مبانی زندگی به شیوه اقتصادی و مقرون به صرفه
هر فامیلی از منابع انبوه درآمد کسب میکند که این درآمد محدود است یعنی میزان معینی است و به هر میزان که اراده کند، در اختیارش نیست و در عوض مخارجی دارد … در این مقاله به دنبال زندگی به شیوه اقتصادی و مقرون به هستیم حال مطلب تا آخر بخونیید
ارکان اقتصاد خانواده
اشخاص برای تداوم زندگی به کالاهای زیادی احتیاج دارد و باید درآمدش را به مصرف انواع مختلف کالاهای مورد نیازش همانند خوراکی، لباس، مسکن، آموزش، تفریحات و… اختصاص دهد. صحیح است که نیازهای اشخاص بینهایت است؛ اما همانطور که شما هم بارها در زندگی با آن برخورد کردهاید، درآمدهای خانواده محدود است و پیوسته میزان محدودی از نیازهایش را میتواند برآورده کند. اینجا نخستین سؤال در مبحث اقتصاد خانواده بهوجود میآید و آن این است که: چطور این درآمد را باید به مصرف انواع مختلف کالاها و خدمات اختصاص دهد؟
اصل هنر اقتصاد هم چگونگی تخصیص منابع محدود در دسترس جهت تأمین نیازهای محدود انسانها است. مدیریت منابع مالی خانواده از مهمترین وظایفی است که بیشتر برعهده بانوان مدیر و باتدبیر است.
ما در تمام زمان کالاهای بسیاری را مصرف میکنیم. بعضی از این کالاها، همانند خوراکی و خوراک و لباس، برای زندگی اشخاص لازم و لازم می باشند، و بعضی دیگر همانند انواع مختلف تفریحات و تشریفات و… جزء کالاهای فانتزی بهشمار میروند.
کدامین کالا راانتخاب و استفاده کنیم؟
نخستین پرسشی که برای هر فرد مطرح میشود این است که کدامین کالا را باید استفاده کند؟ در مصرف یک کالا به کدامین ویژگیها و مطلوبیت آن میاندیشیم و ارضای کدامین نیازمندیها را از مصرف یک کالا انتظار داریم؟
باید توجه داشت که جواب هرکسی به این سؤالات تفاوت خواهد داشت و این امری طبیعی است به این علت که نیازهای اشخاص بر اساس عادات، مکان زندگی، سطح درآمد و… با همدیگر تفاوت میکند. نیازمندیهای آدم را میتوان به نیازهای زندگی کردی، اجتماعی، روحی و اخلاقی طبقهبندی کرد و بیشتر نظریهپردازان معتقدند که تا نیازهای مادی آدم برآورده نشود، وی قدرتمند به تأمین نیازهای معنوی نیست. آدم تا زمانیکه نیازهای مادی دارد در پی نیازهای معنوی نمیرود.
پس طبیعی است که بعضی از نیازهای آدم که برای آنها مخارج میکند، مادی نباشند.
از بین نیازهای مادی آدم هم پیوسته نیازهایی اولویت دارند که درصورت نداشتن آنها زندگی برای اشخاص امکانپذیر نباشد؛ به عبارتی کالاهای لازم می باشند. بیشتر خانوادههای با درآمدهای بالا بهطور ناخودآگاه الگوی مصرفی خانوادههای با درآمد پایین میشوند و از آنجا است که معضلات مالی و اقتصادی در خانواده ایجاد میشود؛ به این علت که امکان دارد با این برگزیدن نادرست الگوی مصرفی، به نانآور خانواده فشار بسیاری وارد شود و این بهنوبه خود میتواند معضلات خانوادگی و اجتماعی بسیاری را برای آنها ایجاد کند.

مسیر پیدا کردن
نخستین مسیر پیدا کردن الگوی متناسب مصرف این است که باورها و ارزشهای خود ما را بکاویم و از خود ما سؤال بکنیم به راستی چرا اینطوری میاندیشیم؟ آیا هر خانواده ثروتمندی از لحاظ مصرفی صحیح مصرف میکند؟ جواب این سؤال را شما خودتان بدهید؛ به این فکر کنید که علیرغم ضرر و زیانی که به شما در خانواده به دلیل نابود شدن آسایش گذشته وارد میشود، مصرف بیش از اندازه لزوم شما چه زیانهایی میتواند به اقتصاد جامعه از دیدگاه کلان وارد کند؟!!
بر اساس نیازهای لازمتان بی اندیشید نه نیازهای دیگران
چنانچه شما در میهمانی میهمانی ولادت فرزندتان از لامپهای انبوه و پرمصرف بهره گیرید، کسی شما را تحسین نمیکند؛ اما انرژی برق که محدود و قیمتی است بیهوده نلف میشود و امکان دارد با این کار شما عدهای هم در آن شب از این نعمت خدادادی که حق همۀ مردم است، محروم شوند. یا چنانچه شما برای عقب نماندن از دوستتان همواره مبلمان و وسایل فانتزی منزل همانند یخچال و فریزر را تغییر دهید، موجب مصرف بیش از اندازه احتیاج واردات و ایجاد هزینههایی میشوید که به جیب عوامل تولید خارجی برود و از چرخه تولید داخلی بیرون رود. پس برای مصرف شما خودتان پیوسته شما خودتان و بر اساس نیازهای لازم تان بیندیشید، نه بر اساس نیازهای دیگران!
یادتان باشد هیچگاه کسی شما را به دلیل همانند دیگران فکر کردن تحسین نمیکند، همانطور که چنانچه شما بر اثربخشی مصرف بیش از اندازه توانتان ورشکسته شوید کسی کمکتان نخواهد کرد. کسی نزد دیگران احترام بیشتری دارد که هیچ وقت محتاج آنها نشود. شما با دنبال کردن الگویی که با درآمدهایتان سنخیت دارد و میتواند جوابگوی مهمترین نیازهایتان باشد، میتوانید به همه نیازهایتان برسید در عین اینکه هیچوقت ناچار به دادن قسط یا بدهی کردن از دیگران نباشید.