی که کارمندانتان استرس دارند هستید؟
زمانهایی که مثل همیشه نیستند؟
آیا متوجه تغییر رفتارهای چزئی دوستانتان میشوید؟
تنها افراد با هوش هیجانی بالا این تفاوتها را تشخیص میدهند.
اعتقادات دیگران، سبککاری و چشماندازهای دیگران را میدانید
باورها و سبکهای مختلفی وجود دارد. آیا شما با آغوش باز پذیرای آنها بوده و یا نه میخواهید به سبک مورد نظرتان تغییرشان دهید.