استارتاپ چیست
استارت آپ را به فارسی به شرکت نوپا ترجمه کردهاند. اگر چه در تعریف استارت آپ بر این مسئله تاکیدی وجود ندارد که حتماً فعالیت آن در حوزه تکنولوژی یا فناوری اطلاعات باشد، اما به دلیل اینکه بسیاری از استارت آپ ها در سالهای اخیر، حول این زمینهها شکل گرفتهاند، گاهی در تعریف استارت آپ به این مسئله هم اشاره میشود که استارت آپ باید در حوزه فن آوریهای نوین فعال باشد. با ما همراه باشید تا شما را با استارتاپ و انواع آن آشنا کنیم.
تعریف و درک مفهوم استارت آپ
به طور کلی، استارت آپ به پروژههایی گفته میشود که در جریان آن، یک ایده خام، به کمک تلاش و کوشش یک گروه به تولید یک محصول میانجامد و زمینه برای فروش آن محصول فراهم میشود. در واقع، استارت آپ تمامی مسیر از صفر تا صد را طی میکند و تمامی مراحل را به صورت آزمون و خطا و یا یادگیری اصول و مبانی پایه آن انجام میدهد. حال ممکن است شروع مفهوم استارت آپ به صورت یک کار علمی خیلی پیچیده مانند یک اختراع سخت در حوزه نرم افزاری باشد، یا یک گروه بازاری تصمیم به تغییر در یک محصول خیلی ساده بگیرند و زمینه ورود آن به بازار به عنوان یک محصول جدید را فراهم کنند.
پس لازم است که دوباره تکرار کنیم، ایدههای موفق استارت آپی یا استارت آپ های موفق جهانی و استارت آپ های موفق ایرانی لزوماً بر روی کارهای علمی پیچیده کار نمیکنند؛ بلکه در تولید یک محصول و در فروش آن به مشتری، موفقتر از سایرین هستند.
تاریخچه استارت آپ
اگر بخواهیم به تاریخچه استارت آپ بپردازیم، مطمئناً میتوان شروع آن را با شروع تمدن در بین انسانها و خرید و فروش محصولات مختلف گره زد. اما آغاز استفاده از مفهوم استارت آپ به سال حدود ۱۹۱۱ میلادی برمیگردد که آغاز آنها با شرکتهای Silicon Valley شروع شد. یکی از مهمترین محصولات این شرکت، استارت آپ IBM بود که اسم آن از International Business Machines برگرفته شده است. این استارت آپ در سالیان بعد موفق شد که خود را به عنوان یکی از غولهای تولید کننده نرم افزار در دنیا معرفی کند.
یکی دیگر از قدیمیترین و موفقترین استارت آپ های دنیا، شرکت اپل است که توسط استیو جابز راهاندازی شد و همه شما با نحوه به وجود آمدن و سختی کشیدنهای این فرد در به نتیجه رسیدن این استارت آپ آشنا هستید. اما یکی دیگر از استارت آپ های معروف جهان که همه ما با آن درگیر هستیم، استارت آپ گوگل است که ایده آن در سال ۱۹۹۷ مطرح شد و در سال ۱۹۹۸ آغاز به کار و محصول خود را تولید کرد. امروزه میتوان موتور جستجوی گوگل را به عنوان پیچیدهترین و قویترین موتور جستجو در جهان معرفی کرد.
انواع استارت آپ
استارتاپ انواع مختلفی دارد که ما در این مقاله ۶ نوع از استارت آپ های موفق را معرفی می کنیم.
۱- استارت آپ سبک زندگی: استارت آپی محسوب می شود که با زندگی روزمره ما عجین شده است. به طور مثال شخصی که ماشین برقی برای تفریح خود در پارک، تهیه کرده است با ارائه آن به دیگران و دریافت مبلغی می تواند ماشین برقی خود را در سطح بالایی نگه دارد و تفریح بیشتری کند.
۲- کسب و کارهای کوچک: در این نوع استارتاپ معمولا یک خانواده مالک آن است و آن را اداره میکند و بیشتر برای تامین مخارج خانواده انجام می دهند.
۳- استارتاپهای گسترشپذیر: این نوع سود و بازدهی بیشتری دارند و عموما به صورت خوشههای نوآور و خلاق با هم تشکیل گروه میدهند. به طوریکه چند ایده خوب در کنار هم یه ایده ناب تری را تشکیل می دهد.
استارت آپ هایی که طراحی شده اند تا به سرعت فروخته شوند: مثلا در حوزه مسکن، استارت آپی تهیه می شود که می تواند مشکل بنگاه های املاک را به سرعت حل کند. سازنده این استارت آپ هدفش فقط فروش این استارت آپ برای شرکت های بزرگ است.
۴- استارتاپهای اجتماعی: هدف این استارتاپ ها فقط کسب درآمد نیست و نگاهشان بیشتر دنبال تبدیل دنیا به مکانی بهتر برای انسان ها است.
۵- شرکتهای استارتاپ بزرگ: شرکتهای بزرگ به دلیل تغییرات در سلسقهی مشتری، فناوریهای جدید، قانونگذاری، رقبای جدید و … مجبور هستند تا با ایفای برنامه های جدید و استارت آپ ها نوین در میدان رقابت حضور داشته باشند.
۶- استارت آپ های اجتماعی: برعکس استارتاپهای گسترشپذیر، هدف این استارتاپها این است که دنیا را تبدیل به جایی بهتر کنند، نه اینکه سهم بازار را بگیرند یا برای بنیانگذاران آن ثروت بسازند
مولفه های یک استارتاپ موفق
در واقع یک اکوسیستم استارتاپی سالم و کارآمد باید حداقل این ۷ مولفه را داشته باشد:
۱- استعداد
۲- تحصیلات و دانش کاربردی
۳- مکانهای مختص برگزاری رویداد و فضاهای تجمع و تبادل نظر فیزیکی برای ترویج دانش و آموزش
۴- مربیهای بادانش، مسلط و باتجربه
۵- مراکز رشد و شتابدهندههای فعال و واقعی
۶- سرمایهگذاران واقعی و آگاه
۷- رسانههای اختصاصی این حوزه
لیست استارتاپ های ایرانی
از چندین سال پیش در ایران کسب و کار های استارتاپی به وجود آمدند. برترین استارتاپ های ایرانی وبسایتها و اپلیکیشنهایی شناخته شده بین مرم هستند که نه مورد از موفقترین استارتاپ های ایرانی به این ترتیب میباشند:
۱- دیجی کالا: فروشگاه اینترنتی دیجی کالا اجناس بسیاری برای عرضه در ایران دارد و نمونه خارجی آن آمازون میباشد. دیجی کالا بزرگترین سایت فروش اینترنتی در ایران به حساب میآید.
۲- کافه بازار: کافه بازار مرجع دانلود اپلیکیشن است. نمونه خارجی آن گوگل پلی میباشد. این اپلیکیشن مخاطبان بسیار زیادی را دارد به طوری که اپلیکیشنها و بازیهای ایرانی که توسط افراد و شرکتهای داخلی ساخته میشوند اکثرا در کافه بازار ثبت میشوند.
۳- آپارات: آپارات سایت مرجع فیلم و کلیپ ایرانی است و نمونه خارجی آن یوتیوب میباشد. کاربردهای آپارات دقیقا مشابه یوتیوب است. در آپارات امکان ساختن کانال و درج ویدئو توسط افراد وجود دارد. این سایت از طریق تبلیغات درآمدزایی میکند. سالهای زیادی از تاسیس آپارات میگذرد به طوری که از سال ۱۳۸۰ تاسیس شده است. آپارات در سال ۱۳۹۳ وارد بخش ویدئویی شده است و جزء موفقترین استارتاپ های ایرانی است.
۴- اسنپ: اسنپ اپلیکیشنی است که تحولی را در حمل و نقل درون شهری ایجاد کرده است و نمونه خارجی آن اپلیکیشن Uber است. با اسنپ میتوان در کمترین زمان و با هزینهای بسیار مناسب تاکسی یا موتور یافت و به جز شهر تهران در بسیاری از شهرهای دیگر ایران در حال فعالیت است. به جز اسنپ استارتاپهای ایرانی دیگری نیز روی حمل و نقل درون و برون شهری در حال فعالیت هستند.
۵- تپسی: تپسی شرکتی دقیقا مشابه اسنپ است و اصلی ترین رقیب آن میباشد. البته گوی رقابت را فعلا اسنپ از تپسی ربوده است. اما با این حال تپسی هم جزء شرکتهای ایرانی موفق محسوب میشود.
۶- دیوار: دیوار از سایتهای پردرآمد ایران است. دیوار سایت و اپلیکیشنی است که میتوان در آن به صورت رایگان در فیلدهای مختلف آگهی درج کرد. در دیوار روزانه آگهیهای بسیاری در زمینههای فروش و اجاره ملک، فروش اجناس دست دوم، آگهی استخدام و… درج میشود. دیوار از پروموت کردن آگهیها به شکلهای مختلف درآمد کسب میکند.
۷- علی بابا: علی بابا سایت رزرو و خرید بلیط قطار و هواپیماست که نمونههای خارجی بسیاری دارد. علی بابا موفقترین سایت ایران در زمینه رزرو و خرید بلیط است که تبدیل به بزرگترین سامانه خرید بلیط هواپیما و قطار در ایران شده است.
۸- ریحون: ریحون سایت و اپلیکیشنی برای سفارش آنلاین غذاست. سایتهای ایرانی دیگری همانند ریحون در این حوزه فعال هستند و همگی خدماتی چون سفارش از رستورانهای اطراف و ارسال غذا را ارائه میدهند. به دلیل اینکه این سایتها کدهای تخفیفی را برای مشتریان خود در نظر میگیرند و غذا را در درب منزل تحویل مشتری میدهند محبوبیت این سایتها به شدت افزایش یافته و کاربران زیادی را جذب خود کرده اند.
۹- بامیلو: بامیلو سایتی مشابه دیجی کالا است که بستری برای خرید آنلاین میباشد. بامیلو در ابتدا روی حوزههایی مانند لباس و کفش که دیجی کالا کمتر در آن ورود کرده بود، متمرکز شد. به همین علت توانست سهمی از بازار را متعلق به خود کند و مشتریان خاص خود را دارد.
چکیده
شرکت نوپا یا استارتاپ (کوتاهشدهٔ عبارت startup company) به یک شرکت یا کسبوکار گفته میشود که معمولاً به تازگی و در نتیجهٔ کارآفرینی ایجاد شدهاست، رشد سریعی دارد، و در جهت تولید راه حلی نوآورانه و دوام پذیر برای رفع یک نیاز در بازار شکل گرفتهاست. این شرکتها معمولاً مبتنی بر ایدههایی ریسکپذیر هستند که مدل کسب و کارشان مشخص نیست و بازار هدفشان نیز در حد فرض است. شرکتهای نوپا میتوانند در هر حوزهای ایجاد شوند، ولی اغلب به شرکتهایی گفته میشود که رشد سریعی دارند و در زمینه تکنولوژی فعالیت میکنند.
در این مقاله سعی کردیم هر آن چیزی که درباره استارتاپ باید بدانید را عنوان کنیم. قبل از راه اندازی استارت آپ خود باید روی ایده تان تمرکز کنید. مهمترین چیز محصول اولیه است که می خواهید آن را تولید کنید.امیدواریم از این مقاله هم استفاده کافی را برده باشید. مثل همیشه منتظر نظرات ارزشمندتان هستم.