بازاریابی چریکی چیست
امروزه شیوه های بازاریابی بسیار پیچیده شده و به بخش ها و حوزه های مختلفی تقسیم شده است. بازاریابی تا حدی پیچیده شده که برای هر حوزه آن نیاز به متخصص مربوط به آن وجود دارد. یکی از این شیوه ها بازاریابی چریکی است که در ادامه قصد داریم تا در مورد آن نکاتی را بیان کنیم.
بازاریابی چریکی یک تاکتیک بازاریابی است که در آن مارکترها با استفاده از تعاملات غریزی و غیر متداول به منظور ارتقاء محصول یا خدمت استفاده میکنند. بازاریابی چریکی با بازاریابی مرسوم که متکی بر تعامل شخصی است و دارای بودجه مشخصی است، تفاوت دارد.
تاریخچه بازاریابی چریکی
بازاریابی چریکی محصول تغییر در رسانه های الکترونیکی مثل رادیو و تلویزیون است. جی کنراد لوینسون در سال ۱۹۸۴ کتابی را به عنوان بازاریابی چریکی نوشت. این روش برای کسب و کارهای کوچک مناسب است و در صورت اینکه به درستی اجرا شود از نظر هزینه مقرون به صرفه است.
محدوده بازاریابی چریکی
شرکت هایی از بازاریابی چریکی استفاده میکنند که در باید در نهایت به تبلیغات دهان به دهان متکی شوند. بنابراین با بازاریابی چریکی به طیف گسترده ای از مخاطبان دسترسی پیدا می کنند و آن ها را هدف قرار می دهند. باید بدانیم که هدف گیری در این شیوه از بازاریابی بر روی احساسات مصرف کننده است و کلید موفقیت این شیوه همین موضوع است. استفاده از این تاکتیک برای همه نوع کالا و خدمات مناسب نیست و اغلب برای محصولاتی مناسب است که مشتریان آن جوانان هستند که به احتمال زیاد به آن پاسخ مثبت می دهند. بازاریابی چریکی در مکان های عمومی که مخاطبان بالقوه را به عنوان هدف خود قرار می دهد امکان پذیر است. منظور از مکان های عمومی خیابان ها، کنسرت ها، پارک های عمومی، ایونت های ورزشی، جشنواره ها و مراکز خرید است. یک عنصر کلیدی در بازاریابی چریکی زمان و مکان مناسب برای انجام و اجرای آن است.
مهمترین مزیت بازاریابی چریکی
بازاریابی چریکی در نظریه های مدیریت بازاریابی، به عنوان بازاریابی بدون هزینه نیز شناخته می شود. در واقع بازاریابی چریکی شیوه ای از برنامه های بازاریابی است که در آن تلاش بر استفاده از ترویج کننده هایی بر پایه نوآوری و خلاقیت و برخلاف شرایط روتین انجام شود که دارای حداکثر بازدهی ممکن باشد. بازاریابی پارتیزانی یا چریکی یک روش نامنظم و نامتعارف در انجام فعالیت های تبلیغاتی بر مبنای یک بودجه بسیار کم است. چنین تبلیغاتی گاه به شیوه ای اجرا می شود که مخاطب حتی از وجود آنها بی اطلاع است و شاید بتوان گفت این نوع بازاریابی یکی از انواع بازاریابی های غیر مستقیم یا بازاریابی مبتنی بر هیاهو است.
این شیوه نوعی بازاریابی نامنظم برای کسب حداکثر نتایج با استفاده از حداقل منابع است. ابتکار و نوآوری، شکستن قوانین وجستجوی راهکارهای ناب برای روشهای بازاریابی، جزء لاینفک بازاریابی چریکی است. بازاریابی سنتی همواره پر هزینه بوده و این هزینه به اندازه ای بالا می باشد که از آن به عنوان معایب این شیوه یاد می شود. تا آنجا که اغلب مدیران شرکت های کوچک علی رغم علاقه به بهره گیری از آن، امکان تقبل هزینه های آن را ندارند. بازاریابی چریکی پاسخ مناسبی به این نیاز شرکت های کوچکی می باشد که بودجه کلانی برای برنامه های بازاریابی خود ندارند. به همین خاطر مدیران در بازاریابی چریکی هفتاد درصد بودجه های خود را صرف تبلیغات و سی درصد را نیز صرف سایر ابزارهای بازاریابی می نمایند.
بازاریابی چریکی در کسبوکارهای کوچک
بازاریابی چریکی بهطورکلی یک روش اثربخش برای موفقیت کسب و کارهای کوچک بهشمار میرود، چراکه هنوز تصویری از آنها در ذهن مخاطب شکل نگرفته که احتمال ازدستدادن آن را درنظر بگیرند. برای کسبوکارهای کوچک و نوظهور هر تعداد مخاطبی که با صرف هزینهای اندک جذب کنند، صرفنظر از بخشی از مخاطبان که برداشت خوبی از برنامهی چریکی نداشتهاند، باز هم یک پیروزی محسوب میشود.
بازاریابی چریکی در کسبوکارهای بزرگ
بهطورکلی بازاریابی چریکی برای کسبوکارهای کوچک و کمتر شناختهشده، بیشتر توصیه میشود تا کسبوکارهای بزرگ، چراکه ممکن است تصویر شکلگرفته از برند را مخدوش کند و در نهایت به ازدستدادن بسیاری از مشتریان فعلی منجر شود. بارها دیده شده شیرینکاریهای چریکی در نهایت به شکستی پرسروصدا منجر شده که روابط مشتریان بالقوه و حتی بالفعل را با شرکت خدشهدار کرده است. درصورتیکه برندهای بزرگ قصد استفاده از این روش را دارند، بهتر است روی صرفهجویی تمرکز نکنند و زمان زیادی را صرف تحقیقات کنند؛ حتی با اینکه ممکن است بعد از انجام تحقیقات به این نتیجه برسند که اجرای این روش برایشان امکانپذیر نیست و باید از آن چشمپوشی کنند.
بازاریابی چریکی در ایران
درست است که در بهکارگیری این روش در ایران باید محتاط بود، اما برخی از برندهای ایرانی که سعی در بهرهگیری از این روش تبلیغاتی داشتهاند، بهدلیل احتیاط بیشازاندازه، در نهایت تبلیغاتی بیمعنی و بدون پیام که جایگاه برندشان را زیرسؤال برده است، به مخاطبان ارائه کرده است. در نتیجه اگر برندهای بزرگ با تحقیقات به این نتیجه میرسند که ریسک انجام این روش برایشان بالاست و یا قادر به طراحی حرکتهای چریکی مناسبی نیستند، پس بهتر است از انجام آن صرفنظر کنند. همچنین توصیه میشود با توجه به سوظنهای موجود، از تبلیغاتی که تِم انساندوستانه یا کمک به افراد را دارند تا حد زیادی صرفنظر شود، چون امکان اینکه مخاطبین برداشتی معکوس داشته باشند و آن رفتارها را دلیلی برای ریاکاری و مواردی از این قبیل برداشت کنند، زیاد است.
چکیده
بازاریابی چریکی نوعی استراتژی تبلیغاتی است که بر تاکتیکهای غیرمرسوم و کمهزینه برای رسیدن به بیشترین بازدهی متکی است. مفهوم بازاریابی چریکی توسط جی کنراد لوینسون مطرح شد. او در سال ۱۹۸۴ کتابی با نام بازاریابی پارتیزانی یا چریکی را منتشر کرد که در آن در خلال معرفی این تکنیک، بر این موضوع تمرکز کرد که یک شرکت کوچک چگونه میتواند با بودجه کم، با شرکتهای بزرگتر رقابت کند.در واقع می توان گفت که بازاریابی هنر تغییر دادن عقاید مردم و یا حفاظت از عقاید آنها است. البته به شرط این که آنها تمایل به همکاری با شما را داشته باشند. شما باید برای موفقیت در بازاریابی چریکی، کاری کنید که مردم نوع و سبک محصول مصرفی خود را تغییر دهند و یا نوعی از محصولات و خدمات جدید را بپذیرند که قبلا وجود نداشته است. البته که چنین تغییری در یک لحظه یا یک ماه و یک سال میسر نمی شود و درست به همین خاطر است که بازاریابی را یک فرآیند می نامند نه یک رویدادی که در لحظه اتفاق می افتد.امیدواریم مطالب گفته شده در جهت پیشرفت کسب و کارتان مفید بوده باشد.