راه های افزایش سلامت روان
استرس هایی که در روز تجربه می کنیم، به مرور زندگی را به کام ما تلخ می کند. بی آنکه متوجه شویم ترافیک، محیط کار، فشار درس ها و صد ها مورد دیگر ذهن ما را به خود درگیر می کند و باعث می شود تا نتوانیم از روزهای خود لذتی که باید و شاید را ببریم. روزهایی که به هر حال در زندگی محدود هستند و زمانی به پایان می رسند. و چه غمگین است لحظه پایان، وقتی که با خود عمر رفته را مرور کنیم و به این نتیجه برسیم که لذتی را از زندگی نبرده ایم. پس با ما همراه باشید تا شما را با سلامت روان و اهمیت آن در زندگی آشنا کنیم.
سلامت روان اگر مهم تر از وضعیت جسمی ما نباشد، به هیچ وجه کمتر از آن نیز برآورد نمی شود. سلامت روان به طور کلی برای اطلاق به کسی به کار میرود که در سطح بالایی از سازگاری و انطباق رفتاری و هیجانی قرار دارد، نه صرفاً کسی که بیمار روانی نیست.
۳ اصل سلامت روان
اصول سلامت روان عبارتند از:
۱- آرامش
بدون تردید آرامش اولین شرط روان سالم است و در سایه آن میتوان به شکل متعادلی به سایر امور زندگی و پیشرفت هم رسید. البته منظور از آرامش، آرامش نسبی و نداشتن دغدغههای متعدد و گاه فلجکننده است. البته در دنیای امروز، هیچکس بدون دغدغه و گرفتاری نیست، اما نکته مهم این است که فرد بتواند به درستی شرایط را ارزیابی و برای رفع و کاهش این نگرانیها اقدام کند و در صورتی هم که مشکلات قابل حل نیستند بهگونهای با آنها کنار بیاید، نه اینکه گرفتاریها، عملکرد و زندگی او را تحت تاثیر قرار دهند و باعث سلب آرامش از او شوند.
۲- مدیریت هیجان
از دیگر ویژگیهای مهم سلامت روان، توانایی کنترل و بروز مناسب احساسات و هیجانها است. بروز احساسات باید بهگونهای باشد که از یک طرف فرد نخواهد احساسهایش را سرکوب کند و از طرف دیگر، مهارگسیخته آنها را بروز ندهد. همچنین انتظار میرود ذهن سالم بتواند محیط پیرامون خود را بهدرستی ادراک کند. انسان به کمک حواس پنجگانه، جهان را درک میکند، درکی که با واقعیت بیرونی هماهنگ است؛ چیزی نه بیشتر و نه کمتر از آن.
ممکن است تعجب کنید و بپرسید مگر ممکن است ادراکها با واقعیت همخوان نباشند؟ بله! در برخی شرایط بیمارگونه، ممکن است فرد درکی درست از عالم خارج نداشته باشد، برای مثال صدایی بشنود یا چیزی ببیند که وجود خارجی ندارد. البته این موضوع در صورتی غیرطبیعی خواهد بود که این مساله تکرار شود و بیش از یکی، دو بار اتفاق بیفتد. بررسی رفتار، عینیترین روشی است که با ارزیابی آن میتوان درباره سلامت روان افراد اظهارنظر کرد
۳- شناخت
یکی دیگر از خصوصیات ذهن سالم، شناخت است. منظور از شناخت، مجموعهای از تواناییهای مغز شامل هوشیاری، توجه و تمرکز، حافظه، زبان و… است که هر فردی با توجه به شرایط خود از آن بهرهمند است. سالم بودن این تواناییها تامینکننده و نشانگر بخشی از سلامت روان ما هستند. شاید در این نوشته همه خصوصیات یک روان سالم بیان نشده باشد، اما به بخشی از مهمترین خصوصیات آن اشاره شده است.
همه تواناییها و خصوصیات گفته شده خود را به صورت یک نماد بیرونی و عینی بروز میدهند که آن «رفتار» است. بررسی رفتار، عینیترین روشی است که با ارزیابی آن میتوان درباره سلامت روان افراد اظهارنظر کرد. بنابراین داشتن رفتاری متناسب با شرایط پیرامونی از اصلیترین خصوصیتهای نشانگر سلامت روان افراد است. شاید به همین دلیل است که علوم رفتاری همواره در کنار روانپزشکی و سلامت روان به عنوان علمی ذکر میشود که تلاش میکند با شناخت بهتر ذهن و مغز به سمت بهبود کیفیت زندگی و ارتقای سلامت حرکت کند.
مزایای سلامت روان
تحقیقات نشان داده است که سطح بالایی از سلامت روان با افزایش یادگیری، خلاقیت و بهره مندی ، رفتار های مثبت اجتماعی بیشتر با بهبود سلامت جسمانی و امید به زندگی همراه است . در مقابل، بیماری سلامت روان میتواند موجب ناراحتی ، تاثیر در عملکرد روزانه و روابط و کم شدن سلامت جسمی و مرگ ناشی از خودکشی مرتبط باشد. اما مهم است که به یاد داشته باشید سلامت روان پیچیده است .در حقیقت کسی که بیماری سلامت روان را تجربه نکرده است لزوما به این معنی نیست که سلامت روانش شکوفا شده باشد. به همین ترتیب، ممکن است در بسیاری از جنبه های زندگی، احساس خوب، بیماری سلامت روانی تشخیص داده شود. در نهایت، سلامت روانی در مورد آگاه بودن، و سلامت اجتماعی و احساسی همانطور که فکر میکنیم ، احساس و توسعه روابط – و نه فقط فقدان بیماری سلامت روانی است .
ملاک های سلامت روان
ونتیز (.VENTIS LW 5991) سلامت روان را وابسته به هفت ملاک می داند که عبارتند از:
۱- رفتار اجتماعی مناسب؛
۲- رهایی از نگرانی و گناه؛
۳ – فقدان بیماری روانی؛
۴ – کفایت فردی و خودمهارگری؛
۵ – خویشتن پذیری و خودشکوفایی؛
۶ – توحیدیافتگی و سازماندهی شخصیت؛
۷ -گشاده نگری و انعطاف پذیری.
عوامل موثر بر سلامت روان
عوامل زیادی بر سلامت روان تاثیرگذارند که در ادامه به آن ها اشاره می کنبم.
۱- عوامل محیطی
یکی از عوامل که در سلامت روان مؤثرمی باشد عوامل محیطی است. این عامل شامل طیف وسیعی از حقوق مدنی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی(نظیر جنگ و جنایت )، فرهنگی، محیط خانوادگی(نظیر خواسته های غیر واقعی والدین،حمایت گری بیش از حد و برعکس طرد کردن و..)است که در ذیل با تأثیر این عوامل آشنا خواهیم شد.
۲- عوامل اجتماعی
یکی از عوامل تعیین کننده سلامت انسان بهرهمندی از حمایتهای اجتماعی به معنای اقدامهای کمکی در شرایط سخت زندگی برای نوع بشر است. زندگی در محیطی که دارای سلامت اجتماعی بالایی است به سلامت روان فرد نیز کمک می کند. البته رابطه بین سلامت جسمی و روانی و عوامل اجتماعی ، زیستی و روانشناسی در کشورهای مختلف پیچیده است.سلامت اجتماعی به چگونگی وضعیت ارتباط فرد با دیگران در جامعه می پردازد. هر نوع قطع ارتباط بین فرد و جامعه، به گونه ای که افراد در چارچوبهای اجتماعی جذب نگردند، زمینه ای مساعد برای رشد انحرافات اجتماعی و پیدایش مشکلات سلامت روان ایجاد می نماید.
۳- عوامل فرهنگی
سواد سلامتی به صورت توانایی به دست آوردن، فهمیدن و استفاده از اطلاعات از طریق راههایی که سلامتی را حفظ می کند و ارتقا می دهد تعریف شده است. سواد سلامت روان نیز اشاره به دانش و باورهای مربوط به اختلالات روانی دارد که به شناخت، مدیریت و یا پیشگیری از این اختلالات کمک می کند. سواد سلامت روان شامل توانایی تشخیص برخی اطلاعات،دانستن چگونگی طلب کمک در خصوص کسب اطلاعات بهداشت روان، دانستن عوامل خطرساز و علل و نگرش هایی است که شناخت و طلب کمک به طور مناسب را ارتقا می دهد.بررسی ها نشان داده است که ارتقای سطح سواد به اشخاص اجازه می دهد که به دنبال تشخیص زودهنگام، پیشگیری، طلب کمک و مداخله مناسب برای اختلالات روانی باشند.همچنین از طریق ارتقای سطح سواد افراد برخی مهارت های لازم برای حمایت از افرادی که دچار اختلالات روانی هستند را در شبکه ای اجتماعی کسب می کنند.
خانواده: خانواده هم از عوامل مؤثر فرهنگی و هم اجتماعی در شکل گیری رفتار فرد است. فضای خانه، نخستین و بادوام ترین عاملی است که در رشد شخصیت افراد تأثیر می گذارد به گونه ای که می توان گفت پدر و مادر نیرومندترین آموزگار افراد در زندگی هستند.خانواده سالم خانواده ای است که سلامت روان و آرامش معنوی هریک از اعضای خانواده حمایت می کند.محیط خانواده بر سطح سلامت جسمی و روانی تأثیر خواهد گذاشت همانطور که می تواند به عنوان خطری برای زندگی آینده باشد.برای رسیدن به یک خانواده سالم والدین باید به بچه ها توجه کنند و وقت کافی برای آنها و نیازهای عادی انها در نظر بگیرند.کودکان بسیاری از رفتارها را از والدین خود می آموزند و والدین باید نحوه رفتار صحیح با کودکان خود را بیاموزند.
۴- عوامل سیاسی و حقوقی
نظام بین المللی حقوق بشر یک چارچوب مفید برای ارتقاء ذهنی بهداشت و درمان ارائه می دهد. گفتمان بین المللی حقوق بشر امروز به طور گسترده ای سلامت روان را به رسمیت می شناسد. در منشور حقوق بشر حق سلامت جسمی و روحی برای اولین بار در سال تأسیس سازمان جهانی بهداشت در سال ۱۹۴۶ اعلام شده است. “لذت بردن از بالاترین ستنددر سلامت قابل دسترسی یکی از حقوق اساسی هر انسان ” است. سازمان ملل متحد فراتر از اذعان به حق سلامت روان، گفتمان بین المللی حقوق بشررا تصدیق می کند که برخی از شرایط سیاسی و اقتصادی نیز به این منظور وجود دارد.
عوامل سیاسی از جمله نقض حقوق بشر در داخل یک کشور ، می توانند پیامدهای مخرب و مضر بر سلامت روانی جمعیت داشته باشند. برخی افراد و گروه های درون جامعه حقوق افراد به ویژه حقوق افراد آسیب پذیر را با عواملی مانند تبعیض و به حاشیه راندن نقض می کنند. پیامدهای تبعیض ، همراه با حس بیگانگی می توانند عمق کرامت و عزت نفس را که عوامل تعیین کننده سلامت روان و تندرستی فرد است تحت تاثیر قرار دهد Gostin در سال ۲۰۰۱بیان کرده است که ارتباط اساسی بین بهداشت روانی و حقوق بشر وجود دارد. در مقابل ، سلامت روانی افراد وابسته به توانایی خود برای لذت بردن و عمل کردن به طیف وسیعی از حقوق افراد است.
Sotheara و Rwema در سال ۲۰۰۳ بیان کرده اند که نقض حقوق بشر و جنایت علیه بشریت “به عنوان نسل کشی تاثیر منفی روانی بر بهداشت روانی افراد دارد. از دست دادن عزیزان، قرار گرفتن در معرض اشکال شدید خشونت و اختلال عمومی نه تنها منجر به اختلال استرس پس از تروما می شود همچنین منجر به افزایش قابل توجه دیگر مشکلات در دراز مدت و به شکل مزمن مانند افسردگی و اضطراب شود.
۵- عوامل اقتصادی
بر آورده نشدن نیازهای اقتصادی وشغلی افراد باعث بروز فشارها و تنش های روانی شدید در افراد می شود که این امر سلامت روانی آنها را به مخاطره می اندازد . امنیت شغلی، ایجاد شرایط کاری اشتغال منصفانه و کارهای مناسب و در خور شأن افراد باعث افزایش سلامت روانی، رفاه و رضایت شغلی می شود.اشتغال منصفانه به معنی شرایط عادلانه در جذب افراد برای مشاغل و تکمیل کننده مفهوم کار مناسب است.
در مقابل میزان بالای بیکاری موجب بیماری های مختلفی از جمله بیماری های روحی ناشی از ناامنی شغلی و مرگ زودرس می شود. ناامنی شغلی بر میزان های ابتلا به بیماری های اضطراب، افسردگی، بیمارقلبی وعروقی و عوامل خطر مرتبط با این بیماری ها تأثیر به سزایی دارد. البته صرف داشتن یک شغل همیشه ضامن سلامتی جسم و روان نیست و در این خصوص کیفیت شغلی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ارتباطات شغلی، رفتارها، پیامدها و عملکردهای شغلی، خود جزء عوامل کلیدی و مهم تأثیرگذار بر سلامت روان کارکنان محسوب می گردد. منظور از کار مناسب نیز تأمین فرصت هایی برای شغل های مولد با درآمد منصفانه، امنیت محیط کاری و حمایت اجتماعی از خانواده است.
۹راهکار برای افزایش سلامت روان
اینجا به برخی از راهکارهایی که به سلامت روان شما کمک میکند، میپردازیم:
۱- بدون ناراحتی از شکست هدف تعیین کنید
بیشتر مردم حداقل در مسائلی از زندگی کمالگرا هستند. تعیین اهداف بزرگ میتواند اولین قدم به سوی موفقیت باشد٬ اما مطالعات نشان داده ردههای بالای کمالگرایی باعث به وجود آمدن اختلالات روانی میشود و خطر مرگ را افزایش میدهد. کمالگرایی به افسردگی بعد از زایمان نیز مرتبط است.
مشکل اینجاست که کمالگرایی دو جنبه دارد: کمالگرایان اهداف بزرگی برای خود تعریف میکنند و معمولا از اینکه نتوانند به ردههای بسیار بالای اجرایی برای رسیدن به آن اهداف برسند نگران هستند. مشکل اهداف بزرگ نیست٬ بلکه به اصطلاح «نگرانی کمالگرایان» برای نرسیدن به اهداف و حس بیارزش بودنی است که در زمان شکست روی میدهد و میتواند به سلامت روان ضربهی بزرگی بزند.
اندرو هیل٬ روانشناس ورزشی در دانشگاه یورک اس.تی در لندن میگوید: «راهکار فرار از تلهی کمالگرایی٬ تعیین اهداف بدون ناراحتی از شکست در آنهاست». اندرو هیل در مصاحبهای در آگوست ۲۰۱۵ گفت: راهکاری دیگر برای کمالگرایان تعیین اهداف کوچک و قابل دسترس است. در اینصورت احتمال اینکه شکست بخورند و خودشان را بهخاطر آن سرزنش کنند و سطح کمالگراییشان پایین بیاید کمتر است. بهعبارتدیگر کمالگرایان باید به درجههای موفقیت فکر کنند٬ نه به اینکه یا به همهچیز برسند یا هیچچیز.
۲- از خانه بیرون بروید
فضای داخل خانه ما را از سرما، گرما و دیگر شرایط نامتعادل هوایی حفظ میکند. اما اگر مرتبا بیرون نروید، ممکن است به سلامت روان خود صدمه بزنید. در مجموعه مقالاتی که در ژوئن ۲۰۱۵ از طرف «آکادمی ملی علوم آمریکا» منتشر شد، محققان کشف کردند که ۹۰ دقیقه راهرفتن در طبیعت، باعث کاهش فعالیت ناحیهای از مغز که به قشر کمربندی قدامی معروف است، میشود. این ناحیه زمانی که ما به افکار منفی فکر میکنیم فعال میشود. البته راه رفتن در کنار یک جاده شلوغ نتوانست این ناحیه را آرام کند.
آخرین مطالعات به ما توصیه میکنند که صرف زمان در خارج از خانه برای سلامت روان مفید است. تحقیقی در سال ۲۰۱۰ در علوم محیط و تکنولوژی نشان داد که بودن در یک فضای سبز به مدت ۵ دقیقه میتواند باعث بالا رفتن اعتماد به نفس شود. درسال ۲۰۰۱ مطالعات منتشر شده در مجله محیط و رفتار نشان داد صرف زمان در فضای سبز حتی نشانههای بیشفعالی در کودکان را حتی نسبت به فعالیتهایی مثل تماشای تلویزیون در خانه، بیشتر کاهش میدهد.
۳- مراقبه کنید
مراقبه (مدیتیشن) برای ذهن بسیار مفید است٬ هرچند ممکن است اینطور بهنظر برسد که یک جا نشستهاید و هیچکاری انجام نمیدهید. دستهای از مطالعات نشان دادهاند که مراقبه برای سلامت ذهن بسیار مفید است. تحقیقاتی که در مجله پلاس وان در سال ۲۰۱۲ منتشر شد نشان داد افرادی که به مدت ۶ هفته برای مراقبه کردن آموزش دیدند٬ نسبت به کسانی که آموزش ندیدند راحتتر فکر میکنند. اینها ثابت میکند که مراقبه با منحرف کردن افکار منفی و ناسالم به درمان افسردگی و اضطراب کمک میکند.
مطالعات دیگری نشان میدهد مراقبه مستقیما روی مغز تأثیر میگذارد، روند نازک شدن غشای قدامی مغز را معمولا با بالارفتن سن اتفاق میافتد کند میکند، و فعالیت نواحیای از مغر را که اطلاعات مربوط به درد را منتقل میکنند کاهش میدهد. مطالعاتی در سال ۲۰۰۸ نشان داد افرادی که تکنیک مراقبهی ذهن را آموزش دیدهاند راحتتر ذهن خود را از افکار اضافی، خالی میکنند. محققان کشف کردند افرادی که از افسردگی و اضطراب رنج میبرند بهخاطر وجود این افکار اضافی است و مراقبه میتواند به این افراد کمک کند روان خود را بهبود بخشند.
۴- ورزش کنید
این که بگوییم باید بدنتان را حرکت بدهید و ورزش کنید تا روان سالمی داشته باشید٬ توصیهی جدیدی نیست. تحقیقاتی در سال ۲۰۱۲ در مجلهی نورولوژی نشان داد تمرین جسمی بیشتر از تمرین ذهنی به سلامت روان و رفع نشانههای پیری در مغز کمک میکند. این تحقیق با استفاده از ام.آر.آی مغز که از شرکت کنندههای اسکاتلندی در اوایل ۷۰ سالگی گرفته شد نشان داد: در بین ۶۳۸ شرکت کننده٬ آنهایی که چندبار در هفته فعالیتهای بدنی داشتند نسبت به آنهایی که نداشتند٬ انقباض مغزی کمتر و ارتباطات مغزی قویتری داشتند. این تأثیر در افرادی که چند بار در هفته تمرینهای ذهنیای مثل شطرنج و فعالیتهای اجتماعی داشتند، مشاهده نشد.
ورزش حتی برای افرادی که نارساییهای شدید مغزی دارند نیز مفید است. مطالعاتی در مجله کلینیکال سایکایتری در سال ۲۰۱۴ منتشر شد نشان داد که فعالیتهای ورزشی نشانههای افسردگی را در افرادی با نارساییهای مغزی کاهش داد و حتی نشانههای شیزوفرنی را نیز کمرنگ کرد. در مجلهی اکتا سایکایتریکای اسکاندیناوی سال ۲۰۱۴ نشان داده شد که اضافه کردن برنامه ورزشی در دورهی درمان پی.تی.اس.دی (اختلال استرس پس از سانحه) باعث کاهش نشانههای بیماری و بهبود وضعیت خواب بیماران شد.
۵- در رابطه با همسرتان بخشنده باشید
رابطهی سخاوتمندانه رابطهای خوب و شاد است. طبق مطالعاتی که در مجله «خانواده و ازدواج» در سال ۲۰۱۱ منتشر شد، زوجهای صاحب فرزندی که در رابطههای خود بخشنده بودند نسبت به زوجهایی که این رفتار را نداشتند بیشتر از زندگی خود راضی بودند. علاوه بر این٬ مطالعات منتشر شده در مجلهی «خانواده و ازدواج» در سال ۲۰۱۲ نشان داد که در اوایل ازدواج٬ متعهد بودن به ازدواج٬ میتواند در سلامت روان بسیار مؤثر باشد و کاهشی را در سطح افسردگی افراد ایجاد کند. بخشنده بودن در رابطههای روزانه نیز میتواند سطح شادی شما را افزایش دهد. مطالعهای در سال ۲۰۱۳ در «نقد و بررسی مدیریت عمومی آمریکا» نشان داد افرادی که در محل کار به دیگران کمک کردند، ۳۰ سال بعد سطح رضایت بیشتری از زندگی داشتند.
۶- از رسانههای اجتماعی عاقلانه استفاده کنید
عموما داشتن روابط اجتماعی با بهبود سلامت روان مرتبط است. اما برقراری روابط دوستانه در فیسبوک و دیگر سایتهای اجتماعی میتواند مملو از خطر باشد. تحقیقاتی نشان داد که خواندن مطالب بیارزشی که دیگران در صفحه اجتماعی خودشان قرار میدهند، باعث میشود که ما احساس بدی نسبت به خودمان پیدا کنیم، این حس قویتر میشود اگر آنها لیست دوستان بیشتری داشته باشند که باعث فخر فروشی بیشتری نیز میشود. این مطالعات توصیه میکنند که شما فقط با کسانی رابطه داشته باشید که آنها را به خود نزدیک میبینید، در اینصورت شما پستهای انسانهای فخر فروش را نمیبینید که به نظر زندگیشان فوقالعاده است.
زمان صرفشده در رسانههای اجتماعی مرتبط با علایم افسردگی است٬ هرچند تابهحال مشخص نشده است که این علائم بیشتر مربوط به مشکلات روانی یا مربوط به استفاده از رسانههای اجتماعی است. تحقیقی منتشر شده در کنفرانس سالانهی انجمن جامعهشناسی بریتانیا در سال ۲۰۱۵ نشان داد که رسانههای اجتماعی مانند شمشیرهای دولبه هستند:
افرادی که از اختلالات روانی رنج میبردند بیان کردند که کار با رسانههای اجتماعی به آنها احساس متعلق بودن در گروهی را داده است از طرفی آنها گفتهاند کار با فیسبوک و دیگر سایتهای مشابه شرایط اضطراب و پارانویای آنها را تشدید کرده است. محققان پیشنهاد میکنند بهترین روش برای استفاده از رسانههای اجتماعی، نفع بردن از ارتباط و محدود نکردن تمام زندگی اجتماعی شما به این رسانههای اجتماعی است. روانشناس٬ لیندا آسیتلی از دانشگاه هیوستن در سال ۲۰۱۲ گفت: «باید مواظب رسانههای اجتماعی باشید.»
۷- به دنبال معنویت باشید نه لذت
تصور کنید زندگی شما همواره مملو از استراحت و تفریح باشد. فکر میکنید در بهشت هستید؟ نه زیاد. مطالعاتی در سال ۲۰۰۷ ثابت کرد کسانی که زمان خود را صرف کارهای بامعنی میکنند از کسانی که فقط خوشگذرانی و لذتجویی میکنند٬ شادتر هستند. در دانشگاه لوییس ویل تحقیقاتی روی افراد زیر ۱۸ سال صورت گرفت؛ به آنها گفتند به مدت ۳ هفته هرروز تمام فعالیتهای روزانهشان را یادداشت کنند، آنها به سؤالاتی دربارهی سطح رضایت از زندگیشان و سطح شادیشان نیز جواب دادند.
نتایج مطالعه در مجله «تحقیق در شخصیت» منتشر شد و نشان داد افرادی که به کارهای معنوی مثل کمک کردن به دیگران یا دنبال کردن اهداف بزرگ زندگی پرداختند، نسبت به آنهایی که به جستوجوی لذت رفتهبودند شادتر هستند.
۸- کمی نگران باشید اما نشان ندهید
همه نگران چیزهایی هستند که نمیتوانند آنها را تغییر بدهند. اما اگر این نگرانیها فراگیر شد، علم به ما توصیه میکند که زمانی را در طول روز به آنها اختصاص بدهیم. طبق تحقیقاتی که در مجله «رواندرمانی» در سال ۲۰۱۱ منتشر شد، اگر ما نگرانیهای خودمان را در طول روز به بازهی زمانی ۳۰ دقیقهای منتقل کنیم٬ میتوانیم این نگرانیها را کاهش دهیم. به بیمارانی که مورد مطالعه قرار گرفتند، گفته شد که نگرانیهای خود را در طول روز انباشته کنند و آنها را به زمان مشخص شدهای موکول کنند.
همین که بیماران میدانستند چه زمانی ناراحت هستند به آنها کمک میکرد اما متوقف کردن نگرانی و موکول کردن آن به زمانی دیگر مؤثرترین روش بود. صحبت کردن و نالیدن دربارهی نگرانیها باعث میشود فرد احساس بدی نسبت به زندگی داشته باشد. پس زمان نگرانی برای خودتان داشته باشید ولی در سکوت این کار را انجام بدهید.
۹- اجازه ندهید مسائل کوچک شما را از پا در بیاورند
ناراحتیهای روزانه بخشی از زندگی هستند، اما نباید اجازه دهیم که ما را از پا دربیاورند. در مطالعهای در مجله «علوم روانشناسی» در سال ۲۰۱۳، محققان دو بررسی بزرگ روی کشور انجام دادند تا دریابند که مسائل کوچک چه تأثیری روی سلامت روان ما میگذارند. نتایج بسیار تأثیر گذار بود. محققان کشف کردند هرچقدر که آنها به مسائل کوچک مثل گیر کردن در ترافیک یا بحث با همسرشان، رفتار منفی نشان دادند، احتمال اینکه ۱۰ سال بعد استرس و افسردگی بیشتری داشته باشند، بیشتر شد. محقق این مطالعه سوزان چارلز٬ روانشناس دانشگاه کالیفرنیا، پس از انتشار نتایج گفت: «این که اجازه ندهیم مسائل کوچک روزانه لحظات زندگی ما را خراب کنند، بسیار مهم است. چون لحظات روزها را میسازند و روزها سالها را.»
راه های تامین سلامت روان فرزندان
۱- توجه به نیازهای فرزندان و برآورد کردن آنها
۲- برقراری روابط عاطفی و صمیمی با فرزندان
۳- دوری از نزاع های خانوادگی
۴- عدم تبعیض بین فرزندان
۵- استفاده بجا و به موقع از تشویق و تنبیه
۶- آموختن چگونگی برخورد با مشکلات و واقعیتها به فرزندان
۷- آشنا کردن فرزندان با دگرگونی های جسمانی به خصوص دوران بلوغ
۸- پرهیز از تحقیر و بی احترامی و یا محبت بیش از حد به فرزندان
۹- یاد و توکل بر خدا در همه ی امور و یادآوری آن به فرزندان
چکیده
سلامت روان شامل احساسات، شرایط روانشناختی و بهبود اجتماعی است. سلامت روان بر نحوه تفکر ما، احساسات و دیگر جنبه های ما موثر است. سلامت روان همچنین تعیین کننده این است که ما چگونه می توانیم استرس را کنترل کنیم، مسایل مربوط به دیگران را مدیریت کرده و از میان گزینه های مختلف انتخاب کنیم. سلامت روان در تمام مراحل زندگی بخشی مهم است. تمام افراد در هر مقطع شاخصی از سلامت روان را نشان می دهند. مهم نیست که کودک یا بزرگسال باشند.
اگر در زندگی به مشکلات سلامت روان برخورد کرده باشید، متوجه خواهید شد که تصمیم گیری و خلق و نحوه تفکر شما و به دنبال آن رفتار و عواطفتان نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. عوامل زیادی در به وجود آوردن مشکلات برای سلامت روان دخیل هستند که می توان از آن ها به مواردی مانند عوامل زیستی، مثل ژنتیک و شیمی مغز، تجربیات زندگی، مثل سوء استفاده جنسی و تعرض و ضربه های روانی، سابقه خانوادگی و مشکلات سلامت روان اشاره کرد. مشکلات سلامت روان بسیار رایج اما قابل حل است، به همین دلیل متا در این مقاله به بیان مفهوم سلامت روان و راهکارهایی برای افزایش سلامت روان پرداختیم که امیدواریم در جهت این امر یاری گر شما بوده باشد.