خاصیت بینظیر زرشک برای بدن ، با شنیدن نام زرشک ، اولین چیزی که به ذهنتان خطور میکند زرشکپلو با مرغ است. حتما شما هم موافقید که بخش زیادی از مزهی بینظیر این غذای ایرانی خوشمزه، بهخاطر همان دانههای ترش زرشک است. اما آیا میدانید زرشک خواص درمانی بسیاری برای بدن دارد؟ همراه ما باشید، در سایت راز ثروت میخواهیم خواص زرشک را به شما معرفی کنیم.
خواص زرشک
خاصیت بینظیر زرشک برای بدن
۱. مبارزه با عفونتها
براساس مطالعات زرشک بهلطف بربرین خاصیت ضدباکتری، ضدقارچی و ضدپروتوزوآ (تکیاختگان) دارد.
زرشک با جلوگیری از اتصال باکتریها به سلولهای انسان میتواند از بروز عفونتها جلوگیری کند.
از خواص زرشک برای درمان التهاب و بهبود انواع عفونتها در بدن استفاده میشود.
زرشک در بهبود عفونت مثانه، عفونت دستگاه ادراری و عفونتهای دستگاه گوارش مؤثر است.
تأثیر میوهی زرشک در مبارزه با عفونتهای دستگاه ادراری از ریشهی آن بیشتر است.
زرشک به بهبود گلودرد، گرفتگی بینی، درمان سینوزیت و بهبود برونشیت و برخی دیگر از ناراحتیهای رایج دستگاه تنفسی کمک میکند.
از دیگر خواص زرشک این است که به درمان عفونتهای ناشی از قارچ پوستی کاندیدا نیز کمک میکند.
خاصیت بینظیر زرشک برای بدن
۲. کمک به سلامت دستگاه گوارش
کمک به جلوگیری از اسهال، سوء هاضمه و سایر مشکلات گوارش از خواص زرشک است.
بربرین با کمک به ماهیچههای صافی که سطح روده را پوشاندهاند به بهبود گوارش و کاهش دردهای دستگاه گوارش کمک میکند.
براساس برخی مطالعات، زرشک بهخاطر خاصیت آسترینجنت (منقبضکننده) سریعتر از آنتی بیوتیک ها میتواند مشکلات گوارشی را حل کند.
براساس مطالعهی چاپشده در مجلهی بیماریهای عفونی بربرین میتواند بدون بروز عوارض جانبی اسهال ناشی از باکتریها را بهبود دهد.
۳. درمان اسهال
براساس مطالعات بربرین موجود در زرشک میتواند با عفونتهای ناشی از باکتریها،
ویروسها، قارچها و انگلها مبارزه کند. بربرین با تحریک تولید گلبولهای سفیدی بهنام ماکروفاژها (درشتخوارها) با عفونتها مبارزه میکند.
در پزشکی جایگزین زرشک بهطور عمده برای درمان اسهال باکتریایی، اسهال مسافران،
عفونتهای انگلی روده و کاندیدیاز (برفک) مزمن استفاده میشود.
برای بهبود این مشکلات مصرف کپسول زرشک محتوی ۵ تا ۱۲ درصد آلکالوئید ایزوکوئینولین توصیه میشود.
خاصیت بینظیر زرشک برای بدن
۴. بهبود سوءهاضمه
برای کمک به درمان سوءهاضمه مصرف اَشکال مایع زرشک مانند آبزرشک یا چای زرشک به بیماران توصیه میشود.
برای بهبود سوءهاضمه توصیه میشود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه قبل از مصرف وعدهی غذایی از زرشک استفاده کنید.
۵. پیشگیری و بهبود دیابت
تأثیرات مثبت زرشک بر قند خون به اثبات رسیده و آن را به انتخابی عالی برای پیشگیری یا بهبود دیابت تبدیل کرده است.
در مطالعهای تأثیر مصرف ۵۰۰ میلیگرم بربرین موجود در زرشک در مقابل متفورمین (داروی رایج دیابت) بهمدت ۳ ماه مقایسه شد.
بربرین توانست در کنترل قندخون و سوختوساز چربی مانند متفورمین موفق عمل کند.
این امر باعث شد پژوهشگران از زرشک بهعنوان مادهای خوراکی طبیعی با قابلیت بالقوهی کنترل دیابت نام ببرند.
مطالعات بعدی نشان داد که بربرین میتواند اختلالات مربوط به سوختوساز چربیها و گلوکز را بهبود بدهد.
براساس مطالعهای که در مجلهی مکملها و داروهای جایگزین به چاپ رسید،
بربرین میتواند با تنظیم ترشح آدیپوکینها (پروتئینهایی که به سلولها سیگنالهایی میدهند) حساسیت به انسولین را در افراد بهبود دهد.
آدیپوکینها میتوانند در بهبود التهابات و مقاومت به انسولین مؤثر باشند.
خاصیت بینظیر زرشک برای بدن
۶. کمک به سلامت قلب
کمک به سلامت قلب از خواص زرشک است.
خواص زرشک بر سلامت قلب به اثبات رسیده است.
کمک به کنترل فشار خون بالا، درمان بیماری سرخرگ کرونری، آریتمی قلب و بیماری ماهیچهی قلب از خواص زرشک است.
فیبریلاسیون دهلیزی وضعیتی است که در آن (معمولا بهخاطر گردش خون ضعیف) ضربان قلب، سریع و نامنظم میشود.
برخی روشهای پزشکی جایگزین مانند یوگا، طب سوزنی،
پسخوراند زیستی (روشی که در آن یاد میگیریم عملکردهای بدن مانند ضربان قلب را با کمک ذهن کنترل کنیم)
و مکمل های غذایی گیاهی مانند مکملهای زرشک میتوانند در درمان فیبریلاسیون دهلیزی مؤثر باشند.
براساس مطالعهای که در سال ۲۰۱۵ صورت گرفت آلکالوئید فعال زرشک (بربرین) با ایجاد واکنشی بیوشیمیایی در قلب میتواند به بهبود فیبریلاسیون دهلیزی کمک بکند.
براساس این مطالعه بربرین میتواند مانند یک واسطهی ضدآریتمی در بدن عمل بکند.
بااینحال اثبات قطعی فواید بربرین در بهبود فیبریلاسیون دهلیزی و فلوتر دهلیزی نیازمند آزمونهای بالینی بیشتر در انسانهاست.
همچنین زرشک میتواند با کاهش کلسترول موجود در سرم و خون به حفظ سلامت قلب و نیز حفظ سلامت عمومی بدن کمک بکند.
خاصیت بینظیر زرشک برای بدن
۷. مبارزه با نشانگان سوختوسازی
یکی دیگر از خواص زرشک مبارزه با نشانگان سوختوسازی است.
نشانگان سوختوسازی یک اختلال سوختوسازی است. معیار تشخیص این بیماری وجود حداقل ۳ مورد یا بیشتر از موارد زیر است:
چاقی شکم؛
قند خون بالا؛
تریگلیسرید بالا؛
فشار خون بالا ؛
پایینبودن کلسترول خوب (HDL).
در مطالعهای که در سال ۲۰۱۴ در ایران صورت گرفت تأثیر زرشک بر توازن پرواکسیدان-آنتیاکسیدان (PAB) در بیماران مبتلا به نشانگان سوختوسازی بررسی شد.
توازن پرواکسیدان-آنتیاکسیدان شاخصی برای اندازهگیری عوامل مؤثر بر استرس اکسیداتیو است
و احتمالا یکی از عواملی است که خطر بیماری های قلبی-عروقی را نشان میدهد.
۸. پاکسازی و سمزدایی کیسهی صفرا و کبد
کبد خون ما را سم زدایی و با تولید صفرا به هضم چربیها، تجزیهی هورمونها و ذخیرهی ویتامین ها و مواد معدنی و آهن کمک میکند.
وظیفهی اصلی کیسهی صفرا ذخیرهی صفرای سرشار از کلسترولی است که کبد آن را ترشح میکند.
صفرا به بدن کمک میکند تا غذاهای چرب را هضم کند. پاکسازی کبد و کیسه صفرا از خواص زرشک است.
همچنین بربرین با کمک به ترشح صفرا، میتواند بهعنوان یک ملین عمل کرده و فرایندهای گوارشی را تنظیم بکند.
خاصیت بینظیر زرشک برای بدن
نحوهی مصرف زرشک
خواص زرشک – میوه ی تازه و خشک شده ی زرشک، آب زرشک، کپسول زرشک،
عصاره ی مایع زرشک، تنتور و پماد موضعی زرشک از انواع مختلف زرشک هستند.
برای بهرهگیری از خواص زرشک روشهای زیادی وجود دارد. میوهی تازه و خشکشدهی زرشک،
آبزرشک، کپسول زرشک، عصارهی مایع زرشک، تنتور و پماد موضعی زرشک در بازار یافت میشوند.
ریشهی خشکشدهی زرشک را میتوان بهعنوان چای دم کرد.
عصارههای استاندارد زرشک بهطور معمول محتوی ۸ تا ۱۲ درصد بربرین است.
تاریخچهی زرشک
تقریبا ۵۰۰ گونه زرشک وجود دارند که در تیرهی زرشکیان قرار میگیرند.
زرشک بیشتر در اروپا، شمال آفریقا، خاورمیانه و آسیای مرکزی یافت میشود.
عدهای به گونهای از انگور اورگن که از خویشاندان زرشک است نیز زرشک، زرشک اروپایی یا بربریس میگویند.
ریشه، پوست درخت و میوهی زرشک کاربردهای درمانی دارند. میوهی زرشک یکی از منابع سرشار از ویتامین سی است و طعم بسیار ترش و تیزی دارد.
خاصیت بینظیر زرشک برای بدن