باورها چگونه شکل می گیرند

باورها چگونه شکل می گیرند

باورها چگونه شکل می گیرند

عادت ها رفتارهایی هستند که ما ناخودآگاه انجامشان می دهیم و آنقدر آن ها را تکرار می کنیم که به این رفتارها وابسته می شویم، به طوری که به جزیی از خصلت ها و وجود ما تبدیل میشوند و ترک آن ها بسیار مشکل و زمان بر و در برخی موارد حتی غیرممکن است. عادت ها در اثر تکرار و مرور زمان به باورهای ما تبدیل می شوند. در این مقاله با ما همراه باشید تا به شما بگوییم باورها چگونه شکل می گیرند و چگونه می توانیم آن ها را تغییر دهیم و باورها و عادت های مثبت جایگزین آن ها کنیم.

باور چیست

کلمه “Belief” در فارسی به باور، عقیده، ایمان و اعتقاد ترجمه شده است. در یک تعریف ساده و رسا، «باورها یا عقیده‌ ها، اندیشه‌ هایی هستند که فرد به درستی و حقانیت آن‌ ها اعتقاد دارد.» باور و اعتقاد شما فرمانده مغز شماست. و زمانی که فکر می کنید چیزی درست است، باور شما به مغز فرمان می دهد به دنبال حقایقی باشد که از اعتقادات شما پشتیبانی کند. این بدان معناست که اگر شما باور داشته باشید که در زندگی موفق هستید اینگونه خواهد بود. اگر شادی، رفاه و سلامتی را باور داشته باشید نیمی از این رقابت را برده اید. و در این هنگام مغز شما بدنبال حقایقی می گردد که از اعتقادات شما پشتیبانی کند.

به عبارت دیگر باور و اعتقاد یکی از قوی ترین نیروهایی است که می توانید از آن برای رسیدن به برتری استفاده کنید. بی تردید افرادی را که بوسیله باور خود توانمند شده اند و از موانع بزرگ گذشته اند دیده اید. علت موفقیت آنها باور عمیقی است که داشته اند. باورتان می تواند به شما کمک کند به منابع عمیقی که در درون شما وجود دارد دست پیدا کنید. و در نهایت به هدف مطلوب برسید.

باور ها چطور در ذهن ما شکل میگیرند

باورها چگونه شکل می گیرند

به طور کلی باور فکریست که بارها و بارها به شکل های مختلف در ذهن ما تکرار شده است یعنی هر موردی که داخل ذهن-مغز ما تکرار بشه تبدیل میشه به یک باور و اینگونه باور ها شکل میگیرند.

حالا چطور و کجا این باور ها شکل میگیرند

عوامل زیادی در شکل گیری عادت ها و باورهای ما درست هستند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

خانواده

 اولین جایی که باور های ما در آنجا شکل میگیرد خانواده است. افرادی که حالا به هر طریقی ما با آنها بزرگ شده ایم ( پدر، مادر، پدربزرگ، مادربزرگ یا…) به طور کلی افرادی که به طور مستقیم در بزرگ کردن ما نقش داشته اند، این افراد یک سری باورها را در سنین کودکی با قدرت درون ما شکل داده اند، مثلا اگر شما داخل خانواده ای بزرگ شده اید که از دیدگاه آنها پول چیز خوبی نیست و افرادی که خیلی پول دارند کلاه بردارن یا پول ما را از خدا دور میکند و …

این باور به طور ناخودآگاه شکل میگیرد که پول چیز خوبی نیست! اگر در خانواده ای مسلمان بزرگ شده ای قطعا مسلمانی و یا اگر در خانواده ای مسیحی بزرگ شده ای قطعا مسیحی هستی! اگر پدر شما به سختی پول در میاره شما به این باورید که برای بدست آوردن پول باید سخت تلاش کرد! پس اولین جایی که باور های ما شکل میگیرد خانواده است، باورها و دیدگاه خانواده بسیار تاثیرگذارند.

فرهنگ جامعه

دومین جایی که باورهای ما را شکل میدهد فرهنگ یک جامعه است، اگر ما در فرهنگی زندگی کنیم که ثروتمندان را آدم های پست و کلاه برداری بدانند و فقیران رو آدم های خوب و کار درستی بدانند روی باور های ما تاثیر گذاشته و ما هم این امر های نادرست را باور میکنیم، یا داخل فرهنگی بزرگ شده باشیم که بگویند جهان خوب جایی است که همه باید در یک سطح باشند و نباید کسی ثروتمندتر از فرد دیگری باشد، این باور به وجود می آید که بله جهان خوب جایی است که همه باید در یک سطح باشند، و همه ی اینها ما را داخل مداری قرار میدهد که ما پولی نمیتوانیم بدست بیاوریم و فقیر رشد میکنیم! ولی اگر داخل فرهنگی بزرگ شده باشیم که بگویند ثروت چیز بسیار خوب و لازمه زندگیست، ما در مداری قرار میگیرم که میتوانیم از هر چیزی ثروت بسازیم و ما ثروتمند میشویم!

اگر شما هم میخواهید ثروتمند شوید به فرهنگ های یک جامعه فقیرانه نباید توجه کنیم و نباید اجازه دهیم باورهای ما را تحت کنترل خودشان در بیاورند، باید افکارمان را نسبت به پول و ثروت تغییر بدهیم و این را باور کنیم که ثروت چیز بسیار خوبی است و همه ی ثروتمندان آدم های بسیار خوبی هستند و … اینگونه ما در مداری قرار میگیریم که زندگی ما متحول میشود. پس دومین جایی که باور های ما را شکل میدهد فرهنگ یک جامعه است.

تاثیرات دوستان

باورها چگونه شکل می گیرند

چهارمین جایی که باورهای ما را شکل می دهد تاثیرات دوستان در زندگی و باورها و عقاید و عادت های ماست. اگر دوستانی داشته باشیم که آدم های غرغرو و منفی نگری باشن اونها هم بر باور های ما تاثیرات زیادی میگذارند. مثلا من خودم یک دوست داشتم که لهجه داشت، مدتی که باهاش بودم متوجه شدم منم دارم لهجه میگیرم و به صورت خاصی صحبت میکنم! یا مثلا اگر شما دوستی داشته باشید که به صورت خاصی راه برود کم کم روی شما تاثیر گذاشته و مثل دوستتون راه میروید! اگر دوستی داشته باشید که فحاشی کند کم کم روی شما تاثیر میگذارد و عمل هایی که انجام میدهد و شما هم فحاش میشوید! بله دوستان ما، تاثیرات زیادی در زندگی و باور های ما دارند.

باورها و اعتقادات مذهبی

سومین جای که در شکل گیری باورهای ما نقش دارد تاثیر باور های مذهبی است. اگر ما باور داشته باشیم که خداوند افراد ثروتمند را دوست ندارد و این را داخل خانواده و جامعه بشنویم، و برای ما تکرار بشود این باور شکل میگیرد که خداوند افراد ثروتمند را دوست ندارد و هر کس ثروتمند شده از راه نادرست (کلاهبرداری، رانت، دزدی و …) یا مثلا این ضرب المثل که شتر از سوراخ سوزن رد میشه ولی آدم ثروتمند نه ! این حرف ها و باور های مذهبی باعث میشود که ما ثروتمند نشویم!

اگر هم که باور داشته باشیم هر چقدر ثروتمند باشی و استقلال مالی داشته باشی خداوند احساس میکند که تو چقدر انسان قدرتمندی هستی که از نعمت هایی که به تو داده استفاده کرده ای و ثروتمند شدی و توانستی زندگی خوبی را برای خودت درست کنی ایده ها، افراد، موقعیت ها و … برایت فراهم میشود که تو را ثروتمند کند. اگر به این باور داشته باشی که هر فردی فقیر تره پیش خدا عزیز تره، و خدا بیشتر بلا سرش میاره تو ثروتمند نمیشی و انواع بلاها سرت میاد! و اگر هم به این باور داشته باشی که هر کس پیش خدا عزیز تره خداوند ایده های ثروت آفرینی بهش میده و کمک میکنه که او ثروتمند بشه، خداوند ایده هایی به تو میده که تو میتونی با استفاده ازشون به ثروت برسی !پس سومین جایی که در شکل گیری باور های ما نقش داره تاثیر باور های مذهبی ماست.

رسانه های جمعی

پنجمین موردی که که باور های ما را شکل می دهد رسانه های جمعی هستند. رسانه های جمعی در باورهای ما بسیار تاثیر گذارند، اگر ما در رسانه ها فیلم ها و یا کارتون هایی ببینیم که به ما این را منتقل میکنند که ثروتمندان افراد بدی هستند و هر کس به ثروت رسیده از راه دزدی و کلاهبرداری بوده، این باور در ذهن ما شکل میگیرد که افراد ثروتمند افراد کلاه بردار و کثیفی هستند! مثلا کارتون رابین هود ؛ رابین هود یک شخص قهرمانی بود که از افراد ثروتمند پول میدزدید  به فقیران میداد، با این دیدگاه که ثروتمندان افراد پستی هستند و فقیران آدم های خوبی هستند و ما این ها را باور میکنیم، تمام فیلم ها و کارتون هایی که میبینیم باور های ما را درباره پول میسازد.

در واقع این بازی هست که رسانه های جمعی آن را به راه انداختن و دارن باور های فقرآفرین رو در جهان افزایش میدن به همین دلیل که افراد فقیر تعدادشون خیلی خیلی زیاد و به همین دلیل که افراد ثروتمند اصلا تلویزیون نگاه نمیکنند. اگر به هر فیلم و سریالی توجه کنید متوجه میشد این الگو رو دارن به هر طریقی به صورت زیرکانه داخل سریال ها و فیلم ها که آدم های فقیر رو خوب نشون بدن و آدم های ثروتمند را بد و کثیف میگنجونن.

موضوع دیگه که روی باور ها و عقاید ما تاثیر میگذارد معلم های ما هستند. اگر توجه کنید ما در هنگام مدرسه و یا دانشگاه حرف معلم های خودمون رو خیلی قبول داشتیم! مثلا اگه مادر یا پدرمون یک حرفی به ما زده باشن و معلم ها همون حرف رو نقضش کنن ما حرف معلممون رو قبول میکنم و حرف والدین و دیگر افراد رو نقض میکنیم خیلی از ما معلم های خودمون رو به طور کلی باور داشتیم حالا اگر معلم های ما افراد فقیری باشن با حرف هاشون روی باور های ما هم تاثیر میزارن و روی باور های کودکی ما تاثیر میزارن و ما همین باور هارو با خودمون به آینده میبریم.

چگونه باورهای خود را تغییر دهیم

باورها چگونه شکل می گیرند

تغییر عادت ها و باورها هرچند ساده نیست، اما امکانپذیر است. یادتان باشد اگر با همان باورهای قدیمی و مخرب زندگی کنید به همان نتایج نامطلوبی می‌ رسید که قبلا رسیده‌ اید. اگر آن نتایج را دوست دارید، خوب شما هنوز آمادگی تغییر ندارید، اما اگر نتایج قبلی را دوست ندارید باید عادت ها و باورهایتان را تغییر دهید.

حال که تصمیم گرفتید باورهای مخرب خود را تغییر دهید می‌توانید از اهرمهای رنج و لذت برای این کار استفاده کنید. هرکاری که انسان انجام می‌دهد به این دلیل است که از رنج‌ ها فاصله بگیرد و به سوی لذت‌ ها حرکت کند. دلیل رفتارهای انسان این است که از رنج‌ ها فرار کند و به سمت لذت‌ ها حرکت کند. می‌توان از اهرم‌ های رنج و لذت استفاده کرد و باورهای مخرب را تغییر داد.

قدم اول این است که ده باوری را که جلوی پیشرفت شما را می‌گیرند و شما را محدود می‌کنند را بنویسید. روبروی هر باور دو ستون بکشید. در قدم دوم بالای ستون اول بنویسد که اگر این باور را تغییر دهید چه لذت‌ هایی نصیب شما خواهند شد.
در قدم بعدی در بالای ستون دوم بنویسید که اگر این باور را تغییر ندهید، باید چه رنج‌ هایی را تحمل کنید. سعی کنید برای هر کدام حدودا ۱۰ دلیل بنویسد. اگر این باور را تغییر ندهید باید چه رنج‌ هایی را تحمل کنید و اگر این باور را تغییر دهید چه لذت‌ هایی را به دست می آورید.

اگر این تمرین را انجام دهید ذهن شما با دیدن رنج‌ ها و لذت‌ ها کم‌ کم به این نتیجه می رسد که این باور را تغییر دهد. چون ذهن انسان از رنج‌ ها فرار می‌ کند پس تمام تلاش خود را می‌ کند تا این باور را تغییر دهد تا از رنج‌ های داشتن آن باور آزاد شده و به لذت رسیدن به رهایی از آن باور برسد. قانون ان ال پی بیان می‌ کند که اگر ذهن به این نتیجه برسد که باید تغییر کند قطعا این کار را انجام می‌ دهد. اهرم‌ های رنج و لذت باعث انجام کارهای انسان می‌ شود. پس می‌ توانیم از این اهرم‌ ها استفاده کنیم و ذهن را به سمتی هدایت کنیم که به این نتیجه برسد که باید تغییر کند تا به لذت برسد.

برای اطلاع بیشتر در مورد اینکه باورهای ما چگونه شکل می گیرند و به عادت های ما تبدیل میشوند و چگونه می توانیم آن ها را تغییر دهیم کلیک کنید.

چکیده
همانطور که گفتیم عادت ها رفتارهایی هستند که ناخودآگاه انجامشان می دهیم و عادت ها به مرور زمان و در اثر تکرار به باورهای ما تبدیل می شوند. عوامل زیادی در شکل گیری عادت ها و باورهای ما نقش دارند که از جمله آن می توان به خانواده، فرهنگ جامعه و رسانه های جمعی و تاثیر دوستان و … اشاره کرد. باورهای نادرست انسان را محدود می کنند بنابراین انسان باید در جهت تغییر این باورها تلاش کند که ما در این مقاله به یکی از روش هایی که می توانیم این باورها را تغییر دهیم اشاره کردیم که امیدواریم مورد استفاده تان قرار گرفته باشند. از اینکه با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم.

پاسخ دهید