تاثیر پول در خوشبختی
اکثر مردم در زندگی این عقیده را دارند که پول باعث خوشبختی انسان در زندگی می شود اما آیا واقعا چنین است؟ اما پاسخ به این سوال به تعریف هر شخصی از خوشبختی بستگی دارد. محققان در یک پژوهش جدید ادعا کردهاند پول ممکن است بتواند امنیت شما را تامین کند، اما همه خوشی و سعادت را نمی توانید با پول بخرید. با ما همراه باشید تا در این مورد بیشتر صحبت کنیم.
رابطه بین پول و خوشبختی
رابطه پیچیده ای بین پول و شادی وجود دارد. محققان با بررسی زندگی افرادی که بهطور ناگهانی پول زیادی به دست آورند، مانند برندگان قرعه کشی، به این نتیجه دست یافتند که به دست آوردن پول بیشتر لزوما به معنای خوشبختی بیشتر نیست. یافته های بهدست آمده در این زمینه نشان میدهد که پول روزی به دست می آید و روز دیگر خرج میشود درصورتی که احساس خوشبختی و شادمانی ما تا حدود زیادی ثابت باقی میماند.
از طرف دیگر، وقتی به زندگی مردم فقیر نگاه میکنیم، با تصویر متفاوتی روبرو خواهیم شد. در یک جامعه خاص، افراد پولدار شادتر از کسانی هستند که بهاندازه کافی پول ندارند. اشخاص پردرآمد، بهطور متوسط، نسبت به کم درآمدها شادتر هستند چون آن ها کمتر نگران موضوعاتی مثل محل زندگی، غذا، وسایل رفاهی و پرداخت هزینه های زندگی شان هستند. همین موضوع باعث پیچیدگی رابطه بین پول و شادی می شود.
چه دلایلی وجود دارد که پول باعث شادی و خوشبختی میشود
به چه دلایلی پول باعث شادی میشه؟ ۳ مورد از مواردی که پول می تونه واقعا باعث شادی در زندگی بشه رو اینجا توضیح میدیم.
افزایش رفاه
هیچ کسی از زندگی کردن در سختی لذت نمی بره. همه انسان ها به دنبال رفاه هستند. پول با خودش رفاه میاره و رفاه باعث شادی در زندگی میشه. از طرفی وقتی بتونید راحت چیزهایی رو که دوست دارید بخرید، همین اتفاق روی روحیه شما اثر میذاره و شما رو شاد می کنه. بررسی های دانشمندان نشون میده وقتی داریم پول پرداخت میکنیم، بخشی از مغز فعال میشه که مربوط به دریافت حس درد هست.
اما از طرفی بدست آوردن چیزی که دوست داریم، برای ما همراه با لذت هست. وقتی از نظر مالی تحت فشار باشیم، اون حس درد در زمان پرداخت پول برای ما پر رنگ تر میشه. اما اگه از نظر مالی دغدغه و نگرانی نداشته باشیم، حس لذت بدست آوردن چیزی که دوست داریم برامون پر رنگ تر میشه. در نتیجه از این جهت میشه گفته پول و شادی با هم ارتباط مستقیم دارند. یعنی پول می تونه باعث شادی در زندگی بشه.
کاهش استرس
داشتن پول می تونه استرس های ما درباره مشکلات مالی رو کاهش بده. وقتی در حدی پول داشته باشیم که راحت هزینه های ماهانه رو پرداخت کنیم قطعا از این بابت استرس نداریم. حالا اگه هزینه ی تحصیلات فرزندان به هزینه های ما اضافه بشه چی؟ اگه این هزینه ها بیشتر از توان مالی ما باشه حتما دچار استرس می شیم. این استرس و نگرانی می تونه شادی زندگی ما رو از بین ببره. اگه در حدی پول داشته باشیم که استرسی بابت هزینه های مختلف نداشته باشیم و به قول معروف نگران دخل و خرجمون نباشیم، قطعا در زندگی آرامش بیشتری داریم و همین آرامش شادی بیش تری رو برای ما به ارمغان میاره. پس باز هم میشه گفت پول و شادی با هم ارتباط مستقیم دارند.
کمک به دیگران
کمک به دیگران و باز کردن گره مشکلات دیگران هم ما رو شاد میکنه هم تاثیرش به زندگی ما برمی گرده. وقتی پول داشته باشیم خیلی راحت می تونیم به دیگران کمک کنیم. خیلی راحت می تونیم گره از کار و زندگی دیگران باز کنیم. کمک به دیگران از ۳ جهت باعث افزایش شادی در زندگی ما میشه. وقتی به کسی کمک می کنیم، کاری که انجام دادیم حس رضایت درون ما ایجاد می کنه. همین حس رضایت شادی زندگی ما رو افزایش میده.
با کمک کردن به دیگران روابط بهتری با اون ها برقرار میکنیم. داشتن روابط بهتر با اطرافیان می تونه روی سطح شادی و رضایت ما از زندگی تاثیر داشته باشه. در نهایت اگه با قوانین جهان هستی آشنا باشیم، می دونیم وقتی کمکی به دیگران می کنیم، بر اساس قانون کارما، اثری که کمک ما داشته به زندگی خودمون برمیگرده. پس از این طریق هم ممکنه شادی زندگی افزایش پیدا می کنه.
نقش پول در زندگی افراد از دیدگاه های متفاوت
همانطور که بیان شد در رابطه با پول و خوشبختی افراد نظرات و تجارب متفاوتی دارند که در ذیل این نقطه نظرات را بررسی خواهیم کرد.
افرادی که می گویند پول خوشبختی می آورد بر این باورند که:
اگر پول داشته باشند می توانند به هر آنچه که آرزو دارند برسند و نقش پول در زندگی این افراد بسیار پررنگ است. گرچه مقایسه ی کشورهای ثروتمند و فقیر این عامل را تأیید می کند اما باید بدانید پول شرط کافی برای رسیدن به اهداف و آرزوها نمی باشد. اینگونه افراد داشتن پول فراوان را راز موفقیت ثروتمندان و خوشبختی آنها می دانند. پول به افراد آزادی لازم برای رسیدن به هر کاری که دوست دارند را می دهد با پول می تواند مسکن و ماشین مورد علاقه خود را تأمین کنید.
افرادی که می گویند پول خوشبختی نمی آورد بر این باورند که:
این افراد در مواقعی پول را عامل بسیاری از مشکلات خود می دانند، اینگونه افراد در زندگی خود آنقدر درگیر تجارت و کار می شوند که در زندگی اجتماعی و خانوادگی خود دچار مشکل می شوند و به همین خاطر پول را عامل مشکلات و درگیری های زندگی خود می دانند. اینگونه افراد اعتقاد دارند که کار کردن لذت خوبی به فرد می دهد و همه چیز برای لذت پول درآوردن نیست و افرادی را به خاطر دارند که با وجود پول داشتن به کار کردن علاقه مند می باشند، اینگونه افراد پول را عاملی برای رسیدن به خوشبختی نمی دانند.
از نظر این افراد پول زندگی کردن را دشوارتر می کند و بعضی از محدودیت ها را به وجود می آورد به عنوان مثال: افرادی که بسیار پولدارند نیاز به بادیگارد و مراقبت دارند و این مسئله موجب سوء ظن در این افراد می شود. افرادی که پولدارند محبت های واقعی دریافت نمی کنند و نمی توانند دوستان واقعی خود را تشخیص دهند و به همین خاطر دچار تردید می شوند. نقش پول در زندگی این افراد و عواطف آن ها تأثیرگذار است. استدلال اینگونه افراد این است که اگر پول عامل مهمی برای خوشبختی بود برخی از افراد پولدار به سراغ مصرف مواد مخدر و یا خودکشی نمی رفتند. اینگونه افراد همیشه ترس از ورشکستگی دارند و فشارهای روانی زیادی را تحمل می کنند.
آمار طلاق در میان افراد ثروتمند بالاست و این نشان می دهد که انسان با داشتن پول به طور قطع خوشبخت نیست. افراد پولدار بیشتر به پول وابسته می شوند و بیشتر طمع می کنند بسیاری از افراد پولدار احساس خوشبختی ندارند و در واقع باید بدانید که خوشبختی یک ثروت عظیم است و پول داشتن نیست. بسیاری از روان شناسان معتقدند کسانی که به طور دائمی به دنبال راه های پول درآوردن می گردند هیچ گاه به خوشبختی واقعی دست نمی یابند چون اینگونه افراد راه خوشبختی را گم کرده اند و نمی دانند چگونه باید به دنبال خوشبختی بگردند.
برای خوشبختی پول لازم است ولی کافی نیست
آخرین مطالعاتی که در ایران انجام شده، نشان میدهد مردم روستایی احساس خوشبختی بیشتری نسبت به جمعیت شهرها از جمله تهران دارند، یعنی به تعبیر دیگر، خوشبختی در میان روستاییان بیشتر از شهرنشینان احساس میشود. هرچند مردمان شهر و روستا از نظر سطح درآمد و امکانات زندگی تفاوت زیادی با هم دارند. این مساله نشان میدهد که داشتن پول، شرط لازم برای خوشبختی است ولی شرط کافی به حساب نمی آید زیرا اگر پول زمینهای برای خوشبختی و شادمانی بود قطعا شهرنشینان باید احساس خوشبختی بیشتری می کردند.
امروزه نگاه به خوشبختی نگاه ابزاری است. امروز خانه ها به سمساری تبدیل شده یعنی وسایلی را دور خودمان جمع می کنیم و به جای آن که احساس شادی کنیم، خیلی زود خسته می شویم و احساس تنگی و خفگی می کنیم. در حالی که در واقع این تنگی و کوچکی در ذهن ما و ناشی از زندگی شهری و سنجیدن همه چیز براساس مادیات است. امروزه هر کسی فکر می کند اگر ابزار مورد استفاده لایه های بالاتر را به دست بیاورد، خوشبخت می شود ولی وقتی به آنها می رسد، نه تنها احساس خوشبختی نمی کند، بلکه دچار دغدغه نیز می شود.
در واقع شادی و خوشبختی با درجه رفاه رابطه مستقیمی ندارند و هرچه درآمد بالاتر برود، خوشبختی بیشتر نمی شود. البته هدف این نیست که نوعی قلندری و صوفیگری و درویشی را در جامعه باب کرده افراد را به ترک دنیا و امکانات آن تشویق کنیم، بلکه باید تعریفی نو از شادی، خوشبختی، علایق، عشق، مهربانی و آنچه مایه آرامش قلب است ارائه کنیم.
خوشبختی را بدون پول تمرین کنیم
پس اگر پول فقط شرط لازم خوشبختی است و برای شاد بودن به تنهایی کفایت نمیکند، باید دنبال چیزهایی بود تا به ما یاد بدهند برای خوشبخت بودن باید دست به تکرار و تمرین زد. البته کسی در زندگی به خوشبختی می رسد که خودش دنبال آن باشد، چون کسی که فکرش گرد داشتن زندگی خوب نمی گردد، هیچ وقت به خوشبختی نمی رسد؛ چون هرگز شاد بودن و شاد کردن دیگران، گمشده اش نبوده اند. ولی ساختن زندگی که خروجی اش چیزی جز احساس لذت و خوشبختی نیست، واقعا زیباست. چنین خانواده هایی نیز ویژگی هایی دارند که میتوان با شاخص قرار دادن این ویژگی ها فهمید که آدم های اطراف ما و حتی خودمان تا چه حد خوشبخت هستیم.
علم روان شناسی می گوید، یکی از مهم ترین مشخصه های خانواده خوشبخت، خوش اخلاقی، خوش خلقی و خوش رفتاری در میان اعضای آن است؛ یعنی آدم هایی که در بدترین شرایط هم می توانند عصبانیت خود را کنترل کنند و اگر عصبانی شدند پا را از مرز احترام فراتر نگذارند. همکاری، همفکری و هماهنگی نیز رمز بقای خانواده خوشبخت است، بویژه آنکه هنگام بروز مشکلات این هماهنگی بیشتر و با صبر و حوصله برطرف شود.
در میان اعضای خانواده خوشبخت الفاظ خودخواهانه نیز رد و بدل نمی شود، چرا که اعضا به گفتگو و مشورت منطقی معتقدند و در قبال یکدیگر احساس مسوولیت میکنند. خانواده خوشبخت با هدف و برنامهریزی پیش میرود، در حالی که اعضای آن به هم اعتماد دارند و از اعتماد هم سوءاستفاده نمیکنند. آدمهای خوشبخت همیشه همراه یکدیگرند و هرگز در مهمانیها و کارهای مربوط به خانه تنها ظاهر نمیشوند، چون اعتقاد دارند که همدلی و همفکری شرط بقای خانواده است. آنها مرتب از اوضاع نیز شکایت نمیکنند و دیگران را نیز مقصر موفق نبودنشان نمیدانند، بلکه میکوشند برای آیندهای بهتر طرحی نو بریزند.
اعضای یک خانواده خوشبخت به سلامت جسم و روان یکدیگر نیز اهمیت می دهند و اگر مشکلی پیش آمد، در کنار هم می مانند. آنها چیزی را از یکدیگر پنهان نمی کنند و دیکتاتوری، زور و قدرت طلبی بر خانواده شان غلبه ندارد. زن و شوهر در چنین خانواده ای به خاطر همدیگر زندگی می کنند، یعنی اول خود و بعد دیگران، در حالی که زندگی آنها به خاطر فرزند، ترس از طلاق، حرف مردم، مهریه و… نیز ادامه پیدا نمیکند.
چنین زوج هایی خود را رفیق هم میدانند نه رقیب هم، برای همین همیشه در کنار هم قرار میگیرند. آدم هایی که عضوی از یک خانواده خوشبخت هستند، می دانند که خوشبخت کسی است که صبح با لبخند برمی خیزد و با لبخند سر بر بالین می گذارد و مرتب پیش خود این جمله را مرور می کند که ما در زندگی به آن چیزی می رسیم که همیشه به آن فکر می کنیم و آن چیزی را به دست میآوریم که همواره طلب کرده ایم.
چکیده
همه ی ما به خوبی می دانیم که با پول چه کارهایی که نمی شود کرد؛ می توانیم اتومبیل، خانه، قایق تفریحی، تلویزیون پلاسما و … تهیه کنیم. البته پیش از هر چیز باید بدانید که از کجا می توان هر یک از موارد ذکر شده را خریداری نمود. در مورد خوشبختی کار کمی دشوارتر می شود، از کجا میتوان آنرا خرید؟ آیا مغازه ای وجود دارد که خوشبختی بفروشد؟ اگر مغازه خوشبختی وجود داشت، شما از آن چه چیزی می خریدید؟ آیا “آرامش ذهن” می خریدید؟ یک زندگی متعادل؟ سلامت؟ امنیت؟
همانطور که گفتیم برای رسیدن به خوشبختی پول لازم است ولی کافی نیست، خوشبختی یک حس درونی و ذهنی می باشد، چه بسا افرادی که از لحاظ مادی در سطح بسیار بالایی قرار دارند ولی به هیچ عنوان در درون احساس خوشبختی ندارند بنابراین ما باید خوشبختی بدون پول را در زندگی تمرین کنیم و سعی کنیم از داشته هایمان لذت ببریم. از اینکه در این مقاله نیز با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم.