زندگی نامه چارلز کوک مدیرعامل صنایع کوک
چارلز کوک مدیرعامل و رئیس هیئتمدیره و یکی از دو مالک شرکت خوشهای صنایع کوک، دومین شرکت بزرگ خصوصی آمریکا است. برادرش دیوید اچ. کوک معاون اجرایی شرکت است. چارلز و دیوید هریک ۴۲ درصد از سهام شرکت را دارا هستند. وی فرزند ارشد فرد چیس. کوک بنیانگذار شرکت صنایع کوک از اعضای خانواده کوک و یکی از ابداعکنندگان روش نوین پالایش بنزین است. از زمانی که این دو برادر مدیریت شرکت را برعهدهگرفتهاند، شرکت ۲۰۰۰ برابر نسبت به سال ۱۹۶۶ که شرکت را از پدر خود به ارث بردند، گسترش پیداکرده است. مجله فوربز تا پایان سال ۲۰۱۷ میلادی، ثروت خالص برادران کوک را ۶۱ میلیارد دلار تخمین زده است. در ادامه همراه ما باشید تا نگاهی به داستان زندگی چارلز کوک داشته باشیم.
سال های نخست زندگی چارلز کوک
چارلز کوک در یکم نوامبر سال ۱۹۳۵ میلادی در شهر ویچیتا ایالت کانزاس به دنیا آمد. مادرش ماری و پدرش فرِد چیس کوک (Fred Chase. Koch) دانشآموخته دانشگاه MIT است که در آن زمان یک فرآیند نوآورانه پالایش نفت خام را ایجاد کرد و آنچه امروزه بانام صنایع کوک شناخته میشود را پایهگذاری کرد. فِرد نخستین فرد صنعتگر و تاجر خانواده نبود و پیش از آن پدرش، هری کوک از هلند به غرب تگزاس مهاجرت کرد و در شهر کوانا تگزاس، روزنامه کوانا تریبون چیف (Quanah Tribune-Chief) را تأسیس کرد. وی از سهامداران اصلی شرکت راهآهن کانادا پسیفیک (Pacific Railway) و شرکت Acme نیز بود. بااینوجود فِرد کوک در خانوادهای متوسط رشد کرد ولی به دلیل شم بالای اقتصادی توانست قبل از سیسالگی میلیونر شود.چارلز دومین پسر از چهار فرزند فِرد و ماری بود که پدرش اسمش را به احترام مشاور دوران خود، چارلز فرانسیس گانال، چارلز جی کوک گذاشت. زمانی که او پنج سال داشت، دو برادر دوقلویش دیوید و ویلیام “بیل” کوک در شرکت خانوادگیشان مشغول به کار شدند. فرد کوک همیشه به فکر مستقل شدن پسرانش بود و از همین رو نسبت به فرزندانش سختگیر بود. خانواده کوک اگرچه ازلحاظ مالی تأمین بودند ولی هر چهار فرزند کوک میبایست در تابستان و حتی ماههای سرد سال کارهایی چون چمنزنی، کار در زمین کشاورزی و دوشیدن شیر گاوها و … را انجام میدادند درحالیکه هم سن و سالانشان به بازی و استراحت مشغول بودند. در کل میتوان گفت که تفریح و فراغت از کار هیچ موضوعیتی در خانواده کوک نداشت.فرد کوک علاوه بر تجارت در دنیای سیاست هم اشتیاق فراوانی داشت.
او رهبر ارشد جامعه ضد کمونیستی جان برچ (John Birch) بود و بیشتر جلسات را نیز در عمارت شخصیاش در ویچیتا برگزار میکرد. در یکی از اقدامات سیاسی خود، او بیش از دو میلیون نسخه اعلامیه را به روزنامههای سراسر آمریکا ارسال کرد و در آن از اتحاد جماهیر شوروی بهعنوان “سرزمین بدبختی، ترس و گرسنگی“ نامبرده بود. این علاقه به سیاست را بعدها، فرزندش چارلز کوک نیز به ارث برد.زمانی که چارلز یازده سال داشت، به مدرسه شبانهروزی رفت و بعدازآن نیز وارد دانشگاه MIT شد. در دوران دانشجویی، به انجمن برادری بتا تتا پی (Beta Theta Pi) پیوست و در سال ۱۹۵۷ با مدرک کارشناسی مهندسی عمومی فارغالتحصیل شد. یک سال بعد فوقلیسانس مهندسی مکانیک را دریافت کرد و در سال ۱۹۶۰ میلادی نیز با مدرک ارشد مهندسی شیمی از دانشگاه فارغالتحصیل شد. در طول این مدت نیز کسبوکار خانوادگی کوک بانام شرکت پالایش نفت وود ریور (Wood River) همچنان در حال رونق بود و فِرد کوک، یک شرکت نفتی به نام راک آیلند (Rock Island) را خریداری کرد و در اواخر سال ۱۹۴۶ میلادی، شرکت خانوادگی کوک به شرکت “پالایش نفت راک آیلند“ تغییر نام داد.
سال های نخست زندگی حرفه ای چارلز کوک
چارلز بعد از پایان تحصیلات و زمانی که ۲۵ سال داشت، برای مدت کوتاهی در شرکت آرتور دی لیتل (Arthur D. Little) که نخستین شرکت مشاوره مدیریت در جهان بود، مشغول به کار شد. اما تنها بعد از دو سال و در سال ۱۹۶۱ میلادی، پدرش از او خواست که به خانه بازگردد و شرکت نفتی متوسطی را که مالک و مدیر آن بود، اداره نماید.چارلز در ابتدا درخواست پدرش را قبول نکرد ولی پدرش تهدید کرد که اگر به خانه برنگردد، شرکت را میفروشد. چارلز پس از دریافت این پیغام، به شهر خود برگشت و بهعنوان مدیر ارشد شرکت مهندسی کوک مشغول به کار شد. در سال ۱۹۶۳ میلادی، به سِمت رئیسکل شرکت مهندسی ارتقا پیدا کرد و تا سال ۱۹۷۱ میلادی در این مقام ماند. اما قبل از به پایان رسیدن ریاستش در این بخش، در سال ۱۹۶۶ میلادی، پدرش او را در جایگاه مدیرعامل کل شرکت قرار داد. یک سال بعد پدرش فرد کوک درگذشت و چارلز هم مدیرعامل و هم رئیس هیئتمدیره این شرکت شد. در آن زمان، درآمد شرکت حدود ۱۸۰ میلیون دلار در سال بود. او یک سال بعد نام شرکت را بهافتخار پدرش به “صنایع کوک“ تغییر داد و دفتر مرکزی جدیدی را در همان شهر ساخت و بهشدت مشغول گسترش و رشد کسبوکار خانوادگی کوک شد.
در سال ۱۹۶۸ میلادی، چارلز تلاش کرد سهام شرکت نفت شمال و پالایشگاه آن (Pine Bend) را بخرد. اما این شرکت تمایلی به فروش سهامش نداشت. اما بعدها با شراکت هاوارد مارشال(J. Howard Marshall II) و بعد از مذاکرات طولانی، توانستند پالایشگاه را در اختیار بگیرند. این پالایشگاه که در حال حاضر چهاردهمین پالایشگاه بزرگ آمریکا است، باعث شد که شرکت کوک بتواند به حوزههای جدیدی از کسبوکار نظیر صنایع شیمیایی، الیاف، پلیمر و آسفالت وارد شود.
چارلز از برادر کوچکترش دیوید درخواست کرد که به شرکت کوک بپیوندد تا او را در گسترش کسبوکار پدری کمک کند. دیوید نیز قبول کرد و در سال ۱۹۷۰ میلادی بهعنوان مدیر خدمات فنی به شرکت خانوادگی صنایع کوک پیوست. بعدازآن وی در سال ۱۹۷۹ میلادی، او به مقام مدیر شرکت مهندسی ارتقا پیدا کرد.گسترش صنایع کوک در دهه ۷۰ و بعدازآن در دهه ۸۰ میلادی نیز ادامه داشت؛ در سال ۱۹۷۱ میلادی، چارلز کوک بزرگترین تفکیککنندههای نفت خام را در ایالت اوکلاهاما ساخت و این رشد بزرگ با تجارت بینالمللی کالا، فرآیندهای گاز مایع، سرمایهگذاری در املاک، ساخت خطوط لوله، تولید مواد معدنی، کود، ساخت پالایشگاه، صنایع کشاورزی و دامداری همراه شد.
دعوای حقوقی برادران کوک
همزمان با گسترش شرکت، اختلافی بین سهامداران اصلی شرکت، یعنی برادران کوک بر سر مالکیت سهام این شرکت پیش آمد. اگرچه ویلیام و فردریک نیز از شرکت پدریشان سهمی داشتند ولی چارلز و دیوید مسئولیت اداره آن را برعهدهگرفته داشتند. چارلز و دیوید توانستند سهام دو برادر دیگر را به قیمت حدودی ۱ میلیارد دلار خریداری کنند و مالکیت صنایع کوک را کامل بر عهده بگیرند. بعدازآن، چارلز کوک یک روش مدیریتی بازار محور (MBM) را در شرکتش پیادهسازی کرد. این سیستم مدیریتی (که هنوز هم مورداستفاده قرار میگیرد) بهطور نسبی برای ساختار سازمانی مسطح مفید است که در آن حداقل فاصله میان مدیران و کارکنان وجود دارد – کارکنان یک سازمان بازار محور بر اساس ساعات کاری حقوق و مزایا دریافت نمیکنند بلکه طبق ارزشی که برای شرکت ایجاد میکنند پاداش دریافت میکنند. طرفداران این سیستم مدیریتی معتقد هستند که این روش، مهارتهای حل مسئله و تصمیمگیری فردی در سازمان را بهتر میکند- اواخر دهه نود میلادی، همزمان با رشد کسبوکار صنایع کوک، چالشهایی نیز برای این شرکت و ازجمله خانواده کوک پیش آمد.
در سال ۱۹۹۸ میلادی، ویلیام و فردریک کوک دعوای حقوقی را علیه دو برادر دیگرشان، چارلز و دیوید به راه انداختند. آنها مدعی بودند که چارلز بایستی ۲٫۳ میلیارد دلار دیگر از فروش سهامشان پرداخت کند. دادگاه کانزاس مسئول رسیدگی به دعوای طرفین بود. در این دادگاه که بهصورت علنی نیز برگزار شد، فردریک و ویلیام تمام تلاش خود را کردند اما درنهایت این چارلز و دیوید بود که توانستند دادگاه را قانع کنند. بااینوجود اختلاف میان آنها سالها ادامه داشت تا اینکه در سال ۲۰۰۱ میلادی و در یک جمع خانوادگی که به میزبانی ویلیام برگزار شد، این چهار برادر اختلافات را برای همیشه کنار گذاشتند.
یک سال بعد از دعوای حقوقی برادران کوک، دادگاه دیگری علیه چارلز برگزار شد و او را به پرداخت ۲۹۶ میلیون دلار بابت کشته شدن دو نوجوانی که در انفجار یکی از خطوط لوله صنایع کوک اتفاق افتاد بود، محکوم کرد. در دهه نود میلادی چندین دادگاه دیگر نیز علیه صنایع کوک و مالکانش برگزار شد که در هر مورد، چارلز مجبور به پرداخت جریمههای چند میلیون دلاری نیز شد.اما از اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی فشارها بر روی این شرکت، کمتر شد و چارلز در سال ۲۰۰۵ میلادی، در ادامه گسترش کسبوکارش، شرکت صنایع کاغذ و خمیرکاغذ جورجیا-پسیفیک(Georgia Pacific) را به ارزش ۲۱ میلیارد دلار تصاحب کرد. (دفتر مرکزی این شرکت در آتلانتا قرار دارد و درزمینه تولید کاغذ، پالپ و انواع مختلف دستمالکاغذی، تولید مصالح ساختمانی و صنایع بستهبندی فعالیت میکند.). این خرید باعث شد که مجله فوربز در سال ۲۰۰۶ میلادی، شرکت صنایع کوک را بزرگترین شرکت خصوصی جهان نامگذاری کند.
زندگی خصوصی چارلز کوک
چارلز کوک فردی بسیار خانواده محور است که از قرار گرفتن در مرکز توجهها اجتناب میکند و به حفظ حریم شخصی خود بسیار اهمیت میدهد. او در سال ۱۹۷۲ میلادی، با همسرش لیز (Liz) ازدواج کرد. آنها صاحب دو فرزند به نامهای الیزابت و چیس کوک هستند.
بیماری سرطان چارلز کوک
چارلز کوک همانند هر سه برادر خود به سرطان پروستات دچار شد ولی توانست آن را درمان کند. تجربه چارلز با سرطان او را برای تأمین بودجه چندین مرکز تحقیقات پزشکی تشویق کرده است که ازجمله آن کمک به ساخت موسسه پژوهشی سرطان وابسته به موسسه فناوری ماساچوست (Koch Institute integrative cancer research) است. این انیستیتو یکی از هشت مرکز پژوهشی معینشده بهعنوان موسسه ملی سرطان در آمریکا است. همچنین چارلز و دیگر برادرانش، بیش از ۱۵۰ میلیون دلار نیز به مرکز تحقیقاتی سرطان مموریال اسلون – کترینگ (Memorial Sloan kettering cancer center) اهدا کردند. او در بخشی دیگر ۶۶٫۷ میلیون دلار دیگر به این موسسه کمک کرد.بعلاوه، بهمنظور تشخیص بهتر این بیماری، برادران کوک حدود ۲۰ میلیون دلار به دانشگاه جانز هاپکینز و ۲۶٫۵ میلیون دلار نیز به مرکز سرطان ام. دی. اندرسون دانشگاه تگزاس (M.D. Anderson cancer center) اهدا کردند.
چکیده
چارلز کوک یکی از تاجران، کارآفرینان و نیکوکاران معروف آمریکایی است که مدیرعامل اجرایی، رئیس هیئت مدیره و یکی از دو مالک شرکت خوشه ای صنایع کوک می باشد، که فروش سالانه ی مجموعه شرکت های زیر نظر آن برابر با 115 میلیارد دلار برآورده می شود.