زندگینامه جک ما

زندگینامه جک ما

زندگینامه جک ما

زندگینامه و داستان موفقیت جک ما و شکل گیری امپراطوری علی بابا، می‌تواند یکی از الهام‌بخش‌ترین داستان‌ها برای جوانانی باشد که به تازگی پا به عرصۀ کارآفرینی نهاده‌اند. دوستان برای موفقیت های بزرگ ما نیاز به الگوهای واقعی از زندگی افراد موفق جهان داریم.

ما ” معروف به ” جک ما ” در ۱۵ اکتبر ۱۹۶۴ در استان ژجیانگ چین متولد شده است. ” ما ” آموزش زبان انگلیسی را در سنین جوانی شروع کرد و روزانه با انگلیسی زبانان یک هتل در نزدیکی خانه‌اش تمرین می‌کرد. او آنها را به صورت رایگان در اطراف شهر می چرخاند و در مقابل زبان انگلیسی یاد می گرفت. او این کار را به مدت نه سال انجام می‌داد. او با یکی از خارجی‌ها دوست همیشگی شد، که او ” ما ” را با نام مستعار ” جک ” صدا می‌کرد، چرا که تلفظ نام چینی ” ما ” بیش از حد مشکل بود. زندگینامه جک ما به شدت عجیب است. شاید خواندن ” شکست های جک ما ” بیشتر از داستان موفقیت او به شما انگیزه بدهد. وی در اوایل زندگی خویش با رنج‌های بسیار روبرو بوده است. در تحصیلات ضعیف بوده و با شکست‌های فراوانی مواجه شده است، اما به خاطر تعهدی که به کارش داشت، توانست از پس آن‌ها بر بیاید.

وی در آن دوران وضعیت مالی مساعدی نداشت. او معتقد بود بعد از هر شکست باید مجدداً ادامه دهد. او هرگز به خاطر کمبود منابع یا موقعیت‌ها شکایت نمی‌کرد و اعتقاد داشت که باید برای رسیدن به اهدافش تلاش کند. ” جک ما ” می‌گوید: «اگر امروز سخت است، فردا بدتر خواهد بود. ولی پس فردا خورشید می‌درخشد!» ” جک ما ” دو بار تلاش کرد تا از کالج پذیرش بگیرد، اما هر دو بار رد شد. مرتبۀ سوم هم که قبول شد، فقط نمرۀ قبولی را کسب کرد. پس از اینکه تحصیلات عالی خویش را از دانشکدۀ تجارت چئونگ کونگ به پایان رساند، سعی کرد از هاروارد پذیرش بگیرد اما ۱۰ مرتبه مردود شد. او اظهار داشت که یک مرتبه در امتحانات، نمرۀ ۱ از ۱۲۰ را کسب کرد و دو بار مردود شد.

جک ما سه بار در آزمون ورودی دانشگاه چینی مردود شد در حالیکه وی در دانشکده، رئیس شورای دانش آموز بود. در نهایت، در مؤسسه دبیری هانگزو وارد شد و در سال ۱۹۸۸ با رشته دبیری انگلیسی تحصیلات خود را به اتمام رساند. پس از فارغ‌التحصیلی، او در دانشگاه هانگزو دیانزی انگلیسی و تجارت بین‌المللی تدریس کرد. او بعدها در CKGSB ثبت نام کرده و در سال ۲۰۰۶ فارغ‌التحصیل شد. در یک سخنرانی جک ما می شنویم که وی در خصوص عدم پذیرش خود در هاروارد در حالی که با یادآوری خاطراتش می خندد، خطاب به شنوندگان می گوید: من ۱۰ بار مردود شدم و موفق نشدم وارد هاروارد شوم و تحصیلاتم را در آنجا ادامه دهم اما اکنون این هاروارد است که به دنبال من است و از من می خواهد که در دانشگاهشان تدریس کنم.

زندگینامه جک ما ۱) آشنایی با اینترنت

اولین آشنایی جک ما با اینترنت به سال ۱۹۹۴ میلادی مربوط می‌شود. پس از افزایش صادرات محصولات چینی، جک یک دفتر ترجمه دایر کرد و از این طریق به‌عنوان مترجم به همراه چند تن از دوستان خود، نخستین بار به کشور آمریکا سفر کرد. او در اولین استفاده‌اش از اینترنت، نام چند نوشیدنی را جستجو کرد اما در کمال تعجب دید در نتایج نشان داده‌ شده، اثری از وب‌سایت‌های چینی نیست. در جستجوی بعدی او اطلاعاتی در مورد کشور چین جستجو کرد و بازهم سایت چینی پیدا نکرد. همین باعث شد جک ما یک وب‌سایت چینی راه‌اندازی کند. جک ما اولین وب‌سایت خود را با طراحی بسیار ساده منتشر کرد.

او در ساعات اولیه راه‌اندازی ایمیل‌هایی از مردم سرتاسر دنیا دریافت کرد که می‌خواستند بیشتر در موردش بدانند. اینجا بود که جک ما با اثرات شگرف اینترنت روی مبادلات و تجارت جهانی به‌خصوص برای سازمان‌های کوچک و بزرگ آشنا شد. او در آوریل سال ۱۹۹۵ میلادی به همراه همسر و یکی از دوستانش اقدام به تأسیس یک شرکت کرد. آن‌ها با جمع‌آوری سرمایه ۲۰ هزار دلاری شرکت“China Yellow Pages” را تأسیس کردند که یک شرکت در حوزه راه‌اندازی وب‌سایت‌های چینی بود. آن‌ها در سه سال اول فعالیت شرکت، درآمدی بالغ‌بر ۸۰۰ هزار دلار داشتند. نکته جالب‌ توجه فعالیت جک ما در فضای اینترنت این است که او هیچ‌گاه یک خط کد هم ننوشته و حتی اولین کامپیوتر خود را در ۳۳ سالگی خریده است. او برای دریافت بودجه بیشتر با نهادهای دولتی وارد همکاری شد اما این شراکت عملاً کنترل مجموعه را از دست جک ما خارج کرد و همین موضوع باعث شد وی به ادامه همکاری‌ اش با سازمان دولتی خاتمه دهد.

زندگینامه جک ما ۲) تأسیس علی‌بابا

زندگینامه جک ما

بعد از آن جک ما در نیمه دوم دهه ۱۹۹۰ میلادی در وزارت تجارت خارجی چین به‌عنوان رئیس بخش فناوری اطلاعات مشغول به کار بود و در آنجا با جری یانگ که از بنیان‌گذاران یاهو بود آشنا شد. در سال ۱۹۹۹ میلادی جک از کار دولتی‌اش استعفا داد و به شهر هانگژو بازگشت و با یک گروه ۱۸ نفرِ و سرمایه ۸۰ هزار دلاری استارتاپ علی‌بابا را در آپارتمان شخصی‌اش تأسیس کرد. این شرکت در قالب وب‌سایت Alibaba.com محصولاتی که صادرکنندگان در اختیار داشتند را به‌صورت دسته‌بندی برای خریداران نمایش می‌داد.

انتخاب نام علی‌بابا برای وب‌سایت، زمانی که آقای ما در سان‌فرانسیسکو بود به ذهن او خطور کرد. او که پیش از تأسیس شرکتش به‌عنوان مدرس زبان انگلیسی کار کرده بود داستان علی‌بابا و چهل دزد را در کتاب هزار و یک‌شب خوانده بود. روزی دریکی از کافه‌های سانفرانسیسکو نشسته بود که این نام به ذهنش خطور می‌کند و همان‌جا از پیشخدمت می‌پرسد: “در مورد علی‌بابا چه میدانی؟” او نیز پاسخ می‌دهد: “کنجد بازشو” (همان جمله‌ای که علی‌بابا برای باز شدن ورودی گنجینه‌اش می‌گفت) او همین سؤال را در خیابان به‌صورت تصادفی از عابران سؤال کرد که آیا نام علی‌بابا را شنیده‌اند؟ که همه آن‌ها داستان علی‌بابا و چهل دزد را می‌دانستند. به‌این‌ترتیب جک ما، شیفته نام علی‌بابا شد. ازنظر جک، علی‌بابا داستان یک تاجر باهوش بود و به همه روستایی‌ها کمک می‌کرد و همچنین این نام در اقصی نقاط دنیا، نامی شناخته‌شده بود.

او در ابتدای کار تلاش کرد تا از سیلیکون ولی برای خودش سرمایه‌گذار پیدا کند اما به خاطر تبعیت از یک الگوی کاری بدون سود با درخواستش موافقت نشد و این‌طور شد که وی با دست‌خالی و بدون هیچ سرمایه‌ای به کشورش بازگشت. اما سماجت جک درنهایت به بار نشست و او توانست شرکت‌های گلدمن ساکس و سافت بانک ژاپن را برای سرمایه‌گذاری در علی‌بابا متقاعد کند. علی‌بابا دو بار و درمجموع ۲۵ میلیون دلار سرمایه خارجی جذب کرد. ۵ میلیون دلار از این سرمایه را شرکت خدمات مالی گلدمن ساکس (GoldMan Sachs) و ۲۰ میلیون دلار آن را هم شرکت ارتباطی سافت بانک به او داده بود. برنامه توسعه‌ای این وب‌سایت، توسعه تجارت الکترونیک و تسهیل مبادلات در داخل کشور چین و پس‌ازآن ایجاد پلتفرمی برای شرکت‌های کوچک و متوسط برای ارتباط با تجارت جهانی بود. تیمی که جک برای توسعه کسب‌وکار تشکیل داده بود روحیه بالایی داشتند چراکه او همیشه به آن‌ها امید می‌داد و از جوانی و شور و اشتیاق آن‌ها به‌عنوان موتور محرکه شرکت یاد می‌کرد.

زندگینامه جک ما ۳) توسعه علی‌بابا

طی سال‌های بعد جک ما به گسترش حوزه فعالیت علی‌بابا پرداخت و سرویس‌هایی مانند Alipay و Taobao را راه‌اندازی کرد. وب‌سایت Taobao که یک وب‌سایت مناقصه آنلاین بود برای رقابت مستقیم با eBay راه‌اندازی شد. این وب‌سایت برای انجام معاملات هیچ کمیسیونی دریافت نمی‌کرد و همین مسئله فشار مالی زیادی را به علی‌بابا وارد می‌کرد چراکه سایت مذکور فاقد درآمد بود و برای همین منظور کاملاً وابسته به علی‌بابا. از همین رو جک و هم‌تیمی‌هایش برای سرپا نگه‌داشتن Taobao، تصمیم گرفتند از طریق برخی سرویس‌های ارزش‌افزوده جانبی را درازای دریافت مبلغی جزئی در اختیار کاربرانشان قرار دهند.

این‌گونه شد که این وب‌سایت پیشرفت بسیار سریعی داشت و در کمتر از پنج سال توانست بازار چین را از آن خود کند.این پیشرفت به‌قدری بود که eBay ، پیشنهاد خرید آن را به جک ما داد ولی او این پیشنهاد را نپذیرفت. جک ما مدتی بعد توانست با کمک جری یانگ، یاهو را مجاب کند تا یک میلیارد دلار در کسب‌وکار علی‌بابا سرمایه‌گذاری کند و در عوض ۴۰ درصد از سهام علی‌بابا را در سال ۲۰۰۵ به این غول اینترنتی داد. این سرمایه‌گذاری، ارزش علی‌بابا را که تنها شش سال از عمرش می‌گذشت به حدود ۲٫۵ میلیارد دلار رساند. در سال ۲۰۱۳، جک ما از سمت مدیرعاملی شرکت کناره‌گیری کرد و تنها به‌عنوان رئیس هیئت‌مدیره مشغول به کار شد. در سپتامبر سال ۲۰۱۴ سهام علی‌بابا به‌صورت عمومی در بورس نیویورک عرضه شد و ارزش این شرکت به بیش از ۲۳۰ میلیارد دلار رسید. عرضه عمومی سهام این شرکت در تاریخ بازار بورس آمریکا بی‌سابقه بود.

زندگینامه جک ما

 

پس‌ازاین کسب سرمایه هنگفت ما در مصاحبه‌ای گفت: ” ما امروز پول به دست نیاوردیم، بلکه امروز توانستیم اعتماد مردم را جلب کنیم.” به دنبال نخستین عرضه عمومی سهام علی‌بابا به بازار بورس، ثروت خالص وی بالغ‌بر ۲۰ میلیارد دلار برآورد شد که بخش اعظمی از این ثروت به علی‌بابا و شرکت‌های وابسته آن و سرویس پرداخت موبایل Alipay مربوط می‌شود. پس از موفقیت‌های متعددی که مؤسس علی‌بابا در تجارت الکترونیک کسب کرد، دانشگاه‌های مختلفی از او برای سخنرانی و تدریس دعوت کرده‌اند. دانشگاه‌های پنسیلوانیا، ماساچوست، هاروارد و پکن ازجمله مؤسسات آموزشی عالی معتبری بوده‌اند که ما در آن‌ها سخنرانی و تدریس کرده است. جالب است بدانید که جک ما تمام این کارها را بدون نوشتن حتی یک خط برنامه کامپیوتری و یا فروش محصول به مشتری انجام داده و در مسیر خود با مدیریت افراد توانسته به اهداف موردنظر دست پیدا کند.

جک ما در سال ۲۰۱۷ ملاقاتی با رئیس‌جمهور ایالات‌متحده‌ی آمریکا، دونالد ترامپ داشت و در برج ترامپ با او در مورد ایجاد پنج میلیون شغل در این کشور مذاکره کرد. او با سر لی-کا شینگ، از تاجران مشهور هنگ‌کنگ نیز دیداری داشته و برای تأسیس شرکت کیف پول الکترونیکی با این تاجر وارد مذاکره شده است. جک ما در حال حاضر رئیس هیئت‌مدیره گروه علی‌بابا است که روزانه بیش از ۳۰ میلیون محموله را به دست مشتریان می‌رساند. این مجموعه شامل چندین وب‌سایت و شرکت است که مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:
۱- Alibaba.com: نخستین کسب‌وکار علی‌بابا که در آن فروشندگان و تأمین‌کنندگان محصولات خود را به شرکت‌های بزرگ به‌صورت کل فروشی عرضه می‌کنند.
۲- Taobao.com: این وب‌سایت در سال ۲۰۰۳ برای رقابت مستقیم با eBay تأسیس شد و طیف وسیعی از محصولات را به مصرف‌کنندگان نهایی در چین عرضه می‌کند.
۳- ۱۶۸۸٫com: این وب‌سایت با کارکرد مشابه وب‌سایت اصلی علی‌بابا در سال ۱۹۹۹ میلادی راه‌اندازی شد اما حوزه فعالیت آن به بازار داخلی چین محدودشده است.
۴- Tmall.com: فروشگاه آنلاین که باهدف عرضه محصولات لوکس به مصرف‌کنندگان با درآمد بیشتر در سال ۲۰۰۸ راه‌اندازی شد.
۵- Alimama.com: وب‌سایت ارائه خدمات بازاریابی که در کنار تائوبائو امکان فروش محصولات را هم فراهم می‌کند.
۶- Aliexpress.com: وب‌سایتی که امکان دسترسی به محصولات کل فروشی‌های علی‌بابا را به مشتریان از سرتاسر دنیا می‌دهد.
۷- Aliyun.com: پلتفرم ارائه خدمات پردازش ابری که در سال ۲۰۰۹ میلادی تأسیس شد. این پلتفرم خدمات متنوعی باقیمت مناسب در حوزه پردازش ابری ارائه می‌کند. گفتنی است مجموع دارایی‌های گروه علی‌بابا ارزشی بیش از ۷۶ میلیارد دلار دارد و سالانه ۶٫۲ میلیارد دلار سود خالص را به‌حساب سهامداران خود واریز می‌کند. علی‌بابا هم‌اکنون با بیش از ۵۰ هزار کارمند و باارزش بیش از ۴۷۰ میلیارد دلاری، ارزشمندترین کسب‌وکار اینترنتی دنیا است. دنیل ژانگ (Daniel Zhang) از سال ۲۰۱۵ به‌عنوان مدیرعامل در این شرکت فعالیت می‌کند.

زندگینامه جک ما ۴) دستاوردهای جک ما

زندگی جک ما مملو از دستاوردهای بزرگ است. برخی از این دستاوردها عبارتند از:
۱- در سال ۲۰۰۴، طبق گزارش تلویزیون مرکزی چین به عنوان یکی از ۱۰ رهبر تجاری برتر سال شناخته شد.
۲- در سال ۲۰۱۴ جک ما در لیست قدرتمند‌ترین اشخاص جهان قرار گرفت که توسط مجلۀ فوربز منتشر شد.
۳- همچنین جک ما در لیست ۱۰۰ چهرۀ تاثیرگذار مجلۀ تایم قرار گرفت.
۴- در سال ۲۰۱۵ برندۀ جایزۀ کارآفرینان آسیا شد.

زندگینامه جک ما ۵) نکاتی در مورد علی بابا موسس شرکت علی بابازندگینامه جک ما

زندگینامه جک ما

۱- جک ما ۱۰ بار به دانشگاه هاروارد درخواست ورود داد اما تلاش های او توسط دانشگاه مورد موافقت قرار نگرفت. البته جک ما معتقد است این شکست ها موجب افزایش انگیزه و موفقیت وی شده است.
۲- جک ما به منظور تقویت زبان انگلیسی اش برای ۹ سال هر ماه گردشگران خارجی و انگلیسی زبان را مهمان تورهای مجانی کشور چین می کرد.
۳- جک ما برای اولین بار در سفر خود به آمریکا (سال ۱۹۹۵) از اینترنت استفاده کرد و در آن زمان متوجه شد نتیجه جستجوی اینترنتی برخی کلمات مرتبط با چین نا امید کننده است. این مسئله زمینه ساز ورود جک ما به فضای مجازی بود.
۴- جک ما نام علی بابا را برای کمپانی خود برگزید زیرا نام یک داستان معروف در ادبیات جهان است. از سوی دیگر آغاز نام کمپانی با حرف A موجب می شود در ترتیب لیست ها در صدر قرار داشته باشد.
۵- جک ما از ایجاد اعتماد به فضای مجازی در میان کاربران اینترنتی اش به شدت احساس غرور می کند.
۶- جک ما هیچگاه از دولت چین پولی دریافت نکرده، اما روابط بسیار بسیار خوب و نزدیکی با دولت کشورش “چین” دارد.
۷- جک ما معتقد است پس از عرضه اولیه سهام علی بابا، میزان نگرانی و تلاش این شرکت و کمپانی بزرگ برای عملکرد بهتر به مراتب افزایش داشته است.
۸- جک ما عاشق فیلم فارست گامپ تولید سال ۱۹۹۴ سینمای آمریکا است.
۹- جک ما بارها عنوان داشته که بزرگترین نگرانی وی از بین رفتن امید در میان جوانان است.
۱۰- جک ما معتقد است ورزش تای چی به نوعی تداعی کننده فلسفه تجارت است. حرکات آرام و سنجیده در راستای حفظ تعادل و آرامش دقیقاً در تجارت هم اهمیت دارند.

زندگینامه جک ما ۶) زندگی خصوصی و فعالیت‌های دیگر جک ما

جک ما در دوران تحصیل با همسرش ژانگ یینگ (Zhang Ying) آشنا شد و پس از فارغ‌التحصیلی باهم ازدواج کردند. در ابتدای کار و پیش از تأسیس علی‌بابا، هر دو به‌عنوان معلم شروع به کارکردند. این زوج چینی در حال حاضر صاحب یک پسر و یک دختر هستند. جک ما همواره سعی داشته است که خانواده خود را از مرکز توجه رسانه‌ها دور نگه دارد تا فرزندانش در آرامش بیشتری زندگی کنند. این کارآفرین چینی سخت تحت تأثیر آموزه‌های ورزش رزمی تای‌چی است که به باور خودش باعث شده توازن خوبی را در زندگی شخصی و کاری‌اش ایجاد نماید. نویسندگی، مدیتیشن و هنرهای رزمی از دیگر سرگرمی‌های همیشگی او هستند. او صاحب کاخ‌های متعددی در مناطق اروپایی بوردو، کوتس و بلاس است.

جک ما در حال حاضر به‌جز گروه علی‌بابا در شرکت‌های متعددی به‌عنوان عضو هیئت‌مدیره فعالیت می‌کند. برخی از این شرکت‌ها در مسیر کمک‌های انسان دوستانه و فعالیت‌های خیریه کار می‌کنند. از بزرگ‌ترین شرکت‌هایی که ما عضو آن‌ها است می‌توان سافت‌بانک ژاپن و شرکت رسانه‌ای Huayi Brothers در چین را نام برد.

زندگینامه جک ما ۷) جوایز و افتخارات جک ما

جک ما در طول دوران فعالیت خود افتخارات زیادی را کسب کرده است. در سال ۲۰۰۴ میلادی، تلویزیون مرکزی چین، جک ما را به‌عنوان یکی از ۱۰ رهبر برتر کسب‌وکار انتخاب کردند. در سال ۲۰۰۵، مجله بیزنس ویک، از جک ما، به‌عنوان بهترین کارآفرین جوان جهان یادکرد و مجله فورچن هم او را به‌عنوان یکی از ۲۵ تاجر برتر آسیا برگزید. در سال ۲۰۰۹، جک ما بین ۱۰۰ مرد قدرتمند جهان از نگاه مجله تایمز قرار داشت. وب‌سایت فوربز آسیا نیز در سال ۲۰۱۰ میلادی، مؤسس علی‌بابا را به‌عنوان یکی از قهرمانان بشردوست انتخاب کرد. دلیل این انتخاب، فعالیت‌های جدی جک ما در مبارزه با فقر بود. دریافت دکترای افتخاری دانشگاه‌های علوم و فناوری هنگ‌کنگ و دلاساله فیلیپین از دیگر افتخارات جک ما است.

چکیده
جک ما متولد ۱۵ اکتبر ۱۹۶۴، کارآفرین، صنعت‌گر و مدیر ارشد اجرایی چینی است، که در سال ۱۹۹۹ گروه علی‌ بابا را تأسیس نمود. وی در حال حاضر به‌عنوان مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره گروه علی‌ بابا فعالیت می‌نماید. جک ما در ماه اوت ۲۰۱۸ با دارایی خالص ۳۸٫۶ میلیارد دلار در فهرست ثروتمندترین افراد چین قرار گرفت. وی هم‌اکنون در رتبه ۲۰ از فهرست ثروتمندترین افراد جهان مجله فوربز قرار دارد.

پاسخ دهید