تجربه کارآفرینی درکشورهندچگونه است
در این بخش می خواهیم تجربه کارآفرینی درکشورهند را مورد ب رسی قرار دهیم که بحث را با یه مقدمه شروع میکنیم.
مقدمه:
امروزه مقوله توسعه کارآفرینی و کسب و کارهای کوچک بهعنوان اهرم توسعه اقتصادی در اکثر کشورهای جهان مورد توجه قرار گرفته است. بهویژه این مبحث در کشورهای در حال توسعه و کشورهایی که از کمبود منابع طبیعی رنج میبرند، اهمیت ویژهای یافته است.
از جمله کشورهای مطرح در حوزه توسعه کارآفرینی کشور هند میباشد که به حمایت و ترویج همه جانبه این مقوله در کلیه عرصههای اقتصادی و اجتماعی پرداخته و حتی به انتقال تجارب خود به سایر کشورها و بهرهگیری از مزایای ارتباطات بینالمللی نیز اقدام نموده است.
در این راستا مؤسسه ملی توسعه کارآفرینی و کسب و کارهای کوچک در هند اقدام به برگزاری دورههای آموزشی کارآفرینی و توسعه بنگاه های اقتصادی در سطح بین المللی نموده است. مخاطبین این مؤسسه که یکی از مجریان برنامههای آموزشی و ترویجی دولت هند میباشد مربیان، تسهیلگران بخش خصوصی و دولتی و همچنین کارآفرینان میباشند که در توسعه فرهنگ کارآفرینی در جامعه نقش عمده را ایفا مینمایند.
برنامه آموزشی <<زنان و توسعه بنگاه های اقتصادی >>یکی از دورههای بینالمللی برگزار شده توسط این مؤسسه میباشد که به مدت ۸ هفته از تاریخ ۱۳ دسامبر ۲۰۰۴ الی ۵ فوریه ۲۰۰۵ و در دوبخش کارگاههای آموزشی و بازدیدهای میدانی برگزار گردید. روش اجرا در این دوره بر اساس برگزاری کارگاه توأم با تمرینهای عملی به صورت فردی یا گروهی، مطالعات موردی، بحث، بازی، شرکت در سمینار و همچنین مشاهده نزدیک از طریق تورهای مطالعاتی و بازدیدهای میدانی بودهاست.
محیط کارآفرینی و کسب و کار در کشور هند:

کشور هند بیش از یک میلیارد نفر جمعیت دارد که 1/26 درصد از این جمعیت زیر خط فقر بهسر میبرند. از این بین حدود ۴۰٪ با درآمد کمتر از یک دلار در روز، گذران زندگی مینمایند. این آمار بویژه در بین جامعه زنان حائز اهمیت است، به طوریکه ۷۰ درصد از زنان، فقیر محسوب میگردند که بهواسطه دلایلی نظیر تجرد، طلاق، عدم حمایت خانواده و . . . به این وضعیت دچار گردیدهاند. با توجه به موارد ذکرشده، کارآفرینی و ایجاد کسب وکار، به ویژه کارآفرینی زنان به عنوان محرک توسعه اقتصادی، در رأس اولویتهای بخش دولتی و حتی بخش خصوصی قرار گرفته است
به طوریکه از آن بهعنوان یک حرکت ملی یاد میشود. از اوایل دهه ۱۹۹۰ بحث حساس سازی نسبت به مسئله کارآفرینی در سطح مدارس آغاز و تداوم یافته است. در میان جمعیت کارآفرینان در هند، زنان 5/10 درصد را به خود اختصاص میدهند که این رقم با توجه به اولویتهای سیاستگذاری و ترویجی رو به رشد میباشد. بر طبق یک بررسی انجام شده، زنان با ایجاد کسب و کارهای جدید قادرند دارایی شخصی خود را به میزان 7/19 درصد افزایش بخشند که خود گامی در جهت فقر زدایی و توانمندسازی اقتصادی خانواده میباشد.
سیستمهای حمایتی از توسعه کارآفرینی و صنایع کوچک
با توجه به اهمیت کارآفرینی در رفع معضل عدم اشتغال و همچنین با آگاهی از نقش زنان بهعنوان نیمی ازجمعیت کشور، کارآفرینی بهطور عام و کارآفرینی زنان بهطور خاص، مورد توجه دولتمردان کشور هند قرار گرفته و به همین دلیل سیاستهای متعددی جهت حمایت از آن اتخاذ گردیده است. در اینراستا بحث توانمندسازی زنان مطرح و در دستور کار نهادها و سازمانهای متعدد قرار گرفته است.
دسترسی به منابع مالی خرد:

تا قبل از دهه ۱۹۹۰ با ارائه تسهیلات مالی و اعتباری از جانب دولت به افراد کم بضاعت، بسیاری از کسبوکارهای کوچک از بین رفته و دریافت تسهیلات رایگان، جای کار و فعالیت اقتصادی را گرفته بود. پس از آغاز دهه ۱۹۹۰ با تغییر دیدگاه دولت از سوسیال به لیبرال، ایجاد کسبوکار و درآمدزایی جایگزین سیستم سابق گردید. از آنجایی که در کشور هند زنان دارایی چندانی ندارند، امکان استفاده از تسهیلات بانکی بدلیل عدم امکان ارائه وثیقه برای ایشان بهسادگی
میسر نمیباشد. تا سال ۱۹۹۲ افتتاح حساب در بانک، توسط گروههای غیررسمی غیر قانونی تلقی میگردید. از آغاز دهه ۱۹۹۰ بحث تشکیل گروههای خودیار (با استفاده از مدل گرامین در کشور بنگلادش) که مخاطب عمده آن زنان میباشند مطرح و مؤسسات مالی دولتی و همچنین سازمانها و مؤسسات غیر دولتی به تشکیل این گروهها اقدام نمودند.
برای این منظور، سازمانهای غیردولتی با حمایت دولت در روستاها و مناطق محروم، به آموزش روستاییان مشغول گردیدند. گروههای خودیار، متشکل از ۱۰ الی ۱۵ (حدکثر ۲۰ ) نفر از زنان میباشند که به طور منظم جلساتی را با یکدیگر برگزار میکنند و هدف آنان تأمین منابع مالی خرد جهت رفع نیازهای معیشتی و همچنین ایجادکسبوکارهای کوچک است.
منابع مالی
در این مدل، روستاییان پس از آموزش، بهمدت ۶ الی ۱۲ ماه به پسانداز مشغول میگردند. سپس افراد گروه، دارایی خود را در یک صندوق مشترک قرار داده، بهطور منظم یکدیگر را ملاقات میکنند. در این جلسات، بنا به اولویت نیازها، گروه اقدام به پرداخت وام به افراد مینماید. کلیه افرادی که وام دریافت نمودهاند موظفند که هر ماه درصدی از آن را به صندوق بازگردانند و کلیه افراد گروه بر نحوه انجام کار نظارت دارند.
از سال ۱۹۹۲، با شکلگیری منظم این گروههای غیررسمی ،بانکها و مؤسسات اعتباری به تخصیص اعتبارات و وام با بهره بسیار اندک به این گروهها اقدام نمودند. در این بین بانک ملی کشاورزی و توسعه روستایی که یکی از مؤسسات اعتباری سیاستگذار در هند میباشد، در این امر پیشقدم گردیده به اعطای اعتبارات به ۵۰۰ گروه خودیار که موفق عمل نموده بودند اقدام نمود.
در کشور هند گروه های خودیار به سه صورت تشکیل میگردند:
۱- گروههای خودیار توسط بانکها ایجاد و تأمین مالی میگردند.
۲- گروههای خودیار توسط سازمانهای غیردولتی و یا مؤسسات دولتی تشکیل و توسط بانکها تأمین اعتبار میشوند.
۳- تأمین مالی گروههای خودیار از طریق بانکها صورت میپذیرد لکن سازمانهای غیردولتی بعنوان واسطه مالی بین این گروهها و بانک قرار میگیرند.