تفاوت بورس و فرابورس چیست
تفاوت های بورس و فرابورس چیست؟ تفاوت بورس با فرابورس در چیست؟ بورس چیست؟ فرابورس چیست؟ بورس بهتر است یا فرابورس؟ با ما همراه باشید تا به این سوال ها پاسخ دهیم.
تعریف بورس و فرابورس
همانطور که گفتیم در علم اقتصاد، بورس به بازاری اطلاق میشود که قیمتگذاری و خرید و فروش کالا و اوراق بهادار در آن انجام می پذیرد و در یک طبقهبندی کلی شامل بورس کالا و اوراق بهادار است. داد و ستد خارج از بورس یا به اصطلاح فرابورس (OTC) به طور مستقیم بین دو طرف بدون هیچ گونه نظارتی از جانب یک بورس انجام میگیرد. فرابورس در مقابل داد و ستد بورسی که در بازارهای سازمان یافته رخ میدهد قرار دارد. شرکت فرابورس ایران همچون دو بورس فعال کشور – بورس اوراق و بورس کالا – با مجوز شورای عالی بورس ایجاد شده و تحت نظارت سازمان بورس اوراق بهادار قرار دارد، با این تفاوت که ورود به بازارهای فرابورس از شرایط و الزامات کمتری برخوردار بوده و شامل بازارهای متنوعی میباشد که این تفاوتها را به اختصار در زیر تشریح میکنیم.
۱- بازار فرابورس مکان فیزیکی متمرکز و خاصی ندارد که معامله گران یا متخصصین همچون بورس های کلاسیک گرد هم آیند.
۲- قوانین استاندارد اقلام مورد مبادله در بازار فرابورس انعطاف پذیر می باشند و قوانین معمولاً ناشی از توافق طرفین می باشد.
۳- ساعات کار فرابورس نسبت به بورس از انعطاف پذیری بیشتری برخوردار است.
۴- در بازارهای فرابورسی با توجه به اینکه شرایط معاملات با نظر طرفین تعیین می گردد مزایایی از قبیل شفافیت قیمت ها و کاهش ریسک وجود ندارد.
۵- فرابورس دارای پنج بازار: اول، دوم، سوم (عرضه)، ابزارهای نوین مالی و پایه است. ولی بورس دارای دو بازار: اول و دوم است.
۶- سطح فعلی امکانات الکترونیکی، انجام معاملات ۲۴ ساعته را امکان پذیر می نماید که بدون شک، در مقایسه با یک بورس، مزیت عمده ای محسوب شده و برای داد و ستد کنندگان از قاره های مختلف نیز، شکل تفاوتهای سازمانی بین قاره ها را از بین می برد.
۷- حد نوسان مجاز روزانه بازار فرابورس یک درصد بیشتر از بورس تهران است. یعنی حد نوسان روزانه مجاز برای شرکتهای بازار بورس، ۴ درصد و برای شرکتهای بازار فرابورس ۵ درصد است.
تفاوت در بازارهای بورس و فرابورس
• براساس دستورالعمل پذیرش، عرضه و نقل و انتقال اوراق بهادار در فرابورس ایران، فرابورس دارای پنج بازار (اول، دوم، سوم (عرضه)، ابزارهای نوین مالی و پایه) است. پذیرش شرکتهای سهامی عام در بازار اول و بازار دوم و پذیرش سایر اوراق بهادار صرفا در بازار ابزارهای نوین مالی صورت میپذیرد. بازار سوم جهت عرضه یکجا و پذیرهنویسی اوراق بهادار و بازار پایه جهت درج و نقل و انتقال سهام شرکتهایی است که بر اساس الزام بند ب ماده ۹۹ قانون برنامه پنجم توسعه، مشمول ثبت نزد سازمان بورس و اوراق بهادار بوده و امکان پذیرش در یکی از بازارهای بورس یا فرابورس را ندارند.
• شرکت بورس تهران دارای ۲ بازار به شرح زیر میباشد:
۱- بازار اول
۲- بازار دوم
تفاوت در فرآیند پذیرش
بر اساس قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید سهام شناور آزاد بخشی از سهام شرکت است که دارندگان آن همواره آماده عرضه و فروش آن سهام میباشند و قصد ندارند با حفظ آن قسمت از سهام در مدیریت شرکت مشارکت نمایند.
نحوه انجام معامله در بورس و فرابورس
کد معاملاتی یا همان کد بورسی برای خرید و فروش سهام در بورس و فرابورس با هم فرقی ندارند، شما با گرفتن کدمعاملاتی از کارگزاری، هم میتوانید در بازار بورس و هم در فرابورس مشغول به معامله شوید.
نحوه انجام معامله در بازار بورس
نحوه انجام معامله در بازار بورس بدین طریق است که کارگزاران متولی اصلی انجام معاملات در این بازار هستند. این کارگزاران که دارای مجوز از سازمان بورس اوراق بهادار هستند، نقش نماینده خریدار و یا فروشنده را ایفا میکنند. همه کارگزاران موظف به انجام وظایف خود در چارچوب قوانین و مقررات موجود هستند و سرمایهگذار میتواند برای معاملات اوراق بهادار کارگزار خود را با توجه به معیارهایی از قبیل انجام بهموقع سفارش، دادوستد سهام با مناسبترین قیمت و نحوه ارائه خدمات جانبی انتخاب نماید.
نحوه انجام معامله در بازار فرابورس
سرمایهگذاران اعم از حقیقی یا حقوقی برای انجام معاملات سهام یا سایر اوراق بهادار پذیرفتهشده در فرابورس باید از طریق یکی از کارگزاران فرابورس اقدام کنند. شرکتهای کارگزاری فرابورس مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار را داشته و عضو کانون کارگزاران هستند؛ لذا سرمایهگذاران میتوانند از بین آنها یکی را که همگی حکم واحد داشته و با توجه به معیارهایی چون توانایی انجام بهموقع سفارشات و به بهترین قیمت در کنار خدمات جانبی چون آموزش و تحلیل، انتخاب و درخواستهای خود را برای انجام معاملات به آنها ارائه کنند. کارگزاران بهعنوان حلقه واسط بین خریدار و فروشنده عمل کرده و تمام خرید و فروشهای سهام و اوراق بهادار در فرابورس از سوی آنها انجام خواهد شد. این کارگزاران ملزم به انجام وظایف خود در چارچوب قوانین و مقررات هستند. لازم به ذکر است که در هر دو بازار کارگزاران بر اساس کدی که به آنها تعلق میگیرد، وارد معامله میشوند.
در بورس سرمایهگذاری کنیم یا فرابورس
همانطور که گفته شد شرکتهایی که شرایطشان برای پذیرش در بازار بورس اوراق بهادار دشوار است میتوانند به سهولت در بازار فرابورس وارد شوند. این در حالی است که بر اساس مقررات، کلیه مزایای موجود برای شرکتهای پذیرفتهشده در بورس، برای اوراق بهادار و سهام شرکتهای پذیرفتهشده در فرابورس نیز تعریف شدهاند و این دو بازار در عمل فرق چندانی با هم ندارند.
چکیده
بورس بازاری می باشد که در آن دارایی های مختلف مورد داد و ستد خریداران و فروشندگان قرار می گیرد. شرایط ورود به بورس اوراق بهادار برای شرکت ها سخت و دشوار می باشد و تعداد اندکی از آنها شرایط ورود به بازار بورس اوراق بهادار را دارند. فرابورس بازار اوراق بهادار رسمی و تحت نظر بورس می باشد. هدف از ایجاد فرابورس کمک به تامین مالی صنایع نوپا و کوچک و همچنین تنوع بخشیدن به اوراق بهادار قابل معامله می باشد. رویه پذیرش شرکت ها و انجام معاملات در این بازار تسهیل گردیده است. لذا بسیاری از شرکت هایی که قادر به پذیرش در بورس نبودند از طریق فرابورس منابع مالی خود را تامین نمودند. فرابورس ایران با ساختار و جایگاه قانونی مشابه بورس ولی با شرایط پذیرش و معامله ساده تر ایجاد گردید تا حوزه شمول بازار سرمایه کشور را گسترش دهد. ما در این مقاله به بیان تفاوت های بازار بورس و فرابورس پرداختیم حال شما هستید که انتخاب می کنید برای سرمایه گذاری کدام را انتخاب کنید.