تاثیر شرایط نامناسب بر سلامت
جامعه سالم یکی از عوامل مؤثر در توسعه هر کشوری است. سلامت جامعه دارای ابعاد متنوع و گوناگونی است که سلامت روانی یکی از ابعاد مهم آن به شمار می آید. همچنین در هر جامعه ای ارتقای شاخص های سلامت منجر به بهبود بهره وری و افزایش بازدهی نیروی کار می شود.سلامتی و بهداشت کامل به معنای برخورداری از رفاه کامل جسمی، روانی، اجتماعی و همچنین تواناییِ داشتن یک زندگی اقتصادی و اجتماعی ارزشمند است.
تندرستی به چه معناست
تندرستی به عنوان یکی از جنبههای مثبت سلامتی، مجموعه متعادلی از ابعاد اجتماعی، روحی، عاطفی، ذهنی، ارتباطی و جسمی است که تواناییهای بالقوه فرد را برای زندگی باکیفیت تحقق بخشیده و مشارکت او را در اجتماع افزایش میدهد. به منظور ارتقای سلامت و تندرستی، میبایست سه اولویت اصلی فعالیتهای جسمانی منظم، تغذیه مناسب و کنترل استرس مد نظر قرار گیرد.
سلامت روان چیست
سلامت روان یعنی؛ عملکرد موفق و عالی فرد از نظر تفکر، خلق و خو، و رفتار. اگر به سلامت خود میاندیشید رعایت نکات ایمنی را هرگز از یاد نبرید. نظافت محیط خانه موجب آرامش روح و روان ما میشود.
ایمان به خداوند بزرگ، موجب آرامش در زندگی و امیدبخشی میشود. با برنامهریزی در کارهای روزمره به سلامت روحی خود کمک کنیم. رژیم غذایی سالم و مناسب، سلامتی جسمی شما را تأمین میکند. پس در انتخاب مواد غذایی و گرفتن رژیم مناسب دقت کنید. رعایت بهداشت فردی به قدری اهمیت دارد که در روایات و احادیث هم به آن اشاره فراوانی شده و بر آن تأکید شده است. محیط سالم مساوی است با آرامش روحی و جسمی افراد. محیط خانه را برای فرزندان خود محیطی آرام و بدون تنش بسازیم، تا فرزندانمان در محیطی سالم با روحیهای شاد و مناسب وارد اجتماع شوند.
آیا میدانید بیشتر نگرانیهای ما از اتفاقاتی است که هرگز به وقوع نمیپیوندد. پس همیشه با مثبتاندیشی نگرانیها را از خود دور کنیم. افسردگی علاوه بر مشکلات روحی میتواند مشکلات جسمی فراوانی را برای فرد به وجود بیاورد. همانگونه که برای بیماریهای جسمی خود به پزشک معالجه میکنید و به دنبال درمان هستید، برای درمان بیماریهای روحی هم باید به روانپزشک و یا روانشناس مراجعه کرد. ایمان به خداوند انسان را از اضطراب، نگرانی و دغدغه خاطر نجات میدهد. تغذیه سالم یکی از موارد دستیابی به سلامت جسم است. توجه به تغذیه و انتخاب مواد غذایی مناسب در اولویت مهمی از برنامههای زندگی هر فرد قرار میگیرد.
عوامل تاثیرگذار بر سلامت
تغذیه عاملی است که در سلامت افراد نقش مهمی دارد. غذایی که میخوریم در رشد سلولها و ترمیم بافتهای آسیبدیده بدن نقش مهی دارد. متعادل نبودن مواد مغذی در بدن بر سلامت فرد اثرگذاشته و عملکرد طبیعی بدن را مختل میکند. خواب کافی برای سلامتی ما مهم است و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. خواب کم، تمرکز انسان را کم و عملکرد فیزیکی انسان را مختل میکند. با توجه به خطراتی که آلودگی هوا بر سلامت افراد دارد، شناخت و آگاهی نسبت به جوانب این مسئله اهمیت زیادی دارد. بهداشت منزل، افراد را از ابتلا به بیماریها مصون نگه میدارد. مکان مناسبی را برای مواد شوینده و مواد دارویی در منزل در نظر بگیرید.
به یاد داشته باشید که میوهها و سبزیها را قبل از مصرف باید ضد عفونی کرد. رعایت نکات بهداشتی در خانه، سلامت اعضای خانواده را رقم خواهد زد. داشتن نور و تهویه مناسب از موارد رعایت نکات ایمنی در خانواده است. کمبود نور در منزل، رطوبت و گرد و غبار سبب بروز بیماریهای مختلفی در افراد میشود. مسواک هر فرد باید در ظرف دربسته نگهداری شود. مدرسه بعد از خانواده، نقش مهمی در سلامت افراد دارد. برخورداری دانشآموزان از امکانات بهداشتی اثرات مطلوب فراوانی را به دنبال دارد که از جمله آن میتوان به سلامتی دانشآموزان اشاره کرد. از جمله هدفهای مهم بهداشت در مدارس، ارتقا سلامت جسمی، روانی و اجتماعی دانشآموزان است.
بهبود وضعیت ایمنی و بهداشت در مدارس را جدی بگیریم. سلامت روحی و جسمی هر جامعه ضامن پیشرفت اقتصادی و ارتقا سطح فرهنگی و اجتماعی آن جامعه است. دانشآموزان باید از بردن هرگونه مواد غذایی فاسد شدنی به مدرسه خودداری کنند. با رعایت اصول بهداشتی میتوان از ابتلا به بیماریهای رودهای واگیردار در کودکان جلوگیری کرد. کوله پشتیهای دو بنده بهترین کیف مدرسه برای بچههاست. کودکان خود را تشویق به ورزش کردن کنیم؛ چراکه ورزش امری مهم برای سلامتی آنهاست. به کودکان خود بیاموزیم که قبل از مصرف غذا دستهای خود را با آب و صابون بشویند. بازی برای کودکان، سبب تقویت سلامت روحی و جسمی آنها میشود. در سایه نعمت سلامت میتوان به خوبی به تحصیل علم در دانش آموزان پرداخت. بهداشت روانی، سلامت فکر و روان است.
سلامت روح
همچنان که مراقب جسم خود هستیم باید به سلامت روح خود نیز بیندیشیم و روح خود را در برابر سختیها و مشکلات مقاومتر کنیم. سلامت روان یعنی؛ حال خوب و فکر خوب و رفتار نیکو داشتن. برای به دست آوردن سلامت روان همواره به دنبال احساسات خوب و رضایتبخش باشید. ایمان به خداوند و امید به او اضطراب و نگرانی را از ما دور میکند، همواره به یاد او و در سایه مهرش در آرامش و امنیت باشید. رعایت بهداشت و نظافت، قفل محکمی بر دروازه ورودِ میکروبها به بدن است. رعایت بهداشت، نشانه شخصیت ماست و این مهم میتواند ما را به خداوند نزدیکتر کرده و ایمان ما را قویتر سازد.
رعایت بهداشت
رعایت بهداشت، جسم را شاداب و تمیز کرده و طراوت را به روح و روان هدیه میکند. رعایت بهداشت، عطری خوش به مشاممان هدیه میکند و روحِ تازهای در وجودمان میدمد. کوتاه کردن ناخنها و تمیز کردن آنها توسط مسواک یا برُسی کوچک از انباشت میکروبها و آلودگیها جلوگیری میکند. حمام کردن در هفته حداقل دو مرتبه لازم است، بهخصوص برای کودکان و نوجوانان، آنها را به این مهم تشویق کنیم. مراقب باشیم فرزندانمان به جویدن ناخن عادت نکنند؛ چراکه این امر، میکروبهای زیادی به بدنشان وارد میکند. اگر همانطور که به نظافت خودمان اهمیت میدهیم، خانهای پاکیزه داشته باشیم میتوانیم زندگی سالم و بانشاطی داشته باشیم. «نظافت نشانه ایمان است» این امر مهم را همواره به فرزندانمان گوشزد کنیم. نظافت و بهداشت همیشه و همه جا اهمیت دارد؛ چون میتواند شادابی را به ما هدیه کند.
بهداشت و نظافتِ فرد، خانه و خانواده، ارتباط بین افراد را نزدیکتر و صمیمیتر میکند. نظافت و بهداشت در همه شرایط توصیه شده است، پس یادمان نرود که پاکیزه باشیم تا همیشه نزد خدا و خلق او عزیز بمانیم. ما به پاکیزگی و نظافت خودمان و خانهمان میرسیم و همیشه سعی میکنیم به بهترین شکل ممکن در جامعه ظاهر شویم. پس چه نیکوست که شهرمان را پاکیزه نگه داریم. اهمیت بهداشت و نظافت برای چند روز، چند سال و حتی چند قرن نیست، بلکه چیزی است که همیشه بوده؛ چراکه سلامت فرد و اجتماع را تضمین میکند.
سلامتی جسم و روح در گرو سلامت، بهداشت و نظافت فرد، خانه و جامعه است. پس برای خودمان و همنوعانمان ارزش بگذاریم. جامعه سالم را افراد سالم میسازند و افراد سالم با رعایت بهداشت و نظافت به سلامت و نشاط میرسند. همیشه افراد رغبت میکنند با افرادی طرح دوستی بریزند که همیشه پاکیزه هستند. خداوند بزرگ، عاشق زیبایی و پاکیزگی است. پس ما نیز که بنده اوییم به عشق او، همیشه خواهان زیبایی و پاکیزگی باشیم.
چکیده
یکی از نعمتهایی که بیشتر اوقات ما بندگان از آن غافلیم و کمتر خدای مهربانمان را به واسطه آن شکرگزاری میکنیم، نعمت سلامتی و تندرستی است. از بزرگترین نعمتهای الهی سلامتی و عافیت است: سلامتی دین و جسم، دنیا و آخرت.چقدر نعمت سلامتی خوب و مهم است. ولی متأسفانه ما آدمها تا وقتی آن را از دست ندهیم قدرش را نمیدانیم. وقتی به بیماری ساده و گذرا دچار میشویم و یا زمانی که گذرمان به بیمارستان میافتد و حال ناخوش بیماران را مشاهده میکنیم تازه ازخواب بیدار میشویم و به خود میآییم که غرق در چه نعمت بزرگی هستیم ولی از آن غافلیم.
سلامتی از نعمتهای بینظیر حق تعالی است که خداوند به انسانها عطا فرموده است. سلامتی تاجی است که روی سر آدمهای سالم گذاشته شده است و فقط افراد مریض آن را میبینند.نعمت سلامتی از هزاران چیز که ممکن است حسرت داشتن آنها را در دل داشته باشیم با ارزشتر و گرانبهاتر است. ایمان بیاوریم: برای سلامتی خود ارزش قائل باشیم زیرا هیچ سرمایهای به اندازه سلامتی مهم نیست.