راهبردها و استراتژی های سرمایه گذاری
سرمایه گذاری
تعریف های گوناگون و در عین حال مشابهی از مفهوم واژه سرمایه گذاری ارائه شده است. می توان گفت سرمایه گذاری عبارت است از تبدیل وجوه مالی به یک یا چند نوع دارائی دیگر که با هدف به دست آوردن سود، برای مدتی در زمان آینده نگهداری خواهد شد. به بیانی دیگر، منظور از سرمایه گذاری، صرف نظر از هزینه کردن پول یا دیگر منبع مالی، در زمان حاضر، به همراه پذیرفتن ریسک (خطر) مشخص یا نا مشخص، برای کسب سود در آینده می باشد.

استراتژی سرمایه گذاری
سرمايه گذاري همواره با ريسك همراه است و سرمايه گذاران انتظار برگشت سرمايه خود را دارند. هيچ سرمايه گذاري ريسك را دوست ندارد و هرچه ميزان برگشت سرمايه در يك سرمايه گذاري بالاتر باشد، آن سرمايه گذاري موفق تر است . به طور كلي راهبرد هايسرمايه گذاري را مي توان به دو دسته تقسيم كرد :راهبردهاي نا كار آمد كه بكاربردن آن ها ريسك بالايي دارد و بازگشت سرمايه كمي را به دنبال دارد، و راهبرد هايكارآمدي كه احتمال ريسك پاييني دارد و بازگشت سرمايه در آن بسيار زياد است
برای داشتن یک سرمایه گذاری موفق در بورس اوراق بهادار یا سایر بازارها باید نکات متعددی را مدنظر قرار داد. توجه به تجربیات دیگران به ما کمک میکند تا بدون آزمون و خطا، یافتههای قبلی را مطالعه و بررسی کنیم. بازار سرمایه به علت امکان کسب سود که در بازههای زمانی مختلف دارد، برای بسیاری از سرمایهگذاران جذابیت دارد.
در این مطلب قصد داریم ۱۰ پیشنهاد به فعالان یا علاقهمندان بازار سرمایه ارائه دهیم تا با توجه به آنها، ریسک خود را کاهش داده و بازده مناسبی کسب کنند

1- فرصتهای مختلف سرمایهگذاری را در نظر بگیرید.
پیش از سرمایهگذاری در هر حوزه، باید جوانب مرتبط با آن را سنجید. فرصتها و تهدیدهای آن را بررسی کرد و بازارهای موازی آن حوزه را رصد کرد. در کنار بازار ارز، مسکن، طلا و …، بازار سرمایه یکی از رایجترین بازارها برای سرمایهگذاری است. بورس اوراق بهادار خود شاخهای از بازار سرمایه محسوب میشود که در میان سایر بخشهای این بازار از جذابیت بیشتری برخوردار است.
در بررسی بازارهای موجود برای سرمایهگذاری مواردی از قبیل میزان نقد شوندگی، ریسک سرمایهگذاری، بازده و تخصص لازم باید موردتوجه قرار گیرد. در مطلب سرمایه گذاری در بورس برای تازه واردان: راهنمای کامل مقایسه اجمالی میان بازار سرمایه و بازارهای موازی آن انجامشده است.
۲- استراتژی مشخص داشته باشید.
برای سرمایهگذاری در هر حوزه، باید استراتژی معینی داشت. در تعیین استراتژی باید به سه پرسش پاسخ دهیم:
- هدف ما از سرمایهگذاری چیست؟
- ریسکپذیری ما چه قدر است؟
- دید ما در سرمایهگذاری چیست؟ (بلندمدت، کوتاهمدت، میانمدت)
بنابراین در هر استراتژی، دید سرمایهگذار، میزان ریسکپذیری وی و اهدافی که از سرمایهگذاری دارد، مشخص میشود. داشتن استراتژی این امکان را در اختیار سرمایهگذار قرار میدهد که در هر شرایط بهترین تصمیم را اتخاذ نماید.
در حال حاضر استراتژیهای متعددی برای سرمایهگذاری وجود دارد. استراتژی سرمایهگذاری در بازار بورس ممکن است جنبشی یا غیرفعال باشد. استراتژی خرید و نگهداری نیز یکی از استراتژیهایی است که بیشتر مورداستفاده سرمایهگذارانی است که دید بلندمدت دارند. علاوه بر این استراتژیهای دیگری نظیر استراتژی رشد، استراتژی ارزشی و … وجود دارد. نکته مهم آن است که هر شخص باید استراتژی مشخصی برای سرمایهگذاری داشته باشد.
۳- انتظارات معقول داشته باشید و برای بازه معقولی سرمایهگذاری کنید!
بیشک یکی از اهداف همه افراد در سرمایهگذاری، کسب سود است؛ اما سوال اینجا است که چه میزان سود؟
انتظار اینکه با سرمایهگذاری در بازاری چون بازار سرمایه میشود «یک شبه، ره صدساله رفت»، انتظاری نابجا است. انتظار بازده از سرمایهگذاری باید متناسب با میزان ریسکپذیری باشد. برای مثال افرادی که ریسکپذیری بسیار اندکی دارند، نمیتوانند انتظار سود ۲۰ درصد ماهانه را داشته باشند.
علاوه بر این باید پذیریم در بازاری مانند بورس اوراق بهادار، در زمانهای مختلف و براثر شرایط متعدد (نظیر شرایط کلان اقتصادی، شرایط مدیریتی شرکت و مسائلی ازایندست) ممکن است بازدهی با افت و خیزهایی مواجه باشد که این افت و خیزها بازده سرمایهگذاری را تحتالشعاع قرار خواهد داد؛ بنابراین برای یک سرمایهگذاری موفق باید بازه زمانی مناسبی و بازده معقولی تعیین شود.
۴- همواره حاشیه امنی برای خود داشته باشید!
همانطور که انتظار کسب سود هنگفت یک شبه نامعقول است، ریسک بدون در نظر گرفتن یک حاشیه امن نیز غیرمنطقی است. سرمایهگذاران با روشهای مختلفی سعی در حفظ حاشیه امن خود و ایمن کردن سرمایهگذاریشان میکنند. بهعنوانمثال سرمایهگذارانی که در بازار اوراق بهادار فعالیت دارند، با تخصیص بخشی از پرتفوی به اوراق مشارکت (درآمد ثابت) یا تخصیص بخشی از سرمایه در صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت، ریسک سرمایهگذاری خود را کاهش داده و آن را ایمن میکنند.
۵- هر آنچه میخوانید یا میشنوید را باور نکنید!
آگاهی از اخبار و اطلاعات موثق، لازمه یک سرمایهگذاری موفق است؛ اما باید به فرق میان اطلاعات موثق و شایعات را دقت کرد. بسیارشاهد بودهایم که افراد در شبکههای اجتماعی یا سایتهای بدون مجوز، به انتشار اخبار بیاساس له یا علیه نماد یا نمادهایی پرداختهاند و متاسفانه بسیاری در افراد نیز بدون آگاهی از صحتوسقم این صحبتها معاملاتی انجام دادهاند؛ اما نتیجه آن چیزی بهجز ضرر برای خوانندگان و شنوندگان آن اخبار نبوده است. در این خصوص باید دقت کنیم که حتی گاهی دوستان یا افراد مورد اعتماد ما نیز ممکن است فریب یک جریان هدفمند را خورده باشند و ما به علت اعتمادی که به آنان داریم، آن سخنان را بپذیریم. لذا پیشنهاد ما این است که هر آنچه میخوانید یا میشنوید را باور نکنید!
۶- سبد سهام خود را بهطور مداوم بررسی کنید.
سرمایهگذاری در بورس اوراق بهادار مستلزم صرف وقت کافی است. با توجه به دامنه نوسانات هر سهم در روز (۵±%) تغییراتی که در بازده پرتفوی اتفاق میافتد، میتواند زیاد باشد. بررسی مداوم پرتفوی این امکان را به سرمایهگذار میدهد که در صورت منفی شدن بازده یک سهم، با تغییر چیدمان یا اصلاح آن، ضرر را به حداقل رساند. علاوه بر این با زیر نظر داشتن سبد دارایی، زمان مناسب برای خروج از یک سهم نیز مشخص میشود.
بنابراین اگر وقت کافی برای بررسی سبد سهام خود را ندارید، پیشنهاد ما استفاده از خدمات سبدگردانی است. شایانذکر است برای این کار حتماً شرکتهای دارای مجوز سبدگردانی مراجعه نمایید.
۷- تنوع مناسب را در پرتفوی خود داشته باشید.
در مورد رعایت تنوع در پرتفوی، نکته حائز اهمیت رعایت تنوع مناسب است! یعنی هم تنوع وجود داشته باشد و هم اینکه این تنوع مناسب و بهاندازه باشد. سرمایهگذاری در تک سهم ریسک بالایی دارد؛ بهعلاوه اینکه تنوع زیاد در سبد دارایی نیز موجب افزایش ریسک میشود؛ زیرا سرمایهگذار فرصت کافی برای رصد همه نمادها را ندارد. چیدمان منطقی از نمادها یکی از اصولی است که سرمایهگذار باید به آن توجه کند. وقتی صحبت از تنوع میکنیم، هم شامل نمادها و هم شامل صنایع میشود.
۸- این استراتژی را مدنظر قرار دهید: بخرید و نگهدارید!
همانطور که در بخش استراتژیها اشاره کردیم، یکی از استراتژیها خرید و نگهداری سهام است. این استراتژی بیشتر مورداستفاده کسانی است که دید بلندمدت دارند و آزمون خود را بسیار پس داده است. حتی به اشخاصی که دید کوتاهمدت هم دارند، توصیه میشود که برخی نمادهای خود را بادید بلندمدت خریداری کنند.
از طرف دیگر با شنیدن یک خبر سریع اقدام به خروج از سهم نکنید. بررسی صورتهای مالی شرکتها و گزارشهای دورهای آنها، این امکان را به ما میدهد که بدانیم آیا ماندن در این سهم معقول است یا خیر.
۹- آموزش و افزایش دانش
آموزش و افزایش دانش و مهارت در هر حوزهای از اهمیت بالایی برخوردار است. بازار سرمایه نیز از این قاعده مستثنا نیست. یادگیری نحوه تحلیل سهام و بازار در دورهها و بازههای مختلف، اطلاع از تفسیر حرکت نمودارها، درک صورتهای مالی شرکتها، بررسی تاثیرات اتفاقات سیاسی و اقتصادی جهان و ایران بر روی قیمت سهام، نحوه ارزشگذاری سهام، اطلاع از قوانین و مقررات حاکم بر بازار سرمایه و … همه و همه برای موفقیت در سرمایهگذاری لازم و ضروری است.
۱۰- بهموقع بخرید و بهموقع از سهم جدا شوید!
غالب سرمایهگذاران تازهوارد، سهام را در شرایطی که قیمت آن در بازه مثبت است خریداری کرده و از خرید سهم در قیمتهای منفی اجتناب میکنند؛ اما واقعیت این است که سرمایهگذاران خبره، عموماً سهم را در کف قیمتی خرید میکنند. واقعیت این است که وقتی قیمت سهم مثبت شده، سهم رشد خود یا بخشی از آن را انجام داده است؛ لذا سود چندانی نمیتوان برای آن متصور بود؛ اما زمانی که سهم در بازه منفی قیمت خود حرکت میکند با بررسی نمودارهای تکنیکال و گزارشهای مالی آن میتوان تصمیمگیری مناسبتری کرد. نکته مهم اینکه خرید سهم در هر قیمت منفی توصیه نمیشود.
همانطور که خرید سهم در قیمت مناسب موردتوجه است، فروش آن نیز باید در زمان و قیمت مناسبی اتفاق افتد. در این حالت نیز عموماً سرمایهگذاران تازهوارد مرتکب دو اشتباه میشوند:
یا زمانی که سهم منفی است، بدون بررسی لازم و تحت تاثیر جو بازار آن را میفروشند.
با زمانی که سهم مثبت است، به اشتیاق کسب سود بیشتر سهم را بدون بررسی لازم نگه میدارند.
هر دو این شرایط برای سرمایهگذار زیان هنگفتی در پی داشته باشد؛ بنابراین تاکید میشود که بهموقع بخرید و بهموقع بفروشید.