راه اندازی کسب و کار اینترنتی
یکی از راه های کسب درآمد سریع و بدون نیاز به سرمایه گذاری راه اندازی کسب و کارهای اینترنتی است که اکثر آنها نیز ابتدا از داخل خانه ها آغاز می شود و سپس رشد کرده و تبدیل به شرکت های بزرگ می شوند. خیلی ها بر این باورند که راه اندازی کسب و کار اینترنتی فقط با سرمایه گذاری زیاد امکان پذیر است و باید برای شروع هزینه های زیادی برای صرف راه اندازی وب سایت و تبلیغات و… شود و یا باید مسلط به برنامه نویسی بود و خود با انجام کارهای فنی پیچیده یک کسب و کار اینترنتی راه اندازی کرد. با ما همراه باشید تا شما را با فوت و فن راه اندازی کسب وکار اینترنتی آشنا کنیم.
انواع مدلهای کسب و کار اینترنتی
کسب و کار اینترنتی مدل های مختلفی دارد که در ادامه مهمترین های آن ها را عنوان می کنیم.
۱- فروش کالا
در این مدل کسب و کار اینترنتی کالای مورد نظر به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به مشتری ارائه داده می شود. به عنوان مثال دیجی کالا یک فروشگاه اینترنتی است که هم خود محصولاتی را برای فروش ارائه می کند و هم از فروشندگان دیگر محصولاتی را می گیرد و به مشتری می فروشد.
۲- فروش خدمات
در این مدل کسب و کار اینترنتی هم خدماتی به صورت مستقیم و واسطه ای به مشتریان ارائه می شود. مثل سایت های فروش هاست و دامین که هم خودشان سرور برای ارائه خدمات هاست دارند و هم اینکه از شرکت های خارجی به صورت واسطه ای خدمات هاستینگ به مشتریان ارائه می کنند.
۳- آموزش و فروش محتوا
و اما بهترین و کم دردسر ترین مدل کسب و کار اینترنتی که هدف اصلی ما هم استفاده از این مدل درآمد زایی است تولید محتوا و فروش آموزش است. یکی از بهترین مدل های کسب و کار اینترنتی این است که تولید محتوا کنید و آن را به پول تبدیل کنید. هم می توانید به صورت مستقیم محتوا را به پول تبدیل کنید و هم به صورت غیر مستقیم! به صورت مستقیم یعنی مثل سایت همیار وب محصولات آموزشی تولید کنید و به صورت دانلودی بفروشید. یا مثل سایت های آموزش وردپرس قالب و افزونه وردپرس بفروشید!
منظور از تبدیل محتوا به پول به صورت غیر مستقیم هم این است که از طریق محتوایی که تولید می کنید و ترافیکی که در روز به دست می آورید کسب درآمد کنید. مثل سایت زومیت که با تولید محتوا و جذب ترافیک بالا از طریق تبلیغات برای دیگر شرکت ها و سایت ها درآمد بسیار بالایی کسب می کند. کسب و کار اینترنتی آموزش محور را بدون سرمایه اولیه هم می توان به راحتی راه اندازی کرد. چون نه هزینه سنگینی برای طراحی سایت باید بپردازید و نه اینکه پای محصول یا خدمت خاصی در میان است که نیاز به هزینه بالا برای تامین اش باشد.
مزایای مهم کسب و کار اینترنتی
شاید شما از دسته افرادی باشید که قبلا کسب درآمد آنلاین را امتحان کردهاید و شکست خوردهاید. یا اینکه فردی هستید که به تازگی به این زمینه علاقهمند شدهاید. اگر از افراد تازه علاقهمند هستید، به شما تبریک میگویم. شما به دلایل زیر انتخاب درستی کردهاید که کسب درآمد از اینترنت با راه اندازی کسب و کار اینترنتی را هدف خود قرار دادهاید.
۱- امکان استفاده از اهرم: در کسب درآمد آنلاین اگر به درستی کار کنید میتوانید از قدرت اینترنت که دسترسی میلیونها نفر در سطح کشور و میلیاردها نفر در دنیا را به اطلاعات و ارتباطات را فراهم کرده استفاده نمایید و از این اهرم قدرتمند برای پولسازی استفاده کنید. پتانسیل عظیم اینترنت در خدمت شماست.
۲- فعالیت بروز و پردرآمد: اگر به فکر درآمد چندهزارتومانی در اینترنت هستید، بهتر است طرز فکر خودتان را اصلاح کنید. کسب درآمد از اینترنت مهارتی بهروز است، گرچه در جامعه ایران زیاد به اینگونه افراد بها داده نمیشود و برفرض اگر کارمند یک اداره باشید ممکن است در بعضی شهرها جایگاه اجتماعی بهتری داشته باشید ولی وقتی شما میتوانید درآمد خیلی خیلی بیشتری از یک کارمند بدست بیاورید و خودروی بهتری داشته باشید و با صرف وقت کمتر، درآمدتان رشد کند چه کسی اهمیت میدهد؟
دوران فروش زمان برای بدست آوردن پول دیگر تمام شده! (حداقل برای کسانی که درآمد خوبی از اینترنت بدست میآورند اینطور است) مشاغلی که در آنها روزانه ۸-۹ ساعت در جایی مشخص کار میکنید تا به ازای زمانی که صرف میکند پول بدست آورید قدیمی شده و باید مشاغل و راههای کسب درآمد نوین را همگام با پیشرفت دنیا تجربه کنید. البته منظور اینطور نیست که در کسب درآمد از اینترنت دیگر نیاز به صرف زمان ندارید! بلکه برعکس در ابتدای کار باید زمان و انرژی بیشتری بگذارید و از همه جهات هزینه کنید تا ثمره آنها را برداشت کنید. باید بدانید که برای راه اندازی و به سود رساندن کسب و کار اینترنتی باید تلاش زیادی به خرج دهید و انضباط، نظم در کارها و برنامهریزی را در پیش بگیرید. اما مزیت کسب و کار اینترنتی این است که نیازی نیست این تلاش و صرف انرژی تا سن ۵۵ – ۶۰ سالگی ادامه داشته باشد! (برعکس یک کارمند)
۳- داشتن آزادی زمان و مکان: دانشجو هستید و کسی شما را استخدام نمیکند؟ مشکلی دارید که نمیتوانید از خانه خارج شوید؟ مهم نیست وسط جنگل باشید یا در یک کلبه ساحلی، هرجا که یک کامپیوتر یا لپتاپ و یک دسترسی مناسب به اینترنت وجود داشته باشد، شما میتوانید پول دربیاورید و از زندگی لذت ببرید!
۴- بدون نیاز مدرک، بدون نیاز به استخدام، بدون داشتن رئیس: اینکار برای کسانی که از کارکردن برای دیگران متنفر هستند عالیست! برای خودتان کار کنید و هرچقدر که تلاش کردید بدست آورید. نیازی به مدرک دانشگاهی مرتبط با کامپیوتر هم نیست. این یک مزیت بزرگ برای افراد فعال و پرانرژی است و یک دردسر عظیم برای افراد راحت طلب! چون برای افرادی که فقط به دنبال راحتی هستند و پول آسان، کسب درآمد آنلاین معمولا سخت است. برای کسی که نمیخواهد تلاش کند همان بهتر که در یک اداره دولتی استخدام شود و در ۵۵ – ۶۰ سالگی با حقوق ناچیزی بازنشسته شود.
۵- گزینههای زیاد برای کسب درآمد: اگر شما در یک شهر کوچک هستید و آموزش موسیقی میدهید، معمولا گزینههای زیادی برای پیداکردن شغل در بیرون برای شما وجود ندارد. اما در اینترنت و کسب درآمد آنلاین، شما میتوانید از روشهای متعددی که به سرعت به تعداد آنها افزوده میشود یک یا چندتا را انتخاب کنید و برای کسب درآمد از آنها استفاده کنید.
۶- خودتان درآمد خودتان را بدون محدودیت مشخص میکنید، نه رئیس: از حقوقبگیری خسته شدهاید؟ کسب درآمد آنلاین میتواند جوابگوی عطش شما برای درآمد بیشتر و بدون محدودیت باشد. اما عجله نکنید! اگر اول راه هستید، ابتدا بهتر است تا زمانی که یک درآمد خوب و پایدار از اینترنت بدست میآورید شغل خودتان را حفظ کنید و بعد تصمیم بگیرید.
معایب کسب و کارهای اینترنتی
شاید با خواندن مزایای کسب و کارهای اینترنتی، تصمیم گرفته باشید که کسب و کار خودتان را با کمک اینترنت راه اندازی کنید. خوب است قبل از آن از معایب کسب و کارهای اینترنتی نیز آگاه شوید. کسب و کار اینترنتی نیاز به صبر و حوصله دارد. گاهی اوقات بین ۶ ماه تا ۱ سال زمان لازم است تا بتوان به درآمد دلخواه دست یافت.
کسب و کار اینترنتی نسبت به کسب و کارهای دیگر حساس تر است. گاهی یک اشتباه کوچک، کل زحمات و اقدامات انجام شده را از بین خواهد برد. کسب و کار اینترنتی نیازمند ایده و خلاقیت است. افرادی در کسب و کار اینترنت موفق میشوند که خلاقیت، نوآوری و پشتکار داشته باشند. ایده های تکراری و قدیمی به سرعت از رقابت حذف خواهند شد. کسب و کار اینترنتی نیاز به پیگیری مداوم دارد. تحلیل و رصد بازار، از کارهای روزانه مدیر کسب و کار اینترنتی است.
مراحل شروع کسب و کار اینترنتی
مراحل شروع کسب و کار اینترنتی بطور خلاصه:
۱- یک نیاز را بیابید و هدفتان برطرف کردن آن نیاز باشد (یک بازار پیدا کنید و یک محصول برای فروش به آن بازار داشته باشید)
۲- یک سایت با رابط کاربری مناسب بسازید.
۳- محتوایی تولید کنید که مخاطب را به مشتری تبدیل کند.
۴- از موتورهای جستجو و سایر راهها ترافیک جذب کنید.
۵- به عنوان یک شخص متخصص در زمینه کاریتان اعتبار کسب کنید.
۶- مشتریان و مخاطبینتان را با ایمیل پیگیری کنید.
۷- درآمدتان را با پیشنهادات بهتر افزایش دهید.
هرکسی، چه یک تازهکار باید و چه یک شخص حرفهای، میتواند از این گامها برای راهاندازی کسبوکارهای کوچک آنلاین استفاده کند.
قدم ۱- یک نیاز را بیابید و هدفتان برطرف کردن آن نیاز باشد
بیشتر افرادی که قصد دارند به تازگی کسب و کار اینترنتی را شروع کنند، این اشتباه را مرتکب میشوند که ابتدا به دنبال یک محصول میگردند تا سپس بازاری برای فروش آن پیدا کنند. برای افزایش احتمال موفقیت شما، باید ابتدا بازار را پیدا کنید، سپس به دنبال محصول یا خدمات مناسب برای فروش به آن بازار باشید. نکته اینجاست باید افرادی را بیابید که به دنبال یک راهحل برای مشکلشان هستند ولی با جستجو کردن، نتایج خوب زیادی را پیدا نمیکنند. در اینترنت انجام چنین تحقیقاتی تقریبا ساده است:
انجمنها و سایتهایی که مردم در آنجا به سوال و جواب و گفتگو میپردازند را بررسی کنید و ببینید مردم به دنبال چه راهحلهایی هستند. با جستجوی کلمات کلیدی، کلماتی بیابید که افراد زیاد آنرا در گوگل و یاهو جستجو میکنند ولی رقابت زیادی در آن کلمه کلیدی بین سایتها وجود ندارد. سایت رقبای احتمالیتان را بررسی کنید و از کارهایی که آنها برای رفع نیاز مخاطبینشان انجام میدهند یادداشت بردارید. سپس میتوانید از چیزهایی که یاد گرفتهاید برای ایجاد یک محصول یا خدمات برای بازاری که وجود دارد استفاده کنید ( و اینکار را بهتر از رقیبان انجام دهید)
قدم ۲: سایتتان را طراحی و راهاندازی کنید
پس از اینکه یک بازار یافتید و محصول و خدمات را برای فروش آماده کردید، اکنون باید یک سایت برای کسبوکار اینترنتیتان راهاندازی کنید. به یاد بسپارید نیازی نیست یک سایت با گرافیک سنگین و هزاران عنصر حواسپرتکن داشته باشید، زیرا شما فقط کمتر از ۵ ثانیه مهلت دارید نظر مخاطب را به سایتتان جلب کنید وگرنه آنها برای همیشه سایت را ترک خواهند کرد. پس سایتی ساده ولی در عین حال کاربردی راه اندازی کنید.
نکات مهمی که باید در نظر بگیرید:
۱- ترجیحا ۱ یا حداکثر ۲ فونت با یک زمینه ساده در سایتتان وجود داشته باشد.
۲- منوی کاربری سایتتان را ساده و کاملا واضح بچینید.
۳- فقط زمانی از ویدئو، گرافیک و یا فایلهای دیگر استفاده کنید که محتوایی که میخواهید به مخاطب برسانید را بهبود بخشد.
۴- یک فرم دریافت ایمیل بسازید و با دادن چیزی به مخاطبین، ایمیل آنها را دریافت کنید و سپس با ایمیل آنها را پیگیری کنید.
۵- خرید را برای مشتری راحت کنید به طوری که بیش از ۲ کلیک تا صفحه تسویه حساب فاصله نداشته باشد.
۶- سایت شما محل کسب آنلاین شماست، بنابراین باید به جایی راحت برای مشتریان شما تبدیل شود.
۷- برای راهاندازی سایت اولین قدم تهیه هاست و دامنه است و بعد از آن باید نرمافزار یا سیستم مدیریت محتوا یا فروشگاهساز مناسب را روی هاست راهاندازی کنید.
یک فرمول ثابت شده برای نوشتن متون فروش وجود دارد که بازدیدکنندگان را از لحظه ورود به سایت در مسیر تبدیل شدن به مشتری قرار میدهد:
۱- کنجکاوی و توجه شخص را با یک عنوان جذاب بدست آورید.
۲- مشکلی که محصول شما حل میکند را توضیح دهید.
۳- اعتبار خودتان را به عنوان یک شخص معتبر ایجاد کنید.
۴- نظرات مردمی که محصول شما را امتحان کردهاند در صفحه محصول اضافه کنید.
۵- درباره محصول صحبت کنید و اینکه چطور میتواند به کاربر منفعت برساند.
۶- یک پیشنهاد ردنشدنی ارائه کنید.
۷- یک گارانتی قدرتمند برای محصول و یا خدماتتان در نظر بگیرید.
۸- حس فوریت در مخاطب ایجاد کنید.
۹- از مخاطب بخواهید محصول را خریداری کند.
در بین محتوای ترغیب کنندهتان، باید روی این تمرکز کنید که چطور محصول یا خدمت شما میتواند به طرز خاصی توانایی حل مشکل و یا بهبود زندگی آنها را داراست. مانند مشتری فکر کنید و از خودتان بپرسید “این محصول چه منفعتی برای من دارد؟”
قدم ۳: از موتورهای جستجو برای هدایت بازدیدکنندگان هدفمند به سایتتان استفاده کنید
یک روش تبلیغاتی با نام گوگل ادوردز (Google AdWords) وجود دارد به این شکل که وقتی شخصی کلمه مورد نظر شما را در گوگل جستجو میکند، تبلیغات شما در بالای نتایج جستجوی گوگل ظاهر میشود. در این نوع تبلیغات، شما فقط به ازای هر کلیک روی تبلیغتان، مبلغ را پرداخت میکنید. با استفاده از این نوع تبلیغات به راحتی میتوانید بازدیدکنندگان را به سایتی که به تازگی راهاندازی کردهاید بکشانید. اینکار نسبت به اینکه منتظر بمانید تا بازدیدکنندگان بطور طبیعی از موتورهای جستجو به سایت شما بیایند، ۲ مزیت دارد:
مزیت اول اینکه تبلیغات شما فورا در بالای نتایج جستجوی گوگل نمایش داده میشود و سریع ترافیک میگیرید و مزیت دوم اینکه تبلیغات PPC (پرداخت به ازای کلیک) به شما این امکان را میدهد که کلمات کلیدی مختلف، عناوین، قیمتها و روشهای فروش را تست کنید، پس نه تنها ترافیک فوری بدست میآورید بلکه میتوانید از تبلیغات PPC برای کشف بهترین کلمات کلیدی که نرخ تبدیل بالاتری دارند استفاده کنید. سپس این کلمات کلیدی را در محتوای سایتتان به کار ببرید تا ورودیهای بیشتری از نتایج جستجوی گوگل بدست آورید.
قدم ۴: یک اعتبار برای خودتان ایجاد کنید
مردم برای یافتن اطلاعات مفید از اینترنت استفاده میکنند. این اطلاعات و محتوای مفید را همراه با لینک سایت خودتان به رایگان در سایر سایتها قرار دهید تا سایت شما رنک و رتبه بهتری در موتورهای جستجو بدست آورد. محتوای تخصصی رایگان و عالی را منتشر کنید. مقالات خوب، ویدئوها و هر محتوایی که برای مردم کاربردی باشد را تولید کنید و آنرا از طریق سایتهای اشتراک گذاری، شبکههای اجتماعی و فرومها توزیع کنید دکمههای اشتراک گذاری و “امکان ارسال به یک دوست” را در سایتتان قرار دهید.
با مشارکت در گفتگوها و انتشار محتوا، به یک متخصص در انجمنهای مرتبط و شبکههای اجتماعی تبدیل شوید، جایی که بازار هدف شما قرار دارد شما رفته رفته مخاطبین زیادی جمع آوری خواهید کرد. مزیت دیگر این است که هرکس از محتوای شما در سایت خود استفاده کند، اغلب اوقات لینک سایت شما را در سایت خود قرار خواهد داد . موتورهای جستجو عاشق لینک از سایتهای مرتبط هستند و به سایت شما به همین خاطر اعتبار بیشتری قائل میشوند.
قدم ۵: از قدرت بازاریابی ایمیلی برای تبدیل بازدیدکننده به خریدار استفاده کنید
لیست ایمیل یکی از ارزشمندترین داراییهای کسب و کار آنلاین شماست. با ساخت فرم دریافت ایمیل و دریافت ایمیل مخاطبینی که به محصولات و خدمات شما علاقه دارند، مخاطبینتان به شما اجازه میدهند برایشان ایمیل بفرستید. این موقعیت این فرصت را به شما میدهد تا:
۱- چیزی به آنها بفرستید که خواستار آن هستند.
۲- یک رابطه طولانی مدت با آنها برقرار کنید.
۳- عکس العمل آنها ۱۰۰ درصد قابل سنجش باشد. (با بررسی بازخورد ایمیلها)
۴- هدفمندی بالاتری در بازاریابی داشته باشید زیرا بازاریابی ایمیلی ارزانتر و با تاثیرگذاری بیشتری نسبت به تبلیغات چاپی، تلویزیون و رادیو است.
۵- هرکسی که سایت شما را میبینید و وارد لیست ایمیل شما میشود یک مشتری بالقوه است و برای پیگیری این شخص، هیچ ابزاری به خوبی ایمیل وجود ندارد.
قدم ۶: درآمدتان را از طریق پیشنهادات بهتر افزایش دهید
یکی از مهمترین استراتژیها در بازاریابی اینترنتی، ایجاد ارزش هر مشتری (Customer Lifetime Value) است. حداقل ۳۶ درصد از افرادی که قبلا از شما خرید کردهاند، اگر آنها را پیگیری کنید، مجددا از شما خرید خواهند کرد. کشاندن بازدیدکننده به سایت و تبدیل او به مشتری و اولین فروش تا اینجا سختترین و هزینهبرترین کار است، بنابراین باید با این روشها کاری کنید این افراد چندبار دیگر نیز از شما خرید کنند:
۱- محصولاتی پشنهاد دهید که محصول خریداری شده اولشان را تکمیل میکند.
۲- کوپنها یا کدهای تخفیفی برایشان بفرستید که در خریدهای بعدی از آن استفاده کنند.
۳- محصولاتی مرتبط در صفحه “تشکر ” (جایی که پس از پرداخت به آنجا وارد میشوند) قرار دهید.
۴- باید به خاطر وفاداری مشتریان به آنها پاداش دهید تا وفادارتر شوند و خریدهای بیشتری از شما انجام دهند.
کسب درآمد از فعالیتهای اینترنتی مختلف
فعالیتهای اینترنتی مختلفی وجود دارند که بسیاری از کاربران از آنهای بیخبرند. این فعالیتها با کسب درآمد همراه هستند اما به دلیل فراگیر نبودن آنها، ممکن است برای بسیاری از کاربران ناشناخته باشند. این فعالیتها معمولا با درآمد پایداری همراه نیستند و بسیاری از کاربران با دیدگاه کار موقت به این فعالیتها میپردازند. در ادامه به تعدادی از این فعالیتهای اینترنتی درآمدزا اشاره میکنیم:
۱- خرید و فروش ارزهای اینترنتی مانند بیت کوین، پیپل، وبمانی و…
۲- نویسندگی در وب سایتهای مختلف
۳- همکاری در فروش محصولات فروشگاههای اینترنتی
۴- وبلاگ نویسی
۵- دانلود فایلهای حجیم
۶- خرید و فروش دامنه
۷- فروش فالوور و لایک در شبکههای اجتماعی
و…
مهم ترین نکات انواع کسب و کار اینترنتی
۱- انتخاب یک بازار هدف کوچک برای شروع کار
۲- تسلط بر بازاریابی و فروش آنلاین و غیر آنلاین
۳- الگو گرفتن از شرکت ها و کسب و کار های موفق
۴- کمک گرفتن از یک تیم یا مربی قوی در زمینه کسب و کار
۵- انتخاب کسب و کار بر اساس علاقه مندی و اشتیاق شما
۶- پیروی و الگو گرفتن از افراد موفق در زمینه کسب و کار آنلاین
۷- یادگیری و استفاده از ابزارهای حرفه ای برای مونیتورینگ رقبای آنلاین
۸- تسلط بر گرفتن رتبه از موتورهای جستجو در کلمات کلیدی بازارهدف
۹- شناسایی و رصد دقیق رقیبان و استفاده از تکنیک ها و تاکتیک های آنها
نمونه هایی از کسب و کارهای اینترنتی
۱- فروش محصولات مانند دیجی کالا، شیکسون، مدیسه، قسطیکو
۲- تاکسی یاب های اینترنتی مانند اسنپ، تپ سی، ماکسیم
۳- آموزش آنلاین مانند وبیاد، نیک آموز
۴- رستوران های اینترنتی مانند زودفود، ریحون
۵- بستر حراج و تخفیف گروهی مانند تخفیفان، نت برگ
چکیده
کسب و کار اینترنتی، پدیده ای است تقریبا نو در ایران البته کسب و کارهای اینترنتی از زمان پیدایش اینترنت و رشد آن شکل گرفتند ولی در ایران چند سالی است خیلی مورد توجه قرار گرفته است. کسب و کارهای اینترنتی بسیار سریع تغییر میکنند و میتوان گفت یکسال در اینترنت معادل ۵ سال زمان در دنیای واقعی است. اما اصول و قواعد راهاندازی کسب و کار اینترنتی تغییر زیادی نخواهد کرد. اگر مدت زیادی است که با کسب و کار اینترنتی آشنایی دارید، با خواندن این مراحل که ذکر شد یک بررسی انجام دهید و ببینید کجای کارتان را میتوانید بهبود دهید و از چه مواردی غافل شدهاید، چون نباید در کسب و کار اینترنتی از این اصول پایهای و اساسی غفلت کرد.
در این مقاله سعی کردیم قدم هایی که برای راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی لازم است بردارید را خیلی مختصر و مفید به شما بگوییم. امیدوارم از این مقاله نیز استفاده کافی را برده باشید.