آموزش اقتصاد به کودکان

آموزش اقتصاد به کودکان

آموزش اقتصاد به کودکان

از قدیم گفته اند که هر چه بچه زودتر یک زبان بیگانه را یاد بگیرد، سریعتر آنرا یاد گرفته و روان تر آنرا صحبت می کند. درمورد آموزش مسائل مالی هم همینطور است. اگر در کودکی به بچه ها یاد بدهیم که چطور به طریقی که هم برایشان مفرح باشد و هم آموزشی باشد، پس انداز کنند، بعد ها بهتر از عهده مدیریت مالی خود برمی آیند.

به همین دلیل است که توجه کردن به آموزش هوش مالی به کودکان موضوعی است که می تواند تاثیر زیادی در آینده مالی آن کودک و موفقیت یا عدم موفقیت او در سنین بزرگسالی داشته باشد. متاسفانه با وجود اهمیت هوش مالی در زندگی افراد، در کشور خودمان به آموزش این مسئله به کودکان توجه چندانی نمی شود. خوشبختانه هوش مالی از طریق آموزش قابل ارتقاء است. چه بهتر که این آموزش ها از سنین کودکی آغاز شوند تا تاثیرگذاری بیشتری داشته باشند. پس با ما همراه باشید تا به شما نشان دهیم چگونه به فرزندان خود مسایل مالی را آموزش دهید.

هوش مالی کودک شما در واقع دیدگاه آن ها نسبت به پول و طرز رفتار آن ها با پول است. افزایش هوش مالی به کودکان کمک می کند تا عادات پولی آن ها به شکلی پایه ریزی شود که در آینده بتواند آن ها را به ثروت نزدیک کند. البته باید به این نکته توجه کرد که آموزش هایی که در مورد پول و مسائل مالی به کودکان داده می شود، متناسب با سن آن ها و برایشان قابل فهم باشد. به عنوان مثال صحبت کردن در مورد مسائل حقوقی در قرارداد های مالی برای یک کودک جذاب و قابل فهم نخواهد بود. در ادامه نکاتی را برای آموزش مسائل مالی به کودکان برای شما بیان می کنیم.

۱- پول دوست داشتنی است

از همان سنین پایین نباید اجازه داد که افکار منفی در مورد پول در ذهن کودکان تاثیر بگذارد. در جامعه ما مرسوم شده است که از همان دوران کودکی و نوجوانی به افراد اینگونه القا می شود که افراد فقیر انسان های شریف تری هستند و یا اینکه پول انسان را از معنویت دور می کند و در مدارس اینگونه آموزش داده می شود که ارزش علم بیشتر از ثروت است و انسان باید تمام وقت و تلاش خود را تنها برای افزایش سطح تحصیلات خود صرف کند.

باید به کودکان آموزش داده شود که پول چقدر در موفقیت و احساس خوشبختی انسان تاثیرگذار است. باید آن ها را با این موضوع آشنا کنید که افراد پولدار می توانند انسان های بهتری برای اطرافیان و حتی جامعه خود باشند. اگر در طی این سال ها به کودکان در مورد ارزش پول و ارزش کار آموزش داده می شد امروز شاهد این تعداد از افراد تحصیلکرده و بی پول نبودیم.

۲- آشنایی کودکان با پول های رایج

در سنین پایین می توانید آموزش کودکان برای یادگیری تفاوت ارزش پول های رایج را شروع کنید. به عنوان مثال سکه های رایج را مرتب به او نشان دهید و ارزش هر کدام را برای او بگویید. بعد از مدتی کودک قادر خواهد بود که با توجه به ظاهر سکه ها تشخیص دهد که کدام یک ارزش بیشتری دارد. در مورد پول های کاغذی هم همین کار را می توانید انجام دهید. این کار می تواند از سنین ۳-۴ سالگی شروع شود. میتوان گفت که آموزش ارزش پول های رایج جزء اولین اطلاعات مالی و پولی است که باید به کودکان ارائه شود.

۳- ایجاد قلک برای کودکان

در همان سنین پایین بعد از صحبت در مورد پول و یاد دادن ارزش پول ها به کودک بهترین کار این است که برای او یک قلک تهیه شود. به او یاد دهید تا پول های سکه ای و کاغذی را که به او می دهید در آن پس انداز کند. توصیه می شود که از قلک های شیشه ای یا قلکی که دارای جنس شفاف است، استفاده شود تا کودک بتواند پول ها را در آن ببیند و از انباشته شدن پول در آن لذت ببرد. سعی کنید او را تشوق کنید که مراقب قلکش باشد و از آن محافظت کند. به کودکان بگویید که می تواند با پولی که در قلکش جمع می کند چیز هایی را که دوست دارد، بخرد.

آموزش اقتصاد به کودکان

اجازه بدهید کودک در دو حالت از پول های درون قلکش استفاده کند هم در حالتی که قلکش کاملا پر شده است و هم در حالتی که پول کمتری در آن است و پر نشده است. با این کار کودک یاد می گیرد که هرچه پول بیشتری پس انداز کند قدرت خرید چیز های بهتری خواهد داشت و همین موضوع باعث خواهد شد که پس انداز برای کودک لذت بخش شود. انجام این کار باعث می شود که کودک در سنین پایین با پس انداز کردن آشنا شده و از آن لذت ببرد.

۴- برای پس انداز قانون قرار دهید

زمانی که سن کودک به حدی می رسد که برای او پول توجیبی تعیین می کنید همزمان قانونی نیز برای او وضع کنید که مثلاً به صورت هفتگی یا ماهانه درصدی از این پول را پس انداز کند. اگر کودک خود را قبل از این زمان به خوبی با مفهوم پس انداز آشنا کرده باشید و در ابتدا قوانین سختگیرانه ای را وضع نکنید، مطمعناً کودکان از این قوانین به خوبی استقبال خواهند کرد. در این زمان و در سنین اولیه مدرسه به جای قلک از یک حساب بانکی برای سپرده گذاری استفاده کنید که به آن سود تعلق بگیرد. هر چند هم که این سود ناچیز باشد اما کودک را با این موضوع آشنا می کند که پول می تواند پول بسازد. به او یاد بدهید که اگر برای مدتی پولش را در حساب نگه دارد، می تواند سود آن را دریافت کند. در هنگام انتخاب نوع حساب با کودک خود مشورت کنید.

۵- صحبت با کودکان در مورد کسب و کارتان

برای آشنایی کودکان با کسب و کار و کسب درآمد می توان زمانی را به طور روزانه اختصاص داد و با آن ها در مورد کسب و کاری که دارید، صحبت کنید. به آن ها بگویید که چرا شما باید کار کنید و کسب درآمد چه نقشی در زندگی شما دارد. به عبارت دیگر سعی کنید ارزش کار، تلاش و کسب درآمد را به آن ها یاد بدهید.

حتی می توانید در مورد مسائل مالی با آن ها مشورت کنید به عنوان مثال بگویید می خواهم فلان وسیله را بخرم و قیمت آن این مقدار است، آیا به نظرت این قیمت برای داشتن این وسیله مناسب است؟ سپس از او بخواهید فکر کند و دلایلش را به شما بگویید. زمانی که کودک شما سعی می کند به خوبی فکر کند و به شما پاسخ دهد او را تشوق کنید و حتی پاداش هایی را برای او در نظر بگیرید. با این کار کودک شما به فکر کردن در مورد مسائل کسب و کار و مسائل مالی علاقه مند می شود.

۶- الگوی عملی مناسب

خواه یا ناخواه کودکان از والدین خود الگوبرداری می کنند. با افزایش سن آن ها و آشنا شدنشان با مفهومی به نام پول به رفتار والدن خود با پول نیز دقت بیشتری می کنند. پس سعی کنید در حضور کودکان به گونه ای با پول رفتار کنید که الگوبرداری از آن بتواند باعث رشد هوش مالی آن ها شود. پس برای افزایش هوش مالی کودکان، والدین باید به رفتارشان با پول در حضور بچه ها دقت کافی را داشته باشند. به عنوان مثال والدینی که علاقه آن ها به خرج کردن پول بیشتر از پس انداز آن است و این رفتار را در حضور کودک نیز انجام می دهند احتمال خیلی زیادی وجود دارد که کودکان آن ها نیز در آینده چنین رفتاری را پول داشته باشند.

۷- پول توجیبی

معمولا سنین ۶-۷ سالگی زمانی است که کودک قادر خواهد بود بیشتر چیزهایی که لازم دارد را خودش خریداری کند. پرداخت پول توجیبی منظم باعث پس انداز منظم تر و البته خرج کردن منظم تر پول توسط کودکان خواهد شد. یکی از بزرگترین اشتباهات والدین این است که به کودک پول توجیبی نمی دهند و در مقابل می گویند که هر وقت کودکمان به پول نیاز داشت به او مبلغی را که بخواهد، می دهیم. این کار یک اشتباه بزرگ است.

آموزش اقتصاد به کودکان

باید در انتخاب پول توجیبی که به کودکان پرداخت می شود دقت زیادی انجام شود و مقدار مناسبی برای آن بر اساس سن کودک، وظایفی که بر عهده دارد و همچنین شرایط کودک تعیین شود. سعی کنید همیشه کودکان را تشویق کنید که بخشی از پول توجیبی خود را پس انداز کنند و برای خرج کردن بقیه آن نیز به صورت منطقی و معقول عمل نمایند. هیچگاه از پول توجیبی به عنوان یک ابزار تنبیهی استفاده نکنید.

زمانی که کودک شما می خواهد پول توجیبی که به او می دهید، افزایش یابد با او صحبت کنید و دلایلش را برای این افزایش بشنوید و اگر غیر منطقی بودند به او توضیح دهید که نمی توانید با خواسته او موافقت کنید و دلایل مالی منطقی را به او ارائه دهید. به این نکته توجه کنید که پول توجیبی زیاد می تواند باعث شود که کودک شما به ولخرجی عادت کند.

۸- تشویق کودک به کسب درآمد

در کنار پول توجیبی که به کودک می دهید او را تشویق کنید که با انجام برخی کار ها درآمدی را برای خودش به دست بیاورد. به عنوان مثال اگر مغازه ای دارید، می توانید ساعتی از روز را مشخص کنید که کودک شما در تمیز کردن و مرتب کردن مغازه به شما کمک کند. تشویق کردن کودکان به کار کردن در محیطی بی خطر و امن باعث خواهد شد که او از همان سنین لذت کسب درآمد را حس کند و همچنین باعث افزایش اعتماد به نفس و مسئولیت پذیری در کودک خواهد شد.

۹- تعیین اهداف مالی توسط کودکان

کودک خود را تشویق کنید که از همان سنین کودکی برای خواسته هایش اهداف مالی تعیین کند. به عنوان مثال اگر کودک شما می خواهد یک کفش اسکیت بخرد از او بخواهید که برای آن هدف مالی تعیین کند و مشخص کند برای رسیدن به هدف خود به چقدر زمان و چقدر پول احتیاج دارد. از او بخواهید که مشخص کند در چه زمانی و با چه مقدار از پس انداز پول توجیبی که به او می دهید، قادر خواهد بود قیمت یک کفش اسکیت را بپردازد. سعی کنید او را برای انجام این کار تشویق کنید مثلاً به او بگویید در صورتی که بتواند در زمانی تعیین شده ۷۰% از مبلغ کفش اسکیت را پس انداز کند شما بقیه این مبلغ را به او کمک خواهید کرد.

۱۰- آماده کردن کودک برای شکست های مالی

به کودک خود بیاموزید که شکست مالی ممکن است برای هر کسی پیش بیاید. سعی کنید در این مورد با او حرف بزنید و او را با شرایط ناخوشایند مالی نیز آشنا کنید. به او یاد بدهید زمانی که در رسیدن به اهداف مالی تعیین شده شکست می خورد، نباید نا امید شود و در عوض باید دلایل شکست را بررسی کرده و در موقعیت های بعدی از این تجربه استفاده کند. مطمعناً کودک شما اشتباهات مالی زیادی خواهد کرد اما این اشتباهات می تواند برای او خیلی مفید باشد چرا که اگر به او کمک کنید تا دلایل این اشتباهات را پیدا کند و از آن ها درس بگیرد در واقع کمک بزرگی به تقویت هوش مالی کودک خود کرده اید.

۷ اشتباه والدین در آموزش اقتصاد به کودکان

معمولا والدین در آموزش مسایل مالی به کودکان اشتباهاتی را انجام می دهند که عبارتند از:

اشتباه مالی ۱: پول تو جیبی دادن به صورت دائم

یکی از خطرهای دادن پول تو جیبی دائم این است که می تواند در ذهن آنها حقی را ایجاد کند. اگرچه اینکه جوانی خودش پول داشته باشد، مسئله مهمی است و می تواند پایه اولیه آموزش مالی، پس انداز، خرج کردن و بودجه بندی را برایش فراهم کند اما یکی از کارشناسهای مالی محبوبم، لورال لانژمیر گفته است: «هرگز به بچه هایتان پول تو جیبی ثابت ندهید.»

او می گوید که یکی از بهترین سرمایه گذاری هایی که می توانید به فرزندتان بیاموزید آموزش ارزش کارآموزی و روشی که اقتصاد در دنیا عمل می کند است. بنابراین به جای پرداخت پول تو جیبی هفتگی، تمرین ها و فعالیت هایی را طراحی کنید که بر روی اساس و پایه مالی تمرکز دارند. بهتر است برای فرزندهایتان پاداش مالی قرار دهید و به آنها یاد دهید که در ازای تلاشی که می کنند پول به دست می آورند.

اشتباه مالی ۲: حرف نزدن درباره پول

یکی دیگر از اشتباهات این است که درباره پول و ارزش آن با فرزندهایتان صحبت نکنید. والدین اصلی ترین منبع اطلاعاتی مالیاتی کودکان هستند اما ۷۴ درصد والدین نسبت به بحث های خانوادگی با فرزندان درباره پول بی میل هستند. زمانی که والدین درباره مسائل مالی نگران هستند اما آن را با فرزندانشان درمیان نمی گذارند، بچه ها هم فقط اضطراب و نگرانی را از والدین دریافت می کنند و رفتار نامناسبی نشان می دهند و به جای اینکه درباره مسائل مالی و موقعیت های مختلف مالی اطلاعات درستی به دست آورند، در ناخودآگاه ذهنشان ثبت می شود که پول «اضطراب آور» و «بد» است.

اشتباه مالی ۳: کارت های اعتباری جادویی

آموزش اقتصاد به کودکان

تحقیقات نشان داده است که افراد زمانی که از کارت اعتباری استفاده می کنند نسبت به پول نقد ۳۰ درصد بیشتر خرج می کنند. زمانیکه از کارت استفاده می کنید نادیده گرفتن پولی که خرج می شود خیلی راحت تر است.

کارت های اعتباری نه تنها بودجه شما را کاهش می دهد بلکه الگوی نامناسبی هم برای فرزندانتان است. بچه ها فقط کارتی را می بینند که مدام کشیده می شود و خریدها در کیسه های خرید بیشتر می شوند و این حالت جادویی برایشان لذت بخش است. لازم است آنها بیاموزند که وقتی چیزی می خریم، درواقع پولی که هزینه کرده ایم از بین می رود. در عوض، استفاده کردن از پول نقد برای آنها تصویر درست تری از پول خرج کردن را می سازد یا زمانی که از کارت استفاده می کنید برایشان توضیح دهید که در آن کارت پول مشخصی وجود دارد که ممکن است تمام بشود.

اشتباه مالی ۴: الگوهای نامناسب

چگونه می توانیم انتظار داشته باشیم که فرزندهایمان پس انداز کردن را یاد بگیرند وقتی خودمان چنین کاری را انجام نمی دهیم؟ مهم است که به آنها ارزش پس انداز کردن را نشان بدهیم. می توانید یک قلک پس انداز به آنها بدهید و خودتان هم یکی در خانه قرار دهید و روی آن بنویسید «برای سفر» و هر روز مقداری پول در آن بیاندازید. بدین ترتیب می توانید الگوی مناسبی برایشان باشید.

اشتباه مالی ۵: به آنها نه بگویید

یکی دیگر از اشتباههای بزرگ والدین این است که به خواسته های فرزندهایشان دائما پاسخ مثبت می دهند. بارها پیش آمده به خانه شخصی رفته ام که همچنان مشغول پرداخت قسط وام خانه اش است و در اتاق فرزندش بیش از حد اسباب بازی وجود دارد. این رفتار بچه هایی را بزرگ می کند که در زندگی «نه» نشنیده اند و وقتی بزرگ شوند همه چیز را خیلی سریع و بدون تلاش می خواهند.

اشتباه مالی ۶: اجازه نمی دهید شکست بخورند

چندبار پیش آمده که وقتی به مشکل مالی برمی خورند به آنها کمک کنیم؟ هیچ کس دوست ندارد زمین خوردن و شکست فرزندش را ببیند اما با حمایت های بیجا و نادرست مالی فرصت یادگرفتن استقلال مالی را از آنها می گیریم. پرداخت قبض تلفن شخصی، بیمه ماشین شخصی و حتی قسط های خانه شخصی اشان را به عهده خودشان بگذارید.

اشتباه مالی ۷: مراقب لحن حرف زدنتان باشید

بچه ها هر روز درخواست پول می کنند. والدین اغلب در برخی مواقع درخواست خریدی که از سمت بچه ها عنوان می شود را با گفتن «پول کافی همراهم نیست» یا «نمی توانیم این اسباب بازی را بخریم، گران است» رد می کنند. لحن حرف زدنتان در زمان گفتن چنین جملاتی خیلی مهم است.

داشتن یک مکالمه صادقانه با آنها نتیجه مثبتی دارد. توضیح دادن اینکه چرا برایشان خرید نمی کنید به آنها این امکان را می دهد تا درباره اولویت بندی های خرید و بودجه بندی فکر کنند و ایده به دست بیاورند. به جای استفاده از جمله «نمی توانیم آن را بخریم»، جمله «چگونه آن را بخریم» را به کار ببرید . این کار باعث می شود که آنها به اینکه چگونه آنچه می خواهند را به دست بیاورند بیشتر فکر کنند و کمتر احساس قربانی بودن داشته باشند.

آموزش اقتصاد به فرزندان متناسب با سنشان

در ادامه روش‌هایی برای آموزش مسائل مالی به بچه‌ها به تناسب سنشان را می‌خوانید.

۲ تا ۳ سالگی
اولین چیزی که برای کودکان در این سن جالب است لمس کردن اسکناس و سکه است. البته معمولاً سکه به خاطر ظاهرش برایشان جذابیت بیشتری دارد؛ اما از آنجایی‌که کودکان در این سن نمی‌توانند ارزش پول را درک کنند در ابتدا شروع می‌کنند به یادگیری اسم اسکناس‌ها و سکه‌ها. برای این کار می‌توانید یک بازی ابداع کنید که در آن فرزندتان اسم سکه و اسکناس‌ها را نام ببرد.

۴تا ۵ سالگی

آموزش اقتصاد به کودکان

در این سن و در خانه، بازی رفتن به رستوران را انجام دهید. این کار سرگرم‌کننده‌ مهارت‌های زیادی را به آن‌ها یاد می‌دهد؛ مهارت‌ هایی مانند چیدن میز، اینکه چطور در رستوران و محیط‌های این‌چنینی خوب رفتار کنند و پرداخت پول در ازای خدماتی که دریافت می‌کنند. بهتر است به بچه‌ها در این سن یادآوری کنید که در حین این بازی بعدازاینکه وانمود کردند که مثلاً در رستوران غذایشان را خوردند، صورت‌ حسابشان را پرداخت کنند. زمانی که مفهوم این کار را به‌درستی درک کردند در خصوص دریافت و پرداخت پول خیلی هیجان‌زده خواهند شد؛ تجربه پرداخت کرایه تاکسی هم روش خوبی است.

همچنین کودک در این سن باید یاد بگیرد که برای به دست آوردن پول باید کار کرد در طی گشت و گذار در شهر مشاغل مختلف را به او آموزش دهید و همینطور تفاوت میان شغل های آزاد و مشاغل دولتی را به او یادآور شوید. همچنین در این سن با استفاده از قلک می توانید مفاهیم پس انداز کردن را به او یاد دهید. در نهایت کودکتان می بایست تفاوت میان خرید لوازم ضروری و اضافی را تشخیص دهد.

۹ تا ۱۲ سالگی
یکی از راه‌هایی که می‌توانید ارزش کالاهای مختلف را به او یاد دهید خواندن تگ قیمت محصولات در یک فروشگاه است. مفاهیم مقدار و قیمت را به او آموزش دهید. با مثال‌هایی رابطه کیفیت محصول با قیمت را به او نشان دهید. به‌طور مثال یک‌بار یک دستمال‌کاغذی مارک و جنس خوب به قیمت بالا بخرید و بار دیگر یک دستمال‌کاغذی خیلی ارزان و معمولی با قیمت پایین‌تر، تفاوت قیمت و کیفیت را به‌طور ملموس برایش بگویید. برای آشنایی بیشتر و همین طور او را نیز در این تصمیم گیری ها شریک نمایید برای مثال با فرزندتان به خرید بروید و مبلغی پول به او بدهید تا برایتان خرید کند سپس خرید او را مورد ارزیابی قرار دهید.

۱۳ تا ۱۵ سالگی
در قدم اول به فرزندتان یاد دهید که حداقل ده درصد از پولی که به دست می آورد را پس انداز کند برای او هدف مالی تعیین کنید و اگر به آن هدف رسید به عنوان جایزه مبلغی نیز خودتان به پس انداز فرزندتان اضافه کنید. در این سن همین طور می‌توانید فرزندتان را با بازار سهام و بورس آشنا کنید. می‌توانید وانمود کنید که می‌خواهید در یک شرکت که اسمش برای فرزندتان آشناست، سرمایه‌گذاری کنید. این کار را به‌عنوان یک فعالیت خانوادگی در نظر بگیرید به این صورت که هرکدام از اعضای خانواده یک سهام انتخاب کنید و بعد باهم اخبار مربوط به آن شرکت را در روزنامه و اخبار اقتصادی دنبال کنید و بعد درباره نوسان سهام خودتان می‌توانید باهم بحث و تبادل‌نظر کنید.

بحث مهم بعدی شناخت تفاوت بین چیزهایی است که واقعاً به آن احتیاج داریم و چیزهایی که دلمان می‌خواهد داشته باشیم. چیزی مثل فرق بین چیپس و سیب‌زمینی، سیب‌زمینی غذایی است که ما برای ادامه زندگی به آن نیاز داریم درصورتی‌که چیپس مزه بهتری دارد ولی مانند سیب‌زمینی در لیست مایحتاج اصلی زندگی قرار نمی‌گیرد.

۱۶ سالگی به بالا
به فرزندتان توضیح دهید، افرادی که به دانشگاه برای ادامه تحصیل می روند، معمولا دو برابر درآمد بیشتر نسبت به افرادی که به دانشگاه نمی روند، کسب می کنند. یکی از وظایف شما به‌عنوان والدین در خصوص فرزندانتان این است که آنها بدانند چطور از پول به صورت دقیق و درست استفاده کنند. اهمیت کارت های اعتباری را به آنها یادرآور شوید و همین طور به آنها آموزش دهید زمانی می توان از کارت های اعتباری استفاده کرد که آنها به صورت ماهانه شارژ می شوند. باید برای بچه ها اهمیت اعتبار و اینکه هرگونه خطا و بدقولی در تاریخچه اعتباری آنها ثبت می شود را تا حد امکان توضیح دهید. عدم پرداخت اقساط و صورتحساب در موعد مقرر به اعتبار افراد صدمه زیادی می زند و حتی ممکن است در پیدا کردن یک شغل جدید نیز تاثیر منفی داشته باشد

پول‌ توجیبی شامل چه مواردی نمی‌شود

آموزش اقتصاد به کودکان

پول‌ توجیبی مبلغی نیست که برای کارهای معمول در خانه می‌پردازید؛ بلکه فرصتی برای آموزش مدیریت مالی است. اگر پول‌توجیبی به پاداشی برای انجام کارهای معمول خانه مانند مرتب کردن رخت‌خواب و چیدن میز غذا تبدیل شود، زمان انجام‌نگرفتن این کارها مجبور می‌شوید که از دادن پول‌توجیبی اجتناب کنید. در این صورت دریافت پول‌توجیبی به‌جای اینکه فرصتی برای به دست آوردن تجربه در مدیریت مالی باشد، به مسئله‌ای احساسی میان شما تبدیل می‌شود.

فرزند شما به‌عنوان عضوی از خانواده، حقوق (مانند دریافت بخشی از درآمد خانواده) و مسئولیت‌هایی (مانند کمک به مرتب کردن خانه) دارد. اگر کودک از انجام برخی از این مسئولیت‌ها شانه خالی می‌کند، بهتر است با این مشکل به‌عنوان موضوعی جدا از مسئله‌ی پول‌توجیبی برخورد کنید. البته نباید اهمیت قدردانی از کمک‌های او در انجام کارهای معمول در خانه را فراموش کنید.

درآمدهای فرزندان در ازای انجام کارهای اضافه در خانه

گاهی والدین برای انجام کارهای خاصی در خانه (که فقط گاهی انجام می‌شوند) مانند تمیز کردن گاراژ یا شستن حفاظ پنجره‌ها، مبلغی را به فرزند خود می‌پردازند. این مبلغ پول‌ توجیبی کودک را تکمیل می‌کند و انجام این وظایف توسط کودک نیز کارها و زحمات والدین در خانه را کاهش می‌دهد.

باید نحوه‌ی تعیین دستمزد کودک را از قبل مشخص کنید و به او بگویید که در ازای آن چه انتظاراتی از او دارید. مانند دادوستدی واقعی عمل کنید؛ درست مانند زمانی که فرد دیگری را استخدام کرده‌اید. گاهی برای افزایش احتمال انجام درست کار باید چیزهایی را به کودک آموزش بدهید. فرزندتان پس از استخدام، مزدگیر است؛ درست مانند هر کس دیگری که برای انجام کار موردنظر استخدام می‌کنید. اگر کودک تصمیم بگیرد که انجام کار را رها کند، زیرا آن را دوست ندارد، آیا میان شما مسئله‌ای احساسی به‌وجود می‌آید؟

صدقه یا اعانه

بعضی از والدین هر زمان که فرزندشان به پول نیاز دارد، مبلغی را به او می‌دهند. ولی این روش به آموزش مدیریت مالی به کودک کمکی نمی‌کند، چون مقدار پول و زمان پرداخت آن هرگز مشخص و قطعی نیست. با این روش کودکان به درخواست پول و فریب دادن والدین عادت می‌کنند و سعی می‌کنند تا جای ممکن از آنها پول بگیرند. هر بار که کودک تقاضای پول می‌کند، تصمیم‌گیری درمورد پرداخت یا عدم پرداخت پول، زحمت و دردسر بزرگی برای والدین می‌شود. به‌علاوه پیگیری اینکه کودک چه مقدار پول خرج می‌کند، برای والدین دشوار می‌شود. اگر هر بار که کودک تقاضای پول می‌کند، مبلغی را به او بپردازیم، روش مناسبی را برای آموزش مدیریت مالی به او در پیش نگرفته‌ایم.

چکیده
خیلی از پدر و مادرها تصور می کنند که مسائل پولی تنها مربوط به بزرگسالان است و لزومی برای دخالت کودکان وجود ندارد. اما این تصور کاملا اشتباه است. بلکه بایستی خیلی زود از همان سنین کودکی آموزش مسائل مالی به کودک را آغاز نمود. بسیاری از کودکان مفهوم و ارزش پول را درک نمی کنند و تصوری از رایگان و مجانی بودن پول دارند. بنابراین اگر کودک با چنین تصوری رشد کند، نمی تواند آینده ای هوشمندانه در مورد مسائل مالی داشته باشد و اغلب فردی وابسته خواهد بود. برای جلوگیری از این موضوع ما در این مقاله به نحوه آموزش مسایل مالی به کودکان پرداختیم که امیدواریم مورد استفاده تان قرار گرفته باشد.

۳ نظر

  1. دقیقا همونطور که تو مطلب توضیح دادین پول خرج کردن واقعا یه مهارته که لازمه از سنین کودکی آموزش داده بشه

پاسخ دهید