زندگینامه پیر امیدیار
پیر امیدیار تاجری ایرانی الاصل است که در فرانسه چشم به جهان گشود و تاسیس وب سایت مزایده آنلاین eBay و ریاست هیئت مدیره آن را برعهده داشته است. امیدیار یکی از نخستین افرادی بود که روی موفقیت خرید و فروش آنلاین قمار کرد و خیلی زود، یعنی در سن ۳۱ سالگی از این راه میلیاردر شد. امیدیار و همسرش همچنین Omidyar Network را تاسیس کرده اند که فرصت هایی بشردوستانه در اختیار سازمان های انتفاعی و غیرانتفاعی سراسر جهان قرار می دهد. با ما همراه باشید تا شما را با زندگی پیر امیدیار، ثروتمندترین ایرانی آشنا کنیم.
پیر امیدیار در تاریخ ۲۹ ژوئن ۱۹۶۹ در پاریس به دنیا آمد. پدر و مادرش هر دو مهاجران ایرانی بودند که به هنگام تحصیل با هم آشنا شدند. پدرش یک جراح اورولوژیست و مادرش دکترای زبانشناسی و استاد دانشگاه سوربن بود. شش سال داشت که بیمارستان دانشگاه جان هاپکینز در بالتیمور مریلند از پدرش دعوت به همکاری کرد و به همین علت، خانواده به آمریکا نقل مکان کردند. در این هنگام مادرش به تدریس مطالعات زبان فارسی در جورج تاون پرداخت.
پیر امیدیار از کودکی تا دانشگاه
والدین پیر خیلی زود از هم جدا شدند و تصمیم بر این شد که مادرش سرپرستی او را به عهده داشته باشد و آخر هفتهها را با پدرش بگذراند. پیر تحصیلات ابتدایی و دبیرستان خود را در مدرسه مذهبی سنت اندرو در مریلند آغاز کرد. او دانشآموز سرکشی بود و از بیشتر کلاسها فرار میکرد تا به کارگاه و لابراتوار مدرسه برود و با کامپیوترها بازی کند؛ به همین دلیل بارها مسئولین مدرسه او را توبیخ کردند. در کلاس نهم دبیرستان علاقهاش به برنامهنویسی آشکار شد.
مدیر مدرسه که از تنبیه او به نتیجه نرسیده بود، تصمیم دیگری گرفت: از او خواست که برنامهای برای فهرست کتابهای کتابخانه بنویسد و کارتهای مخصوص به هر کتاب را ساماندهی کند. برای او دستمزدی هم معادل ۶ دلار برای هر ساعت در نظر گرفت و امیدوار بود بتواند از این طریق استعداد او را در مسیری درست هدایت کند؛ ایدهای که موفقیتآمیز بود و پایهی فعالیتهای هدفمند پیر در زمینهی کامپیوتر را بنا نهاد. در سال ۱۹۸۴ او از دبیرستان فارغالتحصیل شد و به دانشگاه تافتز سامرویل (مدفورد) در ماساچوست رفت تا مهندسی برق بخواند؛ ولی بعد رشتهی خود را عوض کرد و چهار سال بعد، در سال ۱۹۸۸ لیسانس علوم کامپیوتری خود را از این دانشگاه دریافت کرد.
دوران کارمندی پیر امیدیار گامی زودهنگام در دنیای فناوری
در دوران دانشگاه، پیر شغلی نیمه وقت در یک شرکت نرمافزار پیدا کرد که زیر نظر مکینتاش فعالیت میکرد. در این دوره او برنامهنویسی کامپیوترهای مکینتاش را بهطور حرفهای یاد گرفت و چند نرمافزار هم با مجوز شرکت برنامهنویسی کرد؛ هرچند این کار بیشتر به خاطر علاقهاش به علوم کامپیوتری و نه دستمزد بود. پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه، پیر امیدیار در یکی از بخشهای فرعی شرکت کامپیوتری اپل به نام کلاریس مشغول به کار شد. تیم او مسئولیت داشت اپلیکیشن گرافیکی MacDraw را به ۲ MacDraw ارتقاء دهد و بهروزرسانی کند.
سه سال بعد از دانشگاه، در سال ۱۹۹۱ او به همراه سه تن از دوستانش یک شرکت محاسباتی مبتنی بر برنامهنویسی به نام Ink Development در زمینهی «رابط کامپیوتری با استفاده از قلم استایلوس» تأسیس کرد که یک بخش فروش اینترنتی هم داشت. چندی بعد این بخش تبدیل به یک شرکت تجارت الکترونیک کامل شد و نامش را به ای-شاپ (E-Shop) تغییر دادند. ای-شاپ در سال ۱۹۹۶ توسط مایکروسافت خریداری شد، ولی امیدیار همچنان مجذوب چالشهای تجارت الکترونیک باقی ماند.
ازدواج پیر امیدیار و داستان آبنباتهای پز
سال ۱۹۹۴، امیدیار در منطقه Bay Area سانفرانسیسکو زندگی میکرد. او در یک شرکت نرمافزاری به نام جنرال مجیک مشغول به کار بود و در کنار شغل اصلی خود، با طراحی و برنامهنویسی وبسایت هم کسب درآمد میکرد که با پاملا وسلی آشنا شد. پاملا دانشجوی ارشد بیولوژی بود. داستانی که در رسانهها فراگیر شد این بود: پیر عاشق دختری شده بود که به جمعآوری جعبههای آبنباتهای Pez علاقهی زیادی داشت، برای اینکه پاملا را خوشحال کند یک بخش خریدوفروش و حراج آنلاین به وبسایت شخصی خود اضافه کرد تا پاملا بتواند با سایر کلکسیونرهای جعبهی آبنبات وارد معامله شود و مجموعهی خود را تکمیل کند.
امیدیار بعدها گفت این حادثه شاید فقط یک جرقه بود؛ اما نه آنطور که رسانهها به آن پروبال دادند. او همیشه مشتاق بود وبسایتی راهاندازی کند که مردم بتوانند اقلام اجناس خود را در آن بدون واسطه، خریدوفروش کنند و نفع ببرند. گرچه در آن سالها اطرافیان او معتقد بودند که مردم نمیتوانند از طریق اینترنت به هم اعتماد کنند، امیدیار باور محکمی داشت که انسانها ذاتا خوب هستند. او در سال ۱۹۹۵ بالاخره ایدهی خود را به اجرا درآورد. پیر امیدیار و پاملا وسلی در فاصلهی کوتاهی نامزد و سپس ازدواج کردند.
راهاندازی eBay توسط پیر امیدیار
اولین کالایی که در سایت حراج امیدیار به فروش رفت آبنبات نبود، بلکه یک رواننویس نشانگذار لیزری شکسته بود که به مبلغ ۱۴.۸۳ دلار قیمتگذاری شده بود. درحالیکه امیدیار متعجب بود چه کسی ممکن است بابت یک نشانگذار شکسته پول بدهد، خریدار به او اطمینان داد که او کلکسیون رواننویسهای لیزری خراب جمعآوری میکند. با این فروش، بخش حراج آنلاین رسماً به راه افتاد و متعاقب آن خریدوفروشهای عجیب دیگری هم اتفاق افتاد. طرح اولیه سایت ساده بود: هیچ واسطهای بین خریداران و فروشندگان وجود نداشت و البته سیستمی هم برای جلوگیری از تقلب و شیادی در نظر گرفته نشده بود و اگر کسی اشتباهی میکرد، مسئولی برای رسیدگی به تخطی و خلاف وجود نداشت.
کسبوکار سادهی پیر امیدیار ناگهان رونق غیر منتظرهای گرفت و مردم زیادی شروع به ثبتنام در سایت کردند تا کالاهای متنوع و غیرقابل تصوری را معامله کنند. امیدیار برای هر آگهی فروش بین ۲۵ سنت تا ۲ دلار بعلاوه درصد کمی از قیمت کالا را دریافت میکرد. او از این پول برای تثبیت شرکت و گسترش سرمایهگذاری آن استفاده میکرد. با توجه به رشد غیر منتظرهی خریدوفروشها، پیر شغل خود را در جنرال مجیک ترک کرد تا تمام انرژی و وقت خود را به کسبوکار جدیدش اختصاص دهد.
در سال ۱۹۹۶، قراردادی برای فروش بلیتهای هواپیما از طریق این سایت امضا شد، که باعث شد آنها میزبان ۲۵۰ هزار معامله آنلاین باشند. پیر ریاست هیئتمدیره را به جف اسکول واگذار کرد تا وقت خود را صرف بهبود و نوآوریهای جدید حراج آنلاین کند. در اواسط سال ۱۹۹۷، آنها بیش از ۸۰۰ هزار معامله در روز را مدیریت میکردند. در سپتامبر ۱۹۹۷، پیر تصمیم گرفت نام تجاری سایت را به اکوبی (EchoBay) تغییر دهد ولی این نام قبلاً توسط کاربر دیگری گرفتهشده بود، به همین دلیل نام سایت را به ای-بی (eBay) تغییر دادند و یک کمپین بازاریابی فعال برای آن به راه انداختند.
درست یک سال بعد، در سپتامبر سال ۱۹۹۸، شرکت برای اولین عرضهی عمومی سهام خود آماده شد. درحالیکه پیشبینی میشد ارزش هر سهم ۱۸ دلار باشد، در همان روز اول رکوردها شکسته شد و هر سهم با قیمتی معادل ۵۳.۵۰ دلار به فروش رسید و امیدیار و اسکول را تبدیل به میلیاردرهای جدید بازار کسبوکار کرد. امیدیار بهعنوان رئیس کل eBay، بهمنظور ساماندهی سیستماتیک مدیریت و تبلیغات eBay، مگ ویتمن را به سمت مدیر ارشد اجرایی این شرکت برگزید. با مدیریت مگ ویتمن، ای بی رشد فوقالعادهای کرد و در کشورهای مختلف جهان ازجمله استرالیا، آلمان، کانادا، انگلیس و ژاپن فعالیت خود را آغاز کرد.
موفقیتهای تجاری و بازرگانی پیر امیدیار
در پایان سال ۱۹۹۸، eBay بیش از ۲.۱ میلیون عضو و درآمد سالانهای معادل ۷۵۰ میلیون دلار داشت. این موفقیت بینظیر، آمازون، غول تجارت الکترونیک را بر آن داشت که حراجی آنلاین خود را در سال ۱۹۹۹ راهاندازی کند. بسیاری از ناظران و متخصصان صنعت و تجارت پیشبینی کردند که در آیندهای نزدیک، مزایدههای اینترنتی مدل غالب تجارت الکترونیک خواهند بود. در ماه دسامبر همین سال بنیاد eBay تأسیس شد و امیدیار جایزه بهترین کارآفرین ملی سال را از آن خود کرد.
در ژانویه سال ۲۰۰۰، پیر امیدیار اولین سمت خود خارج از شرکت eBay را پذیرفت. او به عضویت هیئتمدیره شرکت ePeople درآمد که یک بازار آنلاین پشتیبانی فنی است. در همین سال بخش ای بی موتورز (eBay Motors) به سایت اضافه شد که در واقع بازار آنلاین اتومبیل بود. در سال ۲۰۰۲، eBay برای پروسههای پرداختی خود شرکت پی پال (PayPal) را به خدمت گرفت تا خریدوفروشها با اعتبار و اعتماد بیشتری ردوبدل شوند و همزمان خدمات متنوع دیگری نیز ارائه کرد که به فروشندگان حق انتخاب میداد کالاهای خود را با قیمت ثابت یا مثل حراجیهای قدیم، به بالاترین قیمت پیشنهادی بفروشند. توسعهدهندگان نرمافزار نیز میتوانستند اپلیکیشنهای جدید خود را به سایت پیوست کنند.
در سال ۲۰۰۵، eBay بخش جدیدی برای خریدوفروش ماشین و دستگاههای صنعتی به سایت خود اضافه کرد. در حال حاضر بسیاری از شرکتهای بزرگ دنیا برای قیمتگذاری کالاها و خدمات خود از سایت eBay استفاده میکنند. ده سال بعد از اولین فروش عمومی سهام، eBay با۱۵ هزار کارمند در ۳۰ کشور از جمله چین و هند گسترش یافته بود و خدمات خود را به صدها میلیون نفر ارائه میکرد. در طول فصل تعطیلات سال ۲۰۱۵، بیش از ۲۶۵ میلیون تراکنش خرید و فروش از طریق سایت eBay ثبت شد. در سال ۲۰۱۶ درآمد خالص سالانه این سایت در بازار جهانی بیش از ۸.۵ میلیارد دلار بود.
فعالیتهای فرهنگی پیر امیدیار
پیر امیدیار علاقه بسیاری به روزنامهنگاری و دنیای خبرنگاری دارد. به همین دلیل با همکاری گلن گرینوالد ژورنالیست سابق گاردین، نشریه First Look Media را راهاندازی کرد. او در سال ۲۰۱۰ سرویس خبری تحقیقی Honolulu Civil Beat را با هدف پوشش اخبار سیاسی و اجتماعی هاوایی تأسیس کرد که به مدت سه سال پیاپی بهعنوان بهترین نشریه آنلاین هاوایی انتخاب شد. این نشریه در سال ۲۰۱۳ با هافینگتون پست ادغام شد و هاف-پست هاوایی نام گرفت. امیدیار قصد داشت در همین سال روزنامه واشنگتن پست را بخرد، ولی درنهایت مالک این روزنامه آن را به مبلغ ۲۵۰ میلیون دلار به جف بزوس مؤسس و بنیانگذار آمازون واگذار کرد.
امیدیار اوایل سال ۲۰۱۴ اولین نسخه آنلاین رسانهای شرکت را به نام The Intercept منتشر کرد. او در بیانیهای با تأیید سرمایهگذاری و حمایت مالی خود، بر اهمیت بنیادی رسانههای آزاد و مستقل تأکید کرد. علاقهی او به دنیای فیلم و سینما، باعث شد تهیهکنندگی دو فیلم را به عهده بگیرد: Merchants of Doubt در سال ۲۰۱۴ و اسپاتلایت (Spotlight) در سال ۲۰۱۵. اسپاتلایت دو جایزه اسکار را برای بهترین فیلمنامه و بهترین فیلم غیر اقتباسی از آن خود کرد.
پیر امیدیار نت ورک و اقدامات بشردوستانه
پیر امیدیار در هیئتامنای دانشگاه تافتز، انستیتو سانتافه و بنیاد امیدیار فعالیت میکند. در سال ۲۰۰۴ پیر امیدیار و همسرش؛ امیدیار نت ورک (Omidyar Network) را تأسیس کردند که یک بنگاه خیریه و بشردوستانه است و فعالیتهای گستردهای را برای بهبود زندگی مردم فقیر انجام میدهد. این موسسه همچنین از سازندگان نرمافزار «ارتباطات اضطراری» حمایت میکند. این نرمافزار کمک میکند با استفاده از دادههای مخابره شده از تلفن همراه کاربران، مسیر و نقشهی مورد نیاز به تصویر کشیده شود. این نرمافزار در سال ۲۰۱۰ برای نجات بازماندگان زلزله هائیتی مورد استفاده قرار گرفت. با حمایت بنیاد امیدیار، در حال حاضر یک نسخه رایگان این نرمافزار بهصورت آنلاین در دسترس عموم است. از آغاز تأسیس امیدیار نت ورک تاکنون، این مؤسسه ۹۹۲ میلیون دلار به سازمانهای خیریه اهدا کرده است.
در نوامبر سال ۲۰۰۵، پیر و پاملا امیدیار مبلغ ۱۰۰ میلیون دلار با هدف کمک به مردم فقیر کشورهای درحالتوسعه به صندوق خیریهی تافتز-امیدیار هدیه کردند. در سال ۲۰۱۰، پیر امیدیار به فهرست ۴۰ میلیاردری که عهدنامهی نیکوکاری را امضا کردهاند پیوست. از دیگر امضاکنندگان این عهدنامه میتوان به بیل گیتس و وارن بافت اشاره کرد. طبق این عهدنامه آنها سوگند خوردهاند نیمی از ثروت خود را طی دوران زندگیشان به خیریه اهدا کنند. گرچه مدتی بعد، پیر و پالما تصمیم گرفتند کل دارایی خود را بهجز یک درصد، طی مدت بیست سال به این امر تخصیص دهند. پیر امیدیار و همسرش همچنین بزرگترین فعالان بخش خصوصی مبارزه با قاچاق انسان هستند و تاکنون ۱۱۵ میلیون دلار در پنج کشور مختلف به همین منظور سرمایهگذاری کردهاند.
در سال ۲۰۱۱ آنها با تلاشهای بدون وقفه خود در حوزه خدمات اجتماعی، مدال افتخار بشردوستی ماندگار را از آن خود کردند. در همین سال امیدیار دکترای افتخاری دانشگاه تافتز را دریافت کرد. در فوریه سال ۲۰۱۷ امیدیار اعلام کرد به ۲۶ هزار نفر از مردم کنیا، درآمد ثابت ماهیانهای اختصاص داده است که تا ۱۲ سال آینده قطع نخواهد شد. فعالیتهای خیریه امیدیار، ریشه در باور عمیق او به انسانیت دارد. او اعتقاد دارد تا زمانی که انسانها با کرامت، محبت و احترام با هم برخورد میکنند این جهان دلیلی برای ادامه و بقا و پیشرفت دارد.
سخنان بهیادماندنی پیر امیدیار
۱- چرا باید با کسی کار کنم که حتی به قیمت شکست دست به اقدام نمیزند؛ یا کسی که از شکستهایش درس نمیگیرد؟
۲- در نخستین روزهای eBay بود که گفتم: باور دارم انسانها اصالتاً خوب و نیکوکار هستند.
۳- من در اصل یک تکنولوژیست آموزشدیده هستم، ولی تمرکز و هدفم بشردوستی است.
۴- فکر میکنم ژورنالیسم آزاد، بخشی مهم و جدانشدنی از دموکراسی است.
۵- ارزش و قدرت واقعی eBay و آنچه آن را به سازمانی موفق تبدیل کرده، جامعه است؛ خریداران و فروشندگانی که کنار هم جمع شدهاند و یک بازار را شکل دادهاند.
۶- تغییر پایدار زمانی اتفاق میافتد که مردم قدرت خود را کشف و باور کنند.
۷- اگر به مردم فرصت بدهید کار درست را انجام دهند، هرگز ناامید نمیشوید.
۸- آنچه شما را در انجام هر کاری به موفقیت میرساند، اشتیاق است.
جوایز و افتخارات پیر امیدیار
۱- در سال ۱۹۹۹ میلادی، امیدیار به عنوان برنده جایزه ملی «کارآفرین سال» انتخاب شد.
۲- در سال ۲۰۰۷ میلادی، نشریه فوربز فهرستی شامل ۲۵۰ تن از ثروتمندترین اشخاص آمریکایی منتشر که نام پیر امیدیار و امید کردستانی (رییس اجرایی هیئت مدیره توییتر) در میان آنها به چشم می خورد. پیر در این فهرست رتبه ۳۲ را کسب کرد و رتبه ۲۰۴ ام به کردستانی رسید.
۳- در سال ۲۰۱۱ میلادی، فهرستی از ثروتمندان ایرانی منتشر که نام پیر امیدبار در جایگاه چهارم آن به چشم می خورد.
۴- در سال ۲۰۱۱ میلادی، جایزه دکترای افتخاری دانشگاه تافتس به امیدیار رسید.
پیر امیدیار پولدارترین ایرانی جهان
در سال ۱۹۹۸ پیر امیدیار تصمیم گرفت براى رونق دادن به eBay از Meg Whitman که فارغ التحصیل رشته بازرگانى بود یارى بگیرد. بعد از مدتى eBay شعبه هایی در آلمان، ژاپن، کانادا و استرالیا ایجاد کرد و روز به روز رونق یافت. در پایان سال ۱۹۹۸ کاربران این سایت به ۲/۱ میلیون نفر رسیدند و درآمدى بیش از ۷۵۰ میلیون دلار را برای eBay به ارمغان آوردند. ایده و طرح و برنامه ریزى این جوان ایرانى زاده ی خلاق، و پشتکارش، او را در لیست موفق ترین و ثروتمند ترین افراد آمریکا قرار داد. پیر امیدیار در سال ۲۰۰۰ علاوه بر eBay، در هیئت مدیره ePeople نیز مشغول به کار شد.
در سال ۲۰۱۳، نام پیر امیدیار در لیست ۴۲ فرد ثروتمند آمریکا دیده میشد. او همچنین پنجمین میلیاردر فرانسه و ثروتمندترین ایرانی حال حاضر دنیا است. مجله فوربز اعلام کرده است که خالص ثروت پیر امیدیار تا ماه مه ۲۰۱۷، بالغبر ۸.۷ میلیارد دلار است.
علایق دیگر پیر امیدیار
پیر با درآمدی که بهدست آورده بود کمکم به فکر امور خیریه افتاد تا اینکه موسسهی Omidyar Network را برای این منظور تاسیس کرد. در کنار هدایت کسبوکار اصلی و موسسهی خیریهاش او که همیشه به دنیای خبرنگاری علاقهمند تصمیم گرفت بخت خود را در این زمینه هم محک بزند. روزنامهنگاری پژوهشی را خیلی دوست داشت و میخواست محلی برای جمع کردن و هدایت این روزنامهنگاران درست کند.
به سراغ «گلن گرینوالد»، گزارشگر سابق روزنامهی گاردین رفت. گرینوالد همان روزنامهنگاری است که اسناد محرمانهی آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) را «ادوارد اسنودن» (Edward Snowden) در اختیار داشت منتشر میکرد. در اوایل ۲۰۱۴ به همراه دو تن دیگر از خبرگان این حوزه وبگاهی با نام The Intercept راه انداخت که پشتیبانی مالی آن را امیدیار انجام میداد. هدف این مجموعه به گفتهی او ارایهی اخبار مستقل و آزاد است.
۱۰ راز موفقیت پیر امیدیار
علاقه پیر امیدیار به رایانه در دبیرستان «سنت اندرو»ی مریلند و در کلاس نهم شروع شد. اولین برنامهی رایانهایش را در ۱۴ سالگی و در کتابخانهی همین دبیرستان نوشت. سر کلاسهای مدرسه حاضر نمیشد و برای کار با رایانه به آزمایشگاه میرفت؛ بارها هم بهخاطر غیبت جریمه شد. مدیر مدرسه که علاقهی پیر به رایانه و برنامهنویسی را دید به جای مقابله با آن تصمیم گرفت در این مسیر هدایتش کند. او از پیر خواست برای کتابخانهی مدرسه برنامهای بنویسد که خودش کارتهای راهنمای کتابها را چاپ کند در عوض بابت کارش ساعتی ۶ دلار هم دستمزد بگیرد؛ هرچند مبلغ زیادی نمیشد ولی همین انگیزهای برای تلاش هدفمند در این زمینه شد. در ادامه راز های موفقیت پیر امیدیار را برای شما بیان میکنیم.
۱- شناسایی و حفظ استعداد پیر امیدیار آغاز راه موفقیت
بدیهی است که هر انسانی با توجه به شرایط زندگی، بهره هوشی و … توانایی هایی دارد. این مهم نیست که قابلیت های چه کسی چیست، این مهم است که چنین قابلیت های برای اعتلای شخصی و انسانی مورد استفاده قرار گیرد. شناسایی و حفظ استعداد پیر در دوران نوجوانی را می توان یکی از مراحل آغازین پیشرفت نام برد.
۲- ایجاد تناسب بین علاقه شخصی و استعداد ذاتی
پیر امیدیار میگوید؛ من به دنبال چیزی بودم که از انجام دادنش لذت میبردم. در واقع علاقه خودم را دنبال میکردم. اگر از کار لذت ببرید، دیگر کار حساب نمیشود. من همیشه دوست داشتم با کامپیوترها سروکار داشته باشم، محرک و انگیزه من این بود که بتوانم نرمافزاری ایجاد کنم که برای آدمها سود داشته باشد و بر روی آنها تاثیر بگذارد. کاری که من میکردم واقعاً کار نبود، مانند این بود که دارم تفریح میکنم.
۳- تعیین هدف و انگیزه در آغاز کسب و کار
موسسeBay تاکید می کند، اگر به چیزی خیلی علاقه داشته باشی و سخت کار کنی، فکر میکنم موفق خواهی شد. ولی اگر تجارتی را شروع کنی تنها به این امید که کلی پول پارو کنی، احتمالاً موفق نخواهی شد. چون این دلیل اشتباهی برای شروع یک کار تجاری است. تو باید واقعاً به کاری که داری انجام میدهی، باور داشته باشی، باید آنقدر به آن علاقه داشته باشی که بتوانی زمان و تلاش لازم را برای رساندن آن کار به موفقیت، کنار بگذاری؛ آن وقت است که به موفقیت خواهی رسید.
۴- از شکست نترسید هیچ کاری از ابتدا آسان نبوده است
این مدیر ایرانی معتقد است، تا وقتی خودت دست به کاری نزنی، هیچ وقت نمیفهمی که واقعا چهطور بوده است. تو در بعضی چیزها شکست خواهی خورد، این تجربهی آموزندهای است که تو نیاز داری آن را با خودت ببری و در تجربه بعدیات استفاده کنی. امیدیار معتقد است ابتدای هر کاری دشوار است. او میگوید وقتی به دستآوردهای افراد موفق نگاه میکنی و میگویی: «عجب کار سختی بوده!»، مطمئن باش کار سختی بوده و وقتی به کارهایی نگاه میکنی که به نظر آسان میرسند، احتمالا آنها هم سخت بودهاند.
۵- درخت پر بار خیرش به همه می رسد
پیر با درآمدی که بهدست آورده بود کمکم به فکر امور خیریه افتاد تا اینکه موسسهی Omidyar Network را برای این منظور تاسیس کرد. امیدیار میگوید: من همیشه به کمک کردن به مردم براى آنکه از آنچه که هستند بهتر باشند معتقد هستم. همواره انگیزه نوشتن نرمافزارهایی که فایدهای داشته باشند یا روی آدمهایی که از آنها استفاده میکنند، تأثیر بگذارند، من را به جلو میبرد. برای همین من از نرمافزارهایی که به درد بازار مصرف مردم میخورد و این فکر که قادر باشی یک کار خوب انجام بدهی، انگیزه میگرفتم.
۶– ایده ساز خوبی باشید محیط اطرافمان همواره پر از ایده است
Pez یک نوع بسته بندی آبنبات است که معمولا به شکل عروسک بوده و برای آنکه آبنبات از آن خارج شود باید سر عرسک را فشار داد. شبى تابستانی در سال ۱۹۹۵ امیدیار جوان، به همراه نامزدش، پالما وزلی، مشغول صرف شام بود. نامزد پیر علاقه زیادی به جمع آوری Pez داشت و از برای تکمیل کلکسیون خود از پیر درخواست کمک کرد.
پیر برای اینکه بتواند هم پالما را خوشحال کند و هم خودی نشان دهد یک صفحه در وبگاه شخصی اش ایجاد کرد و اسمش را Auction Web (حراجی وب) گذاشت تا مردم از طریق آن، کلکسیون خود را برای حراج عرضه کنند. در کمال تعجب این صفحه با چنان استقبالی از سوی خریداران و فروشندگان مواجه شد که پیر مجبور شد برای حراجیاش یک وبگاه مستقل درست کند؛ همان موقع بود که اسم حراجی را به eBay تغییر داد.
۷- جامعه نیازهای بسیاری دارد هر نیازی راه حلی دارد
مبدعeBay ، به صورت کاملاً اتفاقی یک دستگاه فتوکپی را به صورت آنلاین به فروش گذاشت و خوشبختانه خریدار هم برای آن پیدا شد. وقتی به خریدار اعلام کرد که دستگاه شکسته است، فرد خریدار اظهار داشت که «من یک کلکسیونر فتوکپیهای شکسته هستم». این زمانی بود که امیدیار متوجه شد که هر چیزی امکان پذیر است. و این آغاز بزرگترین سایت خرید و فروش اجناس دست دوم در جهان بود.
۸- همه تخم مرغ هایتان را در یک سبد نگذارید
در کنار هدایت کسبوکار اصلی و موسسهی خیریهاش او که همیشه به دنیای خبرنگاری علاقهمند بود تصمیم گرفت بخت خود را در این زمینه هم محک بزند. روزنامهنگاری پژوهشی را خیلی دوست داشت و میخواست محلی برای جمع کردن و هدایت این روزنامهنگاران درست کند. به سراغ «گلن گرینوالد»، گزارشگر سابق روزنامهی گاردین رفت. گرینوالد همان روزنامهنگاری است که اسناد محرمانهی آژانس امنیت ملی آمریکا NSA را «ادوارد اسنودن» در اختیار داشت منتشر میکرد. در اوایل ۲۰۱۴ به همراه دو تن دیگر از خبرگان این حوزه وبگاهی با نام The Intercept راه انداخت که پشتیبانی مالی آن را امیدیار انجام میداد. هدف این مجموعه به گفتهی او ارایهی اخبار مستقل و آزاد است.
۹- درک احساسات مشتری رمز ماندگاری
در سال ۱۹۹۹، سایت چندین بار دچار وقفه در خدماتدهی شد که یکی از آنها ۲۲ ساعت به طول انجامید. اما امیدیار به فکر بازپس گرفتن اعتماد کاربران بود، در آن روز شرکت با برقراری ۱۰,۰۰۰ تماس تلفنی با کاربران اصلی سایت، از آنها عذرخواهی کرد و به آنها اطمینان داد که همه چیز به سرعت به وضع طبیعی باز میگردد. با همین فعالیتهای امیدیار بود که دیگر سایتهای حراج آمدند و رفتند، اما eBay باقی مانده و همچنان در حال رشد است.
۱۰- کسب و کار شما همواره نیاز به راهنمایی و کمک دارد
eBay که از ابتدا با هدف ایجاد بازاری برای فروش اجناس و سرویسهای افراد مختلف بوجود آمده بود، در سال ۱۹۹۸ شروع به گسترش نمود. پیر از خانم “مگ وایتمن” (Meg Whitman) که فارغالتحصیل دانشکده تجارت دانشگاه هاروارد بود برای کمک در این فرآیند دعوت به عمل آورد. مگ کارمندان اصلی خود را از کمپانیهای دیسنی و پپسی انتخاب کرد و یک تیم مدیریتی مجرب با حداقل ۲۰ سال تجربه کاری فراهم کرده و دیدگاه بینظیری برای سازمان بوجود آورد. به جرات پیر امیدیار را یکی از موفق ترین ایرانیان تاریخ معاصر دانست که تلاش وی در راستای پیشرفت همواره ستودنی و قابل تحسین است.
نگاهی کوتاه و عمیق به زندگی این تاجر ایرانی، می تواند ایده های نوینی را در اختیار جوانان متخصص قرار دهد
درسی که از تفکر نوین پیر امیدیار باید بگیریم
راه اندازی استارت آپ هایی نظیر eShop که بعد ها توسط مایکروسافت به قیمت بالایی خریداری شد، به گفتۀ خود پیر امیدیار اشتیاق بیشتری برای ریسک به او داد. ایده بازار آنلاین، آن هم در بستری که امکان خرید منصفانه و مزایده های قانونی را برای خریداران فراهم بیاورد در ابتدای امر برای همه ایده جالبی به نظر می رسد اما همین ایده جالب زمانی برای امیدیار عملی و قابل پیاده سازی شد که به گفته خود او، سرمایه لازم برای این ایده از مقداری پول اضافی که بعدا از فروش ایده قبلی او یعنی استارتاپ eShop برایش باقی مانده بود تامین شد. این مورد نشان می دهد که برای موفقیت در یک استارتاپ و به طور کلی برای موفقیت یک ایده سیر تدریجی از کارها و شاید شکست ها لازم است.
چکیده
پیر امیدیار (Pierre Omidyar) بنیانگذار و رئیس ایرانی سایت حراج ایبی (e-bay) و یک کارآفرین است. او در سال ۱۹۹۸ میلادی و در سن ۳۱ سالگی به عنوان یک میلیاردر شناخته شده است. امیدیار و همسرش پامِلا به عنوان یک نیکوکار نیز شناخته شده هستند. در این مقاله به بیان زندگینامه پیر امیدیار و رازهای موفقیت وی پرداختیم که امیدواریم مورد استفاده تان قرار گرفته باشد.